香港長跑網 - 長跑長友

標題: [吹水] 冰桶挑戰(Ice Bucket Challenge) vs 雨中長跑 [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2014-8-20 09:24
標題: [吹水] 冰桶挑戰(Ice Bucket Challenge) vs 雨中長跑
[吹水] 冰桶挑戰(Ice Bucket Challenge) vs 雨中長跑

那個有guts 一d?

冰桶挑戰(Ice Bucket Challenge), 覺得很浪費水資源 (一日要節約十公升水呀)

作者: bunbun    時間: 2014-8-20 09:30
(設計對白)

XYZ 接受 ABC 5km 長跑挑戰!!!

這次我要挑戰的人是:
1)
2)
3)

希望大家在接受挑戰之餘,也了解這次挑戰的真正意義:

「ABC 5km 長跑挑戰」活動主要是為了讓更多的人關注ABC,併為XYZ協會捐款。挑戰者只需要拍一條長跑嘅短片並上載網上,同時可以指定另外三人去挑戰,對方可於24小時內選擇

1) 5km 長跑
2) 捐錢
3) 長跑加捐錢

行動吧各位:)

作者: ckycat    時間: 2014-8-20 10:25
bunbun 發表於 2014-8-20 09:30
(設計對白)

XYZ 接受 ABC 5km 長跑挑戰!!!

post 5km video 涉及剪片技巧喎
作者: DorisC    時間: 2014-8-20 11:15
不如 post Running APPS 的記錄

作者: nov012006    時間: 2014-8-20 11:53
我都覺得係浪費食水. 仲有係電力去將水變成冰.

呢D無鬼聊的玩意都唔知邊個諗出黎.
作者: bladerunner    時間: 2014-8-20 12:22
nov012006 發表於 2014-8-20 11:53
我都覺得係浪費食水. 仲有係電力去將水變成冰.

呢D無鬼聊的玩意都唔知邊個諗出黎. ...

維基百科係咁講的:http://zh.wikipedia.org/wiki/冰桶挑戰
作者: wwwdragon2    時間: 2014-8-20 12:26
佢地話要 感覺一下 , 凍痺症的辛苦, 所以唔係淋滾油, 唔淋其他
作者: kokyan_lam    時間: 2014-8-20 20:26
5km 長跑挑戰, 要限時先夠大挑戰性, 例如限時20分鐘

作者: Hong    時間: 2014-8-20 21:58
咁不如就由長跑網去發起呢個活動啦
作者: believew    時間: 2014-8-20 23:51
kokyan_lam 發表於 2014-8-20 20:26
5km 長跑挑戰, 要限時先夠大挑戰性, 例如限時20分鐘

如果呢個post 要雨中...咁係唔係要超慢跑, 唔好快跑比身體發熱, 任雨淋?
淋病margin桃戰...
作者: kokyan_lam    時間: 2014-8-21 00:11
believew 發表於 2014-8-20 23:51
如果呢個post 要雨中...咁係唔係要超慢跑, 唔好快跑比身體發熱, 任雨淋?
淋病margin桃戰... ...

咁要冬天做先考GUTS!

作者: Hong    時間: 2014-8-21 00:16
kokyan_lam 發表於 2014-8-21 00:11
咁要冬天做先考GUTS!

冬天冇乜雨落喎
作者: kokyan_lam    時間: 2014-8-21 00:29
Hong 發表於 2014-8-21 00:16
冬天冇乜雨落喎

唔一定GA, 我記得去年皇者之戰果日得15度, 仲要落大雨, 凍到
作者: bunbun    時間: 2014-8-21 15:38
陳家豪:
https://www.youtube.com/watch?v=Kxbtf0aYIL8

[youtube]Kxbtf0aYIL8[/youtube]

作者: nov012006    時間: 2014-8-22 16:36
我收尾知道成件事的起源. 會咁諗.

1. 如果真係咁做, 係開心之餘真係令到有需要的人得到幫助 (最實際係捐錢) . 一次半次, OK.
2. 如果只係貪得意, 順應潮流, 咁真係好浪費食水.
作者: bunbun    時間: 2014-8-27 08:36
頭條日報 2014-08-27

「飯桶挑戰」贈食助人 明哥都撐「米找數」        

「冰桶挑戰」熱潮帶動唔少「變種」嘅慈善挑戰活動,Kelly見到至少有「飯桶挑戰」和「捐血挑戰」。大家唔好以為Kelly叫大家「倒米」,其實正好相反,受「冰桶挑戰」啟發嘅慈善行動「Rice Bucket Challenge」,呼籲大家係米桶舀一碗米,贈送予身邊有需要嘅人。連一向善心免費派飯畀人嘅深水埗明哥(圓圖),聽到都讚好,話值得支持!

呢個飯桶挑戰由一位印度記者Kalanidhi發起,佢喺Ice Bucket Challenge前面加多一個R,變成Rice Bucket Challenge,Kalanidhi認為授人以米,比起淋冰水或捐錢,更可直接幫助有需要嘅人。呢股助人風氣快速喺印度傳開,facebook群組開咗短短三日,已經有近三萬人like啦!

飯桶挑戰玩法簡單,只要從廚房舀一碗米,贈送予需要幫助嘅人,完成後將合照放上fb,標記#RiceBucketChallenge,tag埋你嘅朋友加入就可以。「愛心飯堂」北河燒臘飯店東主明哥,佢定時免費派飯,造福基層市民,佢同Kelly講,相信呢碗米可以幫助到更多有需要嘅人!

除咗捐米,Kelly又留意到紅十字會亦發起「捐血挑戰」,捐完血點名tag朋友接力捐血,真係好有意義㗎!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2