香港長跑網 - 長跑長友

標題: 本年渣打香港馬拉松之公眾報名將採用抽籤機制 [打印本頁]

作者: Silverlau    時間: 2016-8-19 16:44
標題: 本年渣打香港馬拉松之公眾報名將採用抽籤機制
咁樣, 可能另到好多本來無諗住報的會入去抽埋一份?

http://chi.hkmarathon.com/Event_Info_/LatestUpdate
作者: ckycat    時間: 2016-8-19 17:45
我反而注意到,達標跑手的要求
一、佢而家不只接受 2016 渣馬的成績
二、 1/1/2015 - 31/7/2016 期內,包括 IAAF, AIMS

三、 即使放寬左時限,我距離達標標準差。好。鬼。遠

唯有,去。抽。簽
sosad
作者: hin_basketball    時間: 2016-8-19 18:11
希望佢加返個退出/後補制度, 等果D湊熱鬧去抽, 抽中又唔跑嘅人放返個位出黎~!!
作者: tkorunner    時間: 2016-8-19 21:51
不知達標時間是計 chip 定 gun, 過往達標的可否告知?
作者: porpor    時間: 2016-8-20 00:08
等運到嘅制度……唉!!
多謝分享
作者: eric798    時間: 2016-8-20 09:19
香港現時獲國際馬拉松及道路賽協會 (AIMS) 認可的道路賽事只有四項,包括:
* 中國海岸馬拉松及半馬拉松 (CCM)
* 渣打香港馬拉松
* 聯合國兒童基金會慈善跑(只限半馬拉松賽事)
* 美津濃香港半馬拉松錦標賽
(來源:AIMS官方網頁 http://aimsworldrunning.com/Directory.htm#HKG

即係CCM(全馬及半馬)及UNICEF(半馬)成績都可以申請達標優先。
作者: tkorunner    時間: 2016-8-20 09:45
大家知不知上面那個半馬最好跑

作者: awolswat    時間: 2016-8-20 12:12
eric798 發表於 2016-8-20 09:19
香港現時獲國際馬拉松及道路賽協會 (AIMS) 認可的道路賽事只有四項,包括:
* 中國海岸馬拉松及半馬拉松 ( ...

CCM全馬極難達標330 !
達標者係"高手高手高高手"!

作者: macuLam    時間: 2016-8-20 12:35
有D唔明, 即是只要達標, 例如只半馬達標, 都可用達標時間報全馬??
作者: leefs    時間: 2016-8-20 13:48
每年大會有多少名額是給了贊助商、海外或國內旅遊業、屬會、外國人、公眾等?
都大家亦是關心的數字,
賽事名額分配方式是否需要更有透明度?

作者: tsaugary    時間: 2016-8-20 15:17
冇所謂啦,我出年2月份首選東馬,次選京都馬,第三選先係渣馬!
作者: mingr    時間: 2016-8-20 15:34
較短距離的正比例地比上年難達標,這也很正常
同時2015年成績也可接受都很好
2016大雨下的渣馬可能令很多人不達標
作者: wlau    時間: 2016-8-23 15:19
eric798 發表於 2016-8-20 09:19
* 中國海岸馬拉松及半馬拉松 ( ...

佢只係跟番國際, 去外地跑隻仲易過等香港既比賽..
作者: wlau    時間: 2016-8-23 15:20
macuLam 發表於 2016-8-20 12:35
有D唔明, 即是只要達標, 例如只半馬達標, 都可用達標時間報全馬??

應該係, 因為舊年同前年都係咁, 10K 達標, 可以報半馬, 全馬
作者: ckycat    時間: 2016-8-26 13:22
繞著世界跑 - 園丁 - 園丁
渣馬改抽籤的幾點意見
2016年08月26日
http://www.am730.com.hk/column-326997

//
以下提出幾點,供各界參考:
一. 若要改抽籤,一定要提早抽,讓跑友預備。
二. 抽籤時一併提交信用卡號碼,以防抽中籤不報名甩底。
三. 抽籤的pool只限於本地香港人。其他國籍的跑友,請沿一貫做法,賽前一、兩天帶護照來即場報名。
四. 公布抽籤方法和可供抽籤的名額。
五. 讓忠實參加者得到保障名額(例如:連續10年參加/參加10次的跑友)。
//
作者: odinmusashi    時間: 2016-8-30 17:23
抽籤都算好事,不過一定更多no show。
好在對老渣已有免疫能力。小弟個名額就留俾其他跑友喇。
下年二月,目標係熊本 - 東京連馬。
作者: ht00272    時間: 2016-9-12 11:49
另外今年件T-shirt應該係Nike...

http://www.hkmarathon.com/Sponsors/Sponsors_Corner.htm
作者: ckycat    時間: 2016-9-14 09:45
起身喇~~~~

十點開放報名。

抽、抽、抽 ... ...

作者: 深圳港農    時間: 2016-9-14 10:35
剛報咗,等抽籤結果。
只可以報一項,起步時間等抽籤;
暫時唔使比錢住,等抽中後才付款?

作者: nottoofat    時間: 2016-9-14 11:10
等抽中先比錢會導致大量入飛,搵人代抽,亦會有好多人抽中放棄. 可能又要搞剩位二次報名.
如果可以先入信用卡號,抽中直接過數,可以避免這情況.(巴黎馬好似係咁安排)
作者: water    時間: 2016-9-14 11:26
巴黎馬唔需要抽籤的。
作者: frankdogg    時間: 2016-9-14 11:35

我想問 有優先報名 係唔係可以去精英區起跑

作者: Silverlau    時間: 2016-9-14 11:59
我想精英區的要求要比可以優先報名的門檻還要高很多, 我諗要2小時45分或前先的跑手先可以歸納為精英
作者: frankdogg    時間: 2016-9-14 12:05
甘10k 呢 我跑39 優先成功啦 甘會唔會有機會入到精英區
作者: Silverlau    時間: 2016-9-14 12:50
其實我真的不了解, 精英區是否是會被邀請的選手才有得進入, 看看其他大神答吧, 我不能
作者: kelvin71    時間: 2016-9-14 14:28
Silverlau 發表於 2016-9-14 11:59
我想精英區的要求要比可以優先報名的門檻還要高很多, 我諗要2小時45分或前先的跑手先可以歸納為精英 ...

以我所見,起步區也分幾區的.

全馬為例,特邀選手會排最前,之後會是精英起步 (舊年好像是sub 3跑手,有金印的),然後是優先跑手 (舊年是sub 330跑手,有紅印的). 再之後便是一般跑手

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2