香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑山路 [打印本頁]

作者: lktjohn    時間: 2014-12-31 02:19
標題: 跑山路
有冇師兄跑山可以一齊?我新手一個跑驚唔識路同唔知有咩地方……
作者: Kazaf915    時間: 2014-12-31 04:14
我都跑開山既,師兄有興趣就pm我啦!!!
作者: longrunchichi    時間: 2014-12-31 10:36
我都是新手不知會否一起跑?

作者: Kazaf915    時間: 2014-12-31 16:59
不過我係跑上山既街路,唔係越野架!!!
作者: WUJOE@RUNNER    時間: 2014-12-31 17:38
師兄,住邊區???
作者: lktjohn    時間: 2015-1-2 12:45
我想跑山路呀~住九龍的
作者: little-fish    時間: 2015-1-3 11:35
想借位問,那有越野路,又唔危險及冇石级的?我馬鞍山,越近越好。
作者: Kazaf915    時間: 2015-1-4 04:08
lktjohn 發表於 2015-1-2 12:45
我想跑山路呀~住九龍的

我住深水步呀!有機一齊跑呀!!
作者: shogikin    時間: 2015-1-4 11:37
little-fish 發表於 2015-1-3 11:35
想借位問,那有越野路,又唔危險及冇石级的?我馬鞍山,越近越好。

小魚ching,
山路我完全不會,但我都很喜歡跑下其他唔同路面

例如:
馬鞍山 就可以近近地 跑去海濱公園尾的 沙灘
九龍灣 就有塊泥地
將軍澳 舊時有大草原, 仲有小小碎的石仔路 (好像關閉了,打算起足球訓練基地)
梅子林 入去 過橋底後 舊時草叢上邊上落斜 (太多人行,現在整了幾級樓梯)

可以周圍探路找適合自己的,總之唔對路就返轉頭

Kin in Running
作者: little-fish    時間: 2015-1-4 13:59
就係好多已舖石屎,再唔係以前泥路。下下上到昂坪又太辛苦
作者: shogikin    時間: 2015-1-4 15:51
little-fish 發表於 2015-1-4 13:59
就係好多已舖石屎,再唔係以前泥路。下下上到昂坪又太辛苦

無法啦,市區越來越多人,各區區議會都是搞 郊野地區的基建,方便市民郊遊使用

作者: little-fish    時間: 2015-1-4 17:27
shogikin 發表於 2015-1-4 15:51
無法啦,市區越來越多人,各區區議會都是搞 郊野地區的基建,方便市民郊遊使用

正如我一向唔明白,係風和日麗的日子,有好多人選擇係馬鞍山海旁屋苑會所行成個鐘跑步機一樣,為了多人行山竟然又令到山路變成石屎⋯⋯無哩味道
作者: seantam    時間: 2015-1-4 18:54
最近都有跑上落山嘅石屎路...邊跑邊行上到山頂見到有真係山路嘅入囗, 於是走入去踩兩吓, 不過真係唔識跑呢, 拿拿聲走翻出去石屎路度

By the way, 如果著跑山鞋跑上落山嘅石屎路會否唔適合?  著緊美記 wave spacer 就嚟要換, 上斜冇乜唔妥, 落斜好似好差啲野咁, 而且腳趾頂鞋頭, 尤其落大斜時更甚
作者: little-fish    時間: 2015-1-5 05:39
seantam 發表於 2015-1-4 18:54
最近都有跑上落山嘅石屎路...邊跑邊行上到山頂見到有真係山路嘅入囗, 於是走入去踩兩吓, 不過真係唔識跑呢, ...

落坡用腳跟外部落地.......…
作者: patpatso    時間: 2015-1-5 20:39
little-fish 發表於 2015-1-4 17:27
正如我一向唔明白,係風和日麗的日子,有好多人選擇係馬鞍山海旁屋苑會所行成個鐘跑步機一樣,為了多人行 ...

絕對認同 石屎路跑落山 又好傷膝頭
作者: seantam    時間: 2015-1-5 23:58
little-fish 發表於 2015-1-5 05:39
落坡用腳跟外部落地.......…

多謝提點...只係一連四公里落斜...由五百四十米高 dun 到落百二米, 我諗除咗就住落都幾難避免...
作者: lktjohn    時間: 2015-1-7 13:36
Kazaf915 01-04 04:088#

我想跑山路呀~住九龍的

我住深水步呀!有機一齊跑呀!!

好呀,我都住附近
作者: Kazaf915    時間: 2015-1-9 08:45
lktjohn 發表於 2015-1-7 13:36
Kazaf915 01-04 04:088#

咁就夾下時間先,師兄咩鐘數跑多呀??

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2