香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑衫應鬆身定貼身好d? [打印本頁]

作者: cu83    時間: 2008-11-14 16:27
標題: 跑衫應鬆身定貼身好d?
各位c-hing, 其實跑衫應鬆身定貼身好d?
作者: kenneth    時間: 2008-11-14 16:32
作者: cu83    時間: 2008-11-14 16:38
小弟著開 L 或 XL size, 依家訂衫有 d 猶宜...
作者: blurmax    時間: 2008-11-14 17:06
小弟覺得鬆身是會好d的,太貼身唔舒服。

X 2 - too tight is not very comfortable, but suitable for races

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: cu83    時間: 2008-11-14 17:25
我已經 order 咗 XL, 諗緊使唔使轉番 L  o者
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-14 17:49
我覺得貼身會好d(唔係緊身)
一來大風冇咁大風阻~2來我覺得好睇d~加上好似冇咁易磨到d擺動位
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-14 20:30
我較鐘意貼身
因為可減少搖晃造成能量損失
同冇咁"亞咋"
唔知啱唔啱?

天氣凍時就著緊身ge 長褲
普通長褲就好少會著
作者: cu83    時間: 2008-11-14 21:17
天呀, 四位 c-hing 回應, 兩位鐘意貼身, 另外兩位鐘意鬆身, 咁點算呀?
一於 L 及 XL 各 order 一件算喇
作者: 龜速行    時間: 2008-11-14 21:30
cu 83 c hing

你平常跑步

著開鬆身D定貼身D??

小弟愚見
人人不同信自己的感覺 la

作者: cu83    時間: 2008-11-14 21:37
以前肥d所以著開 XL size, 近排跑步瘦咗些少, L size 都著到.
作者: 力    時間: 2008-11-14 21:59
原帖由 cu83 於 2008-11-14 21:17 發表
天呀, 四位 c-hing 回應, 兩位鐘意貼身, 另外兩位鐘意鬆身, 咁點算呀?
一於 L 及 XL 各 order 一件算喇 " />" />

鬆或緊, 非常視乎個人感覺, 有人鐘意鬆, 亦有人喜愛緊!沒有標準答案!
作者: KK    時間: 2008-11-15 01:05
原帖由 Alex 於 2008-11-14 21:59 發表

鬆或緊, 非常視乎個人感覺, 有人鐘意鬆, 亦有人喜愛緊!沒有標準答案!  

鬆身的呢~
個人經驗~件衫成日走位好煩

太緊?~有機會磨損重要部位哦
作者: 臭男人    時間: 2008-11-15 01:11
睇下件衫啲料靚唔靚先得,如果啲料是普通的膠料,咁要鬆身好啲,費事磨損乳頭兼沒有排汗功能梮餐死
如果靚料,貼身啲就沒有所謂,因為可以造到排汗功能
作者: KK    時間: 2008-11-15 01:33
原帖由 臭男人 於 2008-11-15 01:11 發表
睇下件衫啲料靚唔靚先得,如果啲料是普通的膠料,咁要鬆身好啲,費事磨損乳頭兼沒有排汗功能梮餐死

臭臭CHING~~
有無著開邊隻品牌咁呀???
作者: 臭男人    時間: 2008-11-15 12:06
原帖由 KK 於 2008-11-15 01:33 發表

臭臭CHING~~
有無著開邊隻品牌咁呀???" />" />" />" />

tiger  
nike   
reebok  
工聯會的ucan
花園街美津龍
佳得樂比賽背心
可樂背心
都著過
最正是nike 和 tiger,其次是工聯會的ucan
如果樓主是為跑網的跑衫而煩惱,我覺得預鬆少少好啲,因為不是牌子貨,質料唔知會點,預鬆有著數,其實大家有心造件跑衫的話就搵好些的品牌

作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-15 12:12
作者: cu83    時間: 2008-11-15 12:16
咁大鑊?  
作者: MJ576    時間: 2008-11-15 22:00
貼身D會好D, 因為在比賽中, 當身體在擺動時, 件跑衣飄飄吓, 覺得好肉酸
作者: TerrySze    時間: 2008-11-16 00:56
原帖由 臭男人 於 2008-11-15 01:11 發表

跑過2次全馬,2次都磨損乳頭,磨損"夾甩底".........,.跑完材覺好痛..衫SIZE合身,唔鬆
第一次穿NIKE背心, 第一次穿Mizuno背心,  (2件都係平均HKD150)
.....唔通要買500蚊一件或者問女友借乳貼用 ?

作者: 臭男人    時間: 2008-11-20 14:27
原帖由 50197433 於 2008-11-16 00:56 發表

跑過2次全馬,2次都磨損乳頭,磨損"夾甩底".........,.跑完材覺好痛..衫SIZE合身,唔鬆
第一次穿NIKE背心, 第一次穿Mizuno背心,  (2件都係平均HKD150)
.....唔通要買500蚊一件或者問女友借乳貼用 ?

據我所知,有男跑手會用乳貼
作者: 全馬    時間: 2008-11-20 14:35
原帖由 臭男人 於 2008-11-20 14:27 發表

我用'2脷妥' 醫生膠紙, 一卷咁, 一撕就斷, 方便好用!
衫就鐘意較緊身, 因為平時都係著開件背心底衫跑, 慣左緊一D。
NB, ad同NIKE 背心勁闊, 好似打籃球o個d 咁, 磨到手臂內側損晒。
作者: kenneth    時間: 2008-11-20 14:35
作者: 叮叮噹    時間: 2008-11-20 23:54
原帖由 全馬 於 2008-11-20 14:35 發表

我用'2脷妥' 醫生膠紙, 一卷咁, 一撕就斷, 方便好用!
衫就鐘意較緊身, 因為平時都係著開件背心底衫跑, 慣左緊一D。
NB, ad同NIKE 背心勁闊, 好似打籃球o個d 咁, 磨到手臂內側損晒。

原來係男人之苦!
3M醫生膠紙,有窄同闊2size,非常好用,一撕就斷,貼得妥又容易"mit",
藥房賣三幾呅一卷,平靚正!
作者: SimonFai    時間: 2008-11-21 14:37
原帖由 kenneth 於 2008-11-14 16:32 發表

小弟覺得鬆身是會好d的,太貼身唔舒服。

Yes, i agree   I prefer 應鬆身好d .
作者: 臭男人    時間: 2008-11-21 15:14
要平的,可以找牛皮膠布或封箱膠紙,包保游水都唔甩
要穩陣可以在行山的舖頭或10k買專用乳貼,不過好貴
作者: cu83    時間: 2008-11-21 15:23
原帖由 臭男人 於 21-11-2008 15:14 發表

牛皮膠布或封箱膠紙...??
可能連嗰兩點都 "mit luck" 埋

作者: kenneth    時間: 2008-11-21 15:26
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-21 15:35
原帖由 臭男人 於 2008-11-21 15:14 發表

ching.. 你試過用牛皮膠布未.... 如果果位 ching 兩點有毛... mit 番塊膠布果陣都更加痛不欲生....
作者: cu83    時間: 2008-11-21 15:39
原帖由 kenneth 於 21-11-2008 15:26 發表

不是掛,同以前D日本仔有乜分別。" />" />

Ken c-hing 嗰新頭像好有型, 勁似呂奇
作者: TerrySze    時間: 2008-11-21 17:59
乳頭有乳貼/膠布
但"夾甩底"磨損......又有咪計 ?
作者: 龜速行    時間: 2008-11-21 18:05
50197433 c hing

跑前用凡士林搽容易磨損的地方

ok ar

作者: 比因    時間: 2008-11-21 20:11
兩腿之間都要, 唔係第日行路AR下AR下好似生野咁
作者: TerrySze    時間: 2008-11-21 20:48
原帖由 龜速行 於 2008-11-21 18:05 發表

跑前用凡士林搽容易磨損的地方

ok ar
  Thanks !
作者: 龜速行    時間: 2008-11-21 21:30

不用客氣

長跑長友ar

作者: cfchan    時間: 2008-11-21 21:37
個人喜好,我鍾意貼身多D!
作者: kenneth    時間: 2008-11-22 03:45
作者: cu83    時間: 2008-11-22 07:29
原帖由 kenneth 於 22-11-2008 03:45 發表
是嗎?閣下都不如去整番個﹗
http://www.yearbookyourself.com/

整咗啦,不過等升級後先至以全新面目示人
話時話,重過呂奇,到時指教吓
作者: kenneth    時間: 2008-11-22 08:47
作者: di692    時間: 2008-11-22 23:11
原帖由 臭男人 於 2008-11-20 14:27 發表

係真架,我朋友有用乳貼的
作者: 細細個~    時間: 2008-11-23 14:05
原帖由 di692 於 2008-11-22 23:11 發表

係真架,我朋友有用乳貼的

唔怪得知我年初跑完渣打十公里回家沖涼果陣個乳頭赤赤痛 .......

仲以為係第二期發育添......不過而家冇乜野 , 可能而家瘦咗 d 個波細咗 d 掛 !
作者: lvrunner    時間: 2008-11-24 14:55
You guys are hilarious!

BTW, you will end up like runner #789 if you don't tape up your nipples when doing long runs.
作者: kenneth    時間: 2008-11-24 14:56
作者: 龜速行    時間: 2008-11-24 15:25
沖涼...........

wa wa...........

痛死
作者: cu83    時間: 2008-11-24 15:44
原帖由 lvrunner 於 24-11-2008 14:55 發表
You guys are hilarious! " />" />
BTW, you will end up like runner #789 if you don't tape up your nipples when doing long runs.

件 singlet 係咪 2009年 新款...
作者: miller    時間: 2008-11-24 16:55
標題: 回復 41# 的帖子
呢d真係見到都痛…
作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-24 16:56
作者: 臭男人    時間: 2008-11-25 09:04
女性因為在發育期已開始有保護經驗,而且女性跑衫多了一層保護物料,因此比起男性跑衫貴
反而男性就沒有經驗,往往跑完步就......痛不卻生
希望大家會認真考慮乳頭問題
作者: 細細個~    時間: 2008-11-25 19:58
真係又會咁誇張 , 起碼痛 1 個星期 ......
作者: allanccl    時間: 2008-11-25 20:22
原帖由 細細個~ 於 2008-11-25 19:58 發表

我舊年都試過,好似中左槍咁,痛足一星期,尤其是沖涼,所以乾燥天跑,一定要貼醫生膠布
作者: ar125    時間: 2008-11-25 23:40
嘩!
真係可以咁!....好痛!...
作者: 臭男人    時間: 2008-11-26 01:03
原帖由 細細個~ 於 2008-11-25 19:58 發表
痛到好似被針拮乳頭一樣

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2