香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2016.2.21 京都馬拉松 (2015.10.6 抽籤結果公佈) [打印本頁]

作者: terrylkc    時間: 2015-5-20 17:18
標題: 2016.2.21 京都馬拉松 (2015.10.6 抽籤結果公佈)

官網已出2016年京都馬拉松日期為 2016.2.21

http://www.kyoto-marathon.com/

* 東京馬拉松 2016.2.28, 有興趣+有運氣+有財力+有腳力,可以考慮連馬 (小弟都想 )

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

官網已出, 2015.7.28 開始接受報名, 2015.8.31 截止報名

http://www.kyoto-marathon.com/news/index.php?no=3

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

日文版
http://www.kyoto-marathon.com/runner/entry.php
英文版報名
https://jtbsports.jp/en/events/events-detail.php?id=4111
繁體中文版報名
https://jtbsports.jp/tc/events/events-detail.php?id=4111

2015.10.6 抽籤結果公佈
日文版
http://www.kyoto-marathon.com/information/index.php?no=73
繁體中文版
http://www.kyoto-marathon.com/tcn/information/index.php?no=76
Facebook
https://www.facebook.com/kyoto.m ... 916/?type=1&fref=nf

作者: nacorner90    時間: 2015-5-20 17:38
今年年頭真係咁好彩,  跑晒兩隻,  機票,  一早用Mileage 換,  跑完開心到無朋友
作者: wickyho2    時間: 2015-5-20 17:44
東京馬拉松 2016.2.28, 有興趣!! PLEASE LET ME KNOW WHEN WILL START TO APPLY ??

作者: wlau    時間: 2015-5-21 00:58
wickyho2 發表於 2015-5-20 17:44
東京馬拉松 2016.2.28, 有興趣!! PLEASE LET ME KNOW WHEN WILL START TO APPLY ??

東京通常八月底, 九月頭入飛..
作者: may_may612    時間: 2015-5-21 08:29

2015兩個都抽中,不過因為係初馬,相信自己無可能做到連馬,被迫放棄左京都...
2016無假期,唯有寄望2017......
作者: brompton    時間: 2015-6-1 22:14

我跑首年京都馬,感覺唔得。(可能,近年有改善)。路太窄,人又多,有幾個路段,一小段要行。可能我係屬於龜速時間,所以勁多人係左近。玩過一次,唔會再玩。條路上上落落,記憶中,無平路,唔係上就落,又勁多灣。
係大球場起步,把香港跟團報的,排到最後個組起步。(這個安排,太不近人情)。無論報乜完成時間,都係排後面。路窄人多,由尾要撞開d人,跑上前,要九牛二虎之力。

跑過幾個日本馬,整體上,市民投入的程度,係少見的熱鬧。但日本馬,人實在太多,比較難跑出好時間,如遇上路窄就更加係問題。當旅遊節目,去hea跑感受氣氛,都無可厚非,但如果唸住跑PB或搏BQ(Boston Qualify),日本馬都係唔好咁認真。

跟跑團,好貴。萬二蚊,跑京都。這個價錢,已可自由行跑歐洲、澳洲馬。所以,跑完京都之後,再會唔唸日本馬,又話要抽,又話要跟KNT,咁上下價錢,就可以以自由行轉去歐洲跑。歐洲馬,人相對地少,路比較上闊,空氣氧量含高。一般歐洲賽事,報名可以慢慢黎,唔洗精神緊張地,好似搶咁。

作者: water    時間: 2015-6-1 22:53
今年跑,話路窄都係鴨川一段。路線已經改左跑少d斜路跑多左河源町一帶。自己報,我報時間430都可以球場內出發,好好彩又PB。之後再跑埋姬路馬,我諗total都唔駛一皮玩左以下咁多地方:

http://blog.waterworld.com.hk/post/2015-feb-japan-marathon-travel

作者: brompton    時間: 2015-6-4 18:16
抽到,當然係自由行。如果抽吳到,迫住去參加有報名優先特權的跑團,會比較上貴。萬二蚊(全包),跑個日本馬。值吳值,就真係要睇個人價值觀。
作者: brompton    時間: 2015-6-4 18:24
一般歐紐澳的賽事,吳洗抽,吳洗搶。報名時間長,可以慢慢黎擇。自由行,吳貴。加上歐澳元己跌不少,機票又平左好多。如果吳介意轉機,價錢還可再平。

歐澳紐自由行,無難度,旅遊資豐富。唯一吳好,係飛行時間長,要告多幾日假,對於返工的跑友黎講,吳係咁容易鑼咁多連日假。

日本近近地,告一兩日假就可成行。
作者: lazyrunner    時間: 2015-6-5 09:19
water 發表於 2015-6-1 22:53
今年跑,話路窄都係鴨川一段。路線已經改左跑少d斜路跑多左河源町一帶。自己報,我報時間430都可以球場內出 ...

Ching,  有無姬路馬 info?

作者: water    時間: 2015-6-6 13:40
http://www.himeji-marathon.jp
作者: run4ever    時間: 2015-6-13 02:06
連馬唔錯,諗得過,諗得過
至多上回收車既啫
大前提係抽得中兩個
作者: dcdc2004    時間: 2015-7-7 13:56
標題: 2016年京都馬拉松 - Feb 21, 2016
2015京都馬拉松已定於16年2月21日舉行, 15年7月28日開始報名.

http://www.kyoto-marathon.com/tcn/outline/index.php

作者: wlau    時間: 2015-7-28 08:31
記住今日報名啦
作者: terrylkc    時間: 2015-7-28 09:37

[attach]30185[/attach]

剛剛登入網頁報名, 看見舉辦日期是 2015年09月06日, 並不是 2016年2月21日
請問大家是否一樣? 我應否繼續下一步呢?

作者: 坑口公牛    時間: 2015-7-28 12:13
我用英文頁面進入,冇留意個日期,但係確認電郵個日期係正確的。
作者: chrisacl    時間: 2015-7-28 13:31
已抽!!

作者: 柔詠    時間: 2015-7-28 16:09
已抽!
作者: muse2705    時間: 2015-7-28 22:41
已抽!

作者: terrylkc    時間: 2015-7-28 23:16
terrylkc 發表於 2015-7-28 09:37
剛剛登入網頁報名, 看見舉辦日期是 2015年09月06日, 並不是 2016年2月21日
請問大家是否一樣? 我應否繼續 ...

最後都係去英文版,注冊多次去抽算嘞
作者: muse2705    時間: 2015-7-28 23:59
舉辦日期是 2015年09月06日
呢個係知道抽籤結的日期嗎?

作者: grace_pui    時間: 2015-7-30 11:17
今日收到EMAIL, 有關方面已更正番舉行日期.

非常感謝您使用JTB體育台報名京都馬拉松!
受理報名後系統發送的自動郵件中,舉辦日期有誤,
給大家帶來誤會,非常抱歉!
準確的日期為下,請您確認。

【大會名稱】 京都馬拉松2016
【活動日期】 2016年02月21日
【項目】 馬拉松(42.195km)
作者: water    時間: 2015-8-10 23:33
上屆報告
http://blog.waterworld.com.hk/post/2015-kyoto-marathon
作者: terrylkc    時間: 2015-10-6 11:05
Being Selected 抽中了
作者: grace_pui    時間: 2015-10-6 11:09
我都抽中了. 可能黎個快閃跑
作者: Hudson21    時間: 2015-10-6 11:42
中左,21/2 報兩隻都中哂,28/2就報兩隻都唔中,好失望唔可以連跑
作者: vanclover    時間: 2015-10-6 11:50
中左, 會京都東京連馬
作者: planetso    時間: 2015-10-6 12:01
being selected
作者: 坑口公牛    時間: 2015-10-6 12:35
中咗,可以同姬路城連馬,睇吓捱唔捱到。
作者: 柔詠    時間: 2015-10-6 13:11
中左京都,可惜不中姬路城……
作者: martin25    時間: 2015-10-6 19:28
請問報名時,去到比錢時,選了VISA CARD后,入佐版VISA全日文,請問如何比錢呀
作者: Donaldwong    時間: 2015-10-6 20:21
中!
作者: envirohk    時間: 2015-10-6 20:43
今次東馬京馬先後抽中但年初已跑過京馬,而且東馬比較重要所以還是不連馬了。(也可以讓返比其他人後補)
作者: doracrap    時間: 2015-10-6 20:45
大阪,京都,東京~

作者: grace_pui    時間: 2015-10-7 14:13
決定照去, 今日已付款.
京都2月酒店好FULL, 有心去既朋友要快快訂房了.
機票反而冇咁急, 打算搭廉航過去.

作者: 坑口公牛    時間: 2015-10-7 15:38
martin25 發表於 2015-10-6 19:28
請問報名時,去到比錢時,選了VISA CARD后,入佐版VISA全日文,請問如何比錢呀 ...

馬田兄,搞掂付款未?
入到去VISA咭嗰版,會要你入VISA CARD No,有效日期,按下一版後,會要你入保安碼,之後按申請,會連接到 VISA CARD Centre 版面,再要求你入密碼確認付款。
付款成功就會轉回JTB網頁。
作者: terrylkc    時間: 2015-10-7 19:57
請問有沒有 ching / ctse, payment 時最後個 step 出 error, 然後 Status 顯示 unpaid

[attach]30534[/attach]

如有, 請問可以如何解決?? 感謝!!

作者: 坑口公牛    時間: 2015-10-7 20:51
terrylkc 發表於 2015-10-7 19:57
請問有沒有 ching / ctse, payment 時最後個 step 出 error, 然後 Status 顯示 unpaid

我用master card付款時,連續試兩次,都遇到這情況,估計是我的master secure code未啟動,後來轉用 visa card 就成功轉到 payment gateway 和付款。
作者: terrylkc    時間: 2015-10-8 09:27
terrylkc 發表於 2015-10-7 19:57

跟公牛ching方法, 改用 "痕生" visa (已啟動 secure code), 即刻搞點.

注: 之前用了2張 "鐘銀" visa 出現用一死法, 應該係 secure code 未啟動的原因
作者: 坑口公牛    時間: 2015-10-8 10:01
terrylkc 發表於 2015-10-8 09:27
跟公牛ching方法, 改用 "痕生" visa (已啟動 secure code), 即刻搞點.

注: 之前用了2張 "鐘銀" visa 出 ...

師兄加油,有緣賽道上見。
作者: martin25    時間: 2015-10-8 20:32
坑口公牛 發表於 2015-10-7 15:38
馬田兄,搞掂付款未?
入到去VISA咭嗰版,會要你入VISA CARD No,有效日期,按下一版後,會要你入保安碼, ...

試完visa又用master,都唔得,後來又用visa結果入到成功比錢,唔該哂師兄✌️
作者: 坑口公牛    時間: 2015-10-9 00:06
有緣賽道見
作者: 柔詠    時間: 2015-10-11 13:35
請問起點附近有否平酒店/inn 介紹?
作者: Donaldwong    時間: 2015-10-12 11:53
柔詠 發表於 2015-10-11 13:35

東橫INN
作者: 柔詠    時間: 2015-10-12 12:21
Donaldwong 發表於 2015-10-12 11:53
東橫INN

4店全full......
作者: doracrap    時間: 2015-10-12 13:48
柔詠 發表於 2015-10-11 13:35

superhotel 都full 哂~
可考慮民宿~
2千到4千的床位都有~
作者: Donaldwong    時間: 2015-10-12 17:16
柔詠 發表於 2015-10-12 12:21
4店全full......

住大阪
作者: eddiefan    時間: 2015-10-15 15:24
請問ching 們有冇咩京都酒店推介呀?
第1次出國跑馬,咩都唔識><
作者: Donaldwong    時間: 2015-10-19 18:16
18、19號住宿2晚Kyoto Rich Hotel(京都富酒店),
20號住宿西京極體育場邊上的民宿公寓 https://zh.airbnb.com/rooms/8496468
考慮到20號晚上京都市區酒店價格實惠的已經全線爆滿和21號早上不想那麽早起床,所以就這樣安排了。
作者: grace_pui    時間: 2015-10-20 09:54
我就訂左ANA HOLIDAY套票, 18及21晚就住京都站對面既IBIS, 19-20晚就住近四條站既FIRST CABIN. 咁樣會平好多.

作者: Donaldwong    時間: 2015-10-20 12:40
grace_pui 發表於 2015-10-20 09:54
我就訂左ANA HOLIDAY套票, 18及21晚就住京都站對面既IBIS, 19-20晚就住近四條站既FIRST CABIN. 咁樣會平好 ...

总共畿銭?
作者: grace_pui    時間: 2015-10-20 13:40
Donaldwong 發表於 2015-10-20 12:40
总共畿銭?

全數HK$5803.
作者: Donaldwong    時間: 2015-10-21 11:21
grace_pui 發表於 2015-10-20 13:40
全數HK$5803.

請問呢個價銭包機票嗎?
作者: grace_pui    時間: 2015-10-22 17:09
Donaldwong 發表於 2015-10-21 11:21
請問呢個價銭包機票嗎?

包機票+兩晚京都酒店+兩晚FIRST CABIN
作者: 炒炒    時間: 2015-10-26 16:53
仲未攪抬機票
作者: 柔詠    時間: 2015-11-7 21:59
Donaldwong 發表於 2015-10-12 17:16
住大阪

thx師兄,訂了……
作者: lemonrunner    時間: 2015-11-8 14:29
炒炒 發表於 2015-10-26 16:53
仲未攪抬機票

師兄可以上Peach睇下,佢有啲單程香港關西機場賣緊(未計稅)$398。
作者: 柔詠    時間: 2015-11-11 12:36
未坐過peach, 請問ok ma?
我plan 19號零晨機去,22號夜機回……見D時間同國泰差不多,但平$1200
作者: lemonrunner    時間: 2015-11-11 19:38
我都未坐過Peach,不過見佢平就訂佢。我之前坐過Jetstar,幾OK,佢呢兩日都做緊特價。
作者: 柔詠    時間: 2015-12-14 15:26
cx 機票,單人近$5000
作者: planetso    時間: 2016-1-13 09:42
peach is good!
舒適準時
各位係賽道上見

作者: odinmusashi    時間: 2016-2-16 15:29
大家預備成點?
預計京都起跑當日氣溫5度樓下,兼要係起跑區等起跑,防寒要緊。

作者: doracrap    時間: 2016-2-17 16:05
著件唔要的衛衣, 起步前交俾義工回收~

作者: yee820    時間: 2016-2-17 17:54
諗住笠件便利雨衣等到8點半後先上線
作者: 大文DaiMan    時間: 2016-2-18 23:09
http://www.timeanddate.com/weather/japan/kyoto/ext
作者: saviolaele    時間: 2016-2-19 17:18
每一次出國跑都要消費一大截...HAHA
作者: saviolaele    時間: 2016-2-19 22:25
https://www.facebook.com/maratho ... ?type=3&theater
作者: Donaldwong    時間: 2016-2-24 14:42
京都,PB,開心!
作者: odinmusashi    時間: 2016-2-25 15:55
唔見左係postcard後面個睇相password,有冇c-hing/tse pm個password俾我
作者: micmic2k    時間: 2016-2-25 17:42
我都係呀!請pm password 我謝謝。
作者: odinmusashi    時間: 2016-2-25 21:08

got it and thanks!
作者: planetso    時間: 2016-2-26 15:13
天氣好好(前一日落左成日雨...)
跑到PB好興奮
作者: hollandbankchq    時間: 2016-2-26 16:36
我都掉咗本書仔,有無好心人可以PM個password俾我,謝!
作者: hollandbankchq    時間: 2016-2-26 16:40
找到了「1357」

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2