香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步,去! [打印本頁]

作者: ddong    時間: 2008-11-30 20:50
標題: 跑步,去!
目標係要減肥,keep好身體,精神好先可以想做什麼就做什麼........
作者: 亞平    時間: 2008-11-30 21:24
原帖由 ddong 於 2008-11-30 20:50 發表
目標係要減肥,keep好身體,精神好先可以想做什麼就做什麼........

師姐繼續努力,跑步不單止係減肥的好方法,如果你可以捱過跑步的辛苦期後,你會真正愛上跑步,同時也會慢慢發掘到跑步的好處,
到時你就自然會享受跑步.

(不過,好多香港人都捱唔過最初跑步時的辛苦,希望明年今日仍可在長跑網見到師姐!)
作者: xue    時間: 2008-12-1 16:34
i wish to lose some weight too...let's work on it together.
作者: kenneth    時間: 2008-12-1 16:40
作者: 瘋瘋    時間: 2008-12-1 16:51
作者: redred    時間: 2008-12-1 16:53
e..又一位ctse 鐘意叮噹嗎..
ctse 比心機,努力

不過夏天應該比冬天易減d
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-1 23:17
原帖由 redred 於 2008-12-1 16:53 發表
e..又一位ctse 鐘意叮噹嗎..
ctse 比心機,努力

不過夏天應該比冬天易減d

可能係囉!
小妹身邊有唔少人鐘意 叮噹.
今日見到個年輕人著住件"多拉A夢"T-shirt,好靚啊!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-1 23:22
ddong ctse,

加油努力!小妹也是跑步跑肥,跑跑跑,一定可以減肥.
小妹跑步一年,期間經歷過幾過月停滯期,沒有完全戒食甜,
跑完長課,間中會食杯雪糕,至今已經成功減了超過5kg.
作者: 快活人    時間: 2008-12-1 23:26
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-1 23:22 發表
ddong ctse,

加油努力!小妹也是跑步跑肥,跑跑跑,一定可以減肥.
小妹跑步一年,期間經歷過幾過月停滯期,沒有完全戒食甜,
跑完長課,間中會食杯雪糕,至今已經成功減了超過5kg.

點解我減吾到ge !!
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-1 23:27
原帖由 快活人 於 2008-12-1 23:26 發表

點解我減吾到ge !!

因為你太瘦...減唔到..
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-1 23:36
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-1 23:27 發表

因為你太瘦...減唔到..

Agree!可能快活人ctse 唔係肥,已經減無可減.
作者: 快活人    時間: 2008-12-1 23:40
更係吾是喇.
我不是太肥.但好重
當你地見到我就知我吾是吹架喇..
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-1 23:45
原帖由 快活人 於 2008-12-1 23:40 發表
更係吾是喇.
我不是太肥.但好重
當你地見到我就知我吾是吹架喇..

好重唔一定需要減肥,要按高度計算比例,e.g.BMI,
如果唔係超重或者臨界超重,請不要減肥,健康便可以.
作者: 快活人    時間: 2008-12-1 23:59
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-1 23:45 發表

好重唔一定需要減肥,要按高度計算比例,e.g.BMI,
如果唔係超重或者臨界超重,請不要減肥,健康便可以.

我比上年重了5,6磅. 跑起上來辛苦左.但又減吾番..
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-2 00:03
原帖由 快活人 於 2008-12-1 23:59 發表

我比上年重了5,6磅. 跑起上來辛苦左.但又減吾番..

我由上年十月開始做 gym... 試過減0左 8 磅... 但呢排重番.... 同之前打番個和...

我知道因為咩事重0左... 而家戒甜同埋戒奶茶..睇下會唔會好 d (不過我今日破0左戒.... )
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-2 00:09
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-2 00:03 發表

我由上年十月開始做 gym... 試過減0左 8 磅... 但呢排重番.... 同之前打番個和...

我知道因為咩事重0左... 而家戒甜同埋戒奶茶..睇下會唔會好 d (不過我今日破0左戒....

小妹都鐘意飲奶茶,盡量少飲,盡量少放糖,黃糖代替白糖.
跑完長課間中會獎勵自己一杯奶茶 .
作者: schnix    時間: 2008-12-2 00:10
原帖由 ddong 於 2008-11-30 20:50 發表

good! 我同你同一個原因, 我鼻敏感好嚴重, 醫生叫我要日日做運動

作者: schnix    時間: 2008-12-2 00:16
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-2 00:03 發表

我由上年十月開始做 gym... 試過減0左 8 磅... 但呢排重番.... 同之前打番個和... " />" />

我知道因為咩事重0左... 而家戒甜同埋戒奶茶..睇下會唔會好 d (不過我今日破0左戒.... " />" />" /> )

我而家比今年年頭渣打半馬時重左4 今天8月開始做gym, 主要玩跑步機, 都未減倒磅
我又係喜歡奶茶, 日日都要飲, 而家唯有飲少d, 希望渣打前減4
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-2 00:20
原帖由 schnix 於 2008-12-2 00:16 發表

我而家比今年年頭渣打半馬時重左4磅 今天8月開始做gym, 主要玩跑步機, 都未減倒磅
我又係喜歡奶茶, 日日都要飲, 而家唯有飲少d, 希望渣打前減4 磅   

2 months to Go!

加操,減4 磅,唔會太困難.
加油!
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-2 00:21
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-2 00:09 發表

小妹都鐘意飲奶茶,盡量少飲,盡量少放糖,黃糖代替白糖.
跑完長課間中會獎勵自己一杯奶茶" />" /> .

我只落半包糖...其實最肥應該係 d 奶....

我應該學 ctse 咁..跑完比賽.. 跑完長課先至飲....變勵下自己
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-2 00:23
原帖由 schnix 於 2008-12-2 00:16 發表

我而家比今年年頭渣打半馬時重左4磅 今天8月開始做gym, 主要玩跑步機, 都未減倒磅
我又係喜歡奶茶, 日日都要飲, 而家唯有飲少d, 希望渣打前減4 磅   

我在 gym 唔跑步..係上 gx (group exercise)跳 aerobics..跳 aerobics 都減得快
無知 ctse 係邊間 club 呢... ?
作者: schnix    時間: 2008-12-2 00:24
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-2 00:23 發表

我在 gym 唔跑步..係上 gx (group exercise)跳 aerobics..跳 aerobics 都減得快
無知 ctse 係邊間 club 呢... ?

我去開physical, ctse 你哩?
作者: 曲奇    時間: 2008-12-2 00:49
跑步減肥絕對work..
不過每次最少keep住跑半小時..
之後唔好暴飲暴食呀..

作者: ee_tpk    時間: 2008-12-2 11:36
原帖由 schnix 於 2008-12-2 00:24 發表

我去開physical, ctse 你哩?

我係 fitness first...
我唔喜歡跑機丫.. 所以上 gym 都係跳 aerobics
作者: xue    時間: 2008-12-2 12:03
原帖由 cookie97 於 2008-12-2 00:49 發表
跑步減肥絕對work..
不過每次最少keep住跑半小時..
之後唔好暴飲暴食呀..
hgjD124" />" />hj

好難唔好暴飲暴食
作者: 曲奇    時間: 2008-12-2 12:14
原帖由 xue 於 2008-12-2 12:03 發表

好難唔好暴飲暴食

咁要減肥,一定要戒口喎..
否則運動過後會不自覺食得多左野..
作者: 快活人    時間: 2008-12-2 12:25
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-2 00:21 發表

我只落半包糖...其實最肥應該係 d 奶.... " />" />" />

我應該學 ctse 咁..跑完比賽.. 跑完長課先至飲....變勵下自己 " />" />

我都鍾意飲奶茶,但吾落糖....
作者: cc    時間: 2008-12-2 12:50
作者: running-sue    時間: 2008-12-2 12:50
原帖由 xue 於 2008-12-2 12:03 發表

好難唔好暴飲暴食

為了靚, 冇辦法, 係要犠牲一下.

作者: 快活人    時間: 2008-12-2 12:56
原帖由 cc 於 2008-12-2 12:50 發表

我都好鍾意飲奶茶,如果個朝無飲,就好似人地食白粉咁,無精神兼手軟腳軟 試過戒,但係又唔知飲mud好(因為唔鍾意飲hollick個類),所以唯有飲番.

cc 你d 奶茶(引)都好勁呀.
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-12-2 13:00
原帖由 快活人 於 2008-12-2 12:56 發表

cc 你d 奶茶(引)都好勁呀.

奶茶癮~我都好勁 ~~
作者: 快活人    時間: 2008-12-2 13:02
原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-12-2 13:00 發表

奶茶癮~我都好勁 ~~

哈哈 ~~ 長跑女子綱有一大特式就是 好多位ctse 都like 奶茶.
作者: nc    時間: 2008-12-2 13:42
原帖由 快活人 於 2008-12-2 13:02 發表

哈哈 ~~ 長跑女子綱有一大特式就是 好多位ctse 都like 奶茶.

x2,  奶茶及咖啡, e道有位caffaine ctse, 不過很耐也不見她上來
作者: 欣    時間: 2008-12-2 13:54
,,,,,,,,

作者: ee_tpk    時間: 2008-12-2 13:59
原帖由 貓仔欣 於 2008-12-2 13:54 發表

哈...我又鐘意飲奶茶的, 不過己盡量少飲了, 一來女仔飲得紅茶多是不好的,
另外又怕潮流興三聚氰安, 所以現以呢隻麥芽飲品取代
相當好飲的, 有三隻味道的, 你地有興趣可試下~  

我在日本日日都飲呢隻 ga~
有隻原味既豆奶..青色包裝.. 唔好飲....
作者: 欣    時間: 2008-12-2 14:04
,,,,,,,,,

作者: 快活人    時間: 2008-12-2 14:43
原帖由 貓仔欣 於 2008-12-2 14:04 發表

我依家都朝朝早飲麥芽呢隻呀~
另外兩隻未飲過~

係BEN 處買 ???
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-2 14:44
原帖由 快活人 於 2008-12-2 14:43 發表

係BEN 處買 ???

百佳..吉豬島見過有.. 唔駛 20蚊一盒
作者: 快活人    時間: 2008-12-2 14:47
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-2 14:44 發表

百佳..吉豬島見過有.. 唔駛 20蚊一盒

巧 . 等我去look 下先...
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-2 14:55
原帖由 快活人 於 2008-12-2 14:47 發表

巧 . 等我去look 下先...

好好味 ga~
快 d 試下啦 (令我想起在日本既日子.... )
作者: =chairman=    時間: 2008-12-2 19:47
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-2 14:55 發表

好好味 ga~
快 d 試下啦 (令我想起在日本既日子.... )

ctse 去日本係讀書 ? or 工作 ? 哈哈 ~ 純粹好奇問問 ~
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-2 23:11
原帖由 =chairman= 於 2008-12-2 19:47 發表

ctse 去日本係讀書 ? or 工作 ? 哈哈 ~ 純粹好奇問問 ~

間唔中要去日本做野.....今年去0左三次...
明年四月應該要去...
作者: 欣    時間: 2008-12-2 23:58
,,,,,,,,

作者: 瘋瘋    時間: 2008-12-3 09:41
作者: redred    時間: 2008-12-3 22:18
其實肥唔肥無咩所謂架
最緊要係健康同有精神
而且女仔有點肉不是更好看嗎 ?
作者: ddong    時間: 2008-12-3 22:28
標題: 多謝大家
小女子會努力,我都想好似瘋ching咁勁呀................

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2