香港長跑網 - 長跑長友

標題: Charson 兄,JUPAS 你揀左科未? [打印本頁]

作者: =chairman=    時間: 2008-11-24 19:50
標題: Charson 兄,JUPAS 你揀左科未?
我記得好似12月2日就截止了 ~~
我仲未揀好呀 ~~
想問問你會點樣揀?

我地要入大學!
作者: levin    時間: 2008-11-24 20:43
原來有中七既跑友,我黎左呢到咁耐都未註冊
submit左未呀?
作者: =chairman=    時間: 2008-11-24 21:19
歡迎 levin 兄 ~~ 閣下都是讀緊書?
未 submit 呀 ~ 都未揀好 ~
作者: levin    時間: 2008-11-24 22:06
仲未揀好?我學校聽日internal deadline
作者: 711MF    時間: 2008-11-25 09:46
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-25 18:35
我暫時選咗d engine 科係頭位....
詳細就唔講咁多住.....好灰暗....
作者: redred    時間: 2008-11-25 20:17
如果我無記錯
你地係放榜後可以再就自己成績改排位架
不過最好先選自己心目既科排頭位先啦

祝大家考到心目中既大學同programme
作者: levin    時間: 2008-11-25 21:27
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-25 18:35 發表
詳細就唔講咁多住.....好灰暗...." />" />

大家都是理科人!但我無揀過Engine.......唔想再計數
作者: levin    時間: 2008-11-25 21:29
原帖由 redred 於 2008-11-25 20:17 發表
如果我無記錯
你地係放榜後可以再就自己成績改排位架
不過最好先選自己心目既科排頭位先啦

祝大家考到心目中既大學同programme
多謝,承你貴言呀!
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-25 23:17
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-25 18:35 發表
詳細就唔講咁多住.....好灰暗...." />" />

我本科都係 engineering... 關於 engineering 問題可以問我

但我當年係想讀 pure science
作者: oscar    時間: 2008-11-25 23:34
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-26 12:35
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-25 23:17 發表

我本科都係 engineering... 關於 engineering 問題可以問我

咁多謝先啦~
作者: =chairman=    時間: 2008-11-26 19:28
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-25 23:17 發表

多謝 ctse ~~
因為我都揀左幾個 engine ~~
作者: alfredfong    時間: 2008-11-26 23:28
EE_TPK , 你係唔係讀 electricial & electronic engineering
作者: levin    時間: 2008-11-27 13:28
I hate engine= =
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-27 21:38
原帖由 alfredfong 於 2008-11-26 23:28 發表
EE_TPK , 你係唔係讀 electricial & electronic engineering

我對呢科最有興趣~
作者: =chairman=    時間: 2008-11-27 22:33
原帖由 levin 於 2008-11-27 13:28 發表
I hate engine= =

希望 levin 兄成功考入 nursing !
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-27 22:41
原帖由 alfredfong 於 2008-11-26 23:28 發表

我係 electronics engineering 畢業
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-27 22:42
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-27 21:38 發表

我對呢科最有興趣~" />" />

charson ching...
咁你揀0左邊間大學既 electronics engineering ?
作者: alfredfong    時間: 2008-11-28 13:52
EE_TPK , 見你個login 有個ee 係頭...係唔係科大呢?
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-28 14:36
原帖由 alfredfong 於 2008-11-28 13:52 發表
EE_TPK , 見你個login 有個ee 係頭...係唔係科大呢?

小妹正是...
難道 c兄都係科大之友 ??
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-28 18:21
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-27 22:42 發表

charson ching...
咁你揀0左邊間大學既 electronics engineering ?

我揀HKU 個工學士係頭
electronics engineering ge 話應該都揀科大
作者: alfredfong    時間: 2008-11-28 18:24
小弟正是科大cpeg, 可能一齊做過ee lab
作者: alfredfong    時間: 2008-11-28 18:25
charson 有無諗過揀cpeg , 有software 同hardware
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-28 18:48
原帖由 alfredfong 於 2008-11-28 18:24 發表

咁要視乎 ching 響邊一年畢業啦...

小妹在社會大學浮沉0左好幾年啦....
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-28 18:56
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-28 18:21 發表

我揀HKU 個工學士係頭
electronics engineering ge 話應該都揀科大

我嫌 hku 遠... 只係報0左 hku 既 dental  同埋 chem
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-29 10:40
原帖由 alfredfong 於 2008-11-28 18:25 發表
charson 有無諗過揀cpeg , 有software 同hardware

係咪姐係計算機工程?
我都有擺到落去....
作者: alfredfong    時間: 2008-11-29 12:53
yes , computer engineering
作者: levin    時間: 2008-11-29 19:53
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-28 18:56 發表

我嫌 hku 遠... 只係報0左 hku 既 dental  同埋 chem

Oh 0.0 嫌遠><

作者: ee_tpk    時間: 2008-11-29 19:57
原帖由 levin 於 2008-11-29 19:53 發表

Oh 0.0 嫌遠><

不過都已經係好多年前既事 lor~
(我入去果陣仲未有將軍線..一架 298 一程過..幾好丫...)
ching..你係 hku ?

作者: =chairman=    時間: 2008-11-29 20:03
levin 兄都係讀中七的 ~~

想請問 charson 同埋 levin 兄,你地有冇擺到 d HD 或者 AD 呀 ~~ 應該要擺幾多個先好呢 ?
作者: levin    時間: 2008-11-29 20:09
原帖由 =chairman= 於 2008-11-27 22:33 發表

希望 levin 兄成功考入 nursing !
承你貴言,我都想做個出色又幫到病人既男護士
作者: levin    時間: 2008-11-29 20:10
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-29 19:57 發表

不過都已經係好多年前既事 lor~
(我入去果陣仲未有將軍線..一架 298 一程過..幾好丫...hgjD115" />" />hj)
ching..你係 hku ? hgj091" />" />hj
無Hall住咩
作者: levin    時間: 2008-11-29 20:14
原帖由 =chairman= 於 2008-11-29 20:03 發表

想請問 charson 同埋 levin 兄,你地有冇擺到 d HD 或者 AD 呀 ~~ 應該要擺幾多個先好呢 ?

哈哈,叫我哥哥0.0 哈哈……
有D唔習慣,放幾多個HD/asso要睇你會考幾分同埋校內成績點樣,但一般最少都要三至四個。
不過都係個句,到時你只可以入一科,揀HD都要揀唔同分既HD
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-29 21:42
原帖由 =chairman= 於 2008-11-29 20:03 發表

我暫時擺咗一個AD....
HD 應該都會擺幾個.....
p.s. 12月3日(下星期三)就deadline 了
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-29 21:46
原帖由 levin 於 2008-11-29 20:10 發表
無Hall住咩

其實 hall 位既需求係好緊張... 一床難求....

不過小妹用0左 d 唔合法既手段去得到 一年半 hall... 果陣成日都 overnight.. 無 hall 會做唔晒 d 功課/ project...
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-29 21:48
原帖由 levin 於 2008-11-29 20:09 發表
承你貴言,我都想做個出色又幫到病人既男護士

levin ching... 你報晒 3 間 u 既 nursing ??
努力丫 ching...
作者: levin    時間: 2008-11-29 22:15
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-29 21:48 發表

levin ching... 你報晒 3 間 u 既 nursing ??
努力丫 ching...

我只係報左CU PolyU
作者: levin    時間: 2008-11-29 22:20
其實呢一排好掙扎,有好幾個10 k都想參加,但又想溫書,練跑都有少少自疚
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-29 22:45
原帖由 levin 於 2008-11-29 22:20 發表
其實呢一排好掙扎,有好幾個10 k都想參加,但又想溫書,練跑都有少少自疚

溫到累 relax 下..做點自己喜歡做既事...
做少少運動..人都精靈 d~
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-29 22:46
原帖由 levin 於 2008-11-29 22:15 發表

我只係報左CU PolyU

有個朋友當年都只係報呢兩間 u ...
why not hku?
作者: levin    時間: 2008-11-29 23:04
原帖由 ee_tpk 於 2008-11-29 22:46 發表

有個朋友當年都只係報呢兩間 u ...
why not hku? hgjD103" />" />hj
HKU is not good as the others
作者: =chairman=    時間: 2008-12-2 19:32
過左今晚 JUPAS 就截止了 ~ 你地 submit 晒未 ? 我岩岩 submit 晒了 ~
作者: levin    時間: 2008-12-2 21:34
Nursing Nursing Nursing
作者: levin    時間: 2008-12-2 21:40
我唸緊買唔買冠軍晶片……
作者: =chairman=    時間: 2008-12-2 21:57
咁就要睇下閣下會唔會經常比賽了 ~
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-2 22:06
標題: 回復 46# 的帖子
今晚截止了~
終於唔駛煩~
作者: =chairman=    時間: 2008-12-2 22:13
嗯 ~
我揀 d 科絕大部分都係 science 同埋 engine ~~~
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-2 22:38
標題: 回復 48# 的帖子
我都係~
作者: =chairman=    時間: 2008-12-2 22:46
Band A 三個位我擺晒 d 要面試既科 ~
作者: alfredfong    時間: 2008-12-3 01:08
HALL 既生活真係一流..好玩
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-3 10:57
標題: 回復 51# 的帖子
其實會唔會搞到讀唔到書架....?
作者: kopo1128    時間: 2008-12-3 14:53
嘩!! 而家真係多選擇, 想當年(1989)只有HKU 同CU, 嚴格上只有HKU, 因考A-LEVEL關係. 此外又沒有那麼多科目可選, 我當年是在HKU讀CHEM的. 攪到而家成日鍾意煮野食當做實驗.
作者: alfredfong    時間: 2008-12-3 15:09
標題: 回復 52# 的帖子
其實唔會, 玩可以一齊玩但係讀書都可以一齊讀

到時你要學習點自己安排時間..唔會有老師叫你可以做呢樣, 唔可以做咩...
作者: desmond    時間: 2008-12-3 16:19
原帖由 ChARsoN 於 2008-12-3 10:57 發表
其實會唔會搞到讀唔到書架....?
個人意見同經驗係會有少少,但都要睇你點分配時間。你要玩可以好多人同你玩通宵,但最緊要係你對學習有興趣,所以我覺得選科時興趣最重要,真的。其實大學的本科課程多野讀過a-level好多,如果你對個科興趣不大,住hall或其他課外活動又多姿多彩,學習上好易被distract。
作者: scchu    時間: 2008-12-6 10:12
原帖由 desmond 於 2008-12-3 16:19 發表
個人意見同經驗係會有少少,但都要睇你點分配時間。你要玩可以好多人同你玩通宵,但最緊要係你對學習有興趣,所以我覺得選科時興趣最重要,真的。其實大學的本科課程多野讀過a-level好多,如果你對個科興趣不大,住h ...

好同意你的議見, 我是在理大讀夜校的。有些教授都說日校生多野玩, 有些科目反是夜校生好。 至於興趣是一個很大的因數去使你繼續學習。
作者: levin    時間: 2008-12-10 17:22
scared......AL is coming
作者: michaelyw    時間: 2008-12-16 18:10
Jupas 選科要慎重,切忌鑽牛角尖,
以實際為主,唔好有前無後打死罷就。

寧多元化,勿窄界限。
未讀過的科唔代表自己讀唔到。

此外,謂實則虛之,虛則實之,水泡科會是搶手科,搶手科或冇人爭,然這些都不能控制到,總之要小心,睇閣下造化。

要不然就會好似我咁,
有B都要入教院,流放海外浪異鄉。
作者: levin    時間: 2008-12-16 19:18
原帖由 michaelyw 於 2008-12-16 18:10 發表
Jupas 選科要慎重,切忌鑽牛角尖,
以實際為主,唔好有前無後打死罷就。

寧多元化,勿窄界限。
未讀過的科唔代表自己讀唔到。

此外,謂實則虛之,虛則實之,水泡科會是搶手科,搶手科或冇人爭,然這些都不能 ...

hahahaha
I will only study Nursing /Chinese /Culture
No other choice

作者: levin    時間: 2008-12-16 19:21
Actually I am scared by the situation of this year.Many students abandoned the business subject= = and choose other subjects that I chose
作者: 肥哥哥KC    時間: 2008-12-17 23:45
原帖由 alfredfong 於 2008-11-28 18:24 發表

ching 不知哪年畢業? 小弟也是科大cpeg, 但已在社會大學打滾多年
作者: levin    時間: 2009-1-6 21:21
hey guys
How's everything?
I run much slower than before= =shittttttttttttt
作者: =chairman=    時間: 2009-1-6 22:13
levin 兄,我而家間唔中都有跑下步 ~~ 當然都有溫書啦 ~
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-7 17:57
標題: 回復 63# 的帖子
考完AL 後大把時間練跑啦~
不過無壓力之下好難有進步....
我中五暑假就試過 真係hea 得好緊要
作者: levin    時間: 2009-1-7 22:43
其實我好鐘意跑步,我好憎個種跑步都要掛住D past paper既感覺
若果可以跑1k代替識做一條題目就好啦XD
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-10 21:43
標題: 回復 65# 的帖子
一課LSD 當一份卷都好....
不過要3個鐘時間@@
作者: levin    時間: 2009-1-27 04:33
happy new year
作者: alfredfong    時間: 2009-1-27 13:00
標題: 回復 61# 的帖子
CHING, 我係02 年GRAD. 咁CHING你呢
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-1-28 12:01
標題: 回復 68# 的帖子
咁真係要叫你聲ching 啦~ 我03 年
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-28 16:24
原帖由 kcchu 於 2009-1-28 12:01 發表
咁真係要叫你聲ching 啦~ 我03 年

ching..我遲你一年... 04年 elec...

(其實我已經認得你係邊位...有機會相認...)
作者: NIKE鐵鞋    時間: 2009-1-28 17:26
我都係今年中七呀 選左 科大物理系 唉..不過我到而家仲係好HEA呢-.-
今年跑左3個比賽了, 仲要跑埋渣打先可以全力溫書-.-
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-28 18:22
標題: 回復 71# 的帖子
我就好多比賽都冇報
但都搞到好hea....
仲hea 過中五時@@
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-1-28 19:30
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-28 16:24 發表

ching..我遲你一年... 04年 elec...

(其實我已經認得你係邊位...有機會相認...)

謎之聲:其實我都認得你,星期日見∼
作者: alfredfong    時間: 2009-1-28 21:06
標題: 回復 69# 的帖子
EE CTSE 同埋KCCHU CHING 咁你地住咩HALL
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-1-28 22:08
最"大"的PG2

ching 你呢?
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-28 23:15
原帖由 alfredfong 於 2009-1-28 21:06 發表
EE CTSE 同埋KCCHU CHING 咁你地住咩HALL

我非法人士... 住過 PG2 同埋 HALL2
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-28 23:16
原帖由 NIKE鐵鞋 於 2009-1-28 17:26 發表
我都係今年中七呀 選左 科大物理系 唉..不過我到而家仲係好HEA呢-.-

CHING ... 比賽年年有... AL 只得一次...俾心機讀書先啦
作者: =chairman=    時間: 2009-1-28 23:33
原帖由 NIKE鐵鞋 於 2009-1-28 17:26 發表

其實由 ching 第一日入來長跑網開始,小弟已經諗緊 ching 是不是他。不過不敢問。
作者: alfredfong    時間: 2009-1-28 23:52
HALL 3 呀,
作者: alfredfong    時間: 2009-1-28 23:53
以前係科大有無跑開, 你渣打會玩咩項目
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-1-29 00:46
我係科大無玩過長跑, 個時係諗都未諗過我會跑長跑

長跑都係08渣打先開始, 今年同上年渣打都係玩10k
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-29 21:54
其實我在科大時只係讀書讀書讀書...
在科大工作時同事都係跑馬拉松..因為佢地睇少我... 我一時意氣開始0左跑步..
跑下停下... 上年十月才開始跑番...
作者: levin    時間: 2009-1-30 02:03
原帖由 ChARsoN 於 2009-1-28 18:22 發表
我就好多比賽都冇報
但都搞到好hea....
仲hea 過中五時@@

me2
dun wanna stusy
Pure MAths is to difficult
curve sketching always does a wrong first d and second d
then
the graph is totally wrong!!!
><
UE is also difficult
Chem has so many things to memorize............................
作者: levin    時間: 2009-1-30 02:05
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-29 21:54 發表
其實我在科大時只係讀書讀書讀書...
在科大工作時同事都係跑馬拉松..因為佢地睇少我... 我一時意氣開始0左跑步..
跑下停下... 上年十月才開始跑番... " />" />

The same case happened when I was Form3
作者: khl0310    時間: 2009-1-30 02:41
路過想問句, 大學ge運動場其他人可唔可以入去ga??
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-30 11:28
原帖由 khl0310 於 2009-1-30 02:41 發表
路過想問句, 大學ge運動場其他人可唔可以入去ga??

科大果個好寬鬆..只要你唔借 locker..就咁走入去跑都可以既...
但最好唔好啦..始終係人地既設施.. 唔預街外人來使用.. 如果街外人個個都來用令科大既人用唔到... 咁就唔係幾好...

(好似科大既圖書館咁..一到考試季節個個都入來溫書... 仲要在入面食野同埋講野... 搞到我果陣搵唔到位溫書 )
作者: alfredfong    時間: 2009-1-30 11:36
不過到考試前, 應該會check得嚴o的, 會check 學生証 ( 係n年前既制度)
作者: alfredfong    時間: 2009-1-30 11:37
不如攪個科大校友隊
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-30 13:24
原帖由 alfredfong 於 2009-1-30 11:37 發表
不如攪個科大校友隊

呢個主意都唔錯丫...
唔知長跑網之外... 仲有無其他地方搵到都玩長跑既科大人呢?
作者: alfredfong    時間: 2009-1-30 15:59
EE CTSE, 你的同事未係科大跑友
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-1-30 16:24
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-30 11:28 發表

科大果個好寬鬆..只要你唔借 locker..就咁走入去跑都可以既...
但最好唔好啦..始終係人地既設施.. 唔預街外人來使用.. 如果街外人個個都來用令科大既人用唔到... 咁就唔係幾好...

(好似科大既圖書館咁..一到考 ...

係科大特別D, 基本上你去邊都無人理, 入library 唔使拍咭, 入barn 唔使拍咭, 去球場打波唔使拍咭...而ching 所講考試期間入library 要check 証係到前年都仲係咁 (我前年都有讀PT)
講番當年我係科大個運動場見過鄭嘉穎係度跑步...

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-30 13:24 發表

呢個主意都唔錯丫...
唔知長跑網之外... 仲有無其他地方搵到都玩長跑既科大人呢?

可能呢度都有D未蒲頭既科大跑手係度呢
作者: khl0310    時間: 2009-1-30 20:14
我係想參觀下唔同地方ge運動場啫, 唔係真係會成日去ge~~
作者: =chairman=    時間: 2009-1-30 20:25
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-30 11:28 發表

對不起 ...... 科大 open day 當日我走左去運動場跑步試下個場正唔正 .........

(好似科大既圖書館咁..一到考試季節個個都入來溫書... 仲要在入面食野同埋講野... 搞到我果陣搵唔到位溫書) ...

對不起 ...... 今日我 ......
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-30 21:32
原帖由 alfredfong 於 2009-1-30 15:59 發表
EE CTSE, 你的同事未係科大跑友

係丫... 我舊同事跑友都係科大畢業生
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-30 21:35
原帖由 =chairman= 於 2009-1-30 20:25 發表

對不起 ...... 科大 open day 當日我走左去運動場跑步試下個場正唔正 ......... hgjD103" />" />hj

對不起 ...... 今日我 ...... hgjD141" />" />hj hgjD092" />" />hj

我都明白科大環境好既
車亞文咁乖.. 應該唔會破壞設施既....
作者: =chairman=    時間: 2009-1-30 23:59
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-30 21:35 發表

我都明白科大環境好既
車亞文咁乖.. 應該唔會破壞設施既....

嗯 ~~ 今日望住個海溫書好舒服 ~~
ee ctse 讀科大時有沒有行過白水碗 ? 在科大隔離,一條偏僻的綑岸路段 ~
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-31 00:02
原帖由 =chairman= 於 2009-1-30 23:59 發表

嗯 ~~ 今日望住個海溫書好舒服 ~~
ee ctse 讀科大時有沒有行過白水碗 ? 在科大隔離,一條偏僻的綑岸路段 ~

我仲未行過丫...
我當年只係一個讀書人..你問我拉巴有 d 咩野設施會熟 d....
作者: =chairman=    時間: 2009-1-31 00:08
話時話今日 library 好少人 ~ 所以可以揀個靚位坐 ~~
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-1-31 00:10
謎之聲: 白水碗係咩地方黎... 未聽過..... 未聽過  
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-1-31 00:11
原帖由 =chairman= 於 2009-1-31 00:08 發表
話時話今日 library 好少人 ~ 所以可以揀個靚位坐 ~~ hgjD115" />" />hj

sem 頭拉把邊會有人, 到四月尾五月頭想入去搵個位都難....

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2