香港長跑網 - 長跑長友

標題: (請教)有足底根膜炎,想做衝擊波治療 [打印本頁]

作者: suet-08    時間: 2015-4-28 12:23
標題: (請教)有足底根膜炎,想做衝擊波治療
請問跑友們有治療中心推薦嗎?(或有冇跑友去過"X源復康治療中心"做過這治療?效果如何?

作者: tango    時間: 2015-4-28 16:58
個人經驗,效用極微,建議多拉筋,有效兼慳錢
作者: desmond_myf    時間: 2015-4-28 20:51
我就是LOOK網球, 高爾夫球嚟對待佢
作者: suet-08    時間: 2015-4-28 20:55
我剛上網也看到有個網友話碌網球碌好咗,請問你碌咗幾耐?及平時要點保養?
作者: desmond_myf    時間: 2015-4-28 22:19
我上年痛左四五個月, 聽聞用網球碌有效就嘗試, 每朝起身同訓前, 腳用力慢慢壓下, 慢慢向前後碌, 每星期都慢慢跑, 直到有一日發現網球都被我壓扁, 所以就改用高爾夫球, 呢段時間盡量著厚底跑鞋保護, 終於趕及首馬
作者: DorisC    時間: 2015-4-29 10:30
我困擾了一年, 試過腳底碌波波及針灸, 總覺沒有好轉, 我嚴重到行路也有困難, 行一段路腳踭便來了突然撕裂的極痛, 最後也去了衝擊波, 醫師說我很嚴重要格天做3個月治療, 按下有多個極痛點,  做了拾多次治療, 不能說沒有好轉, 但總覺得只是復原約 5成但行路仍有點痛, 之後又看了朋友給的偏方 買川芎切片, 用荼包裝片入, 晚上貼在傷痛腳踝, 貼 12小時才除去, 連貼了5天 + 繼續衝擊波後, 發覺腳踝的足底根膜炎突然復原進度加快了, 行路也明顯不再痛, 現在似康復了8成行路不再痛, 只是用手指按下仍有點痛; 我至今做了 17次衝擊波, 仍在看診中!   http://zhidaotong.org/chuan-xiong-jin-mo-yan.htm

作者: yves_ng    時間: 2015-4-29 11:13
衝擊波治療,沒有最痛只有更痛!最終還是會好的!!
作者: 多咀鳥    時間: 2015-4-29 13:13
聽各位先輩所言,都係自己勤力d,自己look啦
作者: trektrek    時間: 2015-6-24 23:24
我兩三年前雙腳患有根膜炎.
有試look網球. 沒有其他治療.
個人感覺係要用時間才真正是治療的方法.
我停跑超過一年, 最後自已好返, 前後兩年.
幸好現在可跑返步.

不能急.
作者: FYL    時間: 2015-6-25 08:30
I just complete the wave shock treatment (8 times) and almost 95% recovered!
作者: may_may612    時間: 2015-6-25 09:15
2月首馬之後疑似出現足底筋膜炎,
連行路都覺得痛...
後來聽師兄建議每日碌網球,
(因為本身唔怕痛,每次都踩得好用力)
加埋勤拉小腿筋,情況有改善,
不過跑步仍會有拉扯感,甚至會痛。

呢兩個月天氣開始熱,
間中會跑下跑步機,
意外地發現痛楚愈來愈少,
估計可能同"地面"無咁凹凸有關~
作者: arhung    時間: 2015-7-9 22:30
I took a break from running for 1 month, and keep using RumbleRoller Beastie + golf ball to massage. It works for me.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2