香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2014.11.09 福岡馬拉松 [打印本頁]

作者: core2quad    時間: 2014-3-19 12:56
標題: 2014.11.09 福岡馬拉松

福岡マラソン2014

JP:
http://f-marathon.jp/

CHT:
http://f-marathon.jp/cnh/

大賽名稱                                        福岡馬拉松2014
                        (英文名称) FUKUOKA MARATHON2014

主辦單位                                        福岡市、糸島市、一般財團法人福岡陸上競技協會

共同主辦單位                                        西日本新聞社

主管單位                                        一般財團法人福岡陸上競技協會

協辦單位                                        福岡市陸上競技協會

特別後援單位                                        九州朝日廣播電視台

比賽日期                                       
2014年(平成26年)11月9日(星期日)※雨天照常舉行

比賽規則                                        按2014年度日本陸上競技連盟競技規則及本大賽規定執行

比賽路線                                                       
比賽項目、參賽名額、比賽限時、參賽費用                                       
比賽項目參與分類參賽名額比賽限時參賽費用
馬拉松
                                        (42.195km)
登錄選手
                                        一般選手
個人報名
                                        團體報名
10,000人※
7小時(預定)
國內 10,000日圓
國外 12,000日圓
輪椅競技
                                        (5km)
高中以上
個人報名
20人
30分鐘(預定)
3,000日圓
國中生
2,000日圓
趣味路跑(Fun Run)
                                        (5km)
高中以上
個人報名
2,000人
50分鐘(預定)
3,000日圓
國中生
2,000日圓
                                                ※參賽名額10,000人當中,包含當地居民可先行報名之名額1,000人。

關門點                                                                ※關於關門點及關門時間之詳細內容,將在決定後公告於本大賽網站等。

參賽資格                                                       
報名參賽(個人)                                                       
報名參賽(團體)                                                       
參賽者報到                                        日期:2014年(平成26年)11月7日(星期五)、8日(星期六)10:00~20:00(預定)
                        ※比賽當天(11月9日)不受理報到
                        會場:福岡市役所西側廣場(FUREAI-HIROBA)

頒獎                                       

[attach]27215[/attach]
[attach]27216[/attach]

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: core2quad    時間: 2014-3-19 13:03

15/4開始報名

登錄/註冊後可看大圖

作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-19 13:29
知唔知有冇完成獎牌?網站睇唔到有
作者: purejoey    時間: 2014-3-19 14:35
大阪抽唔到就跑呢個~
作者: allanakb48    時間: 2014-3-19 21:09
抽左先
作者: 柔詠    時間: 2014-3-19 21:47
新馬...??
作者: wlau    時間: 2014-3-25 19:07
我都決定抽左先..
作者: 炒炒    時間: 2014-3-26 12:14
想問我報二人團體咁計, 係咪即係一係兩個都得, 一係兩個都唔得?
Thx
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-26 15:19
炒炒 發表於 2014-3-26 12:14
想問我報二人團體咁計, 係咪即係一係兩個都得, 一係兩個都唔得?
Thx

我都想知
作者: ccomeout    時間: 2014-3-28 16:14
炒炒 發表於 2014-3-26 12:14
Thx

似乎係,  以下是英文版copy出來的。
In cases where group applications are entered into the selection lottery, the final result will apply to all group members.
作者: Pepe    時間: 2014-3-28 18:44
抽到會去!
作者: hiuchung406    時間: 2014-3-29 12:09
呢個橫越福岡同系島市,又幾特別喎。
作者: run4ever    時間: 2014-4-12 04:57
jackal_chasiu 發表於 2014-3-19 13:29
知唔知有冇完成獎牌?網站睇唔到有

即係有無完成獎牌呢,我都想有件牌紀念下
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-14 03:04
run4ever 發表於 2014-4-12 04:57

唔清楚, 中英文網站冇講, 有冇帥兄知?
作者: core2quad    時間: 2014-4-14 19:34
application will be started tomorrow at 9am (10am JP time)
作者: core2quad    時間: 2014-4-15 09:11
Just applied

Application Page (English):
https://efw.knt.co.jp/neoec/contents/K141452FUK/

作者: cowfu    時間: 2014-4-15 09:20
core2quad 發表於 2014-4-15 09:11
Just applied

Application Page (English):

Just completed the details and wait for their email reply? Have received a pass and login from a notification email. Any further works to do? Thanks
作者: wlau    時間: 2014-4-15 09:29
已登記..
Confirm E-mail 都收到...
但... 好似有D 兒戲咁.. 都唔知算唔算登記左..
因為大板已經要我地入好多INFO 入去.. 但福岡好似入得好求期..
AND 雖然只係過左半個鐘... 但我都好似係第二十個人報名咁..
睇來中籤機會都幾大..

作者: wlau    時間: 2014-4-15 09:40
有D 懷疑.. 其實我地只係報左旅行團..
因為分左日本人報名, 同海外人報名..
日本人報名果版.. 要入羅馬拼音, 同選擇得D 日本城市(必選).. 所以我無辦法用日本人果版報名..
但海外版, 寫左 Kinki Nippon Tourist Co., Ltd. ..係近畿日本國際旅行社有限公司...
即係根本唔係報名.. 係報團..
作者: 劉小蟲    時間: 2014-4-15 09:49
wlau 發表於 2014-4-15 09:40
有D 懷疑.. 其實我地只係報左旅行團..
因為分左日本人報名, 同海外人報名..
日本人報名果版.. 要入羅馬拼 ...

我諗唔會呱,個頁面咁寫,應該係齋報比賽
If you have an entry from the site of this place, because it is treated the same and apply outside the country, full marathon entry fee will be 12,000 yen.

作者: wlau    時間: 2014-4-15 10:21
劉小蟲 發表於 2014-4-15 09:49
我諗唔會呱,個頁面咁寫,應該係齋報比賽

但登記版面, 入去第一段就寫..

"This web page is prepared for participants registering in advance for the above event.
It is operated by Kinki Nippon Tourist Co., Ltd."...

作者: ski    時間: 2014-4-15 11:15
wlau 發表於 2014-4-15 10:21
但登記版面, 入去第一段就寫..

"This web page is prepared for participants registering in advance fo ...

外國人報名日本比賽九成都係經近畿旅行社處理。服務比日本版差好遠,報名費又貴D,但好處係外國人呢邊中籤率接近100%。(日本人中籤率通常只有10%)
作者: wlau    時間: 2014-4-15 11:19
ski 發表於 2014-4-15 11:15
外國人報名日本比賽九成都係經近畿旅行社處理。服務比日本版差好遠,報名費又貴D,但好處係外國人呢邊中 ...

見到近畿北海道要過萬既團費.. 真係會嚇親..
玩馬拉松平平地就會JOIN.. 如果要去北海道玩.. 都選十一, 二月啦(唔計睇花田)..
作者: stenic    時間: 2014-4-15 11:29
Just applied, I think I'm the 57th application according to the ref no
作者: ski    時間: 2014-4-15 11:33
wlau 發表於 2014-4-15 11:19
見到近畿北海道要過萬既團費.. 真係會嚇親..
玩馬拉松平平地就會JOIN.. 如果要去北海道玩.. 都選十一,  ...

那是近畿香港,一定要報貴團。近畿日本通常齋報馬拉松,外國人報名費會貴2成,但唔需要報團,比香港報平好多。
作者: doracrap    時間: 2014-4-15 11:40
已報~ref no 60
作者: wlau    時間: 2014-4-15 11:48
ski 發表於 2014-4-15 11:33
那是近畿香港,一定要報貴團。近畿日本通常齋報馬拉松,外國人報名費會貴2成,但比香港報平好多。 ...

ICIC,
因為見到近畿個名就誤會左係貴團添..
多謝資料提供~
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-15 14:16
報左了,No. 0077
作者: thomasip    時間: 2014-4-15 14:37
報左了,No. 0083
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-17 18:34
run4ever 發表於 2014-4-12 04:57

Email 問過,有以下回覆:
Thank you for your inqury
regarding finisher's medal
It is considering whether to award to participants or other objects medal
作者: core2quad    時間: 2014-5-12 20:31

[youtube]_yqNcfHPmWc[/youtube]

Still have 1 week to apply

作者: Pepe    時間: 2014-5-13 08:31
core2quad 發表於 2014-5-12 20:31
Still have 1 week to apply

條片D風景好靚!希望抽中啦!
作者: core2quad    時間: 2014-5-19 20:23
last day to apply
作者: wlau    時間: 2014-5-19 22:15
core2quad 發表於 2014-5-19 20:23
last day to apply

HAHA.... 未到最遲..
作者: core2quad    時間: 2014-5-20 08:49
Foreigners still can apply
Only the Japanese application ended
作者: wlau    時間: 2014-5-20 09:43
core2quad 發表於 2014-5-20 08:49
Foreigners still can apply
Only the Japanese application ended

可能同太多比賽接近(包括大阪, 神戶 以及沖繩), 唔係太多外籍人仕報..  所以俾海外人仕繼續報, 因為如果只係LOCAL 或日本國內人仕, 可能好多都係即日來回, 對當地既市場無乜得益, 反而外國人來比賽, 會留底係當地消費既機會大好多.. ..... 所以俾人繼續報..
作者: wlau    時間: 2014-5-20 11:37
wlau 發表於 2014-5-20 09:43
可能同太多比賽接近(包括大阪, 神戶 以及沖繩), 唔係太多外籍人仕報..  所以俾海外人仕繼續報, 因為如果只 ...

都係我估計JA, 之前有師兄都講, 大阪上年既中籤率接近百分一之百(今年唔知, 因為上年大阪得大約一千外籍人仕報名, 但今年係上年既四倍, 有成四千幾人), 如果佢係報名完結後, 公佈既報名國籍, 外籍人仕報名唔多既. 咁就好大機會會一定中.

不過今日都有另一個指標可供參考, 因為佢有個地元先行既抽籤(即係福岡市範圍內既人優先報名)公告中籤結果, 如果佢地中籤率都係百份百既, 咁即係報名人數唔多..咁海外人仕入圍既機會就高唱入雲,  但如果佢地都係得好少比例入圍既, 咁我估計, 其他地區包括海外報名都好多人, 地元果度都要留番D 額俾其他地區入仕..所以可能海外人仕都未必可以百分百.

當然, 以上只係我個人估計.
作者: core2quad    時間: 2014-5-25 08:40
「福岡マラソン2014」の申込者数が確定しました

福岡マラソン2014の申込者数が確定しましたのでお知らせします。

地元先行申込(3/24~4/14)と通常申込(4/15~5/19)にご応募いただきました最終申込者数は、合計49,871人となりました。

たくさんのご応募ありがとうございました。申込者の内訳は以下のとおりです。

◆マラソン ・・・・・・ 46,547人(定員10,000人)

・うち地元先行 ・・・ 11,639人

・うち通常   ・・・ 34,908人

◆車いす競技 ・・・・・  4人(定員20人)

◆ファンラン   ・・・ 3,320人(定員2,000人)

※「マラソン」、「ファンラン」は申込者数が定員を超えたため、参加者は抽選により決定します。

抽選結果は6月中旬に申込者全員に通知します。

※マラソンの抽選(定員9,000人)は、地元先行申込の抽選に落選した10,639人と通常申込に申し込みいただいた34,908人の合計45,547人で行います。
Ref.: http://f-marathon.jp/news/view/25

作者: garyorkf    時間: 2014-6-13 12:27
大阪20/6 付款期限, 呢個要20/6先知道結果
作者: core2quad    時間: 2014-6-13 16:43
「通常申込」の抽選結果を6月20日(金)に発表します
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-6-15 15:06
仲諗緊跑福岡定大阪好,但大阪馬又係20號截止,佢又係20號先知結果
作者: wlau    時間: 2014-6-19 22:11

福岡聽日就知結果....如果中左都唔知去唔去好..
因為大阪實去.. 沖繩都應該會報...仲想報埋台北..再加埋廣馬....駛費都幾甘......

作者: ski    時間: 2014-6-20 02:03
wlau 發表於 2014-6-19 22:11
福岡聽日就知結果....如果中左都唔知去唔去好..
因為大阪實去.. 沖繩都應該會報...仲想報埋台北..再加埋廣 ...

呢個應該實抽中
作者: core2quad    時間: 2014-6-20 08:43
want know result soon
作者: core2quad    時間: 2014-6-20 09:09
==================================================================
FUKUOKA MARATHON 2014
Notice of Successful Application
==================================================================

Attention: Mr. ***
Reference (ID) No.: *
--------------------------------------------------------------------------------

Thank you for applying to enter the FUKUOKA MARATHON 2014.

Applications for this year’s marathon received between April 15 and May 19 greatly outnumbered the places available. Therefore, runners were selected through a lottery.
We are pleased to notify you that you have been chosen to participate in the marathon.

The next step is to pay your entry fee.
Click on the link below to access the payment page. Please make sure to pay on time. Any applicant who fails to pay by the indicated deadline will have his or her entry nullified.

■Payment Deadline
12:00 AM on Monday, July 7, 2014 (JST)

作者: 劉小蟲    時間: 2014-6-20 09:21
有啲詫異,抽唔中。。。
作者: doracrap    時間: 2014-6-20 09:43
我都抽唔到~
作者: thomasip    時間: 2014-6-20 10:37
me too 抽唔中....  but luckily Osaka marathon 抽中.  so no big deal.  ha ha
作者: wlau    時間: 2014-6-20 10:51
抽唔中..

During the application period from April 15 to May 19, the number of entries was substantially greater than the number of places available. A strictly fair lottery was conducted. Unfortunately, you are not selected on this occasion.

唔駛煩~~~
有D 懷疑大阪抽中D 外國人, 會抽唔中福岡~~

作者: wlau    時間: 2014-6-20 10:53
ski 發表於 2014-6-20 02:03
呢個應該實抽中

邊個講實中..
現在已經 五個人覆, 得一個中.. .~~~~

作者: wlau    時間: 2014-6-20 11:03
wlau 發表於 2014-6-20 10:51
抽唔中..

During the application period from April 15 to May 19, the number of entries was substant ...

咁好彩~~~~
有師組話以前要三粒鐘內跑完先玩得..
可能我間慢.. 唔受我玩~~~
作者: 劉小蟲    時間: 2014-6-20 11:04
wlau 發表於 2014-6-20 10:51
抽唔中..

During the application period from April 15 to May 19, the number of entries was substant ...

嗚嗚嗚,我無抽大阪啊
作者: purejoey    時間: 2014-6-20 11:23
抽中,但已中大阪,係度見到咁多人唔中,唔去好似對唔住落選的人~
作者: wlau    時間: 2014-6-20 11:58
WTF.... 我 Login 入番之前登記福岡個WEBSITE....
佢叫我CONFIRM.. 再叫我SEND THE PAYMENT..
咁即係點...
作者: divejy    時間: 2014-6-20 12:43
我抽中
作者: core2quad    時間: 2014-6-20 13:35
咁多人唔中???
作者: 劉小蟲    時間: 2014-6-20 13:37
wlau 發表於 2014-6-20 11:58
WTF.... 我 Login 入番之前登記福岡個WEBSITE....
佢叫我CONFIRM.. 再叫我SEND THE PAYMENT..
咁即係點... ...

係喎~ 佢懶啫,無根據抽籤結果嚟做個website。亦無諗過抽唔中嘅人,會再login入去睇。
作者: wlau    時間: 2014-6-20 13:52
劉小蟲 發表於 2014-6-20 13:37
係喎~ 佢懶啫,無根據抽籤結果嚟做個website。亦無諗過抽唔中嘅人,會再login入去睇。  ...

但可能有無CHECK E-MAIL, 就入去睇結果, 見有得登記, 就會好自然以為自己中左, 去做PAYMENT..
我最後都無試, SEND 左E-MAIL 去問佢, 佢話最後會SETTLED 唔到喎.. 我就唔太信啦.. 已經去到SEND 條SUBMIT 係去 CREDIT CARD PAYMENT CENTER, 果度鬼知你邊個中, 邊個唔中咩, 佢地收錢之嘛..

作者: stenic    時間: 2014-6-20 14:36

唔中,最初仲唸大阪好大機會唔中、所以報埋呢個做backup。不過都好,大阪中左,呢個抽唔中就唔使煩去唔去好!
作者: wlau    時間: 2014-6-20 15:11
stenic 發表於 2014-6-20 14:36
唔中,最初仲唸大阪好大機會唔中、所以報埋呢個做backup。不過都好,大阪中左,呢個抽唔中就唔使煩去唔去好 ...

同我一樣..

作者: ski    時間: 2014-6-20 16:34
wlau 發表於 2014-6-20 10:53
邊個講實中..
現在已經 五個人覆, 得一個中.. .~~~~

的確有D意外呢度有咁多人唔中

我冇申請,但我有三個朋友申請,全中。
作者: ski    時間: 2014-6-20 16:42
wlau 發表於 2014-6-20 13:52
但可能有無CHECK E-MAIL, 就入去睇結果, 見有得登記, 就會好自然以為自己中左, 去做PAYMENT..
我最後都無 ...

根據上次經驗,九州KNT個網頁唔係即時過數,只係記低你D信用卡資料,過一兩個月後先人手過數。記得奈良馬都係過好耐先過數。
作者: randyip    時間: 2014-6-20 17:46
中o左都去唔到...d friends 唔中...等神戸。
作者: Pepe    時間: 2014-6-20 19:00
中啦!必去!好期待!
作者: purejoey    時間: 2014-6-20 19:44
呢個「平民」福岡馬係首屆,有紀念價值,跑完阪馬兩周後再跑應該應付到~
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-6-20 19:48
中左,有朋友都唔中,我大阪都中,不過上年玩過大阪,今次會試福岡呢個。期待。
作者: yyy55    時間: 2014-6-20 20:50
大阪福岡都抽中!
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-6-21 01:07
呢個首屆福岡馬值得記念,不過唔知有冇牌

作者: purejoey    時間: 2014-6-21 01:33
已訂酒店,好近AKB48 shop & cafe
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-6-22 01:51
我訂左中洲博多花園酒店 行去天神駅要十多分中. 各位訂左咩酒店?
by the way, 請問係咪冇expo 架?

作者: core2quad    時間: 2014-6-22 09:30
jackal_chasiu 發表於 2014-6-22 01:51
我訂左中洲博多花園酒店 行去天神駅要十多分中. 各位訂左咩酒店?
...

有Expo
作者: purejoey    時間: 2014-6-22 13:42
jackal_chasiu 發表於 2014-6-22 01:51
...

Hakata Green Hotel Tenjin, 天神駅附近~
作者: 劉小蟲    時間: 2014-6-22 20:27
...

本來抽中的話,會住Richmond天神
リッチモンドホテル福岡天神
作者: wlau    時間: 2014-6-23 00:08
randyip 發表於 2014-6-20 17:46
中o左都去唔到...d friends 唔中...等神戸。

我覺得你中左應該去喎 你見咁多人唔中 今次唔去 下次唔知有冇咁好彩
作者: purejoey    時間: 2014-7-3 01:05
溫馨提示:抽中交錢deadline係香港時間七月七日上午11時~
作者: core2quad    時間: 2014-7-3 13:07
賽道updated

http://f-marathon.jp/news/view/32
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-7-5 17:11
ski 發表於 2014-6-20 16:42
根據上次經驗,九州KNT個網頁唔係即時過數,只係記低你D信用卡資料,過一兩個月後先人手過數。記得奈良馬 ...

打完信用卡資料確定就完成,好似冇checking 同 VISA verification,都唔知係咪已經OK...
作者: violalo    時間: 2014-7-10 13:08
HOPE CAN get AL to go la..!! just pay on monday!!!!
Jackal, Did you get email from them? I got confirmation email
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-7-10 23:36
violalo 發表於 2014-7-10 13:08
HOPE CAN get AL to go la..!! just pay on monday!!!!
Jackal, Did you get email from them? I got confi ...

yes. got a very simple confirmation email.
作者: purejoey    時間: 2014-7-15 09:48
有無人好似我咁跑晒大阪同福岡呀?
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-7-24 22:13
訂了8/11既Hong Kong Express, 但5:10到褔岡,大會登記好似至到當日8點,如果飛機delay就大鑊啦
作者: core2quad    時間: 2014-7-31 13:10
KNT上星期已過數
作者: core2quad    時間: 2014-7-31 13:12
jackal_chasiu 發表於 2014-7-24 22:13
訂了8/11既Hong Kong Express, 但5:10到褔岡,大會登記好似至到當日8點,如果飛機delay就大鑊啦 ...

有d趕
我7/11既HKExpress到
作者: wlau    時間: 2014-7-31 13:48
jackal_chasiu 發表於 2014-7-24 22:13
訂了8/11既Hong Kong Express, 但5:10到褔岡,大會登記好似至到當日8點,如果飛機delay就大鑊啦 ...

睇下有無師兄代領囉~
作者: ski    時間: 2014-7-31 16:02
wlau 發表於 2014-7-31 13:48
睇下有無師兄代領囉~

日本馬拉松通常冇得代領
作者: garyorkf    時間: 2014-8-21 18:09
有多師兄會去, 或者可大合照, 話晒係第一屆
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-10-1 17:07
請問比賽前會否收到大會email?
另外有冇人知有冇完成獎牌同毛巾?
作者: purejoey    時間: 2014-10-7 01:00

大會開始寄比賽資料給跑手~

登錄/註冊後可看大圖

作者: purejoey    時間: 2014-10-7 14:52

福岡馬都有大會主題曲叫做「on your marks!」主唱係松田聖子個女 - 神田沙也加~

登錄/註冊後可看大圖

作者: purejoey    時間: 2014-10-8 20:47

完成獎牌~

登錄/註冊後可看大圖

作者: jerrylkl    時間: 2014-10-10 08:42
purejoey 發表於 2014-7-15 09:48
有無人好似我咁跑晒大阪同福岡呀?

有呀!兩個都去呢!
作者: purejoey    時間: 2014-10-10 11:43

大會電視廣告,背景歌曲係神田沙也加主唱「On your marks!」~
[youtube]YMnvmFdmVqQ[/youtube]
作者: garyorkf    時間: 2014-10-10 14:47
有無人會同屋企人去??
作者: purejoey    時間: 2014-10-10 14:58
收到email,係E區起步~
終點有免費車到最近的JR,亦可以係expo買車票返天神~
作者: garyorkf    時間: 2014-10-10 16:10
purejoey 發表於 2014-10-10 14:58
終點有免費車到最近的JR,亦可以係expo買車票返天神~  ...

我在D區

作者: purejoey    時間: 2014-10-11 17:41
有心人拍攝福岡馬拉松尾段練習情況~

[youtube]r1zxA8WeK98[/youtube]
作者: core2quad    時間: 2014-10-15 21:04
purejoey 發表於 2014-10-10 14:58
終點有免費車到最近的JR,亦可以係expo買車票返天神~  ...

Some reference:
Finish area to 天神 by 大會Shuttle bus needs 1,200 yen
筑前前原 to 天神 by JR/地下鉄直通 needs 580 yen
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-10-15 22:17
係咪完跑處有免費車去筑前前原?
作者: core2quad    時間: 2014-10-15 23:52
jackal_chasiu 發表於 2014-10-15 22:17
係咪完跑處有免費車去筑前前原?

yes...

[attach]27937[/attach]

作者: purejoey    時間: 2014-10-17 11:10
福岡馬拉松主題曲「On your marks!」- 神田沙也加 (10:26-14:44)

[youtube]GtxpNm3mCc8[/youtube]

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2