香港長跑網 - 長跑長友

標題: Garmin 220 & Timex Run Trainer 2.0用後分享 [打印本頁]

作者: stunyap    時間: 2014-3-5 16:51
標題: Garmin 220 & Timex Run Trainer 2.0用後分享

Garmin 220 & Timex Run Trainer 2.0用後分享

這次主要是文字分享用後感,開箱介紹的話可上dcrainmaker的網,這網有大量不同資料和用家意見

已留意了Timex一般日子,Global Trainer (2010出)在外國賣得好平,我也買過一隻試用,除了GPS定位比較慢,其餘功能上都是屬於高階定位,可設定的資料同910同級,而且防水一早已是50M(Garmin宜家先開始有),所以對Timex幾有好感。
但入手Run Trainer 2.0前因為價格問題,先用過Garmin的220, 因為Run Trainer外國正價USD225, 多得香港代理正價竟然報3k6 (宜家ssp街價都要2k2),同價自然先選Garmin。

[attach]25576[/attach]

220的好處如藍芽連接,彩色顯示等大家都知,但不足的地方都有好多.....

欠缺介面資料
可自選的資料不多,計時沒有百份秒顯示,計時中也不能更改設定,要改的話就要從新計時,最大問題是計時中途沒有顯示圈數,只有按lap時短時間顯示,介面中更沒有上一圈任何資料。

4色mon
賣點彩mon唔見得'彩',像素低只有幾隻單色,加上普通膠錶的外形,全膠單調過輕,十足一隻玩具......

支援
藍芽連接也只限ios, 沒有android支持。內置的accelerometer算是最大升級。

幸好見外國Run Trainer 2.0落價,用集運成本唔洗1k1已可入手,所以立即快手買了,果真沒有失望。兩隻錶一樣有基本hand free,zone alert,ant+ sensor,震動提示,50米防水等這代GPS錶的功能,但220始終不合我的使用習慣,先講2.0比220好的地方

[attach]25577[/attach]

追星
220追星已算快,但2.0仲快,轉移地點cold start在TST市區大廈中間都是十秒內定位,算是最大驚喜。

做好本份,2.0的時間顯示用足錶面空間,清晰和按鍵反應都比220好, 按鍵大唔會按錯,外形設計上2.0也討好得多,橙黑色醒神,用黑底白字有科技感,大小重量也適合日常使用。

介面
自選資料更多,設定和圈數可正常計時中更改和顯示,有上一圈資料,也有百份秒,這才似一隻計時錶。用footpod時可選是否用GPS來計速距,沒GPS時就以footpod計速。
所有介面個人設定都可以在電腦更改然後過落2.0, 方便用家。

不足處.....
不能完全關錶,雖則stand by也可用6星期,但因為咁新錶在盒到用家時已完全沒電。
單向,進入setting第一項時不能向上按去最底一項,只可向下按,有點慢。(到最底一項時也不能按向下去第一項,只有按向上)
只有約900k容量,大約十時的資料(GPS+footpod+hrm),相對220的5mb有點少。
2.0錶面容易花,第一日用就發現花痕,同是膠面220就硬多了,最後要幫2.0自製mon貼,幸好可以自補花痕。

可惜Timex香港代理定價太貴,買水平竟然平一半,難怪香港沒人用。

作者: bunbun    時間: 2014-3-5 16:54
thank you!
作者: pakcb    時間: 2014-3-5 17:30
唔洗1k1已可入手
有興趣喎
作者: pakcb    時間: 2014-3-6 09:34
想問問ching
見綱上好多人都講 Timex GPS 唔準
但又見你提到 追星 好快
其實係佢好快到知到粒 衛星
其實測位置 精唔精準
作者: 炒炒    時間: 2014-3-6 11:37
For you reference.

220 個 BT 已經支援 Android
作者: craig    時間: 2014-3-6 11:40
謝謝分享
作者: stunyap    時間: 2014-3-6 21:45
pakcb 發表於 2014-3-6 09:34
想問問ching
見綱上好多人都講 Timex GPS 唔準
但又見你提到 追星 好快

跑開沙田,準

但有一樣唔記得提,2.0在近室內/近大廈底封頂不見天時接收比220差,但只要對上是天空時就好快追到星
作者: stunyap    時間: 2014-3-6 21:48
炒炒 發表於 2014-3-6 11:37
For you reference.

220 個 BT 已經支援 Android

前日的更新!

都好,好多人之前在play store投訴
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-21 02:53
請問Run Trainer 2.0 開GPS可用幾耐?夠跑全馬嗎?
作者: ~Ben.W~    時間: 2014-3-25 06:40
220比較失望嘅係唔係部部電話都support到......我LG行4.1.2就唔得。
作者: jefflam77    時間: 2014-3-26 07:44
請問網上邊度可買到?唔方便講可pm我,謝謝。
作者: pakcb    時間: 2014-3-26 10:53
~Ben.W~ 發表於 2014-3-25 06:40
220比較失望嘅係唔係部部電話都support到......我LG行4.1.2就唔得。

好似 ANDROID 機好似無乜邊隻支援藍牙咁
作者: stunyap    時間: 2014-4-1 23:44
jackal_chasiu 發表於 2014-3-21 02:53
請問Run Trainer 2.0 開GPS可用幾耐?夠跑全馬嗎?

試過GPS+HRD+FP可以用過8小時
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-2 21:07
stunyap 發表於 2014-4-1 23:44
試過GPS+HRD+FP可以用過8小時

thanks. CHing.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2