香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2016.2.28 東京馬拉松 (2015.9.16 抽籤結果公佈) [打印本頁]

作者: terrylkc    時間: 2015-4-2 22:06
標題: 2016.2.28 東京馬拉松 (2015.9.16 抽籤結果公佈)

官網已出2016年東京馬拉松日期為 2016.2.28

http://www.tokyo42195.org/2016/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

官網已出, 2015.8.1 開始接受報名, 2015.8.31 截止報名

http://marathon.tokyo/info/outline/
http://marathon.tokyo/en/info/outline/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

日文版
https://onetokyo.org/entry/agreement
英文版報名
https://onetokyo.org/english/entry/agreement

2015.9.16 抽籤結果公佈
http://www.marathon.tokyo/news-media/news/20150901-02.html
http://www.marathon.tokyo/en/news-media/news/20150901-01.html

作者: may_may612    時間: 2015-4-10 20:12
2016年去唔到喇...
作者: jerrylkl    時間: 2015-5-7 17:50
上年跑過,好想出年再去...
作者: MW_Run    時間: 2015-5-22 14:50
跑過,三萬多人的大賽,氣氛一流!
作者: mander.lala    時間: 2015-5-25 20:43
決定報名抽, 抽中就去跑。
想問海外跑手抽簽機會是多少?
作者: wlau    時間: 2015-5-25 21:54
may_may612 發表於 2015-4-10 20:12

師姐去唔到,
係唔係有D 更開心既事情啊?
作者: may_may612    時間: 2015-5-25 22:21
wlau 發表於 2015-5-25 21:54
師姐去唔到,
係唔係有D 更開心既事情啊?

因為無假期...
作者: wickyho2    時間: 2015-6-1 11:41
WHEN WILL BE APPLIED ??
作者: may_may612    時間: 2015-6-1 11:48
wickyho2 發表於 2015-6-1 11:41
WHEN WILL BE APPLIED ??

一般八月報名,九月出結果
作者: makiofai    時間: 2015-6-1 14:40
mander.lala 發表於 2015-5-25 20:43
決定報名抽, 抽中就去跑。
想問海外跑手抽簽機會是多少?

一般有六, 七成, 上年第一次抽就中, 話知農曆新年, 貴都照去.一家大小, 路線易BP
作者: terrytsang    時間: 2015-6-11 07:09
聽講上屆當日氣溫得7度,早段還有微雨,這樣會影響實力,一般要早幾時間去到起步點集合?
作者: may_may612    時間: 2015-6-12 08:18
terrytsang 發表於 2015-6-11 07:09
聽講上屆當日氣溫得7度,早段還有微雨,這樣會影響實力,一般要早幾時間去到起步點集合? ...

上年溫度係8度左右,起跑前約一個鐘開始上線,要冒雨等開跑...
不過因為本身著左便利雨衣禦寒,加上雨勢唔算大,所以都唔會太大影響~

雖然聽落又凍又落雨,不過我覺得東京係跑得最舒服的~
作者: terrytsang    時間: 2015-6-13 01:24
may_may612 發表於 2015-6-12 08:18
上年溫度係8度左右,起跑前約一個鐘開始上線,要冒雨等開跑...
不過因為本身著左便利雨衣禦寒,加上雨勢 ...

網上睇過東京馬拉松的片段,場面真係好熱鬧,跑道又夠闊,所以我決定放棄沖繩12月的馬拉松,改為2016年的東京馬拉松為我的初馬!
我以前從來都好少跑步,最近試跑過5次,由2K~4K,平均每K,8分鐘.但每次跑完停下來時最辛苦,有點暈,心跳快到不舒適,身體好熱.但有9個月時間去練,我覺得有信心.
作者: run4ever    時間: 2015-6-13 02:02
失落阪馬,一於報個東馬玩下,希望中
作者: may_may612    時間: 2015-6-13 10:31
terrytsang 發表於 2015-6-13 01:24
網上睇過東京馬拉松的片段,場面真係好熱鬧,跑道又夠闊,所以我決定放棄沖繩12月的馬拉松,改為2016年的東京 ...

東京馬係我的初馬,氣氛真係超好,係一個難忘的經驗~
不過需要運氣去抽籤,Good Luck~

有少少建議:
由零開始,用9個月時間去練全馬似乎太急進了,
尤其是你而家8/km,練2k-4k已經覺得唔舒服...
馬拉松需要長時間的練習和累積,
唔好為左參加比賽而搞壞身體,
受左傷唔係咁容易復原,
而且練習得愈急,受傷的機會愈大...
作者: MattChin    時間: 2015-6-13 23:15
run4ever 發表於 2015-6-13 02:02
失落阪馬,一於報個東馬玩下,希望中

祝ching今次東馬抽中入選﹗
作者: run4ever    時間: 2015-6-13 23:38
MattChin 發表於 2015-6-13 23:15
祝ching今次東馬抽中入選﹗

承你貴言,多謝祝福
作者: terrytsang    時間: 2015-6-14 11:41
may_may612 發表於 2015-6-13 10:31
東京馬係我的初馬,氣氛真係超好,係一個難忘的經驗~
不過需要運氣去抽籤,Good Luck~

我二十年前做GYM傷了膝頭哥,所以一直都無跑步同做腿步的習慣訓練,好在現在已經好少痛.現在由零開始對我這個中年人來說是有難道的.
我一個星期做5夜GYM,每晚2個多小時,平日回到家已經21點多,再練跑時間也不多!只可以在星期日跑多少少時間.其實要練全馬應該最長要練幾多K,因為無可能經常跑2~3個小時,跑得多都好傷腳.

作者: terrytsang    時間: 2015-6-14 14:53
大約的中籤率唔知有幾多?
作者: may_may612    時間: 2015-6-14 19:06
terrytsang 發表於 2015-6-14 11:41
我二十年前做GYM傷了膝頭哥,所以一直都無跑步同做腿步的習慣訓練,好在現在已經好少痛.現在由零開始對我這 ...

其實一個星期可以有5晚做到2小時gym,
你都唔算真係好忙啫...

如果你真係有心練全馬,
不如平時抽返1-2日出黎跑下步,
(例如慢跑/快行30分鐘)
星期日可以跑多少少,
逐步拉長距離。

我屬於容易受傷的類型,
由零開始,用左差不多兩年上全馬,
最長試過練到40km先去比賽,
不過一般人話賽前練到30-35km已經足夠。
作者: terrytsang    時間: 2015-6-15 00:37
may_may612 發表於 2015-6-14 19:06
其實一個星期可以有5晚做到2小時gym,
你都唔算真係好忙啫...

may首先要多謝你的意見先.
有啊,平日做完gym後都有抽兩晚出來跑步,大約跑3K左右,星期日就會去球場邊跑,時間亦會跑耐少少,到時抽唔中東馬,就會報大阪或沖繩,又或者做住東馬的觀眾

作者: core2quad    時間: 2015-7-1 14:13
参加申込み
期間
2015年(平成27年)8月1日(土)10:00から8月31日(月)17:00まで
作者: saviolaele    時間: 2015-7-2 22:11
thanks~~ hope im lucky enough
作者: saiking    時間: 2015-7-28 10:44
希望抽到啦,好想參加此賽事
作者: hellow    時間: 2015-7-29 12:27
Tokyo marathon event have 10KM race?
作者: jerrylkl    時間: 2015-7-30 17:55
東京馬拉松好好玩,會再抽
作者: thomasip    時間: 2015-7-30 18:38
hellow 發表於 2015-7-29 12:27
Tokyo marathon event have 10KM race?

yes. they have 10km race
作者: chrisacl    時間: 2015-7-31 13:32
各位CHING, 記住明天去開始報名抽籤喇
作者: cwl820115    時間: 2015-7-31 17:31
第一次試抽,想問下洗唔洗俾錢先?
作者: may_may612    時間: 2015-7-31 17:49
cwl820115 發表於 2015-7-31 17:31
第一次試抽,想問下洗唔洗俾錢先?

中左、決定跑先俾錢
作者: may_may612    時間: 2015-7-31 17:50
hellow 發表於 2015-7-29 12:27

今年我未睇資料,不過往年係18歲(?)以下或殘障先可以報10km...
作者: maa    時間: 2015-7-31 23:22
希望抽到啦
作者: core2quad    時間: 2015-8-1 09:54
applied
作者: robin888    時間: 2015-8-1 09:57
Your registration to Tokyo Marathon 2016 is completed.
We have sent you an e-mail with the title "Tokyo Marathon 2016 Registration".
Please make sure to check that e-mail.

Tokyo Marathon 2016 Entry Desk
KINTETSU INTERNATIONAL (Kinki Nippon Tourist Co., Ltd.)
Sumitomo-shoji Kanda-Izumi-cho Bldg. 12F,
1-13 Kanda-Izumi-cho, Chiyoda-ku
Tokyo 101-0024, JAPAN
Tel: +81-3-6891-9354 Fax: +81-3-6891-9412
E-mail: [email protected]
Office Hours:09:30-17:30 (Except Saturdays, Sundays and National Holidays)
作者: John78    時間: 2015-8-1 22:19
registered the applcation.!
作者: chrisacl    時間: 2015-8-1 22:26
我都REGISTERED
作者: hksis8888    時間: 2015-8-1 22:34
小弟無知 , 呢個係六大賽事之一 , 其實除左氣氛好之外 , 仲有咩吸引之處 ?

作者: dcdc2004    時間: 2015-8-2 07:27
我都膽粗粗報左名抽籤, 海外第一馬, 希望中.  
作者: saviolaele    時間: 2015-8-2 11:26
is it lucky draw again?
作者: terrylkc    時間: 2015-8-2 12:20
已報
作者: martin25    時間: 2015-8-2 15:09
今年試吓能否跑出香港及中國大陸,已抽✌️
作者: martin25    時間: 2015-8-2 21:14
martin25 發表於 2015-8-2 15:09
今年試吓能否跑出香港及中國大陸,已抽✌️

希望大家都抽中✌️✌
作者: grace_pui    時間: 2015-8-3 10:14
我都報左, 希望大家都抽中~~~

作者: jackal_chasiu    時間: 2015-8-3 22:21
已報,希望可第二次參加
作者: tomhk    時間: 2015-8-4 16:35
已報希望可抽中
作者: terrytsang    時間: 2015-9-3 15:08
2016年東馬有308810人報名,9月16日公佈結果
作者: hksis8888    時間: 2015-9-3 18:00
terrytsang 發表於 2015-9-3 15:08
2016年東馬有308810人報名,9月16日公佈結果

咁被抽中名額有幾多 ?
作者: envirohk    時間: 2015-9-3 23:48
The registration for the Tokyo Marathon 2016 had been closed as of August 31.
We have accepted applicants (Marathon・10km) of 309,824.

◆A total number of applicants  309,824
―――――――――――――――――――――――
・Marathon(42.195km)         308,810
・10Km                  1,014

Please be informed that the lottery result will be announced on September 16.

作者: terrytsang    時間: 2015-9-4 00:14
hksis8888 發表於 2015-9-3 18:00
咁被抽中名額有幾多 ?

35000左右,實際數字請看官網
作者: grace_pui    時間: 2015-9-4 10:45
全馬參賽人數:36,500人,
即係超額272,310, 嘩... .... 仲有旅行社名額, 睇黎都幾難中... ...
作者: run4ever    時間: 2015-9-4 16:18
機會渺茫了
作者: core2quad    時間: 2015-9-15 12:47
希望可以抽中
作者: HKMac    時間: 2015-9-15 14:46
希望比我中一次
作者: run4ever    時間: 2015-9-15 16:47
希望俾我中第二次
作者: tomhk    時間: 2015-9-16 11:14
抽中咗~~~
作者: dcdc2004    時間: 2015-9-16 11:17
我都中左.
作者: jerrylkl    時間: 2015-9-16 11:19
"Congratulations! You have been selected for participation." Entry success!
作者: hellow    時間: 2015-9-16 11:20
no email
作者: grace_pui    時間: 2015-9-16 11:20

我都抽唔中... ....可以專心去跑神戶及名古屋女子全馬~~~

作者: rlamhl    時間: 2015-9-16 11:49
中左....
作者: jan_cheung    時間: 2015-9-16 12:01
好嘢!中咗!
作者: kc20107    時間: 2015-9-16 12:18
中! See you in Tokyo!
作者: Anna88    時間: 2015-9-16 12:18

作者: hksis8888    時間: 2015-9-16 12:48
我去呢條 link 但唔到可以結果

http://www.marathon.tokyo/en/

大家可以提供一下嗎 ?

thanks  
作者: odinmusashi    時間: 2015-9-16 12:54
I have no email. What happens?
作者: robin888    時間: 2015-9-16 12:58
If no email received, it means unsuccessful, is it right ?
作者: ah_teng    時間: 2015-9-16 13:02
抽唔中有冇 email 呢… (我仲等緊)
作者: 三三    時間: 2015-9-16 13:08
ah_teng 發表於 2015-9-16 13:02
抽唔中有冇 email 呢… (我仲等緊)

唔中都有email, 已經收到.
作者: robin888    時間: 2015-9-16 13:16
robin888 發表於 2015-9-16 12:58
If no email received, it means unsuccessful, is it right ?

I just got it....unsuccessful....wait 2017 la....
作者: core2quad    時間: 2015-9-16 13:17
Thank you very much for your application for entry.
We regret to inform you that you have lost the lottery to run the Tokyo Marathon 2016.
We look forward to your application for our future events.

作者: ah_teng    時間: 2015-9-16 13:20
Oh 我都收到了。可以專心跑名古屋啦。
中咗東京嘅朋友加油,東馬真是好好玩的
作者: hksis8888    時間: 2015-9-16 13:25
我未收到 mail , 我黑仔到爆 , 應該唔會抽到
作者: cham    時間: 2015-9-16 13:36
10:49am已收到email.
新宿見
作者: doracrap    時間: 2015-9-16 13:42
中咗~book 埋酒店
作者: ah_teng    時間: 2015-9-16 13:47
如果鍾意買東馬紀念品嘅朋友,假期許可的話唔好咁 “敏” 出發。我今年 expo 第二日去已經有啲紀念品 sold out
帶多啲錢……
作者: hksis8888    時間: 2015-9-16 13:47
如果唔中 , 係咪有機會後補 ?
作者: run4ever    時間: 2015-9-16 14:07
仲未收到mal,好緊張!
作者: vcbid    時間: 2015-9-16 14:08
又唔中啦
作者: 多咀鳥    時間: 2015-9-16 14:18
祝願明年大家可以如願,跑得開心又過癮
作者: odinmusashi    時間: 2015-9-16 14:28
still no sign of email notification.

no email = fail???
作者: ahho167    時間: 2015-9-16 14:36
Thank you very much for your application for entry.
We regret to inform you that you have lost the lottery to run the Tokyo Marathon 2016.
We look forward to your application for our future events.

作者: nbfans    時間: 2015-9-16 14:44

第 1次抽.....................................唔中

真係好想跑的網友只要 捐 10萬日圓或以上就有得跑全馬.

Charity runner is to donate 100,000 yen or more and you will be guaranteed to run Tokyo Marathon 2016.
Applications are accepted on a first-come, first-served basis (up to 3,000 runners).

作者: ansonkit    時間: 2015-9-16 14:52
第一次抽中左
有無師兄師姐 可以介紹d平既機票/酒店 比小弟
上年大阪有朋友一齊跑
今年小弟第一次一個人去外國跑

作者: stenic    時間: 2015-9-16 14:57

第一次抽, 唔中!大阪就連中兩年
作者: run4ever    時間: 2015-9-16 15:03
收到mail,唔中,痛哭
作者: hksis8888    時間: 2015-9-16 15:19
中到既跑手 , 玩得開心 d , 祝大家有好成績  , 可以既話 , 影 d 相放上黎俾大家分享
作者: ericng1026    時間: 2015-9-16 15:43
果真機會渺茫呀~~~
宜家先收到mail,又唔中,痛哭

We regret to advise you that you have not been selected to run Tokyo Marathon 2014.
作者: ckycat    時間: 2015-9-16 16:20
名馬當日趕唔切報名,已滿。
東京抽唔中。
女跑友舊年跑完名馬,今年抽到東京。
痛哭。
作者: jerry777    時間: 2015-9-16 16:25
第一次抽, 抽中了
作者: makiofai    時間: 2015-9-16 17:32
may_may612 發表於 2015-4-10 20:12

我同你一樣, 今年2015去左, 2016去唔到>_<
作者: yannn3860    時間: 2015-9-16 20:00
抽唔中-.-
作者: bigpig    時間: 2015-9-16 20:06
我抽中了。。
作者: tammytse    時間: 2015-9-16 21:34
唔中
作者: martin25    時間: 2015-9-16 21:55
抽不中
作者: jackal_chasiu    時間: 2015-9-16 22:02
抽不中, 唯有等出年

作者: chuiws    時間: 2015-9-16 22:43
抽中左.
有無師兄師姐 可以介紹d平既機票/酒店
作者: edkita    時間: 2015-9-16 22:44
第一次抽 中..... 到時見
作者: envirohk    時間: 2015-9-16 23:21
有幸抽中,由於屬淡季,暫時HKExpress budget 仍大約在$2000,但各位要盡快了
作者: dcdc2004    時間: 2015-9-17 00:15
envirohk 發表於 2015-9-16 23:21
有幸抽中,由於屬淡季,暫時HKExpress budget 仍大約在$2000,但各位要盡快了

HK Express  >>>  如果有東亞信用卡可以用埋 8 折 Code  "   HKEBEA20   "
作者: happyrunning    時間: 2015-9-17 09:27
第一次抽大阪同東京馬都中,四個月內跑兩次日本.......

都唔知出年批唔批假,機票買咗先

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2