香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新人想買鞋同手錶 [打印本頁]

作者: lrh200888    時間: 2015-6-4 12:38
標題: 新人想買鞋同手錶
個人資料:
廿令歲,65kg, 180cm, us10
跑開10k,3年
最近想練半馬

鞋:
宜家平時跑都係好隨便,nb574,唔好笑我=.=,但我覺得佢個鞋底好軟/彈,避震都幾好
未買過/研究過跑鞋,就咁睇到廣告話flyknit好,唔知係咪
想平平地$900樓下掛。美記,亞瑟士都未著過。
要求冇咩特別,適合跑10k半馬夠貼腳避震好就夠。

手錶:
之前冇用過GPS錶,用開iPhone個nike+ app
想買返nike+ sportwatch,但好似爬文ching話GPS/心率唔準
同埋想買polar m400,如果買冇心率帶版本同有心率帶有咩區別,條帶有咩用,咁隻錶本身冇帶會唔會測到心率之類既野?
另外garmin fr15好似都幾好。
其實就咁買隻GPS手錶都有埋卡路里心跳等測量到?唔需要買什麽心跳帶之類?當然你話準確啲咁要買埋都暫時唔夠budget。
要求好簡單可以平時帶下睇下時間心率咁,跑完步sync返啲資料出黎可以share下咁。

最後小弟跑開天水圍,如果有同路人可以pm我大家交流下指點下我,跑開夜晚。問題好多,希望有ching可以解答我。。。thx

作者: Freeman_Cheung    時間: 2015-6-4 17:09
Garmin FR15, 不如買Forerunner 220連心跳帶, 錶面大啲, 跑緊睇錶都仲好清楚, 大約HK$2k 攪掂
面且Garmin個App跟Nike+己經可同步
而鞋就好難答邊, 款好要白己親身試
作者: may_may612    時間: 2015-6-4 17:55
鞋:
試過mizuno和asics,
始終覺得mizuno比較適合自己,
asics尺寸偏小,可能要買大一點。
跑鞋是很重要的裝備,
真的要自己親身去試清楚,
避免受傷。

手錶:
剛買了Germin FR15,
喜歡它操作簡單,
有時間、距離、速度、卡路里,
個人覺得已經足夠。
沒有買心跳帶,
所以不會顯示心率。

我是元朗區的,
假日跑元朗、天水圍、屯門,
多多指教~
作者: vcbid    時間: 2015-6-5 10:44
又輕磅又後生, 其實唔洗要避震好好既鞋, 避震力強相對較重,  著下輕鞋會一試難忘

而家大部份手錶都係要用心率帶先量到心跳

屯元天跑友揮手
作者: sonilmk    時間: 2015-6-5 20:44
唔急都可以等garmin 225, 多個心測跳連gps 功能. 我現在用garmin 220 +mio 心跳手帶練習. 鞋就真心要自己試多幾個牌子先買, 冇乜特別推薦咩牌子好. 要有好保護, 緩震就買對鞋底較厚個D, 跑街同跑運動場會有唔感覺, 鞋底要唔好太硬, 必要時用手試下按壓感.
作者: bunbun    時間: 2015-6-6 04:25
sonilmk 發表於 2015-6-5 20:44
唔急都可以等garmin 225, 多個心測跳連gps 功能. 我現在用garmin 220 +mio 心跳手帶練習. 鞋就真心要自己試 ...

唔急都可以等garmin 225 x2
作者: lrh200888    時間: 2015-6-8 16:57
bunbun 發表於 2015-6-6 04:25
唔急都可以等garmin 225 x2

好貴LOL,有冇平一半左右架,m400有冇我上面既要求???
作者: lrh200888    時間: 2015-6-8 16:59
may_may612 發表於 2015-6-4 17:55
鞋:
試過mizuno和asics,
始終覺得mizuno比較適合自己,

多多指教呀你平時係邊度買鞋同其他裝備?我想平平地買,因為唔多識,超新手

作者: may_may612    時間: 2015-6-8 22:43
lrh200888 發表於 2015-6-8 16:59
多多指教呀你平時係邊度買鞋同其他裝備?我想平平地買,因為唔多識,超新手
...

我通常去旺角體X城買鞋,
mizuno和asics都有折,
我係會員,仲有額外折扣,
上星期買左對mizuno rider 18,
埋單$575~

之前買的FR 15係特價貨,
唔連心跳帶=$1080,
不過唔知賣晒未~

其他裝備我好少買,
通常行下d細間的運動店,
(即係唔係連鎖個d)
都會執到平貨~

其實你有咩裝備想買?
作者: lrh200888    時間: 2015-6-10 16:26
may_may612 發表於 2015-6-8 22:43
我通常去旺角體X城買鞋,
mizuno和asics都有折,
我係會員,仲有額外折扣,

我目前係想買鞋,如果有折扣緊係好啦
至於手錶我都未接觸過又冇fd有,我想試下帶黎跑下先

聽大家咁講其實我咁排骨應該買咩鞋好,我想試下d輕盈既鞋
但我有驚我練半馬會跑到脚板痛
作者: vcbid    時間: 2015-6-10 17:23
lrh200888 發表於 2015-6-10 16:26

比賽10K咩時間? 另外你1星期練大概幾多KM?

其實你著開574, 應該大部份跑鞋你都會覺得輕同軟
作者: may_may612    時間: 2015-6-10 22:55
lrh200888 發表於 2015-6-10 16:26

如果你唔想去旺角,
其實元朗都有幾間鋪有折,
不過款式和尺碼未必多,
有興趣可以PM俾你~
作者: sonilmk    時間: 2015-6-11 00:03
如果想輕巧D 我現在練半馬mizuno wave ar 同asics tarther 輪流用, 我自已落腳唔重所以跑得都幾舒服. 見你都好高下唔知你平時跑步會唔會好重腳, 薄底鞋始終唔襟磨
作者: game69play    時間: 2015-6-22 19:48
我有一隻
Timex ironman Run trainer 2.0 gps watch 放緊
有盒有manual,有自製保護貼 ,好少用,放緊hkd1600 蚊,連usb 線,有意email
[email protected]
作者: lrh200888    時間: 2015-6-28 22:39
may_may612 發表於 2015-6-10 22:55
如果你唔想去旺角,
其實元朗都有幾間鋪有折,
不過款式和尺碼未必多,

好呀,你pm我啦
作者: lrh200888    時間: 2015-6-28 22:41
sonilmk 發表於 2015-6-11 00:03
如果想輕巧D 我現在練半馬mizuno wave ar 同asics tarther 輪流用, 我自已落腳唔重所以跑得都幾舒服. 見你 ...

咁又冇話十分重,我咁瘦,得d骨重囉
作者: lrh200888    時間: 2015-6-28 22:43
vcbid 發表於 2015-6-10 17:23
比賽10K咩時間? 另外你1星期練大概幾多KM?

其實你著開574, 應該大部份跑鞋你都會覺得輕同軟 ...

10k大概50多d
一個禮拜3 4日
每次7-10k
ching係咪屯元天呀
作者: lrh200888    時間: 2015-6-28 22:45
game69play 發表於 2015-6-22 19:48
我有一隻
Timex ironman Run trainer 2.0 gps watch 放緊
有盒有manual,有自製保護貼 ,好少用,放緊hkd1600 ...

唔啦,貿貿然我都未用過唔會買啦

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2