香港長跑網 - 長跑長友

標題: kandis 長跑誌~~ [打印本頁]

作者: kandis    時間: 2008-11-16 12:55
標題: kandis 長跑誌~~
入左長跑綱短短既日子, 感覺真係好好, 因為可以感染下大家努力練跑0既氣氛~~

今日為左渣打10k去plan練習, 決定2月之前,每月參加一個比賽!!!" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />

thx~~Alex ching0既 未來賽事活動一覽表, 我已經有決定喇~~~~

11月: 未準備好
12月:
14 樂善行  30K(6hr11m)
  2月:   1  馬鞍山   8k    (00:43)
           8  渣打     HM     (02:07)
  3月:  8             5k

作者: nc    時間: 2008-11-16 13:16
原帖由 kandis 於 2008-11-16 12:55 發表
入左長跑綱短短既日子, 感覺真係好好, 因為可以感染下大家努力練跑0既氣氛~~

今日為左渣打10k去plan練習, 決定2月之前,每月參加一個比賽!!!" />" />

thx~~Alex ching0既 未來賽事活動一覽表, 我已經有決定喇~ ...

祝賀ctse開blog成功   來緊賽事一個好過一個, 長跑長有/友
作者: 龜速行    時間: 2008-11-16 14:02
kandis c tse

開 BLOG 大吉!!!!!!!!!!!!!!

渣打10k  add oil ar

go gol let's go

作者: oscar    時間: 2008-11-16 18:52
作者: 叮叮噹    時間: 2008-11-16 19:31
恭喜Kandis開blog大吉

加油!向目標努力!
作者: =chairman=    時間: 2008-11-16 19:53
Kandis ctse 要努力!
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-16 20:04
公喜發財~~~區際長跑應該我都會走~到時見
作者: 洛虎添    時間: 2008-11-16 20:52
加油...
作者: kandis    時間: 2008-11-17 01:09
原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-16 20:04 發表
公喜發財~~~區際長跑應該我都會走~到時見

我剛剛發現女子只有5.5k的路程 , right??  所以要重新考慮。仲有呀! 樂善行18號係deadline喇~~我諗我都報唔切!!!but try my best!!! 估唔到一開始就遇到咁多考驗!!!
作者: kandis    時間: 2008-11-17 01:50
多謝咁多位ching ctse

重有睇左好多ching cste0既練習日誌呀~~睇完有好多問題想問呀???問住2個先...
問題一: 大多ching ctse都會跟program練習, 而program好似有好多.... 應該幾時用? (我之前只會set定一個距離,e.g 8個圈, 之後按自己0既體能反應去完成)

問題二: ching ctse你地點set自己0既目標時間架? 假設之前 10k 50"完成, 一年後set 45" 會否太多 (for女子)?  其實會唔會50"已經係極限?" />" />

作者: kenneth    時間: 2008-11-17 09:19
作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-17 09:22
作者: kenneth    時間: 2008-11-17 09:25
作者: kandis    時間: 2008-11-17 09:45
原帖由 kenneth 於 2008-11-17 09:19 發表

歡迎閣下﹗一年後 set 45"是有很大可能達標的﹗10公里50分這個速度女子未到極限,但如果閣下參加比賽,攞奬的機會唔細﹗另外閣下是否屯門友?如是,有冇興趣參加跑會的速度訓練班?

我都想係屯門友, 因為好似大部份成日跑0既ching ctse都係屯門友!!(可能我睇錯)
雖然唔係屯門友, 但都有d興趣參加跑會的速度訓練班,有冇多d~資料呀?thx~
作者: kenneth    時間: 2008-11-17 09:54
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-17 10:35
kandis ctse, 開 blog 大吉, 祝你長跑長有 ~
小好新手..多多指教....備戰渣打半馬中...
暫時我跑 10k 既 target 都 set 0左響 60 分鐘內完成...

kandis ctse 係未第一次玩樂善行 ? 平時多唔多行山 ? 如果第一次玩... 最好自己同三五知己 pre-trip ...
一月本身都有幾多比賽..不妨考慮下同日既香港糖尿聯會健康長跑2009.. 跑吐露港 .. 99% 平路..適合 ctse 你呢
https://www.longrun.hk/forum/view ... 2129&extra=page%3D1

作者: 力    時間: 2008-11-17 13:57
原帖由 kandis 於 2008-11-16 12:55 發表

今日為左渣打10k去plan練習, 決定2月之前,每月參加一個比賽!!!" />" />

thx~~Alex ching0既 未來賽事活動一覽表, 我已經有決定喇~ ...

Hi kandis ctse,
Welcome!! There had a lot of races in December. If you are looking for 10K, then there had 4 :
1) 12.07 石門10k
2) 12.14 大埔體育會10公里賽
3) 12.28 石崗10K
4) 12.28 愛心慈善長跑
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-17 23:14
問題一: 大多ching ctse都會跟program練習, 而program好似有好多.... 應該幾時用? (我之前只會set定一個距離,e.g 8個圈, 之後按自己0既體能反應去完成)
你既program既意思應該係interval~~簡單一d講,就當係運動場衝圈,例如:分別走12次400m,練速度多~呢d program通常成日都唔同~~因為咁樣會易進步d~跟教練的話他會跟你既身體狀態,比賽日子,目標而去set program~跟program練進步一定會比平時自然跑快,另外仲有tempo run,lsd(long slow distance),Recovery run,easy run之類
tempo run
就係一個連續跑,如閣下跑10k,一般建議tempo為6-8k,速度則為比賽速度70-80%,練腳耐力
lsd(long slow distance)
即係慢長跑,一般以一個大約60-70%比賽速度去跑一個長距離,何謂長距離就視乎閣下跑咩距離,一般係比賽專項多10-15%,如閣下練10k,則lsd為11-12k左右,練耐力
Recovery run,easy run換言之係回復跑同慢跑

問題二: ching ctse你地點set自己0既目標時間架? 假設之前 10k 50"完成, 一年後set 45" 會否太多 (for女子)?  其實會唔會50"已經係極限?
我今年set自己全馬目標係3小時~~有d難度~~set自己目標最緊要就係肯努力去達成~~如果自己冇時間~冇恆心~就不如唔好set個目標咁高喇
其實以我地跑時間應該唔會有極限既~只不過會越跑越進步得慢~狀態一定係有高有低有高有低咁~如果一直都破到自己pb咁就好易傷~很多高手的經驗之談
總括黎講~長跑呢樣野~真係要用好多時間~但相信長跑得到既野~都唔會比附出既少~~長跑長友嘛
作者: kandis    時間: 2008-11-17 23:15
原帖由 kenneth 於 2008-11-17 09:54 發表

Sorry﹗因閣下有報屯門長跑比賽,所以小弟意為閣下是屯門友。" />" />
另外樂華跑會的訓練班資料如下,但其實很多地區都有這些訓練班的。
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=736&extra=page% ...

ching唔緊要,其實我都未報, 我九龍區架會留意下(斧山)果邊,thx資料~~~~~
作者: kandis    時間: 2008-11-17 23:31
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-17 10:35 發表
kandis ctse, 開 blog 大吉, 祝你長跑長有 ~
小好新手..多多指教....備戰渣打半馬中...
暫時我跑 10k 既 target 都 set 0左響 60 分鐘內完成...

kandis ctse 係未第一次玩樂善行 ? 平時多唔多行山 ? 如果 ...

今日幫自己做左test喇~   一下子就跑左10k, 時間.........

看來我0既target都要改為 60 分鐘內完成

失禮哂,小妹第一次join樂善行咋 樂善行果段路, 之前行過, 但冇行長咀, 長咀果面崎嶇嗎?其他參加者係行or 跑多? ee ctse你當日會約朋友一齊行嗎?

有冇人會去pre-trip呀~~~
作者: kandis    時間: 2008-11-17 23:33
原帖由 Alex 於 2008-11-17 13:57 發表

Hi kandis ctse,
Welcome!! There had a lot of races in December. If you are looking for 10K, then there had 4 :
1) 12.07 石門10k
2) 12.14 大埔體育會10公里賽
3) 12.28 石崗10K
4) 12.28 愛心慈善長 ...

thx~~alex ching!我會努力的!!!!
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-17 23:43
原帖由 kandis 於 2008-11-17 23:31 發表

今日幫自己做左test喇~   一下子就跑左10k, 時間........." />" />" />" />

看來我0既target都要改為 60 分鐘內完成" />" />" />" />

失禮哂,小妹第一次join樂善行咋" />" />" />" />jn 樂善行果段路, 之前行過, 但冇行長 ...

我尋日 pre-trip... 入長咀條路都有 d 碎石之類...相對上蚺蛇尖同埋落米粉頂好得多..
至於行定係跑..視乎你既 target 如何... 如果你 target 係想要背包... 見到石屎路就要跑啦...如果你既 target 只係在時限內完成呢個比賽.. 行就可以啦....
暫時我唔知最後係未同朋友一齊行..因為我落山好慢... 怕拖慢人地...

作者: kandis    時間: 2008-11-18 00:41
11月17日  天氣:晴   地點: 大尾篤

太耐冇跑5k以上的路程, 今日一於幫自己test下, 跑左10k

今日十分曬, 出發前, 身體不斷發出愉懶訊號, 熱身後跑了約1k做熱身圈, 之後開始計時。中途遇到路人甲教練,他自稱教院學生,多得佢提點我的跑姿(他叫我腰要直一點, 否則用唔到大腿的力。)其實呢個問題一直都知,就是提腿的問題,基本上我係冇提腿的 ,我試過做好跑姿的,速度會快好多,但同時會很快冇氣,冇力......" />" />hj" />" /> )

今日雖然跑得唔好,不過總算踏出左第一步。

作者: kandis    時間: 2008-11-18 00:52
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-17 23:43 發表

我尋日 pre-trip... 入長咀條路都有 d 碎石之類...相對上蚺蛇尖同埋落米粉頂好得多..
至於行定係跑..視乎你既 target 如何... 如果你 target 係想要背包... 見到石屎路就要跑啦...如果你既 target 只係在時限內完 ...

me too!! 落碎石路很慢!!
我諗我target 只係在時限內完成,暫時我只敢最尾果段石屎路跑( if 仲有力氣的話)
作者: kandis    時間: 2008-11-18 00:55
原帖由 kenneth 於 2008-11-17 09:19 發表

歡迎閣下﹗一年後 set 45"是有很大可能達標的﹗10公里50分這個速度女子未到極限,但如果閣下參加比賽,攞奬的機會唔細﹗另外閣下是否屯門友?如是,有冇興趣參加跑會的速度訓練班?

50" 只是假設, 我都想咁勁!!!
作者: kandis    時間: 2008-11-18 01:01
原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-17 23:14 發表
你既program既意思應該係interval~~簡單一d講,就當係運動場衝 ...

知道!!!我會努力的!!! 看來要去找個教練/跟會跑!!
作者: 曲奇    時間: 2008-11-18 08:10
kandis ctse 努力~
有target,50 min 完成10k..
咁就向此目標邁進啦~
加油~
作者: nc    時間: 2008-11-18 10:01
原帖由 cookie97 於 2008-11-18 08:10 發表
kandis ctse 努力~
有target,50 min 完成10k..
咁就向此目標邁進啦~
加油~

x2, 努力加油呀
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-18 10:03
原帖由 kandis 於 2008-11-18 01:01 發表

知道!!!我會努力的!!! 看來要去找個教練/跟會跑!!

呢度有 d ching ctse 推介過小妹先參加工聯會既跑步班...

我大概要等佢春季課程收生才可以報名啦... 如果 ctse 有興趣既..一齊報名丫...
作者: kandis    時間: 2008-11-18 11:14
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-18 10:03 發表

呢度有 d ching ctse 推介過小妹先參加工聯會既跑步班...

我大概要等佢春季課程收生才可以報名啦... 如果 ctse 有興趣既..一齊報名丫...

如果時間適合都可以  

不過都有ching ctse 話可以跟會操, 好似要交年費? 唔知年費幾多呢? 同埋仲有冇其他費用呢?? 你有冇興趣呀?
作者: kandis    時間: 2008-11-18 11:20
原帖由 obaanc 於 2008-11-18 10:01 發表

x2, 努力加油呀 " />" />fvhfgj

你地誤會哂喇~~~~
anyway 等我練返一個月後,再set target吧!!

多謝鼓勵~~你地都加油啊~~~
作者: redred    時間: 2008-11-18 13:21
kandis ctse 很歡迎你開新blog

女子區又多個開blog ctse,真高興
ctse 10k需60mins
時間很好呀
我到宜家都做唔到lee 個時間

比心機,一齊努力
作者: kandis    時間: 2008-11-18 13:32
   redred ctse加油~~
作者: nc    時間: 2008-11-18 13:38
原帖由 kandis 於 2008-11-18 00:41 發表
11月17日  天氣:晴   地點: 大尾篤

太耐冇跑5k以上的路程, 今日一於幫自己test下, 跑左10k

今日十分曬, 出發前, 身體不斷發出愉懶訊號, 熱身後跑了約1k做熱身圈, 之後開始計時。中途遇到路人甲教練,他自稱教 ...

kandis ctse 星期一放假??? 咁好專程去大尾篤跑番轉???  是否跑主壩?? 閣下是新界東人??
作者: kandis    時間: 2008-11-18 16:12
原帖由 obaanc 於 2008-11-18 13:38 發表

kandis ctse 星期一放假??? 咁好專程去大尾篤跑番轉???  是否跑主壩?? 閣下是新界東人??

貪果到冇乜人:p 有跑主壩, 因為用左kenneth ching 提供既網頁, 主壩來回約4k, 不過主壩好曬

本人家住九龍,我都想做新界人,眼見馬鞍山、沙田、大埔 都有沿海的緩跑徑,很 啊~~~
作者: kandis    時間: 2008-11-24 00:21
11月21日 地點: 九龍仔

跑左4k,最後1k 跟住前面0既ching速度跑,係就係跟到,但結果跑完之後馬上想嘔

次次跑得快都係咁, 唔通真係要keep住我的龜速...
作者: nc    時間: 2008-11-24 00:37
原帖由 kandis 於 2008-11-24 00:21 發表
11月21日 地點: 九龍仔

跑左4k,最後1k 跟住前面0既ching速度跑,係就係跟到,但結果跑完之後馬上想嘔
" />" />  
次次跑得快都係咁, 唔通真係要keep住我的龜速..." />" />

很多時候最後一圈都會是搏命的去衝, 既然跟到應該都ok的. 証明ctse很盡力!!!
作者: 快活人    時間: 2008-11-24 12:04
ctse 你今年玩樂善行 . 加油,努力呀
我上年都有玩呀 玩完依果本人覺得對跑21k好有幫助.
作者: kandis    時間: 2008-11-25 01:33
得到大家鼓勵,我d正能量返來了!!!
作者: redred    時間: 2008-11-26 14:11
ctse 都好犀利呀

最後1k跟ching速度,博命衝
我無ctse既心,衝400都巳經想死
作者: Tarry    時間: 2008-12-12 13:50
標題: Kandis 預祝妳樂善杯奪標
Kandis ctse,

很高興認識妳, 星期六(即明天) 我同Bonnie, 參加左23K跑,  尋日學人練衝圈, 幾au咁制, 但ching 肯操, 就住我地, 辛苦都無所為啦!, 加油.

Tarry
(長跑初姐, tar tar 美洲龜1號)

作者: kandis    時間: 2008-12-12 14:01
如果唔係參加左樂善行我都好想來!!!

你地跑23k!!!!加油呀~~~你地今年跑半馬, 出年一齊跑馬la~~~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-12 17:06
星期日善樂盃,加油!努力!
祝妳安安全全達標,奪得背囊歸.

作者: ee_tpk    時間: 2008-12-12 17:12
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-12 17:06 發表
明天善樂盃加油!

叮叮噹 ctse.. 係星期日才跑樂善盃..

我都好期待呢個比賽丫~~~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-12 17:15
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-12 17:12 發表

叮叮噹 ctse.. 係星期日才跑樂善盃..

我都好期待呢個比賽丫~~~

ee_tpk,

加油!努力! 目標達到.
為長跑女子組爭光!
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-14 19:19
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-12 17:15 發表

ee_tpk,

加油!努力! 目標達到.
為長跑女子組爭光!

runrunrun ctse 既時間好好~~ 得到背包...
而小妹懶惰... 幾乎全程急行 (尾 2k 才跑).. 不能達到 target 呢...
不過今日既比賽無比我想像中咁辛苦...可能因為我再次跑步啦~~
作者: kandis    時間: 2008-12-14 22:02
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-12 17:06 發表
星期日善樂盃,加油!努力!

多謝叮叮噹 ctse, 終於安全返到黎喇~~~眼見都好多人受傷~~希望佢地快d好返啦~~~
作者: kandis    時間: 2008-12-14 22:17
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-14 19:19 發表

runrunrun ctse 既時間好好~~ 得到背包...ghu" />" />jg
而小妹懶惰... 幾乎全程急行 (尾 2k 才跑).. 不能達到 target 呢... " />" />
不過今日既比賽無比我想像中咁辛苦...可能因為我再次跑步啦~~ " />" />

你就好啦~~仲跑到~~我feel到成腳沙, 我以為會出水泡~~~唔敢快跑~~~
我都冇達標 都怪自己唔夠決心,如果我忍痛跑埋,應該做到架

算啦~~出年再努力吧~~大家一齊努力丫
作者: 快活人    時間: 2008-12-14 22:21
迪迪..完成賽事已經係好叻架喇.
好彩你無忍痛跑.如果傷左未仲衰
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-14 22:21
原帖由 kandis 於 2008-12-14 22:17 發表

你就好啦~~仲跑到~~我feel到成腳沙, 我以為會出水泡~~~唔敢快跑~~~
我都冇達標 都怪自己唔夠決心,如果我忍痛跑埋,應該做到架

算啦~~出年再努力吧~~大家一齊努力丫

善樂行,唔係善樂跑,妳行畢全程,守大會規則,有體育精神!
叻! 叻!
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-14 22:22
原帖由 kandis 於 2008-12-14 22:17 發表

我都冇達標 都怪自己唔夠決心,如果我忍痛跑埋,應該做到架" />" />

算啦~~出年再努力吧~~大家一齊努力丫" />" />

安全完成已經好好 gala~ 大家明年一齊努力
我去到咸田都係除鞋除 socks 倒沙..如果唔係好易生水泡 ga! ctse 你無倒沙 ?
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-14 22:23
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-14 22:21 發表

叻! 叻!

我都見到好多人無上晒 d check point...
你可以安安全全完成晒所有 check 已經好好 gala~

熟習0左呢個比賽..明年再跑更能得心應手..自然會快 gala~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-14 22:24
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-14 22:22 發表

安全完成已經好好 gala~ 大家明年一齊努力
我去到咸田都係除鞋除 socks 倒沙..如果唔係好易生水泡 ga! ctse 你無倒沙 ?

係要倒沙,唔係好容易起水泡.
作者: nc    時間: 2008-12-14 22:29
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-14 22:21 發表

叻! 叻!

x2, n年之前玩過一次咁大把, 都是行的, 都要4, 5 點鐘才番到終點. 但第一次玩完成了已很心滿意足了, kandis ctse 妳很叻呀
作者: kandis    時間: 2008-12-14 22:38
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-14 22:22 發表

安全完成已經好好 gala~ 大家明年一齊努力 " />" />

我過哂d beach先倒,在西灣(i think)
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-14 22:44
原帖由 obaanc 於 2008-12-14 22:29 發表

x2, n年之前玩過一次咁大把, 都是行的, 都要4, 5 點鐘才番到終點. 但第一次玩完成了已很心滿意足了, kandis ctse 妳很叻呀

nc ctse... 你而家練緊跑... 如果你再玩..我相信你既成績會好好呢... (同 runrunrun ctse 做背包黨... )
(練跑對上山真係好有幫助 ga~ )
作者: nc    時間: 2008-12-14 22:58
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-14 22:44 發表

nc ctse... 你而家練緊跑... 如果你再玩..我相信你既成績會好好呢... (同 runrunrun ctse 做背包黨... " />" />)
(練跑對上山真係好有幫助 ga~ )

我知道自己一定不可以拿到背包的, 平時跑步已跑到半死, 跑山更加... 自己知自己事 不過, 成績應該會好過第一次的.
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-15 10:03
原帖由 obaanc 於 2008-12-14 22:58 發表

我知道自己一定不可以拿到背包的, 平時跑步已跑到半死, 跑山更加... 自己知自己事 不過, 成績應該會好過第一次的.

上斜就急行..平路就跑..我相信你都有機會 ga~

因為我無乜距離感..怕一開始就跑.. 未上西灣山就爆0左...
所以知道就0黎完才敢跑
作者: kandis    時間: 2008-12-18 15:01
剛剛收到田總0既信.............

佢話mizuno 已經 full 左喇 , 等我仲咁努力安排自己練習~
作者: 曲奇    時間: 2008-12-18 15:28
原帖由 kandis 於 2008-12-18 15:01 發表

佢話mizuno 已經 full 左喇 " />" /> , 等我仲咁努力安排自己練習~ " />" />

報唔到mizuno啫,唔好咁sad...
keep住練跑,為渣打努力啦~~
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-18 15:49
原帖由 kandis 於 2008-12-18 15:01 發表

佢話mizuno 已經 full 左喇 " />" /> , 等我仲咁努力安排自己練習~ " />" />

哦 ? ctse.. 你幾時報名 ga?

你想玩半馬比賽... 中國沿岸半馬等緊你...
作者: sleung2002hk    時間: 2008-12-18 22:20
原來鐘意行山既師姐仲多過師兄
作者: kandis    時間: 2008-12-22 23:54
20/12/2008 (sat.)  
荃灣公園<-->青龍頭 16k (掛住傾,忘記計時)

21/12/2008 行山 4hr

22/12/2008
落左斧山  (有工程, 所以跑2線)
aim: 為10k計時 + 練氣
圈數      時間
01   2'24
02   漏計
03   4'46 (@2'23)
04   2'19
05   2'28
06   2'29
07   2'27
08   2'32
09   2'24
10   2'32
11   2'30
12   2'43
13   2'26
15   5'17
16   2'36
17   2'34
18   2'35
19   2'38
20   2'41
21   2'35
23   5'27
24   2'20

計錯數,跑少左個圈, total: 1hr00m54s
超過左一個hr tim~~~

作者: ~~菲菲~~    時間: 2008-12-23 12:15
原帖由 kandis 於 2008-12-22 23:54 發表
20/12/2008 (sat.)  
荃灣公園青龍頭 16k (掛住傾,忘記計時)

21/12/2008 行山 4hr

22/12/2008
落左斧山  (有工程, 所以跑2線)
aim: 為10k計時 + 練氣
圈數      時間
01   2'24
02   漏計
03   4'46 (@ ...

迪迪好勤力喎, 我昨晚都有跑, 但好凍, 只係跑咗35mins左右, 同個friend一路吹水都唔知跑咗几多圈
作者: 快活人    時間: 2008-12-23 12:22
迪迪 . 加油 !!!
作者: redred    時間: 2008-12-23 12:35
ctse 跑圈既時間都好平均喎
很好呀,而且係運動場一跑24個圈,很好很好
因為有時會覺得好悶,便會放棄

ctse 同我跑既速度應該差唔多
有機會希望大家可以一齊跑下
作者: kandis    時間: 2008-12-23 16:25
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2008-12-23 12:15 發表

迪迪好勤力喎, 我昨晚都有跑, 但好凍, 只係跑咗35mins左右, 同個friend一路吹水都唔知跑咗几多圈hgjD115" />" />hj

菲菲,廣西更加凍呀~~而且乾燥,記得帶保濕用品啊~~預祝你聖誕快樂!!
作者: kandis    時間: 2008-12-23 16:31
活活: 收到!!!!

redred: 跑到第10個圈唔想再跑,所以反方向跑了5個圈!!!然後先再跑多10個!!你多數0係邊到跑架?
作者: 快活人    時間: 2008-12-23 17:26
我跑幾個圈己眼訓喇 .
今晚SSP 操圈吾知點 C ....
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 17:31
原帖由 redred 於 2008-12-23 12:35 發表
ctse 跑圈既時間都好平均喎
很好呀,而且係運動場一跑24個圈,很好很好
因為有時會覺得好悶,便會放棄

ctse 同我跑既速度應該差唔多
有機會希望大家可以一齊跑下

x2, 小妹好怕跑圈, 會暈又想放棄.
作者: redred    時間: 2008-12-31 09:52
原帖由 kandis 於 2008-12-23 16:31 發表
活活: 收到!!!!

redred: 跑到第10個圈唔想再跑,所以反方向跑了5個圈!!!然後先再跑多10個!!你多數0係邊到跑架?
ctse,我都差唔多,係運動場跑一陣都好似好耐咁
同跑街唔同,跑街有個目標,決定去到邊先折返
但場來來回回都係果個位,好悶

但運動場反方向跑都得 ??? 會唔會好多人望住 ?
我未試過反方向跑呀

我宜家少跑場,多數跟ching 以前教既路線
由屯門澤豐跑去碼頭
作者: kandis    時間: 2008-12-31 11:14
原帖由 redred 於 2008-12-31 09:52 發表
ctse,我都差唔多,係運動場跑一陣都好似好耐咁
同跑街唔同,跑街有個目標,決定去到邊先折返
但場來來回回都係果個位,好悶

但運動場反方向跑都得 ??? 會唔會好多人望住 ?
我未試過反方向跑呀

我 ...

起初見人地反方向都覺得好奇怪,但原來話,如果跑圈,最好在最後幾個圈反方向跑, 因為轉彎果時內圈既腳好受力喎~~反方向可以平衡返,唔知真唔真~~~~
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-31 11:31
原帖由 kandis 於 2008-12-31 11:14 發表

起初見人地反方向都覺得好奇怪,但原來話,如果跑圈,最好在最後幾個圈反方向跑, 因為轉彎果時內圈既腳好受力喎~~反方向可以平衡返,唔知真唔真~~~~

嗯..如果反方向跑..就要注意其他人既安全...
好怕 d 人反方向跑..一陣撞埋一堆...
作者: kandis    時間: 2008-12-31 11:41
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-31 11:31 發表

嗯..如果反方向跑..就要注意其他人既安全...
好怕 d 人反方向跑..一陣撞埋一堆..." />" />hj" />" />h

係呀!我都好怕人地反方向, 不過果日有乜人,又冇人跑外線, 我先跑左幾個圈,放心!!
作者: kandis    時間: 2009-1-7 16:25
2009新開始 (目標:參加2010年渣打全馬,並完成賽事)

2009.1.1雜嘜斧山隊第一次召集 (皇上吹雞)有nc, cc及我, 今天由於有租場 (至5.00pm), 所以我們先跑了4個外圈
5.00pm後跑番運動場, 先來(7個warm up + 1個快跑)7線2'41"/2'44"/2'48"/2'49"/2'50"/2'54"/2'55"/2'35"
休息+拉筋 (6'38")
400 x 11
2'00"/2'08"/2'07"/2'11"/2'14"/2'14"/2'09"/2'10"/2'12"/2'14"/2'07"
資料來源 COPY from NC)

2009.1.4 MIZUNO HM
今日冇份跑,去左做攝記,在大霸都唔覺有風,對攝記來講係好事, 對跑手就可能有少少風會好d~第一位到霸尾的是梁兄嗎?第二位都係帶左黑超.小妹初黎報導,都未認識哂各ching, ctse , 睇到ching ctse 跑得咁高興,實在有d腳痕~~~下次長課應該係10/1了!

今日同tarry跑左10k,唔知點解頭幾k,小腿前的骨劇痛!痛到想死!!!之前都試過咁既情況! 之後跑到第8,9k,又冇事~~~~我仲講笑同tarry講,咁我跑渣打當日咪要跑8k熱身!!?? (但我報的是10k啊!!)

ching ctse 你地比賽前有點熱身架?我只是隨便拉拉筋就出發!我見d人會跑來跑去,跑幾多要夠?
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-7 16:31
先慢jog1-2k, 身體有發熱少少出汗.
拉筋- 大腿, 小腿, patpat, 手, 肩, 腰....
再提腿, 擺手.
作者: kandis    時間: 2009-1-7 23:25
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-7 16:31 發表
先慢jog1-2k, 身體有發熱少少出汗.
拉筋- 大腿, 小腿, patpat, 手, 肩, 腰....
再提腿, 擺手.

呢幾樣要10/1再向ctse你請教!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-7 23:33
原帖由 kandis 於 2009-1-7 23:25 發表

呢幾樣要10/1再向ctse你請教!

當日有高手在場啊!
大家交流吓啦!
作者: redred    時間: 2009-1-8 09:39
唔知點解頭幾k,小腿前的骨劇痛!痛到想死!!!之前都試過咁既情況! 之後跑到第8,9k,又冇事 <<<===CTSE, 跑跑下唔覺痛咁樣係因為運動時會分泌一d物質, 從而減左痛既感覺

咁ctse 跑完後仲有無痛 ??

我平日習慣先跑5mins 左右先再拉筋
咁樣d筋會鬆好多,ctse 可以試下
作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 10:15
小腿前的骨痛,我都有試過...
因為跑得過份用力啦,你慢番減未冇事囉... ^^
而家天氣較涼,跑warm哂個人才做熱身...
咁樣會比較好...
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-27 23:22
唔見妳寫blog, 練跑練成點呀?
作者: Tarry    時間: 2009-2-1 22:24
DiDi,
妳隻腳仲有無痛呀, 老馬加油, 預祝輕鬆超額完成.
Tarry

作者: kandis    時間: 2009-2-3 15:45
原帖由 cookie97 於 2009-1-8 10:15 發表
小腿前的骨痛,我都有試過...
因為跑得過份用力啦,你慢番減未冇事囉... ^^
而家天氣較涼,跑warm哂個人才做熱身...
咁樣會比較好...

可能最近暖返D~同埋開頭慢慢跑,所以當日8K冇左腳痛呢個情況喇~謝謝!
作者: kandis    時間: 2009-2-3 15:50
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-27 23:22 發表
唔見妳寫blog, 練跑練成點呀?

只跑了兩次梅子林........
跑8K果時就自覺練得唔夠~
不過唔怕,目標係出年!

ctse 練成點呀?你都加油啊~~~
作者: kandis    時間: 2009-2-3 15:55
原帖由 Tarry 於 2009-2-1 22:24 發表
DiDi,
妳隻腳仲有無痛呀, 老馬加油, 預祝輕鬆超額完成." />" />
Tarry
" />" />

隻腳冇事喇~~TARRY你都加油!!!!渣打果到可能有D變動呀!PM 你!!
作者: nc    時間: 2009-2-7 19:47
kandis, 明天努力加油呀!!! 祝一切順利, 達到如期目標
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-7 20:37
加油! 努力!
明天渣打跑出水準.
作者: 曲奇    時間: 2009-2-7 20:40
加油, Kandis ctse!!!~~
作者: 小華是也!    時間: 2009-2-7 20:55
謝謝你哦!
迪迪仔!
祝你今晚有覺好訓啦^^
明天見到就見哦。
作者: kandis    時間: 2009-2-7 23:50
原帖由 小華是也! 於 2009-2-7 20:55 發表
" />" /> 謝謝你哦!
迪迪仔!
祝你今晚有覺好訓啦^^
明天見到就見哦。

呢個好似係tko既成員喎!!!???
作者: kandis    時間: 2009-2-8 00:12
明天半馬!!! 如全程都冇偷懶, 狀態又好, 希望可以 02:11 完成!!! 記得同我打氣呀!!!!早抖!!!!  
作者: =chairman=    時間: 2009-2-8 00:13
加油 ctse ~
作者: =chairman=    時間: 2009-2-8 00:13
原帖由 kandis 於 2009-2-7 23:50 發表

呢個好似係tko既成員!!!???

嘻嘻,大家都是長跑網的成員 ~~
作者: leefs    時間: 2009-2-8 00:15
原帖由 kandis 於 2009-2-8 00:12 發表
明天半馬!!! 如全程都冇偷懶, 狀態又好, 希望可以 02:11 完成!!! 記得同我打氣呀!!!!早抖!!!!  hgjD121" />" />hj

大家都加油!明早見!

作者: kandis    時間: 2009-2-8 03:48
原帖由 =chairman= 於 2009-2-8 00:13 發表

嘻嘻,大家都是長跑網的成員 ~~

係ching 講得啱!!!
作者: running-sue    時間: 2009-2-8 20:49
迪迪,今日跑成點呀?
作者: 快活人    時間: 2009-2-8 23:21
迪迪。弓喜你今日PB呀。
吾知係未HEAHEA特訓有用呢~~hehe hgjD
作者: kandis    時間: 2009-2-8 23:25
HEAHEA 特訓好成功!!!!鍚哂你~~仲有大魔頭教練~~哈哈~~

作者: kandis    時間: 2009-2-8 23:31
8/2/2009 迪迪的第一個渣打比賽

cp.位置(k) 預計需時(min) 預計時間實際時間
1折返點6.8  40 00:40    00:39:47
2收費廣場12.53001:1001:12
3  出西隧後第一個水站(水站6)16.2  3101:4101:36
4(水站7)18.31201:5301:50
EP維園21.11802:1102:07:4x

出發前幫自已SET左D時間, 跑到CP.1, 時間好準,滿意! 之後去到收費廣場, 已經有D肌肉想抽!!好驚完成唔到!!不過都係驚左一陣,因為長跑網資料講過!要帶住樂觀既心情,先會跑到好既成績,所以又專心返自己既跑姿!!望下時間,如果可以keep住快返d,可能可以2小時內. 不過又驚抽筋仲衰,所以都係keep返當時speed就算.

之後能夠跑完西隧、再上一個、兩個、三個.....斜路, 就好似走過一個個難關!!有幾次都想停下來行,但最後都堅持到慢慢jog.最後終於跑到灣仔, 同一個唔識既CHING互相打氣, 上埋最後一個斜路!!向維園進發!見到時間比自己預計02:11快已經好開心。最記得見到FINISH果個牌!!呢個時候我先放心跑!

進步:
以前上斜我會大步行上去, 今次好堅持!!慢慢JOG上去!希望下年上斜都keep!
以前會在水站停下來, 今次沒有!!! YEAH~~~

好想快D到出年!!本來想出年join全馬. 現在諗:定係再跑半馬好呢?因為未跑到2小時內.......

賽後, 我地去左銅鑼灣地帶門口同全馬ching,ctse打氣!!! 好落力!!!好HIGH啊~~~我地為左令CHING CTSE認得我地, 用BONDBOND穿起長跑, 效果好理想!!!

作者: 大圍新跑手    時間: 2009-2-8 23:50
原帖由 kandis 於 2009-2-8 23:25 發表
HEAHEA 特訓好成功!!!!鍚哂你~~仲有大魔頭教練~~哈哈~~

迪迪: 妳係咪講緊魔鬼教練BATBAT呀?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2