香港長跑網 - 長跑長友

標題: 今日終於買左個水壺腰袋 [打印本頁]

作者: pakcb    時間: 2008-12-20 21:54
標題: 今日終於買左個水壺腰袋

登錄/註冊後可看大圖

http://www.salomon.com/others/#/bags-and-packs/bags-and-packs/trail-running/hydrobelt-45

今日行過行山用品店
終於見到有折...八折
埋單價 $143.2

作者: 臨風    時間: 2008-12-20 22:11
my dream hydration beltbag那裏買?
作者: 龜速行    時間: 2008-12-20 22:24
pakcb c hing

個水壺是不是三角形??

小弟有個(三角形水壺)好合手形ar!!

作者: onon    時間: 2008-12-20 22:36
啱手形都仲要啱咀形, 有D水壺唔係好好啜.

作者: pakcb    時間: 2008-12-20 22:44
原帖由 龜速行 於 2008-12-20 22:24 發表

個水壺是不是三角形??

小弟有個(三角形水壺)好合手形ar!!

係呀...呢個都係三角形的...
作者: pakcb    時間: 2008-12-20 22:48
原帖由 臨風 於 2008-12-20 22:11 發表
my dream hydration beltbag那裏買?

旺角呢...最大個兩間...攀山登山用品店呢

主要係見佢八折完....under $150
係我買水壺腰袋的可接受價格
所以先出手...(其實都覺貴架,當聖誕禮物逗下自己開心咁,獎勵下自己就快跑到半馬 )
作者: pakcb    時間: 2008-12-20 23:06
話時話...同上個星期比...好似真係去左幾多貨走
作者: 龜速行    時間: 2008-12-20 23:07
標題: 回復 4# 的帖子
on on ching

水壺一擠即出水

順水啱嘴形  不用啜 ar!!!

on on c hing

未睡ar??

明天一早跑??
作者: onon    時間: 2008-12-20 23:14
原帖由 龜速行 於 2008-12-20 23:07 發表
on on ching

水壺一擠即出水

順水啱嘴形  不用啜 ar!!!

未睡ar??

明天一早跑??

Join?
作者: 力    時間: 2008-12-20 23:50
我果nike袋位太細, 都想買果大D嘅....
作者: 龜速行    時間: 2008-12-21 00:55

no ar !!!

good night!!
作者: Bmtc    時間: 2008-12-21 02:25
呢個Salomon有咩好
作者: 小華是也!    時間: 2008-12-21 09:25
請問NIKE水壺腰袋系咪得1穜?
我想要放支細水既腰袋AR~請問邊度有得買啊??
吾該^^
作者: 龜速行    時間: 2008-12-21 09:53
小華是也! c hing

sorry ar 小弟不知道nike水壺腰袋系咪得1穜

不過旺角D攀山登山用品店

水壺腰袋都有不小選擇!!

出血是也!!
作者: pakcb    時間: 2008-12-21 10:31
原帖由 小華是也! 於 2008-12-21 09:25 發表
" />" />" />" /> 請問NIKE水壺腰袋系咪得1穜?
我想要放支細水既腰袋AR~請問邊度有得買啊??" />" />" />" />" />" />" />" />
吾該^^" />" />" />" />

我見好似得一種
記憶中要百五六

CHING 想要幾細枝水?
睇下我記憶中有無見過幫下你
以下黑色呢隻攀山登山用品店都見

登錄/註冊後可看大圖

以下呢隻唔記得太古/康怡個間有無

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: shamus    時間: 2008-12-21 11:21
Ching, 請問$140 包唔包水樽?
作者: pakcb    時間: 2008-12-21 11:57
原帖由 shamus 於 2008-12-21 11:21 發表
Ching, 請問$140 包唔包水樽?

登錄/註冊後可看大圖

包...見到乜就係乜
見佢有兩色選
另一隻色就係紅

登錄/註冊後可看大圖

作者: 龜速行    時間: 2008-12-21 12:20
小弟買這水壺  

都類似這個的價錢  

現在好"底" ar
作者: pakcb    時間: 2008-12-21 12:34
原帖由 龜速行 於 2008-12-21 12:20 發表
小弟買這水壺  
都類似這個的價錢  
現在好"底" ar

就係見抵...所以咪即刻上黎報告下俾大家聽
(如果有朋友見到覺得平既野都推介俾大家分享下,如果有發現更平的也歡迎回報 )

登錄/註冊後可看大圖

CHING 你呢個我都見有..好似 都百幾蚊 (唔記得係咪百二三)

作者: shamus    時間: 2008-12-21 12:35
我最先買左個美津濃, 設計真係差, 個水樽一路跑就一路跌, 咁就浪費左79蚊, 各Ching 千祈唔好仲招!!
作者: running-sue    時間: 2008-12-21 12:47
哎吔, 我尋日去旺角, 見唔到o既......
我淨係見到個類似ching你果個, 但係係nike, 水壺600ml $159

ching, 間鋪係咪要上樓果間?
作者: pakcb    時間: 2008-12-21 12:50
原帖由 shamus 於 2008-12-21 12:35 發表
我最先買左個美津濃, 設計真係差, 個水樽一路跑就一路跌, 咁就浪費左79蚊, 各Ching 千祈唔好仲招!!

我都有去睇過...我一試佢勁難拔出黎...就放棄了
加上佢個袋真係太細
同埋D料好似好粗...怕佢會磨損我
作者: pakcb    時間: 2008-12-21 13:05
原帖由 running-sue 於 2008-12-21 12:47 發表
哎吔, 我尋日去旺角, 見唔到o既......
我淨係見到個類似ching你果個, 但係係nike, 水壺600ml $159
ching, 間鋪係咪要上樓果間?

有間係馬會對面...有間係女人街入面街樓梯上一層
應該明卦

佢另外有隻...一個大水樽...加...一個細樽既...仲有個細袋仔的
不過就要成三百...折完都成二百五
所以要個平就算...自己練全馬個隻就可能O岩用
作者: running-sue    時間: 2008-12-21 14:21
原帖由 pakcb 於 2008-12-21 13:05 發表

有間係馬會對面...有間係女人街入面街樓梯上一層
應該明卦

佢另外有隻...一個大水樽...加...一個細樽既...仲有個細袋仔的
不過就要成三百...折完都成二百五
所以要個平就算...自己練全馬個隻就可能O岩用

明白, 我尋日只係去o左女人街果間, 只見大水樽果種, 所以唔o岩
好, 我一陣再去睇睇先, 唔該哂 ching.
作者: schnix    時間: 2008-12-21 21:15
原帖由 龜速行 於 2008-12-21 12:20 發表
小弟買這水壺  

都類似這個的價錢  

現在好"底" ar

速行ching, 哩個係咪腰bag 黎哩? 係邊度買架
作者: 龜速行    時間: 2008-12-21 22:30
schnix c tse 
哩個不是腰bag是hand bottle 

在"好景"對面個間鍾建民開的舖名稱類似"香港攀山..."買

作者: pakcb    時間: 2008-12-21 22:41
原帖由 龜速行 於 2008-12-21 22:30 發表

咁好景...就緊係又係...馬會對面
即係我買的同一間...(個一間係得一層的)
隔離有兩層個間入面我只係見...北面...個隻...d料好粗好厚..又大塊...就咁睇個樣...唔推薦用
作者: onon    時間: 2008-12-21 22:53
試過asics其中一款, 條腰帶都幾舒服, 但個壺就麻痲, 出水好差, 壺身又硬...真係啜到氣咳!
作者: pakcb    時間: 2008-12-21 23:15
原帖由 onon 於 2008-12-21 22:53 發表
試過asics其中一款, 條腰帶都幾舒服, 但個壺就麻痲, 出水好差, 壺身又硬...真係啜到氣咳!

我成日以為呢d壺係...吱...入口...乜原來係啜
作者: onon    時間: 2008-12-21 23:18
原帖由 pakcb 於 2008-12-21 23:15 發表

我成日以為呢d壺係...吱...入口...乜原來係啜

因為有D壼身太硬, 支唔到, 唯有出力啜!
作者: schnix    時間: 2008-12-21 23:50

好正喎, 我就係唔想要腰BAG, 因為'COOL" 住腰好唔習慣, 等我買番個先
作者: onon    時間: 2008-12-22 00:03
原帖由 schnix 於 2008-12-21 23:50 發表

好正喎, 我就係唔想要腰BAG, 因為'COOL" 住腰好唔習慣, 等我買番個先

的確, 腰Bag唔係咁舒服, 但手揸水壺會影响隻手易攰D,  

所以...兩樣都係講習慣.

作者: 小華是也!    時間: 2008-12-22 00:08
吾該大家!
等我去MK行行先
作者: schnix    時間: 2008-12-22 00:08
原帖由 onon 於 2008-12-22 00:03 發表

的確, 腰Bag唔係咁舒服, 但手揸水壺會影响隻手易攰D,  

所以...兩樣都係講習慣.

其實有無D 水樽係COOL 係手臂既哩
作者: pakcb    時間: 2008-12-22 09:37
原帖由 schnix 於 2008-12-22 00:08 發表

咁樣會舒服咩
如果細樽還可以...大樽就好似
其實有似見到一個阿伯用藥水樽...白色方型細細個呢...用幾個穿係腰都好似幾ok
不過就要整個下煩
加上自己本身又唔係要同時間重量競賽
所以都係俾錢買個無咁煩
作者: 龜速行    時間: 2008-12-22 12:26
同意on on c hing 講 

用 hand bottle"影响隻手易攰D" 

(入水之後有大約1-1.5磅重) 

都係需要時間習慣
作者: di692    時間: 2008-12-22 14:14
原帖由 schnix 於 2008-12-22 00:08 發表

咁樣會唔會做成一邊手臂重,一邊手臂輕,跑步 擺起手來會不會不自然呢??
作者: running-sue    時間: 2008-12-22 14:15
原帖由 schnix 於 2008-12-21 23:50 發表

其實習慣了又冇乜o野o既
作者: running-sue    時間: 2008-12-22 14:18

cool一個, 就兩邊唔平衡,
cool兩個...咪好似火箭炮咁, 怪怪地喎
作者: drexler    時間: 2008-12-29 15:13

我買左依個右手邊hand bottle , 但越跑越滲水.
作者: 龜速行    時間: 2008-12-29 15:27
drexler c hing 
小弟用左2個幾月都ok沒有滲水 

可能小弟擺手動作很細

作者: drexler    時間: 2008-12-29 16:26
原帖由 龜速行 於 2008-12-29 15:27 發表
drexler c hing
小弟用左2個幾月都ok沒有滲水

可能小弟擺手動作很細

咁應該係我唔好彩
作者: jjchsg    時間: 2009-2-17 01:22
I am using Nathan Speed 4.  Bottle good size, 250ml each.  elastic belt.  Slightly bouncy.  Water bottle will not drop.  The only complain is that it is not suitable of filling up carbonated drinks since the pressure of the carbon dioxide will cause it to leak.

http://www.nathansports.com/our_ ... rition/speed_4.html
作者: stanwong    時間: 2009-2-17 14:15
剛買了一個Mizuno腰袋,裏面有個水袋裝水,有條喉伸出來,可以放入口飲用。但發覺好難啜呀
作者: econecon    時間: 2009-8-23 01:50
原帖由 pakcb 於 2008-12-20 22:48 發表

旺角呢...最大個兩間...攀山登山用品店呢

主要係見佢八折完....under $150
係我買水壺腰袋的可接受價格
所以先出手...(其實都覺貴架,當聖誕禮物逗下自己開心咁,獎勵下自己就快跑到半馬 )

就快跑到半馬. 原來Ching果然強. 我10k咋.. 要練多d 先得

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2