香港長跑網 - 長跑長友

標題: 是否過度鍛練? [打印本頁]

作者: Hong    時間: 2014-5-24 23:44
標題: 是否過度鍛練?
最近兩星期除咗同平時一樣練跑之外,仲加埋做gym,又戒埋汽水同埋甜嘢,但係做出嚟個時間反而慢咗,跑嗰陣仲覺得對腳冇乜力,究竟係因為天氣熱咗定係操得太多,導致個人出現疲態?

作者: felixcat    時間: 2014-5-25 11:39
欲速則不達,兩星期咁短唔會即有明顯進步,畀D時間適應,只要持之以恆,總會有成績。當然休息都係重要;如果想科學D,可以監察每日早上嘅靜止心跳率,高左等於操練過多。
作者: Hong    時間: 2014-5-25 11:53
felixcat 發表於 2014-5-25 11:39
欲速則不達,兩星期咁短唔會即有明顯進步,畀D時間適應,只要持之以恆,總會有成績。當然休息都係重要;如 ...

個問題唔係冇快咗,係仲比之前慢咗,跑10K慢咗成分鐘
作者: felixcat    時間: 2014-5-25 14:21
Hong 發表於 2014-5-25 11:53
個問題唔係冇快咗,係仲比之前慢咗,跑10K慢咗成分鐘

身體負荷大咗,未適應前表現下降咪正常囉,畀身體去接受增加咗嘅訓練,適應咗就更上層樓,雖然未必一定快咗。
作者: tkorunner    時間: 2014-5-25 17:38
又濕又熱,我又慢咗又辛苦咗,我估和天氣有關
作者: Glad222    時間: 2014-5-25 20:52
四月以後,情況都是這樣,跑得辛苦,速度又慢,最慘是汗流不止,好容易中暑。
作者: Hong    時間: 2014-5-25 21:00
我多數夜晚跑,冇太陽曬住會好少少,但都係好熱,跑一陣就已經濕哂
作者: tkorunner    時間: 2014-5-25 21:30
好彩我在將軍澳跑,海濱長廊和運動場都有水機和洗手間,重有自動售賣機可以買飲料,我覺得TKO真是跑者天堂!
作者: Hong    時間: 2014-5-25 21:38
我係沙田跑友,城門河都算好跑,夜晚跑都幾好風,冇咁熱

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2