香港長跑網 - 長跑長友

標題: 亞基理斯腱痛 [打印本頁]

作者: chengtszhang    時間: 2008-12-7 20:51
標題: 亞基理斯腱痛
我左腳腳背亞基理斯腱痛, 跑步開始痛, 但跑耐咗就無咁痛,

請教CHING 問點樣處理
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-7 21:38
喂....同我99.9%一樣....又係左腳....如果keep 住跑落去 只好減量....我發覺自己抖了個幾禮拜後跑番就跑了超過2k就開始痛p.s. 我都預咗要"長期抗爭"另外 果個位痛都捱到30k...真係勁~

作者: lvrunner    時間: 2008-12-8 09:03
Stretch, stretch and stretch before running.  Don't run if it hurts because you might end up tearing it.
作者: daniel0415    時間: 2008-12-8 10:48
小弟左腳腕處那條大筋自10月大尾督一役後傷痛至今仍無法跑步,休息了一個多月,跌打�西醫都睇過,但都唔明點解會咁難好番?! 比醫生估計的恢復的時間(2星期)慢很多,現那條筋變得又粗又硬,都唔知幾時先可以跑番步?
作者: 前進    時間: 2008-12-10 00:07
原帖由 chengtszhang 於 2008-12-7 20:51 發表
我左腳腳背亞基理斯腱痛, 跑步開始痛, 但跑耐咗就無咁痛,

請教CHING 問點樣處理

我也有這現象,現在試試自行處理,冰敷,按摩.如不行會做物理治療.主要是超聱波消炎!
作者: WAISMMAR    時間: 2008-12-10 22:08
背亞基理斯腱<<<係邊忽-,-?
作者: 前進    時間: 2008-12-11 22:17
原帖由 WAISMMAR 於 2008-12-10 22:08 發表
背亞基理斯腱

是連接小腿比目魚肌與足踝(腳肘)位置的肋腱!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2