香港長跑網 - 長跑長友

標題: Wave Rider 12 入手 + 用後報告(純粹個人主觀意見) [打印本頁]

作者: stan    時間: 2008-11-27 13:22
標題: Wave Rider 12 入手 + 用後報告(純粹個人主觀意見)
周圍都有得賣Lu, 不過只有男裝嘅藍色

[attach]3326[/attach][attach]3327[/attach]

作者: kenneth    時間: 2008-11-27 13:29
作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-27 13:43
作者: stan    時間: 2008-11-27 13:46
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-11-27 13:43 發表
避震係咪好過11?" />" />

感覺上, 成件事都好過11!!
作者: headcoach    時間: 2008-11-27 13:58
原帖由 stan521 於 2008-11-27 13:46 發表

感覺上, 成件事都好過11!!
新 . 忘 . 舊
作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-27 14:04
作者: stan    時間: 2008-11-27 14:08
原帖由 headcoach 於 2008-11-27 13:58 發表
新 . 忘 . 舊

老實講,我覺得11 樣靚過12 o架
作者: hanru    時間: 2008-11-27 14:43
原帖由 stan521 於 2008-11-27 14:08 發表

老實講,我覺得11 樣靚過12 o架

I think so.
作者: wah    時間: 2008-11-27 15:18
12 唔知會唔會出特別版?

師兄幾錢入手?

作者: stan    時間: 2008-11-27 15:30
原帖由 plastictreewah 於 2008-11-27 15:18 發表
12 唔知會唔會出特別版?

師兄幾錢入手?

我話遲啲一定會出特別版!

我喺允記買, 原價$620 八折$496埋單

港島區其他地方嘅價錢:
SOGO, $620 冇折 = $620
GIGASPORT, $620 九折 = $558, VIP八五折 = $527
作者: 細明哥    時間: 2008-11-27 15:43
我禽日去到屯門新X都沒有男裝,祇得女裝歪打12!
作者: wah    時間: 2008-11-27 15:44
原帖由 stan521 於 2008-11-27 15:30 發表

港島區其他地方嘅價錢:
GIGASPORT, $620 九折 = $558, VIP八五折 = $527

多謝師兄報導
作者: pakcb    時間: 2008-11-27 16:14
自己腳肥...想買濶版
唔知幾時先有
濶版的 r11 靚仔過 r12
唉...我仲難揀
作者: 細明哥    時間: 2008-11-27 16:22
原帖由 pakcb 於 2008-11-27 16:14 發表
自己腳肥...想買濶版
唔知幾時先有
濶版的 r11 靚仔過 r12
唉...我仲難揀
ching r11濶版 邊薯重有得買?
作者: 臭男人    時間: 2008-11-27 17:01
原帖由 stan521 於 2008-11-27 15:30 發表

港島區其他地方嘅價錢:

中興好似重未有?
定係買光呢?
作者: pakcb    時間: 2008-11-27 17:20
原帖由 ming2884 於 2008-11-27 16:22 發表
ching r11濶版 邊薯重有得買?

我見有間有...但係...未問有無我碼

但係我記憶佢係要賣成 $499

明天可能去睇睇

你穿幾多號...我可幫你問問...如果有我先給你地址吧
如果有既..到時你自己去買

不過就係見樓主買 R12 都係 $496
所以我咪話難揀
舊既就色靚D
新既就未知幾時有同埋...設計上..話好D

作者: stan    時間: 2008-11-27 17:53
原帖由 pakcb 於 2008-11-27 17:20 發表

明天可能去睇睇

...

今次我為雙腳著想, 功能行先唔揀樣!!(純粹個人意見)
作者: volley    時間: 2008-11-27 18:04
標題: 回復 1# 的帖子
ching你冇耐前先買咗對idaten,而家又多對rider12,今期都好破費吓啫
作者: pakcb    時間: 2008-11-27 18:11
原帖由 stan521 於 2008-11-27 17:53 發表
今次我為雙腳著想, 功能行先唔揀樣!!(純粹個人意見)

估計 RIDER 11 又唔係D乜野壞設計
只係相比 RIDER 12 ... 佢只係無咁完善
RIDER 12 咪又係未完善....因為應該都又會有後繼型號出現的

如果真係咁為腳想 ... RIDER 都未係最好...可以有更好的呢
作者: stan    時間: 2008-11-27 18:14
原帖由 volley 於 2008-11-27 18:04 發表
ching你冇耐前先買咗對idaten,而家又多對rider12,今期都好破費吓啫" />" />

係呀, 兩對鞋加埋成K冇咗喇

我打算用對Idaten 跑track 同埋留返跑渣打半馬, Rider 12 就跑街同埋操長課用~
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-11-27 22:04
標題: 回復 20# 的帖子
stan521 ching:

麻煩stan521 師兄盡快出rider12用后報告,好心急啊!其實,我在兩個月前才買了rider11(非常靚仔的銀底色+紅色mizuno logo),依家又心思思想買rider12。謝謝!
作者: 細明哥    時間: 2008-11-27 22:48
原帖由 pakcb 於 2008-11-27 17:20 發表

明天可能去睇睇

...
我著8號半唔該師兄!
作者: pakcb    時間: 2008-11-27 22:50
原帖由 ming2884 於 2008-11-27 22:48 發表
我著8號半唔該師兄!

同我腳一樣,明天去幫你八下先
係呢話時話ching點解唔買新買舊?
$499 買對R11 仲貴過  R12 咁喎

因為我自己都決定唔到
新就勁...舊就靚
作者: stan    時間: 2008-11-27 22:58
原帖由 烏龜跑步 於 2008-11-27 22:04 發表
stan521 ching:

麻煩stan521 師兄盡快出rider12用后報告,好心急啊!其實,我在兩個月前才買了rider11(非常靚仔的銀底色+紅色mizuno logo),依家又心思思想買rider12。謝謝!

好! 聽日跑完即刻上嚟報告
作者: 細明哥    時間: 2008-11-27 23:01
原帖由 pakcb 於 2008-11-27 22:50 發表

同我腳一樣,明天去幫你八下先
係呢話時話ching點解唔買新買舊?
$499 買對R11 仲貴過  R12 咁喎

因為我自己都決定唔到
新就勁...舊就靚
我又係腳掌濶問題囉,r12無濶版..
作者: stan    時間: 2008-11-27 23:03
原帖由 ming2884 於 2008-11-27 23:01 發表
我又係腳掌濶問題囉,r12無濶版..

等遲啲應該會出Wide版~
作者: 細明哥    時間: 2008-11-27 23:06
原帖由 stan521 於 2008-11-27 23:03 發表

等遲啲應該會出Wide版~
係就好囉...
作者: pakcb    時間: 2008-11-27 23:07
係呀...r12係會有濶版的
見樓主報價...仲平過我個到買r11
作者: pakcb    時間: 2008-11-27 23:12

登錄/註冊後可看大圖
8KN90454
http://www.mizuno.jp/catalog/product/8KN904/1140010040/
作者: stan    時間: 2008-11-27 23:14
原帖由 ming2884 於 2008-11-27 23:06 發表
係就好囉...

我心急之嘛, 遲啲一定出更多靚顏色; 同埋Wide版, Narrow版陸續有嚟
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-11-27 23:27
標題: 回復 30# 的帖子
其實呢對藍色都唔錯,但rider12個底好像比rider11少了幾粒“釘”,都係等stan521師兄跑完后的報告才決定。
作者: ar125    時間: 2008-11-27 23:41
引死人!

我對rider11着咗五個月又未夠期換,

不過真係好想買,因之前對11買咗濶版好鬆
作者: ar125    時間: 2008-11-27 23:48

港島區其他地方嘅價錢:

ching 請問允記响邊樹呀?
作者: stan    時間: 2008-11-27 23:52
原帖由 ar125 於 2008-11-27 23:41 發表
引死人!" />" />" />" />

我對rider11着咗五個月又未夠期換,

不過真係好想買,因之前對11買咗濶版好鬆" />" />" />" />

冇Size寧願等下唔好夾硬買, 閒閒地一次跑幾k, 輕則起水泡, 重則拗柴受傷

作者: ar125    時間: 2008-11-28 00:23
原帖由 stan521 於 2008-11-27 23:52 發表

冇Size寧願等下唔好夾硬買, 閒閒地一次跑幾k, 輕則起水泡, 重則拗柴受傷

比ching你講中,新丁冇經驗以為跑鞋鬆小小會舒服啲,初初幾日跑完真係起水泡,之後要幫緊啲鞋帶先無事,

好在我跑步係慢世麽王,所以先至 無拗柴!
作者: musclehead    時間: 2008-11-28 01:29
今晚買左男裝藍色.. 穿上腳在家跑了幾圈.. 感覺避震不比rider 11差..
要留意rider 12內sole換了新物料[ Ortholle ].. 比以前的[ ap ]料更好..
可以插出內sole反轉就會見到[ Ortholle ].. 相信加價係這個原因..
原價$620.. 係新青年買8折.. 千奇咪係東京體x用品公司買.. 無折仲要串..

作者: pakcb    時間: 2008-11-28 15:23
原帖由 ming2884 於 2008-11-27 22:48 發表
我著8號半唔該師兄!

登錄/註冊後可看大圖

今日上左去睇...佢放出黎個對就已經係 JP26.5 (即係八號半)
見佢係圖中這個橙色...Rider 11 好似係無第二對係橙色
鞋身係寫住 Rider 11 而顏色就係同圖中一樣
所以應該係呢對
留意佢係寫住賣 ($499)
Rider 12 正常版樓主報價係 ($496)
http://www.mizuno.jp/catalog/product/8KN804/1140010040/

以下呢對係新版 Rider 12 WIDE

登錄/註冊後可看大圖

貼埋一齊比較下
我都係覺舊版d色靚d

作者: di692    時間: 2008-11-28 15:41
同意,舊版靚仔d喎!!
作者: di692    時間: 2008-11-28 15:42
唔知12出左,11 會唔會減價呢!!
作者: pakcb    時間: 2008-11-28 15:43
原帖由 di692 於 2008-11-28 15:42 發表
唔知12出左,11 會唔會減價呢!!

Rider 11  好多地方都已經段晒碼
作者: di692    時間: 2008-11-28 15:47
原帖由 pakcb 於 2008-11-28 15:43 發表

Rider 11  好多地方都已經段晒碼

咁即係諗下買唔買12了
作者: pakcb    時間: 2008-11-28 16:52
原帖由 di692 於 2008-11-28 15:47 發表

咁即係諗下買唔買12了

因為我腳肥大...先要買 wide 版會舒d...d鞋唔會話好窄
新的 r 12 wide 舊的就難有
先諗緊買唔買好
作者: stan    時間: 2008-11-28 18:44
今日首次穿著Rider 12 作 Easy Jog, 以下是在下對此鞋的感覺:
鞋籠舒適,很包腳;
操控性方面亦佳,由腳跟到腳尖接觸地面時,無論地面情況如何也能夠即時傳送回雙腳。
鞋底亦很咬地,跑每一步都感覺到抓實地面。
避震方面,以在下63kg 之重量看是卓卓有餘的,無論腳跟或前掌位也感到有足夠的回彈力。
鞋踭避震雖然夠彈,也覺得有點兒硬,令在下最初十多分鐘雙腿腳跟感覺有點痛,但二十分鐘後痛楚續漸減輕,相信鞋子也需要點時間去熱身。

總括來說,以一雙不用$500的練習鞋來說,已經是無可挑剔,如硬要說一些缺點,就只有外觀而已(真的很土...... )
ching/ctse們如已經擁有Rider 11, 也不必急需轉款,因為在下相信兩者穿上腳後不會有太大分別,等特別版推出再買還不遲。

寫住咁多先,希望買咗12嘅ching/ctse 幫手一齊補充下,唔該!!!

作者: liuchuen    時間: 2008-11-28 21:34
鞋踭避震雖然夠彈,也覺得有點兒硬,令在下最初十多分鐘雙腿腳跟感覺有點痛,但二十分鐘後痛楚續漸減輕,相信鞋子也需要點時間去熱身....就只有外觀而已(真的很土...... )

感覺和閣下所說一樣.
作者: 亞平    時間: 2008-11-28 22:07
原帖由 liuchuen 於 2008-11-28 21:34 發表
鞋踭避震雖然夠彈,也覺得有點兒硬,令在下最初十多分鐘雙腿腳跟感覺有點痛,但二十分鐘後痛楚續漸減輕,相信鞋子也需要點時間去熱身....就只有外觀而已(真的很土...... )

感覺和閣下所說一樣.

多謝上面二位師兄既用後報告.
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-11-28 22:30
標題: 回復 43# 的帖子
多謝stan521師兄的用后報告。我今晚在旺角允X看見了rider12的真身,都幾吸引,正價$630,但有八折。看完師兄的報告后,得悉v12在功能上跟v11差不多,所以都係等下其他色再決定買那個顏色了!再一次謝謝師兄的寶貴報告。
作者: musclehead    時間: 2008-11-29 02:37

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

日本版
作者: pakcb    時間: 2008-11-29 09:24
原帖由 musclehead 於 2008-11-29 02:37 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

日本版

日本版?
同香港買到...同現在周街買到都係一樣
我估唔係日本版卦

登錄/註冊後可看大圖

不過同樓主對拼埋時就見...鞋帶位唔同了

登錄/註冊後可看大圖
(借圖)
但係見同報紙上所賣的又好似一樣

作者: kenneth    時間: 2008-11-29 10:12
作者: cc    時間: 2008-11-29 11:03
作者: pakcb    時間: 2008-11-29 16:13
原帖由 stan521 於 2008-11-28 18:44 發表
今日首次穿著Rider 12 作 Easy Jog, 以下是在下對此鞋的感覺:
鞋籠舒適,很包腳;
操控性方面亦佳,由腳跟到腳尖接觸地面時,無論地面情況如何也能夠即時傳送回雙腳。
鞋底亦很咬地,跑每一步都感覺到爪實地面。
避震方面,以在下63kg 之重量看是卓卓有餘的,無論腳跟或前掌位也感到有足夠的回彈力。
鞋踭避震雖然夠彈,也覺得有點兒硬,令在下最初十多分鐘雙腿腳跟感覺有點痛,但二十分鐘後痛楚續漸減輕,相信鞋子也需要點時間去熱身。
總括來說,以一雙不用$500的練習鞋來說,已經是無可挑剔,如硬要說一些缺點,就只有外觀而已(真的很土...... )
ching/ctse們如已經擁有Rider 11, 也不必急需轉款,因為在下相信兩者穿上腳後不會有太大分別,等特別版推出再買還不遲。
寫住咁多先,希望買咗12嘅ching/ctse 幫手一齊補充下,唔該!!!

多謝 ching 報料
見分別不大....所以我就即時去左買 Rider 11 wide
貴就貴過 Rider 12 三蚊
但係主要係...Rider 12 wide 無咁靚
自己就鍾意 Rider 11 的 鮮艷橙色
作者: 臨風    時間: 2008-11-29 22:02
原帖由 stan521 於 2008-11-28 18:44 發表
鞋籠舒適,很包腳;
鞋底亦很咬地,跑每一步都感覺到爪實地面。 ...

stan521 師兄描述rider 12用字生動,繪形繪聲。mizuno 鞋商最高興,新rider 12自然有人幫襯,舊rider 11亦有人掃埋的貨。
莫非stan521做廣告界?無論如何,說話很中肯,值得一讚。
作者: musclehead    時間: 2008-11-30 01:10
點解無 ching 解構下 rider12 隻新物料 Ortholle, 佢係加價既最大原因
作者: cc    時間: 2008-11-30 09:28
作者: stan    時間: 2008-11-30 11:54
原帖由 臨風 於 2008-11-29 22:02 發表

stan521 師兄描述rider 12用字生動,繪形繪聲。mizuno 鞋商最高興,新rider 12自然有人幫襯,舊rider 11亦有人掃埋的貨。
莫非stan521做廣告界?無論如何,說話很中肯,值得一讚。

在下不是廣告人, 至於本人的工作, 有興趣可於「跑手亮相」中玩玩
作者: stan    時間: 2008-12-1 00:47
原帖由 musclehead 於 2008-11-30 01:10 發表
點解無 ching 解構下 rider12 隻新物料 Ortholle, 佢係加價既最大原因   

ching 你都買咗對, 咁你自己又有乜睇法?
作者: musclehead    時間: 2008-12-1 14:35
原帖由 stan521 於 2008-12-1 00:47 發表

ching 你都買咗對, 咁你自己又有乜睇法?
隻新物料Ortholle會係加價既主因,
加左Ortholle但後踭位VS-1物科比rider10和11薄身左,
rider12係比rider11修身左少少,
講到跑街感覺比rider11輕身, 保護性分別不大
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-12-4 14:41
最后都係忍唔著而去買咗rider 12。用它跑了數天,個人覺得rider12的貼腳感與避震能力都比rider11好,現在對rider11已被打入冷宮,變成去街鞋,我正一係一只貪新忘舊的衰烏龜呀!
作者: musclehead    時間: 2008-12-5 14:25
原帖由 烏龜跑步 於 2008-12-4 14:41 發表
最后都係忍唔著而去買咗rider 12。用它跑了數天,個人覺得rider12的貼腳感與避震能力都比rider11好,現在對rider11已被打入冷宮,變成去街鞋,我正一係一只貪新忘舊的衰烏龜呀!
全因換左Ortholle做鞋"戰"
作者: Bmtc    時間: 2008-12-6 04:56
Sorry what is "Ortholle"?
作者: Daniel    時間: 2008-12-11 12:18
紅色 Rider 12 幾時有得買, 有無 ching / ctse 知道,唔該
作者: kenneth    時間: 2008-12-11 12:33
作者: kenneth    時間: 2008-12-24 09:05
作者: Kc@ruby    時間: 2008-12-24 09:58
Kenneth 終於等到買到心頭好,掌聲鼓勵。
作者: 瘋瘋    時間: 2008-12-24 10:04
作者: kenneth    時間: 2008-12-24 10:19
作者: onon    時間: 2008-12-24 10:24
各位12用家, 鞋墊質料好像有改動, 是否比11舒服?
作者: kenneth    時間: 2008-12-24 10:38
作者: 龜速行    時間: 2008-12-24 10:39
Ken ken c hing

新鞋上場!!!!!!!

喜氣洋洋!!!!!恭喜恭喜

跑翻30k賀一賀
作者: 瘋瘋    時間: 2008-12-24 10:42
作者: onon    時間: 2008-12-24 11:17
小弟對creation10個墊明顯唔同咗, 由兩層物料組成,

面層軟林林, 好舒服, 但著兩次成個脚型印咗出嚟, 唔知係好定壞?

作者: ivanbaby    時間: 2008-12-24 11:34
原帖由 kenneth 於 2008-12-24 09:05 發表

終於出咗了,小弟仲......

唔制呀...
好靚呀.....總之等紅色啦....
作者: kenneth    時間: 2008-12-24 12:03
作者: musclehead    時間: 2008-12-24 12:14
原帖由 onon 於 2008-12-24 11:17 發表
小弟對creation10個墊明顯唔同咗, 由兩層物料組成,

面層軟林林, 好舒服, 但著兩次成個脚型印咗出嚟, 唔知係好定壞?
[全因換左Ortholle做鞋"戰"]一早講過, 但無ching理我

作者: musclehead    時間: 2008-12-24 12:15
原帖由 onon 於 2008-12-24 10:24 發表
各位12用家, 鞋墊質料好像有改動, 是否比11舒服?

[全因換左Ortholle做鞋"戰"]
一早講過, 但無ching理我
作者: di692    時間: 2008-12-24 14:44
紅色好型仔呀!!
作者: 亞平    時間: 2008-12-24 22:16
原帖由 onon 於 2008-12-24 11:17 發表

安安師兄原來又係著creation,小弟已連續著過2代, creation 7 & 8 , 岩岩轉左 rider 12 ,
感覺轉變好多,雙鞋比 creation 輕身好多,師兄你都買對試下啦.
作者: 亞平    時間: 2008-12-24 22:21
原帖由 kenneth 於 2008-12-24 09:05 發表

終於出咗了,小弟仲......

rider 12 個鞋墊上面mizuno字會褪色,印落隻襪度.
作者: onon    時間: 2008-12-24 22:30
原帖由 musclehead 於 2008-12-24 12:14 發表
[全因換左Ortholle做鞋"戰"]一早講過, 但無ching理我

噢...唔好度意思失覺哂, 有時D嘢唔埋到身就唔多理.
作者: onon    時間: 2008-12-24 22:42
原帖由 亞平 於 2008-12-24 22:16 發表

安安師兄原來又係著creation,小弟已連續著過2代, creation 7 & 8 , 岩岩轉左 rider 12 ,
感覺轉變好多,雙鞋比 creation 輕身好多,師兄你都買對試下啦.

平兄, creation我都着過8, 9,  買10係半跑半行, 貪佢夠舒服.

rider我都有着過10.11, 用嚟跑無可否認比較輕及軟, 未買...

...皆因心思思想整對ascis試吓.

作者: 亞平    時間: 2008-12-24 23:00
Ascis我都想,從未著過,唉..不過要等出年rider 12退休至得,
我家地方淺窄,床下底已經爆滿,唔可以學瘋兄咁收係床下底...
作者: 高佬    時間: 2008-12-25 00:11
原帖由 亞平 於 2008-12-24 22:21 發表

rider 12 個鞋墊上面mizuno字會褪色,印落隻襪度.

亞平c hing 我都是一樣,將新威老闆送個對襪印到黃咗
作者: 亞平    時間: 2008-12-25 00:31
原帖由 kolohon 於 2008-12-25 00:11 發表

亞平c hing 我都是一樣,將新威老闆送個對襪印到黃咗

KOLOHON師兄,我仲慘,我個對襪不係免費既,仲係好貴好貴買番來..好心痛架
作者: headcoach    時間: 2008-12-26 01:26
哈哈我對藍色rider 12一d事都無
作者: 亞平    時間: 2008-12-26 01:45
原帖由 headcoach 於 2008-12-26 01:26 發表
哈哈我對藍色rider 12一d事都無

師兄天熱時跑轉長課試下丫...嘻嘻...最初著2次我都冇事架.
作者: pakcb    時間: 2008-12-30 23:45
今晚見到女裝 Rider 12
作者: run_money22    時間: 2009-1-2 19:17
今次趟rider我覺得比之前11代硬左d
無咁軟熟
特別係後趾果到
唔知係咪加強左避震
有無師兄感覺到呢?
而且腳面修左
唔似之前11咁闊

雖然有左呢d問題
但都覺得幾好著^^"
作者: tstcktt    時間: 2009-1-6 12:05
I bought the rider 12 in blue ($470) before Christmas and tried on Christmas Day and New Year Day for 16 km and 18 km practices respectively. As said by other Chings, I feel the shoes are more comfortable than other brands else. I hope the new shoes can make me have PB in the coming HM held by Standare Chartered Bank.
作者: Tabo    時間: 2009-1-6 13:42
Which shop can provide your such attractive price ? ($470)
作者: tstcktt    時間: 2009-1-6 14:17
原帖由 Tabo 於 2009-1-6 13:42 發表
Which shop can provide your such attractive price ? ($470)

This shop offers 25% discount from the original price $630 because I get the staff price but normally this shop offers 10% discount.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2