香港長跑網 - 長跑長友

標題: Nike+ GPS sportwatch vs Nike+ running app [打印本頁]

作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-19 19:34
標題: Nike+ GPS sportwatch vs Nike+ running app
有冇師兄同時用過nike gps sportwatch 同 nike running app? 我試過同時用,發覺個running app 計多好多距離,e.g 同一個run, 隻app顯示有10k 但 隻錶顯示得8.5k, 當然個app計我既average pace 都快埋,大家有冇咁既情況?

作者: rl0497    時間: 2014-4-20 00:09
絕對有!有時甚至唔準確到連GPS圖都錯添,哩個我覺得唔係關app事,應該係電話內置個GPS晶片唔準確所致,我以前未用錶針,用電話計,之後同用錶嘅記錄比對,有時差唔多,有時會頭尾爭2-3KM都夠膽死嘅,不過時多時少。

作者: blenecay    時間: 2014-4-20 10:24
我沒有 Nike GPS Watch, 但以不同手機, (i-phone 5S, motorota XT535), 用NIKE+runing App, 跑同一經常練跑的路徑, 量度出的距離都有相當大的分別. i-phone 比較穩定, motorola 就變化很大, 尤其是天氣不好的情況下.相信也是手機內罝GPS 晶片質素的分別.
作者: goahead    時間: 2014-4-20 21:40
雲層多時, GPS 好多時都會錯, (Endomono Apps) , 我會戴埋 casio 可以計步頻的錶, GPS 唔準確時, 信隻錶了~
作者: 小曾    時間: 2014-4-25 11:25
有!!!我現在只用手錶
作者: piggyc    時間: 2014-5-1 19:26
手機app會有較大扁差,GPS手錶比較好.
作者: beyondcool    時間: 2014-5-2 14:43
用過手錶同APP,都有大偏差情況!
作者: J777    時間: 2014-5-9 22:39
剛剛入手Nike+GPS sport watch ,天雨關係未試,平時用開Nike +running,過兩日好天再測試
作者: fit_body    時間: 2014-5-10 11:57
手機GPS準確度一定唔及GPS watch喇!
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-5-12 21:30
發覺用APP測到既路程係會偏短,用錶較準,而用錶又會係好天較好,陰天時測到既路程又會較長。同埋陰天測到GPS都係一兩分鐘,冇人地講咁差。整體我幾滿意隻錶!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2