香港長跑網 - 長跑長友

標題: 渣馬當天著2xu 長tight, 但點搽冬青膏? [打印本頁]

作者: manpao    時間: 2015-1-24 00:13
標題: 渣馬當天著2xu 長tight, 但點搽冬青膏?
渣馬當天著2xu 長tight, 但點搽冬青膏?

著左條褲, 再搽冬青膏係上面, 藥效會否滲入肌肉? 但這樣會否破壞條褲?
作者: dogcome    時間: 2015-1-24 00:29
我見D人直接係褲面度搽.......
作者: faisukhk    時間: 2015-1-24 03:05
應該唔會掛。
作者: ah_teng    時間: 2015-1-24 07:05
冬青我就唔知,但我見日本啲馬拉松,啲選手去到後段好痛苦,剛巧路邊有善心市民拎啲噴霧出嚟(我估類似 hisamitsu) 幫佢地噴喺褲面上。
作者: KAIMING    時間: 2015-1-24 09:28
人地多數用噴的,冬青及松節油要自己伸手入面搽,直接搽落條褲,條褲唔駛要
作者: little-fish    時間: 2015-1-24 10:23
問題係如果打算跑至終點,根本唔應該揸⋯⋯,抽筋現象初現時,只需跑慢啲一段時間就可以(唔好停),揸咗鬆肌藥仲跑乜?4頭肌都鬆弛咗,直接由波籮篕去承受撞撃力......
作者: seantam    時間: 2015-1-24 10:48
唔係黑心詛咒, 提吓大家咁啫

濫用冬青膏止痛會中毒
作者: believew    時間: 2015-1-24 16:22
大會果D野, 我直接搽tight.
作者: dogcome    時間: 2015-1-26 09:12

一係唔搽, 唔直接係褲面搽, 吾通除左條長tight搽??
我尋日選擇著條短tight+ 膝套+ calf上陣, 方面搽油
作者: Run2012    時間: 2015-1-26 22:02
噴撒隆巴斯有效 D
作者: Dennischan    時間: 2015-2-1 14:33
我上年穿長legging,  在西隧內大小腿都抽筋,但穿了緊身長褲,不方便搽松節油,所以今年穿短褲跑,方便搽松節油。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2