香港長跑網 - 長跑長友

標題: 上水新手報到 [打印本頁]

作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 10:23
標題: 上水新手報到
大家好!我叫Frank,  是新手呀!請各位多多指教!
作者: kopo1128    時間: 2008-12-8 11:03
原帖由 sos198 於 2008-12-8 10:23 發表
大家好!我叫Frank,  是新手呀!請各位多多指教!

歡迎你加入長跑網的大家庭!! 多D發言!! 呢度D Ching Ctse教曉我不少長跑知識!!

我係粉嶺友!! 我通常沿單車徑粉嶺上水來回跑. 唔知你跑開邊度?
作者: 龜速行    時間: 2008-12-8 11:05
welcome welcome

frank C hing

多多指教ar  

小弟是港島西人 hk island man  

最近有沒有報比賽?

長跑長友 ar 
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 11:15
標題: 回復 2# 的帖子
多謝你的回覆!我係新手,對長跑無咩概念!請多多指教!我多數唔會係上水跑,因為我反工係大角咀個頭跑呀!通常都係跑跑步機去physical 咁,不過有0的悶! 好似白老鼠對住部電視跑!有機會出黎一齊跑呀!
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 11:19
標題: 回復 3# 的帖子
Nice to meet you!
龜速c Hing! 上個月報左Gold Coast 15K 同Nike 10K. 今個月報了SHek mun 個0個比賽!
下個月就報左Mizuno 半馬,我第一次號半馬!
正在想去唔去報石崗個個10k ! 聽各網友講,好似好難咁!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-12-8 11:20
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-12-8 11:23
歡迎你加入長跑網的大家庭!

WELCOME TO JOIN LONGRUN.HK

作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 11:24
瘋狂 C Hing! 多多指教!

以後多多指導呀!
作者: 龜速行    時間: 2008-12-8 11:25
Frank c hing

wa c hing 你賽程好緊密下

add oil ar

長跑長友
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 11:28
原帖由 龜速行 於 2008-12-8 11:25 發表
Frank c hing

wa c hing 你賽程好緊密下

add oil ar

長跑長友

都可以啦! 因為我約埋0的朋友一起跑!

又可以瘦身!!請你多多指教!

我見 blurmax C hing 他一星期一個賽事呢!
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 11:29
原帖由 慢子 Wilson 於 2008-12-8 11:23 發表
歡迎你加入長跑網的大家庭!

WELCOME TO JOIN LONGRUN.HKhgj091" />" />hj

多謝! 我衫都訂埋呢 ! hehehe! 今日寄支票!
作者: 曲奇    時間: 2008-12-8 12:03
歡迎你ching..
我都有報名玩Mizuno 半馬, 這亦是我第一次玩半馬~~
作者: cu83    時間: 2008-12-8 13:21
歡迎! 又多一位跑友加入香港長跑網!
小弟逢週日晨咁早就喺跑馬場龜速跑,歡迎指教!
長跑長友
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-8 13:27
Frank你好,我都係上水人,請多多指教~
作者: kopo1128    時間: 2008-12-8 15:36
原帖由 sos198 於 2008-12-8 11:15 發表
多謝你的回覆!我係新手,對長跑無咩概念!請多多指教!我多數唔會係上水跑,因為我反工係大角咀個頭跑呀!通常都係跑跑步機去physical 咁,不過有0的悶! 好似白老鼠對住部電視跑!有機會出黎一齊跑呀!

我初初減肥都是在跑步機跑, 但頂籠跑到半小時, 原因是實在太悶及唔真實. 我比較鍾意跑街, 我weekday通常黃昏6-8跑, 星期六則早上或中午. 星期日除比賽外, 通常休息. 睇下夾唔夾到一齊跑. 話時話, 你介唔介意講下黃金海岸15km及石門10km成績如何? 黎梗半馬有否任何目標?
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 16:00
原帖由 cookie97 於 2008-12-8 12:03 發表
歡迎你ching..
我都有報名玩Mizuno 半馬, 這亦是我第一次玩半馬~~

一齊努力啦!

希望順利完成!
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 16:02
原帖由 cu83 於 2008-12-8 13:21 發表
歡迎! 又多一位跑友加入香港長跑網!
小弟逢週日晨咁早就喺跑馬場龜速跑,歡迎指教!
長跑長友

你好呀!

跑馬場是否跑馬地個個!

有機會一齊跑下!練習下!因為跑跑步機都幾悶!
  多多指教!
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 16:03
原帖由 上水馬王 於 2008-12-8 13:27 發表
Frank你好,我都係上水人,請多多指教~

大家都係水上人!多多指教呀!

你通常會係邊度跑呢?
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 16:08
原帖由 kopo1128 於 2008-12-8 15:36 發表

我初初減肥都是在跑步機跑, 但頂籠跑到半小時, 原因是實在太悶及唔真實. 我比較鍾意跑街, 我weekday通常黃昏6-8跑, 星期六則早上或中午. 星期日除比賽外, 通常休息. 睇下夾唔夾到一齊跑. 話時話, 你介唔介意講下 ...

因為小時候真的很胖,最肥有177lbs. 個時都無宜家咁高. 後尾發憤減肥!
都係keep住係150lbs. 都可以啦!不過減黎減去都涪唔到個腩!激死!

呵呵!睇下星期六有無機會一齊練跑呀!
我平日就跟唔到你啦!因為就算準時走,都要7點半先反到上水呀!

我New Balance 15k跑 完,身體不適,1' 25' 先完成
石門10K, 48分內完成!

半馬希望係2個小時內完成啦!因為第一次跑!

作者: loudspeaker    時間: 2008-12-8 16:14
Frank,
我都住北區, 我通常跑 太平邨 - 牽晴間 來回 2 轉,
有機會一齊跑下....
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 16:15
原帖由 loudspeaker 於 2008-12-8 16:14 發表
Frank,
我都住北區, 我通常跑 太平邨 - 牽晴間 來回 2 轉,
有機會一齊跑下....

好呀!
有機會一齊跑下!
你大概會衽在什麼時候跑呢?
作者: loudspeaker    時間: 2008-12-8 16:19
原帖由 sos198 於 2008-12-8 16:15 發表

好呀!
有機會一齊跑下!
你大概會衽在什麼時候跑呢?

1-5 晚上 9 時後 (不定時 2 , 4 reset) ,
星期六下午 4-5 時後
星期日 7:00a.m. (長課 )
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 16:23
原帖由 loudspeaker 於 2008-12-8 16:19 發表

1-5 晚上 9 時後 (不定時 2 , 4 reset) ,
星期六下午 4-5 時後
星期日 7:00a.m. (長課 )

C Hing

你操得都好密woh!

9點後都可以,不過天平同我屋企好遠,我住彩園!

睇下星期六,可唔可以就到時間!  不過我跑得唔係好快架!
作者: loudspeaker    時間: 2008-12-8 16:24
原帖由 sos198 於 2008-12-8 16:08 發表

因為小時候真的很胖,最肥有177lbs. 個時都無宜家咁高. 後尾發憤減肥!
都係keep住係150lbs. 都可以啦!不過減黎減去都涪唔到個腩!激死!

我平日就跟唔到你啦!因為就算 ...

時間幾好呀 , 要就就我呀 , e + 10km 我只做到 50 分 內
作者: kopo1128    時間: 2008-12-8 16:29
原帖由 sos198 於 2008-12-8 16:08 發表

我平日就跟唔到你啦!因為就算 ...

嘩!!你D時間好好呀!! 我驚拖慢你呀!! 13/12可能在下午有長課30-35km. 唔知你有無興趣??
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 16:32
原帖由 loudspeaker 於 2008-12-8 16:24 發表

時間幾好呀 , 要就就我呀 , e + 10km 我只做到 50 分 內

唔好咁講!大家都係差唔多!大家互相指教指 !我平時都唔會咁用力跑!怕整傷! 所以到比賽會快過平時練習!
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 16:37
原帖由 kopo1128 於 2008-12-8 16:29 發表

嘩!!你D時間好好呀!! 我驚拖慢你呀!! 13/12可能在下午有長課30-35km. 唔知你有無興趣??

你太客氣啦! 我通常比賽都會比練習快的! 30-35km 我怕我應付唔到呀! 我未試過跑咁長的距離!

如果有減肥秘訣都可以過2焦俾我!

讓我想一想先, Anyway, 多謝你的邀請! 我再PM 你!
作者: loudspeaker    時間: 2008-12-8 16:40
原帖由 kopo1128 於 2008-12-8 16:29 發表

由邊樹跑去邊樹呀 kopo 兄?
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-8 16:57
原帖由 sos198 於 2008-12-8 16:03 發表

大家都係水上人!多多指教呀!

你通常會係邊度跑呢?

我通常晌北區運動場或粉嶺遊樂場跑圈~
作者: kopo1128    時間: 2008-12-8 16:59
原帖由 loudspeaker 於 2008-12-8 16:40 發表

由邊樹跑去邊樹呀 kopo 兄?

諗梗以下兩條路線:

1) 粉嶺-鹿頸-大尾督-大埔-粉嶺 (35km), 爆了可在康樂園坐巴士 (30km). 缺點:要自己咩水樽. 鹿頸長命斜
2) 粉嶺 - 上水(北區醫院) (來回5次~35km). 缺點: 悶及全平路

大人剛批准可以改在早上跑,這樣較好.
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 17:01
原帖由 kopo1128 於 2008-12-8 16:59 發表

諗梗以下兩條路線:

1) 粉嶺-鹿頸-大尾督-大埔-粉嶺 (35km), 爆了可在康樂園坐巴士 (30km). 缺點:要自己咩水樽. 鹿頸長命斜
2) 粉嶺 - 上水(北區醫院) (來回5次~35km). 缺點: 悶及全平路

大人剛批准可以改 ...

看來很有挑戰性,有一點心郁郁!
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-8 17:06
原帖由 kopo1128 於 2008-12-8 16:59 發表

諗梗以下兩條路線:

如果師兄跑第一條路線請預埋我~
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 17:16

諗梗以下兩條路線:

另外kOPO CHING,若果我去,我應該要準備什麼?因為我真的是一個新手.還有是不是一氣呵成跑完30-35KM!
請多多指教 CHING!
作者: loudspeaker    時間: 2008-12-8 17:17

諗梗以下兩條路線:

kopo 兄 :
能改為星期日早上嗎?
事關我仲係 5 day 半 ,
route 1, 吸引 d , 可以一試
作者: kopo1128    時間: 2008-12-8 17:26
原帖由 loudspeaker 於 2008-12-8 17:17 發表

kopo 兄 :
能改為星期日早上嗎?
事關我仲係 5 day 半 ,
route 1, 吸引 d , 可以一試

Sorry! 星期日我要返教會, 所以唔會跑的.
作者: kopo1128    時間: 2008-12-8 17:32
原帖由 上水馬王 於 2008-12-8 17:06 發表

如果師兄跑第一條路線請預埋我~

我應該會揀第一條路線, 因我想多練上落斜. 星期六早上9點正開始, ok?
作者: kopo1128    時間: 2008-12-8 17:37
原帖由 sos198 於 2008-12-8 17:16 發表

另外kOPO CHING,若果我去,我應該要準備什麼?因為我真的是一個新手.還有是不是一氣呵成跑完30-35KM!
請多多指教 CHING!

你有否可放水樽的腰包? 我會帶水樽, 電話, 小量現金, 八仔, gel. 大尾督有士多補給的. 我會儘量一口氣跑完, 30km應沒有問題, 所以試35km.
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-8 17:41
原帖由 kopo1128 於 2008-12-8 17:32 發表

我應該會揀第一條路線, 因我想多練上落斜. 星期六早上9點正開始, ok?

13號約了其它C師跑天水圍23km

20號的星期六我OK....雖然21號我有15公里比賽

約你20號跑可以嗎?
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-8 17:42
原帖由 kopo1128 於 2008-12-8 17:37 發表

你有否可放水樽的腰包? 我會帶水樽, 電話, 小量現金, 八仔, gel. 大尾督有士多補給的. 我會儘量一口氣跑完, 30km應沒有問題, 所以試35km.

kopo兄之前跑果呢條路線未架?預計要用多少時間完成呢?
作者: 法蘭    時間: 2008-12-8 17:48
原帖由 kopo1128 於 2008-12-8 17:37 發表

KO PO Ching 你好厲害呀!你預多少時間完成??
我無腰包,不過可以買!你讓我多想一個晚上,對於我來講是一個很大的挑戰!

我有一個朋友都有興趣一起跑呢 !

容我再一次多謝ching 的指導!
作者: running-sue    時間: 2008-12-8 22:34
ching, 歡迎你呀!!
作者: 法蘭    時間: 2008-12-9 00:46
原帖由 running-sue 於 2008-12-8 22:34 發表
ching, 歡迎你呀!!

多多指教!
作者: kopo1128    時間: 2008-12-9 08:49
原帖由 上水馬王 於 2008-12-8 17:42 發表

kopo兄之前跑果呢條路線未架?預計要用多少時間完成呢?

我之前跑過, 因天氣太熱, 最後在太和爆了, 第二次在康樂園爆, 都因太熱及沒水補給. 之前最多用了3:15到康樂園. 現在天氣較清涼, 所以應該可以快D, 我估計約3.5 - 4小時左右.
作者: kopo1128    時間: 2008-12-9 08:53
原帖由 上水馬王 於 2008-12-8 17:41 發表

13號約了其它C師跑天水圍23km

20號的星期六我OK....雖然21號我有15公里比賽

約你20號跑可以嗎?

我其實都好想過天水圍同其他ching ctse一齊跑, 不過, 當晚要到外父家食飯, 跑完已經6,7點, 大人詐型, 所以不能參加, 只好自己在這邊孤獨跑.
作者: ivanbaby    時間: 2008-12-9 09:53
sos, 我黎報到了~
各位好, 另一新手報到~
作者: 龜速行    時間: 2008-12-9 10:03

ivanbaby C hing

多多指教ar

最近有沒有報比賽?

長跑長友 ar

作者: ivanbaby    時間: 2008-12-9 10:12
原帖由 龜速行 於 2008-12-9 10:03 發表

ivanbaby C hing

多多指教ar

最近有沒有報比賽?

長跑長友 ar

暫時報了mizuno半馬..同渣打全馬...垂死掙扎中...
最近買了一款可以量心跳的手錶(配條心跳帶)0個d...
我想問...以我28歲老餅之齡黎講...心跳係運動時長期係17x係咪高得滯....
我係第度聽人講220-歲數(19x左右)...經常到呢個數字既人有機會猝死...

近成咁..好驚呀~
作者: kopo1128    時間: 2008-12-9 10:37
原帖由 ivanbaby 於 2008-12-9 10:12 發表

暫時報了mizuno半馬..同渣打全馬...垂死掙扎中...
最近買了一款可以量心跳的手錶(配條心跳帶)0個d...
我想問...以我28歲老餅之齡黎講...心跳係運動時長期係17x係咪高得滯....
我係第度聽人講220-歲數(19x左 ...

Welcome Ivanbaby!!

帶氧運動的心跳率應該是 (220-年齡) x 0.6~0.8 之間. 以28歲來說, 心跳應在115 - 154之間. 高出則表示你已進入高強度的anaerobic 範圍內. 乳酸會開始積聚.

有時心跳錶都不太準確. 我以前用TIXXX手表量心跳, 成日都保持170-180間, 現在用CASXX的手表, 心跳率較正常. 不過, 有時熱身時已跳到180及後又跌至80, 所以不能儘信, 我現在寧願LISTEN TO MY BODY. 如果覺得辛苦就慢下來. 事實上身體是有機制控制我們的運動量的.
作者: ivanbaby    時間: 2008-12-9 10:47
原帖由 kopo1128 於 2008-12-9 10:37 發表

Welcome Ivanbaby!!

帶氧運動的心跳率應該是 (220-年齡) x 0.6~0.8 之間. 以28歲來說, 心跳應在115 - 154之間. 高出則表示你已進入高強度的anaerobic 範圍內. 乳酸會開始積聚.

有時心跳錶都不太準確. 我以 ...

多謝你的意見...但我也是用casio呀...chr100....你也是嗎...
我身體狀況還好...我不會強逼自己身體作出不適宜的速度的~

"乳酸積聚"會導致什麼不良反應嗎?
作者: kenneth    時間: 2008-12-9 10:54
作者: kopo1128    時間: 2008-12-9 11:03
原帖由 ivanbaby 於 2008-12-9 10:47 發表

多謝你的意見...但我也是用casio呀...chr100....你也是嗎...
我身體狀況還好...我不會強逼自己身體作出不適宜的速度的~

"乳酸積聚"會導致什麼不良反應嗎?

我都是用同一型號. 它算比較準確了, 但我現在很少用量心跳功能. "乳酸積聚"會令肌肉疲勞及酸痛, 需要較長時間來recover.
作者: ivanbaby    時間: 2008-12-9 11:39
原帖由 kopo1128 於 2008-12-9 11:03 發表

我都是用同一型號. 它算比較準確了, 但我現在很少用量心跳功能. "乳酸積聚"會令肌肉疲勞及酸痛, 需要較長時間來recover.

以前我是需要較長時間recover的...
現在已經不需要了....
但會有機會猝死嗎...
能有方法令自己心跳沒那麼快嗎?
是否training不夠...
作者: ivanbaby    時間: 2008-12-9 11:45
原帖由 kenneth 於 2008-12-9 10:54 發表

歡迎﹗長跑網有一大班 CHING 都有報美記半馬及渣打全馬,呢兩日閣下有冇興趣一齊影大合照,一起起步?另外小弟都是用緊金石牌的 CHR-100 ,但心跳帶至今都好少用。

當然無問題~
作者: 法蘭    時間: 2008-12-9 12:33
原帖由 kenneth 於 2008-12-9 10:54 發表

歡迎﹗長跑網有一大班 CHING 都有報美記半馬及渣打全馬,呢兩日閣下有冇興趣一齊影大合照,一起起步?另外小弟都是用緊金石牌的 CHR-100 ,但心跳帶至今都好少用。

Kenneth, 我攝埋黎影張相可以嗎?
作者: kenneth    時間: 2008-12-9 12:36
作者: 法蘭    時間: 2008-12-9 12:38
原帖由 kenneth 於 2008-12-9 12:36 發表

閣下有興趣,當然可以啦﹗另外美記半馬閣下是否都有報?

美記我有報呀!不過渣打都唔係全馬,係半馬!
作者: kenneth    時間: 2008-12-9 12:40
作者: 法蘭    時間: 2008-12-9 12:42
原帖由 kenneth 於 2008-12-9 12:40 發表

ok ﹗兩個比賽都預埋閣下,渣打小弟都未諗到去邊處集合影大合照較適合。" />" />fgj

謝謝帥兄! 唔緊張重有2個月時間可以想出地方出來!  
作者: kenneth    時間: 2008-12-9 12:45
作者: 法蘭    時間: 2008-12-9 12:52
原帖由 kenneth 於 2008-12-9 12:40 發表

ok ﹗兩個比賽都預埋閣下,渣打小弟都未諗到去邊處集合影大合照較適合。" />" />fgj

另外如方便,可否比埋渣打的號碼布 no 及目標時間小弟?

師兄,
我的渣打號碼布 no : E1095
及目標時間:    2小時內

多謝師兄!
作者: kenneth    時間: 2008-12-9 13:01
作者: 法蘭    時間: 2008-12-9 13:17
原帖由 kenneth 於 2008-12-9 13:01 發表

呢個目標時間﹗小弟支持閣下下次報挑戰組﹗

師兄,因為第一次跑,所以不抱太期望!

I really enjoy the feeling of running with people!

作者: kenneth    時間: 2008-12-9 13:20
作者: 法蘭    時間: 2008-12-9 13:26
原帖由 kenneth 於 2008-12-9 13:20 發表

如困閣下練習時,都是差唔多呢個時間的話,到比賽當日,起步時唔好開得太快,就應無乜難度,我們目標時間差不多,不如美記當日,拍住跑?

哦好喔! 一起努力!
作者: Alvin    時間: 2008-12-9 23:05
原帖由 sos198 於 2008-12-8 16:23 發表

C Hing

你操得都好密woh!

9點後都可以,不過天平同我屋企好遠,我住彩園!

睇下星期六,可唔可以就到時間!  不過我跑得唔係好快架!

師兄~
我同你一樣都係住彩園喎~哈哈~估唔到我地係街坊添~

幾時約埋一齊跑先?
我依家通常星二,四夜晚9:00左右由彩園村出發沿單車徑跑到去粉嶺再折回兜過北區醫院返彩園村.............
星期六或者日就來一個長課,不過都仲物色緊地方.
之前我通常去北區運動場練,不過不停兜圈真係太悶頂唔順.

我跑得好慢o架咋,跑10k要50mins.
同你一樣都係因為減肥所以學人跑步,跑跑下覺得原來跑步係可以咁好玩......

咁巧合我都報左渣打,都係半馬喎,不過就唔係挑戰組.
到時約埋一齊出發都好喎,我得自己一個人好悶........
我個編號係E2251

作者: 法蘭    時間: 2008-12-10 00:41
原帖由 Alvin 於 2008-12-9 23:05 發表

師兄~

幾時約埋一齊跑先?
我依家通常星二,四夜晚9:00左右由彩園村出發沿單車徑跑到去粉嶺再折回兜過北區醫院返彩園村.............
星期六或者日就來一個 ...

街坊,nice to meet you! 你跑得都唔慢,我係上次nike 開始成績開始少於50分鐘.我想我要練下跑步的節奏.
我好似時快時慢.
你咁落去跑你唔驚危險? 夜晚個度超靜,我有個friend 係天平村行路反聯和俾人  bod 頭打劫.
不過都可以約埋一齊跑下我都未試過!
不過今個星期會忙0的,最快要下星期啦!  我地再約!ok??
最近買左nike plus 都想試下佢概功能!

yeah! 渣打一齊出去! No problem la!

作者: 法蘭    時間: 2008-12-10 00:46
原帖由 kopo1128 於 2008-12-9 08:53 發表

我其實都好想過天水圍同其他ching ctse一齊跑, 不過, 當晚要到外父家食飯, 跑完已經6,7點, 大人詐型, 所以不能參加, 只好自己在這邊孤獨跑.

Kopo  師兄,你並不孤獨,都有很多朋友支持你呢! 我係第一個!
作者: JDMR    時間: 2008-12-10 01:58
各位CHING CTSE 好,我都係新黎既上水人,依家都係主要跑區場(因為就在屋企附近,減少唔願落街機會),但都想搵條啱心水既北區路線,目標大約10至15K左右,用GOOGLE MAP 度緊,但未有好滿意住,各位有咩高見咁呢?
另外,小弟都報左渣打半馬挑戰組,係第一次跑,好緊張! 又報左21號 15K賽,但就冇報mizuno,因為驚一月中未攪得掂半馬......
Anyway,多多指教。
作者: Alvin    時間: 2008-12-10 09:41
原帖由 JDMR 於 2008-12-10 01:58 發表
各位CHING CTSE 好,我都係新黎既上水人,依家都係主要跑區場(因為就在屋企附近,減少唔願落街機會),但都想搵條啱心水既北區路線,目標大約10至15K左右,用GOOGLE MAP 度緊,但未有好滿意住,各位有咩高見咁呢 ...

嚮上水真係幾難搵到一條10-15k既路線跑.......一係試下由上水跑到出太和,我諗都有15k左右.
作者: ivanbaby    時間: 2008-12-10 09:41
原帖由 JDMR 於 2008-12-10 01:58 發表
各位CHING CTSE 好,我都係新黎既上水人,依家都係主要跑區場(因為就在屋企附近,減少唔願落街機會),但都想搵條啱心水既北區路線,目標大約10至15K左右,用GOOGLE MAP 度緊,但未有好滿意住,各位有咩高見咁呢 ...

21號個15k好好玩的...加油哦~
作者: Alvin    時間: 2008-12-10 09:51
原帖由 sos198 於 2008-12-10 00:41 發表

街坊,nice to meet you! 你跑得都唔慢,我係上次nike 開始成績開始少於50分鐘.我想我要練下跑步的節奏.
我好似時快時慢.
你咁落去跑你唔驚危險? 夜晚個度超靜,我有個friend 係天平村行路反聯 ...

我仲係新手一名,好多野都唔識,下星期師兄記得教下小弟應該點跑.......
我通常嚮彩蒲苑起跑,由這邊落隨道過對面太平村那邊,然後一直沿單車徑跑去粉嶺,返到來太平村就轉入去太平村,兜過醫院後落隨道過返去彩蒲苑果邊.........條路夜晚好多人跑,所以唔洗太擔心安全問題.(除左醫院果邊比較少人跑之外).
有時我會兜到去天河村果邊,我check過咁樣跑都已經有8k左右.
平時閒日夜晚我會跑6-8k左右,大概一星期跑兩至三晚,到星期六或日先來一個長課.
下星期不如約埋一齊去跑下,如果你唔嫌路程太短的話.
作者: 法蘭    時間: 2008-12-10 10:19
原帖由 Alvin 於 2008-12-10 09:41 發表

嚮上水真係幾難搵到一條10-15k既路線跑.......一係試下由上水跑到出太和,我諗都有15k左右.

真係幾難搵各位好兄弟一齊搵一條出黎呀!
作者: 法蘭    時間: 2008-12-10 10:20
原帖由 Alvin 於 2008-12-10 09:51 發表

我仲係新手一名,好多野都唔識,下星期師兄記得教下小弟應該點跑.......
我通常嚮彩蒲苑起跑,由這邊落隨道過對面太平村那邊,然後一直沿單車徑跑去粉嶺,返到來太平村就轉入去太平村,兜過醫院後落隨道過返去彩蒲苑 ...

下星期你邊日得呀!一齊跑,等我放工早0的反屋企食飯.再出黎!
作者: kopo1128    時間: 2008-12-10 10:30
原帖由 sos198 於 2008-12-10 00:46 發表

Kopo  師兄,你並不孤獨,都有很多朋友支持你呢! 我係第一個!

好!! 我地北區友就搵日約埋一齊跑啦!!
作者: loudspeaker    時間: 2008-12-10 10:51
原帖由 Alvin 於 2008-12-10 09:41 發表

由上水官立 - 至太和 (即媒站)得 8.5km 到啦, - 去元洲仔 (可能有 10-11km)
Alvin...如果想跑 10km. 呢段路 唔錯, 不過最好在早上。
作者: loudspeaker    時間: 2008-12-10 10:53
原帖由 Alvin 於 2008-12-9 23:05 發表

師兄~

幾時約埋一齊跑先?
星期六或者日就來一個 ...

我以前都住彩蒲架 ,
作者: loudspeaker    時間: 2008-12-10 11:01
原帖由 sos198 於 2008-12-10 10:20 發表

下星期你邊日得呀!一齊跑,等我放工早0的反屋企食飯.再出黎!

呢個星期日 8:00a.m. 呀 , 有興趣可 PM 我,
我會由 上水官立 - 經大窩西支路 - 出吐露- 双僑 - 消防局(再返元洲仔),
假如 ching 想跑 10km...可一齊跑至元洲仔, 跟住我再出吐露或可搭
火車回上水。
記住 , 帶件風褸, 因為途中不會有 locker 寄存 , 水可以中途買。

作者: Alvin    時間: 2008-12-10 13:07
原帖由 sos198 於 2008-12-10 10:20 發表

星期二,三,四都得.
不過我通常9:00先開始跑,你會唔會太夜?
作者: Alvin    時間: 2008-12-10 13:11
原帖由 loudspeaker 於 2008-12-10 11:01 發表

呢個星期日 8:00a.m. 呀 , 有興趣可 PM 我,
我會由 上水官立 - 經大窩西支路 - 出吐露- 双僑 - 消防局(再返元洲仔),
假如 ching 想跑 10km...可一齊跑至元洲仔, 跟住我再出吐露或可搭
火車回上水。
記住 ...

我有興趣呀~不過我之前一晚去bbq,我驚咁早起唔到身,如果10:00a.m.先開始跑得唔得?
這個星期日我諗住練12k,咁我應該跑到邊度左右?
你近來有冇跑過大窩西支路?我以前踩單車經過果度經常俾狗追,唔知依家情況有冇改善........
要帶備d乜野?因為我未試過咁樣跑.......
作者: 法蘭    時間: 2008-12-10 13:28
原帖由 Alvin 於 2008-12-10 13:07 發表

星期二,三,四都得.
不過我通常9:00先開始跑,你會唔會太夜?

唔會
太夜
係屋企樓下跑!
星期二呀??ok?
作者: 法蘭    時間: 2008-12-10 13:29
原帖由 loudspeaker 於 2008-12-10 10:53 發表

我以前都住彩蒲架 ,

原來都係街坊!
作者: 法蘭    時間: 2008-12-10 13:29
原帖由 kopo1128 於 2008-12-10 10:30 發表

好!! 我地北區友就搵日約埋一齊跑啦!!

Kopo 兄! 好呀!!
作者: Alvin    時間: 2008-12-10 13:35
原帖由 sos198 於 2008-12-10 13:28 發表

唔會
太夜
係屋企樓下跑!
星期二呀??ok?

咁就下星期二晚9:00.
嚮彩麗/彩珠樓下以前係排球場(以前好多街童嚮果度踢波)果個休憩公園等.
我再pm我個手機no.你,有乜事可以電聯.
作者: loudspeaker    時間: 2008-12-10 13:36
原帖由 Alvin 於 2008-12-10 13:11 發表

我有興趣呀~不過我之前一晚去bbq,我驚咁早起唔到身,如果10:00a.m.先開始跑得唔得?
這個星期日我諗住練12k,咁我應該跑到邊度左右?
你近來有冇跑過大窩西支路?我以前踩單車經過果度經常俾狗追,唔知依家情況有冇改 ...

12km 彩園邨跑到元汌仔度啦 (11km),
跑之前我通常先 warm up 1km-2km (慢跑 8-9min/km) 去到尉翠o個公園仔度做拉筋 5-10min
先正式開始跑。
如果跑 10km , 水都唔使帶 , 去到太和先買, 可以帶張 ID, 8 仔 (如果係自動增值更好) + $60蚊 (萬一..可以坐taxi 番屋企,)
帶件薄身風褸响腰 bag (費時陣間o向火車度凍親) 。
10:00a.m. 出發太遲啦 , 去到吐露一來好曬, 2 來惊太遲返黎 , 要同家人飲茶, sorry.
上星期先跑完 , 唔覺太多狗...不過大車經過 , 小心一面塵
作者: Alvin    時間: 2008-12-10 13:49
原帖由 loudspeaker 於 2008-12-10 13:36 發表

12km 彩園邨跑到元汌仔度啦 (11km),
跑之前我通常先 warm up 1km-2km (慢跑 8-9min/km) 去到尉翠o個公園仔度做拉筋 5-10min
先正式開始跑。
如果跑 10km , 水都唔使帶 , 去到太和先買, 可以帶張 ID, 8  ...

乜原來上水跑到去元州仔都係得11k咁少架咋?
咁如果我遲d練半馬.........由上水跑到元州仔,再出吐露,馬料水,沿城門河去到沙田中央公園,咁有冇21k?定還是over左21k??

8:00am我真係驚起唔到身,不過你會嚮邊度出發先?
你會唔會帶手機?或者我到時再call你.

風褸放得入腰bag....咁個腰bag應該都要幾大下喎~
作者: loudspeaker    時間: 2008-12-10 13:57
原帖由 Alvin 於 2008-12-10 13:49 發表

乜原來上水跑到去元州仔都係得11k咁少架咋?
咁如果我遲d練半馬.........由上水跑到元州仔,再出吐露,馬料水,沿城門河去到沙田中央公園,咁有冇21k?定還是over左21k??

8:00am我真係驚起唔到身,不過你會嚮邊度 ...

去到中央公園有 29-30km(我用單車o個 speedometer 量架 , 好準架 )
其實你去到差 5 多消防局, 可以用呢 段路做 cool down 去到公園做番拉筋,
跟住走人, 我件 adidas 摺埋好似個 palm 咁大度咋播
mobile 己經 PM 俾你
作者: Alvin    時間: 2008-12-10 14:09
原帖由 loudspeaker 於 2008-12-10 13:57 發表

去到中央公園有 29-30km(我用單車o個 speedometer 量架 , 好準架 )
其實你去到差 5 多消防局, 可以用呢 段路做 cool down 去到公園做番拉筋,
跟住走人, 我件 adidas 摺埋好似個 palm 咁大度咋播   ...

即係上水跑到沙田消防局已經有半馬?
我諗由元州仔跑到出沙田消防局我應該知點去(跟住個單車徑跑),不過上水跑到出元州仔就有d唔知點跑.......我諗今個星期日要跟你去跑下~
我都pm左我手機no.俾你.
作者: loudspeaker    時間: 2008-12-10 14:18
原帖由 Alvin 於 2008-12-10 14:09 發表

即係上水跑到沙田消防局已經有半馬?
我諗由元州仔跑到出沙田消防局我應該知點去(跟住個單車徑跑),不過上水跑到出元州仔就有d唔知點跑.......我諗今個星期日要跟你去跑下~
我都pm左我手機no.俾你.

由牽晴間出大窩西 , 去到康樂園灯位落隧道, 沿住林村河去太和 ,
到煤氣站再沿單車徑太湖 , 去到大埔消防局過灯,
再沿河單車徑一直跑到大埔海濱公園轉上去
廣源邨...就去到元洲仔 。
Okay...Sun. 如無意外, 8:00a.m. 出發
作者: Alvin    時間: 2008-12-10 14:28
原帖由 loudspeaker 於 2008-12-10 14:18 發表

由牽晴間出大窩西 , 去到康樂園灯位落隧道, 沿住林村河去太和 ,
Okay. ...

我會由彩園出發warm up,跑到牽晴間先拉根(8:00am),再join埋你一齊出元州仔~
如果無問題果朝早7:00am左右call你, 希望到時我起到身~
作者: 法蘭    時間: 2008-12-10 14:45
原帖由 loudspeaker 於 2008-12-10 14:18 發表

Okay. ...

一齊吧!我都有興趣! 我會pm 電話予2位到時電話聯絡!
作者: pwong5618    時間: 2008-12-10 14:50
吓!你班上水跑友話跑就跑,禁有效率!

可惜本周我係屯門,唯有下次再join 你地一齊走,
小心車輛,玩得開心D !

作者: Alvin    時間: 2008-12-10 14:50
原帖由 sos198 於 2008-12-10 14:45 發表

既然cing都去,咁我唯有捨命陪君子.........
不如一齊由彩園出發哩~
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-10 16:41

Okay. ...

可惜就唔到時間,唔係既話小弟都會跟各師兄拍跳番一課...
作者: loudspeaker    時間: 2008-12-10 16:57
原帖由 sos198 於 2008-12-10 14:45 發表

收到, 到時电聯
我老人家 7 点度應該起床 , 最多唔睇英超早 d 訓
作者: loudspeaker    時間: 2008-12-10 17:00
原帖由 上水馬王 於 2008-12-10 16:41 發表

可惜就唔到時間,唔係既話小弟都會跟各師兄拍跳番一課...

呢個 SAT 我都 joined, Tin Shui Wai 23km,
可以同 ching 一齊跑呀
希望趕得切 14:45 到
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-10 17:06
原帖由 loudspeaker 於 2008-12-10 17:00 發表

呢個 SAT 我都 joined, Tin Shui Wai 23km,
可以同 ching 一齊跑呀
希望趕得切 14:45 到

GOOD~不過loud連跑兩日長課怕唔怕傷膝頭?

盡量趕黎啦~
作者: kopo1128    時間: 2008-12-11 09:05
好吸引!! 不過星期六長課後, 我諗我無力再跑咁遠. 另外, 連續兩日跑長課真係好傷膝蓋的. 下次先同你地一齊跑, 不過, 我想問, 星期六跑唔知各位可唔可以?
作者: 法蘭    時間: 2008-12-11 11:54
原帖由 kopo1128 於 2008-12-11 09:05 發表
好吸引!! 不過星期六長課後, 我諗我無力再跑咁遠. 另外, 連續兩日跑長課真係好傷膝蓋的. 下次先同你地一齊跑, 不過, 我想問, 星期六跑唔知各位可唔可以?

Kopo 師兄,
我這邊是可以的 ,不過要看其他2位師兄!
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-11 12:52
不如去"新界東"果度開始呼籲其它跑友~
作者: Alvin    時間: 2008-12-11 14:26
原帖由 sos198 於 2008-12-11 11:54 發表

Kopo 師兄,
我這邊是可以的 ,不過要看其他2位師兄!

ching你是指本星期六在天水圍的長跑?
sorry,這個星期六要去BBQ,所以我去不到.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2