香港長跑網 - 長跑長友

標題: 點樣可以開胃啲? [打印本頁]

作者: Ah_Wing    時間: 2014-5-14 07:57
標題: 點樣可以開胃啲?
呢個可能係個比較少人有嘅問題。我係瘦底,體重易降難升,所以食量都唔細。依家體重保持到,所以個食量應該啱啱好。問題係個人好多時都唔想食咁多,例如話食晚飯咁,食半碗就唔想食,唔係唔好食,又唔係食唔落,只不過感覺好似做緊食嘢長課訓練咁,食得好慢好冇癮。大家有冇乜嘢可以令人開胃啲嘅方法可以分享吓?
作者: bunbun    時間: 2014-5-14 08:44
呢d係咪中醫所指脾胃虛?

找個中醫睇一睇
作者: vcbid    時間: 2014-5-14 10:41
感同身受, 我而家用多餐策略

1) 7:00 早餐, 1碗麵加腸仔or蛋
2) 8:30 早餐AGAIN, 1-2個包
3) 12:00 lunch, 茶餐廳一碟飯(有時食唔哂)
4) 15:00 tea time, 餅乾/西餅
5) 18:00 收工食下街邊檔 魚肉翅/魚蛋/燒賣/糯米雞之類
6) 20:00 dinner, 大半碗飯, 魚, 肉, 菜, 湯
7) 23:00 宵夜, 雪糕/糖水/蛋糕/雞翼等等

如果半夜有波睇又會食多餐, 去跑步前又會加多餐......

作者: Ah_Wing    時間: 2014-5-14 11:12
vcbid 發表於 2014-5-14 10:41

多謝ching分享。可惜我冇咁多時間分咁多餐,唯有午飯同晚飯大份啲(每餐1.25嘜米加餸),夠食不過食到一半就「食到厭」......
作者: yves_ng    時間: 2014-5-14 16:04
有人因爲過瘦,因爲體弱多病,因爲要增肌,而想方設法去增加食欲!

而摟主是因爲“食得好慢好冇癮”,而想找方法增加食欲!果真另類!

飢餓感除了因爲血糖降低,胃空,更主要是受神經系統影響!都市人種種生活壓力,嚴重影響身體作息。

正所為“心廣體胖”,人知足了就開心,開心就要吃了!

作者: Ah_Wing    時間: 2014-5-14 22:02
yves_ng 發表於 2014-5-14 16:04
有人因爲過瘦,因爲體弱多病,因爲要增肌,而想方設法去增加食欲!

而摟主是因爲“食得好慢好冇癮”,而想 ...

如果我係想食幾多就食幾多的話,我會食少好多。依家已經係過瘦,再食少啲唔多掂。我175高,浮游於120-125磅,幾年前10X磅都試過。
作者: vcbid    時間: 2014-5-14 22:56
Ah_Wing 發表於 2014-5-14 22:02
如果我係想食幾多就食幾多的話,我會食少好多。依家已經係過瘦,再食少啲唔多掂。我175高,浮游於120-125 ...

瘦底加鍾意跑係好難搞既一件事

我164高, 長期唔夠115磅, 而家由朝食到晚, 重要無乜練長課, 都係加左2磅到117
作者: mingr    時間: 2014-5-15 10:36
跑步照計應該會開胃左..
通常我只要好味的,就會秒殺了
所以建議吃一些自己鍾意吃的便行
作者: gxchen    時間: 2014-5-16 18:28
vcbid 發表於 2014-5-14 10:41

VC兄天賦異品!我運動少兩日馬上肥幾磅!但係睇你的食物時間表我可能食得少過你!
作者: RingoLee    時間: 2014-5-17 09:43
我高 168,就長期在 115左右,跑多啲就自然想食多啲。師兄可以試吓食快啲,應該可以食多啲。

(打錯咗喺 Kevin師兄度,依家回覆多一次。)

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2