香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2015.02.22 東京馬拉松 Tokyo Marathon 2015 [打印本頁]

作者: wlau    時間: 2014-5-26 14:02
標題: 2015.02.22 東京馬拉松 Tokyo Marathon 2015

官網/Org Web

http://www.tokyo42195.org/2015/

Date : 22 Feb 2015
日期訂於2015 年2月22日 , 香港農曆年初四

報名時間 八月一日朝十開始, 至八月三十一日完..
超過可接受人數會以抽籤決定(過硬)
結果九月底前公佈..

比賽分為全馬及10公里
起步及完賽時間
9:05 a.m.Wheelchair Start
9:10 a.m.Marathon and 10 km Start
10:50 a.m.10km Finish
16:10 p.m.Marathon Finish

報名費海外人仕全馬12800 日元, 10公里6700 日元

作者: distancerun    時間: 2014-5-26 14:57
京都是15號 .
作者: wlau    時間: 2014-5-26 15:37
distancerun 發表於 2014-5-26 14:57
京都是15號 .

京都有另一個POST 講左囉..
不過我去唔到.. 因為我有個至親既親人既忌辰係二月十六日, 所以我基本上果段時間唔會出國..
作者: 柔詠    時間: 2014-5-26 16:40
初4,張机票一定堅貴……
作者: chrislam    時間: 2014-5-30 15:51
大約幾時開始接受報名?

作者: ah_teng    時間: 2014-5-30 18:40
chrislam 發表於 2014-5-30 15:51
大約幾時開始接受報名?

大約8月頭起接受報名。8月尾截,10月左右有結果……
作者: run4ever    時間: 2014-5-31 02:32
玩咗2014 ,今年唔玩了,旅行真係好怕凍
作者: run4ever    時間: 2014-6-6 04:31
run4ever 發表於 2014-5-31 02:32
玩咗2014 ,今年唔玩了,旅行真係好怕凍

可惜抽唔中阪馬
作者: makiofai    時間: 2014-6-20 14:19
沒法啦機票一定至少貴多成千銀
作者: edmundtmwut    時間: 2014-7-7 14:52
makiofai 發表於 2014-6-20 14:19

八月一日開始報名。
作者: speedpurple0    時間: 2014-7-9 12:35
makiofai 發表於 2014-6-20 14:19

點止貴成千,一定過萬!
作者: run4ever    時間: 2014-7-9 22:48
過萬就唔諗喇
作者: makiofai    時間: 2014-7-17 14:46
咁點算呢?

作者: 三三    時間: 2014-7-25 11:36
依家買, 六千幾咋... 買左先, 有得跑就跑, 無得跑就去旅行囉
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-8-2 16:05
今年好想再去,奈何機票太貴
作者: wongkel    時間: 2014-8-6 17:15
抽左,9月底前會知,即買機票都唔一定好貴下話。
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-8-6 22:50
試過上airline website襟過個幾日機票,起碼8-9千蚊
作者: IMDAD    時間: 2014-8-7 08:45
我等大阪好点!多季加皮費太重
作者: doracrap    時間: 2014-8-7 08:49
抽到先諗~
作者: speedpurple0    時間: 2014-8-8 00:44
唔止機票貴,酒店都貴
作者: wlau    時間: 2014-8-27 12:49

某間攪開馬拉松團 既旅行社, 出左保證參賽既東京馬拉松團..
價值...... 194XX(團費, 報名費同機場雜費)....

五日四夜新年團.. 果然係有錢人的玩意..
P.S 單人去.. 加多四千五單人房附加費....即係總數二萬四..
同另一半去.. 即係要四萬..
如果夾其他跑友.. 即係兩個新年無伴人(ME).. .

作者: jackal_chasiu    時間: 2014-8-27 22:09
我見機票咁貴,報名都冇報
作者: kktsui    時間: 2014-8-28 11:51
我在日本不用酒店我也不玩、人多排隊等電車也費神、三年也未抽中過(*_*)
作者: wlau    時間: 2014-8-30 00:37
各住.. 仲有兩日就截飛.. 想報既記住啦..
作者: patricksiu    時間: 2014-9-5 14:54
岩岩見美X旅行社出左東京馬團費, 要17580+1100+750=19430...
我諗近X 會仲貴, 雖然入左紙抽, 但係如果抽中真係要諗諗...
作者: wlau    時間: 2014-9-5 18:52
patricksiu 發表於 2014-9-5 14:54
岩岩見美X旅行社出左東京馬團費, 要17580+1100+750=19430...
我諗近X 會仲貴, 雖然入左紙抽, 但係如果抽中 ...

我上面寫左...
佢仲要係自悠行ONLY, 唔包任何食..
單人房附加費要四千五.. ..

機票上網睇過.. 所有由香港飛去.. 都變晒旺季機票.. 除非你唔係係有農曆新年地區飛過去.. 如果唔係, 想平都難..
以下國家有農曆新年.. 由果度飛過去.. 都會貴死..
越南, 韓國, 新加坡, 中國, 台灣, 澳門.....
作者: hcli    時間: 2014-9-5 23:02
近X出了五日四夜套票,包CX來回,參賽費,慶功宴,不包機場税,燃油附加費
單人17000(半房)20800(單人房)
作者: wlau    時間: 2014-9-6 00:02
hcli 發表於 2014-9-5 23:02
近X出了五日四夜套票,包CX來回,參賽費,慶功宴,不包機場税,燃油附加費
單人17000(半房)20800(單人房) ...

酒店?
作者: hcli    時間: 2014-9-6 12:21

包4Night酒店, 2/21 Tokyo One day Metro pass, 2/20 airport to hotel bus, 2/22 (race day) bus hotel <--> venue

作者: wlau    時間: 2014-9-6 12:28
hcli 發表於 2014-9-6 12:21
包4Night酒店, 2/21 Tokyo One day Metro pass, 2/20 airport to hotel bus, 2/22 (race day) bus hotel  v ...

價錢平過美X..
近X 講明自己係本港唯一包有參賽資格既旅行社.. 唔通美X 係同佢買位?
作者: Anthony    時間: 2014-9-6 13:27
捐10萬日圓唔駛抽簽,保証有得跑。我有朋友收到電郵即刻捐左,佢話做善事好過比旅行社賺。不過我有點覺得呢個賽事真係好講錢字,就算有得跑都唔係好開心。
作者: wlau    時間: 2014-9-6 15:51
Anthony 發表於 2014-9-6 13:27
捐10萬日圓唔駛抽簽,保証有得跑。我有朋友收到電郵即刻捐左,佢話做善事好過比旅行社賺。不過我有點覺得呢 ...

其實重點係今年撞正年初四...機票, 酒店幾倍咁上...先會攪到今年咁貴..
其實你個FRIEND 咁報.. 仲有機票, 酒店條數未計...唔會真係有乜著數..
作者: mc_run    時間: 2014-9-11 10:14
kktsui 發表於 2014-8-28 11:51
我在日本不用酒店我也不玩、人多排隊等電車也費神、三年也未抽中過(*_*)

閣下住在東京?
作者: tpcwong    時間: 2014-9-11 13:26
11月起有新廉航開辦香港至東京的航班,剛上網查了票價,來回機票約 四千樓下,大家可有多一個選擇.

[attach]27664[/attach]
作者: wlau    時間: 2014-9-11 13:48
tpcwong 發表於 2014-9-11 13:26
11月起有新廉航開辦香港至東京的航班,剛上網查了票價,來回機票約 四千樓下,大家可有多一個選擇.

...

我岩岩都BOOK 左去跑橫演.. 去程有個零晨機, 價錢一樣, 但玩多幾粒鐘.. 價錢, 我二千四左右..

作者: kktsui    時間: 2014-9-11 15:54
mc_run 發表於 2014-9-11 10:14
閣下住在東京?

是東京近郊  電車約個零鐘 
作者: Fanc9    時間: 2014-9-24 10:36
我打算同我Girl friend 去, 抽唔到就donation runner.今年唔去, 過幾年我估好玩d人湧晒去..話晒係六大.以後仲難去到...
hkexpress 零晨機來回連稅hk$3500.
不過成個新宿既酒店almost fully book
作者: garyorkf    時間: 2014-9-25 13:13
有無人抽到??
作者: mc_run    時間: 2014-9-25 13:21
唔中係咪會無通知?
作者: wlau    時間: 2014-9-25 13:23
mc_run 發表於 2014-9-25 13:21
唔中係咪會無通知?

我唔知東馬點, 但福岡馬唔中都有通知我..
作者: jam13579    時間: 2014-9-25 13:26
mc_run 發表於 2014-9-25 13:21
唔中係咪會無通知?

上年唔中都有通知~

From official Facebook:

本日、一般エントリーの当落メールをエントリー時にご登録いただいたメールアドレス宛に順次お送りしております。
メールの到着までしばらくお待ちください。
明日、抽選結果確認URLを公式サイトに掲載しますので、メールが来ない方はそちらからご確認ください。

https://www.facebook.com/tokyo42195.org

作者: 三三    時間: 2014-9-25 14:11
今年唔中都有通知...

"Thank you very much for your application for entry.
We regret to advise you that you have lost the lottery to run the Tokyo Marathon 2015.
We look forward to your application for our future events."
作者: tpcwong    時間: 2014-9-25 14:40
唔中 x 2

作者: garyorkf    時間: 2014-9-25 14:41
收到喇!!
Congratulations!  You have been selected to run Tokyo Marathon 2015.
作者: lazyrunner    時間: 2014-9-25 14:47
Congratulations!  You have been selected to run Tokyo Marathon 2015.

作者: mc_run    時間: 2014-9-25 14:54
中咗.
作者: he102    時間: 2014-9-25 14:58
竟然抽中!
作者: sammy    時間: 2014-9-25 15:03
中左,開心過抽中iPhone
作者: nacorner90    時間: 2014-9-25 15:10
我都中咗,  今日雙囍臨門, 今朝成功報了台北,  下午又收到中簽,  好開心呀!
作者: smilenow    時間: 2014-9-25 15:16
我都抽中左,第一次出國跑唔知點定機票,酒店...又驚準備唔夠好,好緊張
作者: frankieychan    時間: 2014-9-25 15:19
我都抽中左!!!

作者: mc_run    時間: 2014-9-25 15:40
nacorner90 發表於 2014-9-25 15:10
我都中咗,  今日雙囍臨門, 今朝成功報了台北,  下午又收到中簽,  好開心呀!

台北那個兄台有網址嗎?
他們要抽嗎?
作者: nacorner90    時間: 2014-9-25 15:45
不用抽,  但我朋友由9點打後都仲未上網報到
http://www.sportsnet.org.tw/news_detail.php?Id=535

作者: mc_run    時間: 2014-9-25 15:58
nacorner90 發表於 2014-9-25 15:45
http://www.sportsnet.org.tw/news_detail.php?Id=535
...

Thanks a lot!
作者: 三三    時間: 2014-9-25 15:58
nacorner90 發表於 2014-9-25 15:45
...

台北果個website好正, 次次填好, send果下佢又彈502... 我同佢玩左個幾鐘頭, 都仲未報到.
作者: wlau    時間: 2014-9-25 16:29
smilenow 發表於 2014-9-25 15:16
我都抽中左,第一次出國跑唔知點定機票,酒店...又驚準備唔夠好,好緊張

咁遲先準備?
有個心理準備... 年初四來. 機票同酒店既價錢... 唔會平..
作者: garyorkf    時間: 2014-9-25 16:38
三三 發表於 2014-9-25 15:58
台北果個website好正, 次次填好, send果下佢又彈502... 我同佢玩左個幾鐘頭, 都仲未報到.  ...

press F5 reload, NO need to fill in again.

作者: thomasip    時間: 2014-9-25 18:10
This year:
My wife 抽中
Me 唔中

Last year:
My wife 唔中
Me 抽中

作者: doracrap    時間: 2014-9-25 18:49

作者: stephen    時間: 2014-9-26 08:15
第一次抽就中咗真夠運,已即時付款了。

作者: nicolechung    時間: 2014-9-26 09:55
YEAH! 3連中! 14東馬+14大阪馬+15東馬!
作者: makiofai    時間: 2014-9-26 10:20
nicolechung 發表於 2014-9-26 09:55
YEAH! 3連中! 14東馬+14大阪馬+15東馬!

係咪海外跑手好易中㗎, 我第一次抽都得左?有無人唔中㗎?
作者: wlau    時間: 2014-9-26 11:19
makiofai 發表於 2014-9-26 10:20
係咪海外跑手好易中㗎, 我第一次抽都得左?有無人唔中㗎?

前面D 回POST 好多人回覆話抽唔到喎..
作者: makiofai    時間: 2014-9-26 11:58
wlau 發表於 2014-9-26 11:19
前面D 回POST 好多人回覆話抽唔到喎..

但唔係好多喎,
我成日覺得海外跑手係另一條隊
作者: wlau    時間: 2014-9-26 12:03
makiofai 發表於 2014-9-26 11:58
但唔係好多喎,
我成日覺得海外跑手係另一條隊

咁就一定既啦.. 大阪七成中同那霸差不多全中. ..
東馬我最知有五個網友唔中.. 但見都有師兄報中左... 似大約有五, 六成機會..

作者: luhui    時間: 2014-9-26 15:14
thomasip 發表於 2014-9-25 18:10
This year:
My wife 抽中
Me 唔中

師兄可考慮跟報名團, 同團也有不包報名的, 甘就可以兩個一齊跑.
作者: thomasip    時間: 2014-9-26 15:18
luhui 發表於 2014-9-26 15:14
師兄可考慮跟報名團, 同團也有不包報名的, 甘就可以兩個一齊跑.

Maywood tour too expensive.  Anyway, I ran Tokyo marathon once last year.  I will still go with my wife and take photo for her.

作者: luhui    時間: 2014-9-26 15:31
thomasip 發表於 2014-9-26 15:18
Maywood tour too expensive.  Anyway, I ran Tokyo marathon once last year.  I will still go with my ...

good husband
作者: baki    時間: 2014-9-26 23:01
幸運地抽中了,但難題也來!第一次外地跑步,不知怎去book酒店機票,有冇師兄師姐分享下
作者: purejoey    時間: 2014-9-26 23:42
真羨慕抽中的ching ctse,自己上屆抽唔中,今屆撞新年行唔開報都唔敢報,各位加油~
作者: wlau    時間: 2014-9-27 11:21
baki 發表於 2014-9-26 23:01
幸運地抽中了,但難題也來!第一次外地跑步,不知怎去book酒店機票,有冇師兄師姐分享下 ...

現在好多酒店網等.. 好多機票連酒店一SET..
不過新年前後實貴.. 可以試下BOOK 民宿..

我去開EX 字頭果間BOOK 酒店..
大阪, 新加坡同那霸都係果度BOOK,
但機票次次唔同.. 有時上機票特價網等特價..就去買..
酒店好多時可以BOOK 定先, 因為可以CANCEL, 但機票就唔好啦..

作者: nacorner90    時間: 2014-9-27 12:43
我都抽中, 機票由於用里數換,  今年3月已攪惦,  酒店3月已通過Booking.com 訂了起點那裡的新宿華盛頓一晚 (21入22出),  11000 yen 左右,  現在起點新宿附近及終點港灣附近的酒店已經book 唔到, 大家應認真考慮通過Agent book package,  前年朋友在中簽後仍可買到機票連新宿華盛頓2 晚,  (不過過年時間真的有點困難),  而且應該唔平啦,  頭先上zuji 睇機票最平連稅都要6000,  大家留意根據前年經驗,  終點有人流管制,  行番去地鐵站差不多45 Min,  一定要放寄存厚衫,  如果唔係實凍死
作者: nacorner90    時間: 2014-9-27 12:56
更正是16000 yen 左右,  台場附近仍有酒店,  不過要hkd1600左右
作者: raymok    時間: 2014-9-27 15:23
買了HK Express, 二月十八去二十四回 $4000/位,順便同太太去旅行。
作者: nicolechung    時間: 2014-9-27 19:23
因為諗住順便去旅行,所以住 神田 (東京站next station ) 方便每日移動,又有地鐵可以去都廳前站, 平均每晚7xxx yen.
作者: jchip    時間: 2014-9-28 07:42
其實chk 過東橫都無加價,係機票貴阻千幾,應該七千元內連報名費都夠

作者: gkkkc    時間: 2014-9-28 21:52
我都抽中左, 上網睇美X旅行社有Package, 坐國泰, 大約$10,000, 有無跑友同我夾房呢?
作者: 炒炒    時間: 2014-9-29 11:42
thomasip 發表於 2014-9-25 18:10
This year:
My wife 抽中
Me 唔中

Same here

My wife 抽中
Me 唔中

作者: garyorkf    時間: 2014-9-29 16:57
jchip 發表於 2014-9-28 07:42
其實chk 過東橫都無加價,係機票貴阻千幾,應該七千元內連報名費都夠

我都BOOK左東橫. 歌舞伎丁店, 唔知近唔近起點呢?
作者: Fanc9    時間: 2014-9-30 15:23
我抽唔中, 捐左錢做Donation runner
book 左keio, 因為先上keio book房等result, 有early bird executive floor $6300 for 3晚...今日幫跑友再check, keio得番hello kitty 房, agoda 無房, booking.con無房, hotel.com hk$3000/ night.
機票一個人本身book 左jal, 後來老公終於肯一齊去,齊齊坐廉航.
年初二00:10飛羽田, 05:30到有limousine 1200 yen 去到酒店門口. 回程vanilla air 成田機場夜晚9點番香港...酒店亦有limo到成田....
時間用得最盡, 價價最平...每程每人hk$2000 包稅共4000 per head
jal家下要7000蚊連稅, cx 要7500蚊左右...
Hyatt regency tokyo 都近起點..官網book最平係25000 yen per night...
大家可以參考下...
作者: Fanc9    時間: 2014-9-30 15:27
garyorkf 發表於 2014-9-29 16:57
我都BOOK左東橫. 歌舞伎丁店, 唔知近唔近起點呢?

上GOOGLE MAP睇過...歌舞伎丁係新宿東口, 起點係新宿西口.
行要十幾分鐘(1.9KM)

作者: garyorkf    時間: 2014-10-3 10:16
Fanc9 發表於 2014-9-30 15:27
上GOOGLE MAP睇過...歌舞伎丁係新宿東口, 起點係新宿西口.
行要十幾分鐘(1.9KM)
...

Thank you, seems not far
作者: Fanc9    時間: 2014-10-3 15:01
The most important is the finish is very far away, pls make sure the return transportation is well arranged.
i heard that keio has limousine ticket for tokyo marathon...you can further check it up.
作者: minmin    時間: 2014-10-4 23:18
Fanc9 發表於 2014-9-30 15:23
我抽唔中, 捐左錢做Donation runner
book 左keio, 因為先上keio book房等result, 有early bird executive f ...

donation runner 要捐幾錢㗎??
作者: john_lammon    時間: 2014-10-7 08:17
gkkkc 發表於 2014-9-28 21:52
我都抽中左, 上網睇美X旅行社有Package, 坐國泰, 大約$10,000, 有無跑友同我夾房呢? ...

師兄,我亦抽中左想搵跑友夾房,如有意請留言或私訉。謝謝!

作者: minmin    時間: 2014-10-7 15:12
做donation runner + 買package 平過跟團小小,捐錢算了
作者: bigpig    時間: 2014-10-7 17:50
我都係做左donation runner。
作者: minmin    時間: 2014-10-7 18:51
bigpig 發表於 2014-10-7 17:50
我都係做左donation runner。

未收到credit card 過數email,唔知係唔係confirm 咗呢?
作者: bigpig    時間: 2014-10-7 20:55
minmin 發表於 2014-10-7 18:51
未收到credit card 過數email,唔知係唔係confirm 咗呢?

我第二日收到:

Thank you for your application for a charity runner.
The amount of JPY112800 has been charged on your credit card, and we are pleased to inform you that your application is now completed. (You have got one of 3000 guaranteed spots.)
We will send you the Number Card Confirmation to the postal address entered in your application form around the end of January or the beginning of February, 2015.

不過信用卡仲未扣數。

作者: minmin    時間: 2014-10-8 13:03
bigpig 發表於 2014-10-7 20:55
我第二日收到:

Thank you for your application for a charity runner.

我尋日報,今日仲未收到呢封email添!!好驚添!!

作者: wongkel    時間: 2014-10-13 11:04
各CHing,我都好好彩抽到,即時上網 search 機票,真係幾 full 下,本來打算 redeem asia miles,點知 Cathy 自已d飛都 full 晒。之後上 HKExpress / Priceline / Zuji search,比我向 Zuji search 到個 package $59xx (包稅) 5日4夜包機票酒店。19號下午機去23號晚機返,住向4星 Hotel Metropoltan Edmont (秋葉原),平到冇朋友。同老婆2個已 Booked(兩個夾埋唔洗 $12,000)。大家有興趣可 search search。
作者: 大文DaiMan    時間: 2014-10-21 15:13
wongkel 發表於 2014-10-13 11:04
各CHing,我都好好彩抽到,即時上網 search 機票,真係幾 full 下,本來打算 redeem asia miles,點知 Cath ...

$59xx (包稅) 5日4夜包機票酒店?!
作者: 大文DaiMan    時間: 2014-10-21 15:14
wongkel 發表於 2014-10-13 11:04
各CHing,我都好好彩抽到,即時上網 search 機票,真係幾 full 下,本來打算 redeem asia miles,點知 Cath ...

$59xx (包稅) 5日4夜包機票酒店?!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2