香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2016.06.26 北海道函館馬拉松 [打印本頁]

作者: wlau    時間: 2015-12-30 14:01
標題: 2016.06.26 北海道函館馬拉松

北海道函館馬拉松

有半馬及全馬,
全馬報名費9000日元
半馬5000 日元

朝早九點起步

http://hakodate-marathon.jp/

請注意限時5小時

作者: craig    時間: 2015-12-30 14:08
多謝分享和介紹
作者: qaz.201309    時間: 2015-12-30 23:02
Thanks for sharing!!!
作者: Startrek    時間: 2016-1-6 22:08
Thanks FYI
作者: tonyskfung    時間: 2016-1-7 20:28
吾覺有半馬喎
作者: core2quad    時間: 2016-1-7 22:06
tonyskfung 發表於 2016-1-7 20:28
吾覺有半馬喎

有全馬和半馬
http://hakodate-marathon.jp/mana ... ploads/2015/12/2016マラソンコース.pdf
作者: core2quad    時間: 2016-1-7 22:10
半馬同2015一樣
全馬係2016新加
作者: jchip    時間: 2016-1-13 10:46
請問香港去涵館,沒有直航,是轉機去好?或去到札幌轉車落去?還是東京轉新幹線上去好?(而且話新幹線開通紀念,會不會有特惠呢?)
作者: carpisam    時間: 2016-1-13 11:34
jchip 發表於 2016-1-13 10:46
請問香港去涵館,沒有直航,是轉機去好?或去到札幌轉車落去?還是東京轉新幹線上去好?(而且話新幹線開通 ...

東京新幹線去要五個幾鐘喎
作者: wallacehung    時間: 2016-1-15 23:28
carpisam 發表於 2016-1-13 11:34
東京新幹線去要五個幾鐘喎

2016年3月26日即將開通新青森至新函館新幹線,東京至函館新幹線只需4小時10分鐘
作者: jchip    時間: 2016-1-16 06:53
我見這比賽是冠名記念新幹線開通,唔知有無優惠。而且本身外國遊客買Pass 都應該平好多。不過聽說本地人已經話東京至北海道新幹線超貴,同內陸機差不多,航時也接近,只是省了check in 時間。
作者: jchip    時間: 2016-1-16 06:55
另外如果東京入,很多廉航選擇,而且可玩埋東京。
作者: jchip    時間: 2016-1-16 07:00
其實呢隻馬幾好,六月北海道二十度內,令賽季可至年中,跟著又準備年尾的新賽季,唔使夏停。
作者: Hudson21    時間: 2016-1-18 10:35
唔知係咪要經 JTB 報呢、暫時得 runnet
作者: Hudson21    時間: 2016-3-3 23:59
咁多位、JTB 過兩星期有得報啦
作者: jerrylkl    時間: 2016-3-4 10:02
~北海道新幹線開業紀念~ 2016函館馬拉松
★★★---------------------------------------------------------
特色介紹:即將開始報名!敬請期待!

【舉辦日】
2016年6月26日(週日)9:00起跑(雨天照常舉辦)

【報名期間】
起於2016年03月14日至04月15日

【報名費】
◆馬拉松  9,000日元
◆半程馬拉松 5,000日元
※任何理由,報名後均不可取消報名以及退款。

【報名資格】
·2016年6月26日當天,年滿18歲以上的男女。
·馬拉松;限能在5小時內跑完全程,也能夠在目標時間內過關卡者。
·半程馬拉松;限能在2小時50分鐘內跑完全程,也能夠在目標時間內過關卡者。
※未滿20歲的未成年者必須經過監護人的同意後再行報名。

【報名網頁】
即將開放網頁!敬請期待!
作者: wlau    時間: 2016-3-4 16:54
請留意番, 係現有既資訊所知, 這隻馬沒有完賽牌的, 與另一隻北海道馬千歲森林馬一樣, 如果係獎牌控既, 就要留意下啦..
作者: Hudson21    時間: 2016-3-6 19:44
wlau 發表於 2016-3-4 16:54
請留意番, 係現有既資訊所知, 這隻馬沒有完賽牌的, 與另一隻北海道馬千歲森林馬一樣, 如果係獎牌控既, 就要 ...

真的嗎?? @@
作者: wlau    時間: 2016-3-7 08:23
Hudson21 發表於 2016-3-6 19:44
真的嗎?? @@

以官網資料所見, 佢無提過完賽牌.. 所以最好自己SEND E-MAIL 去問..
不過千歲馬, 我SEND 去問, 佢覆都唔覆我.. 日本馬有時好衰, 佢地唔覆你..
作者: wlau    時間: 2016-3-12 23:14
完走メダルは用意しておりませんが、ゴール後に完走者に対してフィニッシャーズタオルをお渡しいたします。
根據官網入面q&a 果part
講係唔提供完賽牌 但有完賽毛巾(上面大意係咁解)

作者: tammytse    時間: 2016-3-14 06:35
已報名(無獎牌都照報)。外國人用 JTBSports 網頁報。
作者: lenwong    時間: 2016-3-14 12:47
我都報左 不過經 RUNNET日本網報
酒店through JTB sports book定左賽前一晚的酒店
作者: macrossgundam    時間: 2016-3-24 10:19
ching....Runnet.jp唔係for japan adress only登記?
作者: ringocat712    時間: 2016-7-11 14:00
函館馬跑完了~最近大會網頁有一個e-photo的照片下載服務
但我忘記密碼(好像說在大會發送的小冊裡,但我扔了)
有哪位跑友好心能提供下密碼嗎?
作者: tammytse    時間: 2016-7-17 09:27
ringocat712 發表於 2016-7-11 14:00
函館馬跑完了~最近大會網頁有一個e-photo的照片下載服務
但我忘記密碼(好像說在大會發送的小冊裡,但我扔了 ...

hako2806
作者: ringocat712    時間: 2016-7-18 10:09
tammytse 發表於 2016-7-17 09:27
hako2806

謝謝您!
作者: water    時間: 2016-7-18 11:30
http://blog.waterworld.com.hk/post/2016-hakodate-marathon
作者: wlau    時間: 2016-7-18 12:31
water 發表於 2016-7-18 11:30
http://blog.waterworld.com.hk/post/2016-hakodate-marathon

又有水哥既精彩包膠..
作者: ringocat712    時間: 2016-7-20 19:53

題外話,那個"外國人報到處"的中文字,還是工作人員問我怎麼寫的... (我應該算第一個外國人去等領物資的)
作者: Hudson21    時間: 2016-7-21 03:44

哎呀,我36km個水站掛住衝時間完全唔知有咁多嘢食
作者: water    時間: 2016-7-21 07:57
ringocat712 發表於 2016-7-20 19:53
題外話,那個"外國人報到處"的中文字,還是工作人員問我怎麼寫的... (我應該算第一個外國人去等領物資 ...

哈哈,不過招呼我地個識講國語的。
作者: vcbid    時間: 2016-7-22 10:03

師兄可唔可以分享下稚內,利尻,禮文既行程? 黎緊北海道馬後我都會去,  見到禮文島得幾十K, 自己用腳走一轉可唔可行, 另外, 利尻島有無識英文既導遊可以帶上利尻富士?
作者: water    時間: 2016-7-22 21:07
個島真係好大的,禮文行山徑最長一條只係由北面行一大半都要八小時。利尻單車快既應該可以繞一個圈。上利尻富士你應該要book定,英文應該都有因為我都見好多鬼佬去,但大部份人都係唔識英文的。我上年都係北海道馬之後去,九月頭係季尾季尾已經少好多人,今次六月去真係多十倍人…

相我遲d先放上blog。

上次北海道九月:
大通公園附近有夜車搭去稚內,約5:30到。
禮文既商店比利尻少好多,主要都係行山。
ANA 有d特價機票稚內回東京,或利尻回札愰,約$780

作者: water    時間: 2016-7-22 21:11

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2