香港長跑網 - 長跑長友

標題: 香港島大潭一問 [打印本頁]

作者: fung1006    時間: 2014-3-11 13:15
標題: 香港島大潭一問
小弟今個禮拜打算LSD由上環>數碼港>香港仔>赤柱>大潭>北角
黃竹坑前的一段都有跑過知路,但大潭一段路google睇只有車路,而且都唔短,唔知會唔會好危險?
希望有跑過的師兄師姐指點下

作者: sean33    時間: 2014-3-11 13:32
香港仔>赤柱:其中過o左淺水灣打後的一段巴士多路窄兼無路肩,唔建議跑,太危險~

作者: 映兒    時間: 2014-3-11 14:56
大潭道的那一段路程是沒有行人道的,而且全個路程也是灣多路窄,大部份的駕駛者車速頗快,師兄要留意.
在赤柱那一段可以試試由黃麻角道跑入赤柱軍營,其中在過了軍人墳場後,那一段約1公里的斜坡至軍營,風景是幾靚的,可以瞭望整個赤柱海灣,如天氣好的時候,黃昏時份五點半左右更能看到日落,是一個值得去跑跑的地方.
作者: fung1006    時間: 2014-3-11 16:17
映兒 發表於 2014-3-11 14:56
大潭道的那一段路程是沒有行人道的,而且全個路程也是灣多路窄,大部份的駕駛者車速頗快,師兄要留意.
在赤柱 ...

請問赤柱往柴灣一段除了大潭道有沒有其他路線?
作者: 映兒    時間: 2014-3-11 16:43
就只得大潭道這一條路
作者: randyip    時間: 2014-3-12 11:45
可以從港島徑7,8段至柴灣...由大潭督水塘主壩底接上7段入口,大部份是引水道,至石澳道再接8段,有時間可上龍脊頂,然後往大浪灣指示牌走,但不要往大浪灣,原引水道往砵甸乍山頂,下梯級至小西灣...希望幫到你
作者: sm_man    時間: 2014-3-12 11:58
fung1006 發表於 2014-3-11 16:17
請問赤柱往柴灣一段除了大潭道有沒有其他路線?
我同朋友1月走了1次北角西行至淺水灣LSD, 到左黃氐竹坑後沿淺水灣南灣到馬坑, 之後過左赤柱要走一段車路, 慢慢跑都可以的之後入港島徑7段到鶴咀再跑1段車路到大浪灣, 上龍脊出柴灣

作者: fung1006    時間: 2014-3-12 12:31
sm_man 發表於 2014-3-12 11:58
我同朋友1月走了1次北角西行至淺水灣LSD, 到左黃氐竹坑後沿淺水灣南灣到馬坑, 之後過左赤柱要走一段車路,  ...

多謝各位,google定路線先
作者: 上善若水    時間: 2014-3-13 00:04
建議過左淺水灣後,跑南灣道,在16號位置,有一條石級路指向淺水灣道,上去後,係一條1公里長的林道,去到尾,行小小淺水灣道,就係春坎角道,落到春坎角道尾的迴旋處,有一條小徑去赤柱。到赤柱之後,上赤柱村道,去到赤柱峽道,向左(淺水灣方向)行小小,有一條石級路去老虎山引水道,引水道,去到尾,就係大潭水塘道,向左行上山,會見到柏架山道,再落鰂魚涌、北角。(淺水灣道、大潭道路窄多車,又冇行人路,唔好冒險跑)
作者: 上善若水    時間: 2014-3-13 00:12
參考路線,小弟星期六都會環香港島跑(55K),都會跑淺水灣到大潭水塘道呢段,希望呢幅圖幫到你。
作者: fung1006    時間: 2014-3-13 11:32
上善若水 發表於 2014-3-13 00:12
參考路線,小弟星期六都會環香港島跑(55K),都會跑淺水灣到大潭水塘道呢段,希望呢幅圖幫到你。 ...

太感謝你了, 希望到時順利
作者: Ginobili    時間: 2014-3-14 12:43
http://goo.gl/maps/QnFi4
早前行過的一段, chnig可以參考一下~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2