香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2014.6.8 布吉馬拉松 [打印本頁]

作者: 小叻    時間: 2014-3-13 13:02
標題: 2014.6.8 布吉馬拉松
Race Type
Distance
Start Time
Time Limit
Marathon
42.195 Km
04:30 AM
7 hrs 30 min
Half Marathon
21.097 Km
06:00 AM
4 hrs
10.5 Km Run
10.500 Km
06:40 AM
2 hrs 30 min
5 Km Walk
5.000 Km
08:00 AM
2 hrs
2 Km Kids Run
2.000 Km
09:00 AM
-

大會網址: http://phuketmarathon.com/
報名網址: http://www.goadventureasia.com/PIM/piminfo.htm

我的旅遊日期5-10/6, 預不跑的日子住Patong, book tour和行街都方便啲.
*徵求性格爽快女室友一名, 主要是訂咗7-9/6離起點較近的RESORT較貴, 希望有人可以分擔一下, 有意者請PM我!

作者: speedpurple0    時間: 2014-3-13 13:35
我都係book左喺酒店附近嘅resort, $500/晚
作者: 小叻    時間: 2014-3-13 16:59
speedpurple0 發表於 2014-3-13 13:35
我都係book左喺酒店附近嘅resort, $500/晚

我搵到最平600蚊一晚, 其實都OK, 不過一條友就貴啲啲!

你訂的Anantara Phuket Villas係好靚, 不過唔近起步點... 要約半個鐘車程!

下面呢幾間大會酒店應該最近:
http://www.goadventureasia.com/PIM/pimaccom.htm

作者: speedpurple0    時間: 2014-3-13 19:05
我比賽前唔係住Anantara 呀,住Aroma beach resort
係跑過的朋友介紹的,得過去都唔駛10分鐘
作者: 小叻    時間: 2014-3-21 11:43
Book咗7-9/6 Allamanda Laguna Phuket, HKD600, 大會指定酒店之一,
根據大會地圖:

登錄/註冊後可看大圖

1KM左右, 步行距離到起點, 不用搭車.
有意者請聯絡!
作者: raccon_mama    時間: 2014-3-21 13:36
Laguna 入面的resort 都有shuttle 在Start time 前坐的, 我前年好似也是住Allamanda
作者: currypigpig    時間: 2014-3-27 14:12
我都參加左呀。我住laguna 入面d hotel.已book la.
大家跑几多km? 我跑10.5km
作者: 小叻    時間: 2014-3-27 15:12
currypigpig 發表於 2014-3-27 14:12
我都參加左呀。我住laguna 入面d hotel.已book la.

我是全馬!
作者: currypigpig    時間: 2014-3-27 15:17
wowwow, 勁呀, 加油
作者: 柔詠    時間: 2014-3-27 22:25
小叻 發表於 2014-3-13 16:59
我搵到最平600蚊一晚, 其實都OK, 不過一條友就貴啲啲!

你訂的Anantara Phuket Villas係好靚, 不過唔近起 ...

師姐., 你不是跑5-31 sundown 嗎?
作者: wlau    時間: 2014-3-27 23:53
師組係兩個都跑晒..~~~
作者: 柔詠    時間: 2014-3-28 07:40
wlau 發表於 2014-3-27 23:53
師組係兩個都跑晒..~~~

師姐,真係好...可以連跑多馬....
作者: 小叻    時間: 2014-5-14 01:02
raccon_mama 發表於 2014-3-21 13:36
Laguna 入面的resort 都有shuttle 在Start time 前坐的, 我前年好似也是住Allamanda

請問如果不自駕, 附近有無野好玩>
作者: 小叻    時間: 2014-5-14 01:04
currypigpig 發表於 2014-3-27 14:12

你去幾多日, 會駕車嗎?
我在PLAN行程中...
作者: raccon_mama    時間: 2014-5-14 02:59
小叻師姐,印象中resort 入面唔多野玩,早兩年前去剛打完風,沙灘唔准落水游
作者: currypigpig    時間: 2014-5-14 11:09
小叻 發表於 2014-5-14 01:04
你去幾多日, 會駕車嗎?
我在PLAN行程中...

我去7日呀, 仲有4個朋友, 佢地會楂車.
行程未plan呀, 因唯明天去bali, 返黎先plan 布吉
作者: 小叻    時間: 2014-5-14 12:43
currypigpig 發表於 2014-5-14 11:09
我去7日呀, 仲有4個朋友, 佢地會楂車.
行程未plan呀, 因唯明天去bali, 返黎先plan 布吉 ...

我都遊說緊男友駕車...
不過如果JOIN LOCAL TOUR, 說好像浪費咗...
作者: speedpurple0    時間: 2014-5-20 19:06
有冇人有興趣賽後第二日(9/6)出島玩?
如果夠人包到船出海的話,行程同時間上的話都可以自己安排
作者: wlau    時間: 2014-5-20 22:47
speedpurple0 發表於 2014-5-20 19:06
有冇人有興趣賽後第二日(9/6)出島玩?
如果夠人包到船出海的話,行程同時間上的話都可以自己安排 ...

HAHA, 個布吉.好似女子團咁..
作者: 小叻    時間: 2014-5-21 01:00
有無人唔去PASTA PARTY, 又或者想要多一張PARTY飛?
男友剛報名, 但PASTA PARTY full咗, 報名費只是平咗少少, 大會勁惊水!
我家陣只有一張飛, 唔上唔落.

如果有人唔去, 請出讓張飛比我.
又或者有無人願意買我張飛? 咁可以津貼我們外面食晚餐...
作者: speedpurple0    時間: 2014-5-23 00:17
而家泰國戒嚴,點算?
作者: wlau    時間: 2014-5-23 02:29
speedpurple0 發表於 2014-5-23 00:17
而家泰國戒嚴,點算?

我估SEND EMAIL 去問下好D....咁樣攪.. 真係去左, 到時好似之前咁.. 無飛機返來就大鑊..
作者: Pepe    時間: 2014-5-23 08:07
戒嚴時間為晚九朝五,可能影響賽事。
作者: currypigpig    時間: 2014-5-23 08:29
布吉都有事, 唔係化
作者: currypigpig    時間: 2014-5-23 08:31
小叻 發表於 2014-5-21 01:00
有無人唔去PASTA PARTY, 又或者想要多一張PARTY飛?
男友剛報名, 但PASTA PARTY full咗, 報名費只是平咗少少 ...

我同個朋友都去呀, 無得出讓呀, sorry
作者: wlau    時間: 2014-5-23 09:33
currypigpig 發表於 2014-5-23 08:29
布吉都有事, 唔係化

佢琴日公佈政變, 個戒嚴係全國性..
所以布吉都應該關事, 就算佢唔暫停個比賽, 但怕其他好似交通工具如果全部無晒都麻煩
作者: speedpurple0    時間: 2014-5-23 10:57
我搭airasia 23:50先落機.....的士都冇架唔通要行去酒店....
作者: currypigpig    時間: 2014-5-24 10:31
speedpurple0 發表於 2014-5-23 10:57
我搭airasia 23:50先落機.....的士都冇架唔通要行去酒店....

我都係airasia 23:50 arrival.
我0606机, 你呢?
作者: speedpurple0    時間: 2014-5-24 12:52
currypigpig 發表於 2014-5-24 10:31
我都係airasia 23:50 arrival.
我0606机, 你呢?

我都係呀
作者: currypigpig    時間: 2014-5-24 13:01
speedpurple0 發表於 2014-5-24 12:52
我都係呀

speedpurple, 你自己一個?
你跑几多K呀? 我10.5K咋.
我地租左2架車, 我同5個朋友一齊自駕返LAGUNA HOTEL.
作者: speedpurple0    時間: 2014-5-24 20:38
currypigpig 發表於 2014-5-24 13:01
speedpurple, 你自己一個?
你跑几多K呀? 我10.5K咋.
我地租左2架車, 我同5個朋友一齊自駕返LAGUNA HOTEL. ...

我兩個人,第一晚冇租車,book左機場附近d酒店,諗住第二朝先揸車入Laguna
我地兩個都係跑全馬

作者: currypigpig    時間: 2014-5-26 08:45
Oh icic.....
全馬加油呀
作者: wlau    時間: 2014-5-26 10:31
各位留意局勢發展啊.. AND 最好聯絡賽會, 了解下比賽是否仲會如期進行, 及交通有無D 特別安排..
因為馬拉松都係大型集體性活動, 軍方都可能會怕俾人聚集, 未必會俾繼續攪落去.. .所以最好都係問清楚D..
作者: JACKSO    時間: 2014-5-26 17:17
anyone know update news ? want to go......
作者: speedpurple0    時間: 2014-5-26 17:54
賽會的回覆

Yes, the race is still good to be held in Phuket.

However, we understand your concern about the political situation in Thailand right now but would like to ask you to reconsider your decision.

Daily live and business in Bangkok and the provinces is going on as normal during the day. The mood among ordinary citizens is calm. There have been no reports of violence as a result of the coup.

It is widely expected that the curfew in the provinces will be lifted in the next few days and that live outside Bangkok including Phuket will not be affected by the coup. At the moment we don't see any reason for the Laguna Phuket International Marathon to be postponed or canceled and we don't expect the situation to change in a way that would warrant a postponement or cancellation.

Lastly, please feel confident for coming to join us.

作者: 小叻    時間: 2014-5-26 18:24
http://mp.weixin.qq.com/s?__biz= ... 1195f8e4382deb4a399
遊客不受宵禁令限制
目前宵禁時間是00:00-0400
作者: wlau    時間: 2014-5-26 19:27
小叻 發表於 2014-5-26 18:24
http://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MjM5MjE3MTE4NA==&mid=201022488&idx=1&sn=c30a49fa70f1b1195f8e4382deb4 ...

但問題, 佢唔俾五個人以上既集會行為.. 馬拉松一定好多LOCAL 人參與, 如果大部份比賽人仕都去唔到, 又或者D 工作人員唔可以通宵準備賽道, 都一樣會影響整個比賽..
所以真係要SEND E-MAIL 去問下先得..
作者: speedpurple0    時間: 2014-5-26 22:52
wlau 發表於 2014-5-26 19:27
但問題, 佢唔俾五個人以上既集會行為.. 馬拉松一定好多LOCAL 人參與, 如果大部份比賽人仕都去唔到, 又或 ...

剛剛過去個星期日都有比賽如常進行3:30am起步
作者: 小叻    時間: 2014-5-27 08:42
wlau 發表於 2014-5-26 19:27
但問題, 佢唔俾五個人以上既集會行為.. 馬拉松一定好多LOCAL 人參與, 如果大部份比賽人仕都去唔到, 又或 ...

好似個報導的宵禁範圍沒有布吉在內...
無論馬拉松有無繼續舉行, 我地都會照去咖啦!
作者: currypigpig    時間: 2014-5-27 09:19
小叻 發表於 2014-5-27 08:42
好似個報導的宵禁範圍沒有布吉在內...
無論馬拉松有無繼續舉行, 我地都會照去咖啦! ...

Agree, 比左錢喎, 死人都去喇
作者: 劉小蟲    時間: 2014-5-27 10:27
我啱啱22-25號享布吉,當時情況正常,不過將來嘅嘢無人知。我會建議大家參考返香港政府發布的資料,宵禁係全國性,並非局部地方,由晚上10:00至清晨05:00。其間出入機場的遊客不受限制,但須攜帶護照機票跟身。另外可參考胡慧沖主理的FB,更新頻密。祝各位跑手安好。
作者: speedpurple0    時間: 2014-5-27 12:33
大會有公布了
作者: currypigpig    時間: 2014-5-27 12:51
公布左咩呀?
作者: speedpurple0    時間: 2014-5-27 17:37
no cancel or postpone
作者: speedpurple0    時間: 2014-6-3 11:26
而家宵禁時間為0000-0400
睇Thailand fans forum講幾乎一切回復正常,便利店過左呢d時間都照開
作者: currypigpig    時間: 2014-6-3 11:30
我有朋友岩岩去完布吉返黎, 佢都話果邊無問題呀.

作者: derek_cat    時間: 2014-6-3 16:38
泰国的马拉松还是靠谱的。。。。如果马来西亚办的,肯定到最后一天告诉你取消。。。嘿嘿。。
作者: speedpurple0    時間: 2014-6-3 22:52
今天開始取消宵禁啦!
作者: currypigpig    時間: 2014-6-5 14:08
仲有3日咋, 大家加油呀
作者: speedpurple0    時間: 2014-6-5 23:13
各位跑布吉馬拉松嘅朋友,有冇興趣比賽之後嗰日出島玩?
作者: kf    時間: 2014-6-5 23:58
未來幾日布吉天氣預測密雲有雨

作者: currypigpig    時間: 2014-6-6 00:30
我都係明晚機呀。airasia 21:10pm flight.
我地去到先報locol tour 呀。所以唔知邊日出島呀。

作者: 小叻    時間: 2014-6-6 01:34
kf 發表於 2014-6-5 23:58
未來幾日布吉天氣預測密雲有雨

今日已經有雨!
作者: speedpurple0    時間: 2014-6-6 07:25
currypigpig 發表於 2014-6-6 00:30
我都係明晚機呀。airasia 21:10pm flight.
我地去到先報locol tour 呀。所以唔知邊日出島呀。
...

same here!
作者: currypigpig    時間: 2014-6-6 07:38
如果你係机場見到我同我say 個hi喇。
我灰色背心加牛仔熱褲。
作者: speedpurple0    時間: 2014-6-6 08:30
currypigpig 發表於 2014-6-6 07:38
如果你係机場見到我同我say 個hi喇。
我灰色背心加牛仔熱褲。

好呀,我未諗著乜不過我拖住個紅色喼!
作者: currypigpig    時間: 2014-6-6 09:16
好呀, 睇下見唔見到你先
我返緊工呀, 放工飞機場快綫去
作者: 小叻    時間: 2014-6-6 15:34
currypigpig 發表於 2014-6-6 09:16
好呀, 睇下見唔見到你先
我返緊工呀, 放工飞機場快綫去

我都改咗同一班, 到時見!
作者: currypigpig    時間: 2014-6-6 16:33
好呀!
唔知pasta party多唔多野食呢
作者: speedpurple0    時間: 2014-6-6 18:21
currypigpig 發表於 2014-6-6 16:33
好呀!
唔知pasta party多唔多野食呢

我想有冬陰公湯飲

作者: wlau    時間: 2014-6-6 18:58
三位女將, 加油啦~~~~
作者: currypigpig    時間: 2014-6-13 12:38
布吉超熱呀, 跑頭1K己經想暈低.
speedpurple, 岩岩買左平机票去名古屋3月女子馬拉松, 你會唔會去呀?
作者: wlau    時間: 2014-6-13 12:59
currypigpig 發表於 2014-6-13 12:38
speedpurple, 岩岩買左平机票去名古屋3月女子馬拉松, 你會唔會去呀? ...

hkexpress 條新線? 好快手喎..
仲想問三位女將跑成點添~
師姐跑頭1K 就想暈, 咁之後果D 路點算? 有無退出?

作者: speedpurple0    時間: 2014-6-13 13:11
currypigpig 發表於 2014-6-13 12:38
speedpurple, 岩岩買左平机票去名古屋3月女子馬拉松, 你會唔會去呀? ...

我都買左呀,$821
作者: currypigpig    時間: 2014-6-13 16:45
HK EXPRESS新線呀! 布吉d地爛爛地, 沿途無野睇喎
speedpurple你几多號出發呀?
我3月2至3月10日呀.....
頭一張連稅HKD1113, 另一張要HKD26XX, 勁嬲呀...
請問名古屋女子馬拉松係咪要抽籤架?
作者: speedpurple0    時間: 2014-6-13 20:50
currypigpig 發表於 2014-6-13 16:45
HK EXPRESS新線呀! 布吉d地爛爛地, 沿途無野睇喎
speedpurple你几多號出發呀?
我3月2至3月10日呀.....

唔諗住攞大假去,所以3月6去,9號返,買到兩張呀
不過太短日子所以我回程先買行李

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2