香港長跑網 - 長跑長友

標題: 咁凍跑步...點搞? [打印本頁]

作者: Bmtc    時間: 2008-12-6 05:00
標題: 咁凍跑步...點搞?
11C it's too cold!
How to solve
作者: lvrunner    時間: 2008-12-6 07:54
Is it really that cold 11C in HK?  May be colder by the ocean.  I still in my tee and shorts when 11C.  It was 7C this morning when I went out for a short run, still wearing the same.  If below 5C but above 0C, I will switch to long sleeve and long pants.  This was me when it was only -5C!!!!! Brrrrrrrrrrrrrrrrr.........

作者: 曲奇    時間: 2008-12-6 08:20
跑步前做多D warm up啦~~
應該冇問題o既~

作者: 力    時間: 2008-12-6 08:33
最困難係叫自已落街跑果下 , 一開始跑就無野架拉。
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-6 09:57
I am going to go swimming this afternoon......
作者: kaevin    時間: 2008-12-6 10:40
just run faster
作者: stan    時間: 2008-12-6 11:54
如直接從家門出發, 則回家路程小心著涼。因為身體cool-down時如俾風吹兩吹好易中招
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-6 12:22
原帖由 Alex 於 2008-12-6 08:33 發表
最困難係叫自已落街跑果下 , 一開始跑就無野架拉。

嗯...
一起步後一直跑
跑跑下就ok 了~
作者: Bmtc    時間: 2008-12-7 05:38
多謝大家鼓勵.......
作者: cu83    時間: 2008-12-12 20:04
原帖由 stan 於 6-12-2008 11:54 發表
如直接從家門出發, 則回家路程小心著涼。因為身體cool-down時如俾風吹兩吹好易中招

我幾次都係俾風吹兩吹而中招~~~
作者: di692    時間: 2008-12-13 12:41
原帖由 Bmtc 於 2008-12-6 05:00 發表
11C it's too cold!
How to solve

ching, 這是我經驗之談,
你可以去7 仔買件便利雨衣,去到比賽地點換完跑步裝備後,穿上雨衣,由warm up 開始一直至起跑後,當跑到慶晒,就可以扯爛件雨衣,掉左佢,幾方便架,唔使下下穿件風褸,到熱時除左佢又唔知放係邊,影響跑步。
件雨衣又平,但又好保暖的,不妨試試!!
作者: pakcb    時間: 2008-12-13 13:09
原帖由 cu83 於 2008-12-12 20:04 發表

我幾次都係俾風吹兩吹而中招~~~

我今朝...又中招
作者: pakcb    時間: 2008-12-13 13:10
原帖由 di692 於 2008-12-13 12:41 發表

ching, 這是我經驗之談,
你可以去7 仔買件便利雨衣,去到比賽地點換完跑步裝備後,穿上雨衣,由warm up 開始一直至起跑後,當跑到慶晒,就可以扯爛件雨衣,掉左佢,幾方便架,唔使下下穿件風褸,到熱時除左佢又唔 ...

但係...好唔環保喎...
作者: 小草    時間: 2008-12-13 18:47
原帖由 pakcb 於 2008-12-13 13:10 發表

但係...好唔環保喎...

一次半次...
再唔係...用垃圾袋
作者: di692    時間: 2008-12-15 12:17
原帖由 小草 於 2008-12-13 18:47 發表

一次半次...
再唔係...用垃圾袋

垃圾袋都得,不過要自己開三個洞,伸番兩隻手和頭出來囉
作者: cu83    時間: 2008-12-31 21:46
原帖由 小草 於 13-12-2008 18:47 發表
一次半次...
再唔係...用垃圾袋

用垃圾袋咪一樣唔環保!!!
作者: Ringo    時間: 2008-12-31 22:49
想問大家有無帶手套跑? 因為最近想添置對手套..想問大家感覺如何...同ma有乜好介紹ar?而家落街跑..著件長袖都凍呀
作者: kenneth    時間: 2008-12-31 23:07
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-31 23:11
標題: 回復 18# 的帖子
比我可能冇"跑到熱"呢回事.....
一路跑到停低先會覺得"慶"
作者: kenneth    時間: 2008-12-31 23:23
作者: run_money22    時間: 2009-1-1 16:49
原帖由 Ringo 於 2008-12-31 22:49 發表
想問大家有無帶手套跑? 因為最近想添置對手套..想問大家感覺如何...同ma有乜好介紹ar?而家落街跑..著件長袖都凍呀

如果天氣太凍我有帶手套
不過我帶mizuno果種
跑得耐都唔會覺得焗
ok架
隻手會不停保持暖暖
仲會有些通風
而且我手汗大
帶左又唔覺得濕
但價錢就...見人見智啦

至於天氣凍
我多數打底一件背心
出面著多件長袖
兩種都選快乾型
褲就一條長梯
咁就一路跑都覺得唔會好凍
而且即使出汗都唔會太辛苦
可以試試..
作者: onionufo    時間: 2009-1-1 19:57
小弟係好發熱既人,即使得4,5度都要短衫短褲出去跑步,可惜過唔到屋企人個關,始終要著長衫

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2