香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請問賽馬日跑馬地會否開放跑步 [打印本頁]

作者: pakcb    時間: 2008-11-26 22:47
標題: 請問賽馬日跑馬地會否開放跑步
因為自己份工主要係放星期日
所以每個星期日都好珍惜去跑步
想請問大家
1) 如果是賽馬日在跑馬地舉行...可否去跑馬地跑步?
2) 如果是賽馬日在沙田舉行...可否去跑馬地跑步?

請指教
作者: randyip    時間: 2008-11-26 23:06
1) o吾可以。
2)可以。
作者: cu83    時間: 2009-2-18 11:27
即使係賽馬日, 早上都應該照常開放, 可以跑步!
作者: 曲奇    時間: 2009-2-18 11:47
但沙田賽馬日o個陣,跑馬地會開放哪條跑道呢?
2條跑道都跑得呀?..
我見到佢側門唔俾入架喎..
作者: leeahmow    時間: 2009-2-18 12:01
標題: 回復 1# 的帖子
如跑馬地跑夜馬,馬場六點關閘,六點前緩跑徑同石屎路都照開。
星期六,日跑日馬;如沙田跑,則跑馬地照開, 但如果响跑馬地跑,就要跑完馬後幾個鐘至開返。我住跑馬地,跑咗馬場8年多!
作者: 曲奇    時間: 2009-2-18 14:47
原帖由 leeahmow 於 2009-2-18 12:01 發表
如跑馬地跑夜馬,馬場六點關閘,六點前緩跑徑同石屎路都照開。
星期六,日跑日馬;如沙田跑,則跑馬地照開, 但如果响跑馬地跑,就要跑完馬後幾個鐘至開返。我住跑馬地,跑咗馬場8年多!

緩跑徑同石屎路都照開????
作者: leeahmow    時間: 2009-2-18 15:03
緩跑徑:馬場內草地範圍的一條爛鬼橙色纖維跑道,長約1k
石屎地:則屬於馬會, 行車路,但大部分人都在那裡跑,馬會若干年前曾禁止外人使用,但後來又不了了之,現在只不準踩單車(rollerblade可以),說是安全理由。
onon星期五索k就條响石屎路!
作者: piyrag    時間: 2009-2-18 17:28
作者: onon    時間: 2009-2-18 17:32
原帖由 piyrag 於 2009-2-18 17:28 發表
不過條石屎路好好跑,練跑一流,話晒都係跑馬路。

係呀, 一個圈成K幾, 就算跑多幾圈都唔覺悶,

如果夜晚光多少少就perfect嘞.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2