香港長跑網 - 長跑長友

標題: 屯門新手報到,請指教 [打印本頁]

作者: peterwonge    時間: 2008-12-21 22:32
標題: 屯門新手報到,請指教
我剛開始跑步兩個多月,年紀不輕過40,主要為健康,不是為比賽,到現在未打算參加比賽,因為跑得慢和不遠。
本身不是胖,但有個肚腩,不過這兩個月已減了5磅,腰減了1吋,現在還有34吋,還要努力。
現在跑兩天休一天,每次30分鐘,有時在兆麟球場跑,約5.6km。或者由兆麟跑到友愛過橋沿河跑再跑到青山灣。
我想再慢慢一步步加長,才考慮參加10k的比賽!請指教!
作者: 龜速行    時間: 2008-12-21 22:34
welcome welcome

peterwonge C hing

多多指教ar  

小弟是港島西人 hk island man  

長跑長友 ar

作者: kenneth    時間: 2008-12-21 22:36
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-21 22:47
歡迎Peter,

小妹都係屯門慢跑友,為減肥而開始跑步一年.
有時間參加各區約跑,特別要留意新界西活動,一班人跑可以激勵士氣.

加油!長跑長有,身體健康.
作者: 曲奇    時間: 2008-12-21 23:32
Welcome ching!!~
繼續努力~
祝減肥成功~
作者: redred    時間: 2008-12-21 23:51
歡迎
比心機努力,祝減肥成功

另,lee 到真係好多屯門人
小妹都係呀
作者: 神童威威    時間: 2008-12-21 23:57
又多一個屯門友加入,屯門萬歲!
作者: 亞平    時間: 2008-12-22 09:42
原帖由 peterwonge 於 2008-12-21 22:32 發表
我剛開始跑步兩個多月,年紀不輕過40,主要為健康,不是為比賽,到現在未打算參加比賽,因為跑得慢和不遠。
本身不是胖,但有個肚腩,不過這兩個月已減了5磅,腰減了1吋,現在還有34吋,還要努力。
現在跑兩天休一 ...

PeterWong 師兄,小弟年齡與閣下相若,曾經有段時間都係為了中史肥胖而跑,6個月時間減了20磅,個時只係跑步機上每星期3天慢跑1小時,
師兄你撰對了方法,繼續努力,一定要好既收穫
作者: hoihoi    時間: 2008-12-22 14:37
歡迎peterwonge Ching,小弟都係屯門友
屯門真係好熱鬧
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 14:53
peterwonge ching 好...仲以為係皮蛋黃黃興貴tim~~

小弟係圍城人,都有跑屯門架~~

ching 加油阿,小弟都試過170磅 34吋半腰,而家138磅 29腰~~
作者: di692    時間: 2008-12-22 14:56
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-22 14:53 發表
peterwonge ching 好...仲以為係皮蛋黃黃興貴tim~~

小弟係圍城人,都有跑屯門架~~

ching 加油阿,小弟都試過170磅 34吋半腰,而家138磅 29腰~~

ching,
你練左幾耐先有咁好身材,我好羨慕呀!!
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 15:02
作者: 亞平    時間: 2008-12-22 15:05
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 15:02 發表

小弟跑咁耐都無乜點減過。" />" />

KEN師兄,你已經冇乜肉,仲想減邊度?
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 15:05
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 15:06
原帖由 di692 於 2008-12-22 14:56 發表

ching,
你練左幾耐先有咁好身材,我好羨慕呀!!

05年頭開始跑,當時已經瘦左,150-160磅,年尾已經跌破140,最低135,其實而家都唔係最FIT~~

唔駛羨慕,人人都得架,只要堅持長跑長有,加上均衡飲食,好快有成績~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 15:08
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 15:02 發表

小弟跑咁耐都無乜點減過。" />" />

需配合均衡飲食~~

KEN CHING 係咪FIT到無得減啦~~
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 15:19
作者: 亞平    時間: 2008-12-22 15:26
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 15:19 發表

小弟平時午餐食喬麥麵咋...." />" />" />" />" />" />" />" />" />" />

喬麥麵加蟹柳凍食...哈哈..幾時請小弟品嚐?

作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 15:31
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 15:19 發表

小弟平時午餐食喬麥麵咋...." />" />" />" />" />

即係後者...KEN 兄經已FIT 到無得再減...
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 15:43
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-22 15:51
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 15:05 發表

但磅數無減過。

同等體積肌肉係重過脂肪,跑步增強肌肉發達,同時間脂肪又減少,
咪可能冇減磅囉!唔等於你冇fit到.
一著舊衫褲就現型!

磅數會隱瞞部份實況,除非你個磅可量脂肪成份,
衫褲係最誠實的!
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 15:54
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-22 15:57
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 15:54 發表

但小弟想減磅.....

其實健康最重要,你又唔係BMI超標或臨界超標.
咁繼續跑步,跑步再跑步, 遲早會減磅.
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 15:59
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 15:54 發表

但小弟想減磅....." />" />

為跑步??

輕磅跑步真係可以表現好好多,有人為減磅而跑步,有人為跑步而減磅,我兩樣都係~~
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 16:09
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 16:10
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 16:14
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 16:09 發表

我現時是為想跑得快D,而想減磅。如減磅後,鞋的避震可以弱少少都 OK ,咁小弟就可以買較輕身的跑鞋。另外小弟雙膝的負擔亦同時會減少了點點。" />" />

有理有理~~

我見到D 比賽鞋真係幾薄,我都未敢用住,如果我可以減到接近130 都可以試試果D 鞋,對表現一定有好處~~
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 16:36
作者: 亞平    時間: 2008-12-22 16:39
KEN 兄,見你開左個09年長跑網跑衣(屯門,元朗 & 天水圍)交收預約區,但又冇得入去玩,係唔係就快有新衣取,趕得及美記嗎?
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 16:44
作者: 亞平    時間: 2008-12-22 17:01
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 16:44 發表

整定先,現在我們都"希望"趕得及美記開始有新跑衣著。

煩請你地各位高層努力吓,如美記前成事,6-70位綠衣人個種氣勢真係非同小可!
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 17:03
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 16:36 發表

暫時不要諗比賽鞋(超薄底)的鞋住,這些我諗100磅先著得到。如閣下是用開美記的話,可試用"史悲灑"先。

話買就買...唔駛錢咩...

而家係呢對,跑左幾十k 咋,個底唔算厚又唔係最薄,都幾輕幾C服...

Wave Precision 9 (8KN-81409)
--- 訓練用跑鞋
--- 最新 Dynamotion Fit 技術。鞋履口外側呈分割式斷層設計,能減少著地時對鞋面做成壓力,增加貼腳感。
--- 橡膠平行狀波浪板 Rubber Parellel Wave Plate,提供充足緩震及穩定性。
--- 高反發性 AP 中底。
--- Smooth Ride Engineering 系統結合 MIZUNO 多項最新穩定及緩震設計,有效減低跑步時所產生的不穩定震盪。
--- X10 耐磨外底。
--- 約280g(27cm,單足計)

http://photos-g.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v720/178/48/837308274/n837308274_1686926_9519.jpg
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 17:06
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 17:09
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 17:21
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 17:06 發表

CHING 如閣下用此鞋跑街無問題的話,呢對啱閣下的了,再買輕身D的話,待減到100先考慮吧。

真係要咁輕至用得果D 比賽鞋??

相對我之前果D 呢對係薄左D,未用呢對跑過長課,不過平時15km 絕對沒問題~~
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 17:33
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 17:40
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 17:33 發表

之前小弟買過一對比賽鞋(特價時買的),鞋底相當薄,當然輕身,但避震功能如同著對白飯魚,跑場都唔得。ghjygu" />" />h

咁恐怖...

我都唔會輕舉莽動,今年都會用呢對玩全馬,如果感覺OK 再考慮升級~~
作者: peterwonge    時間: 2008-12-22 18:18
謝謝各位ching/ctse指教!

亞平ching你減了20多磅,咁你肚腩減了幾多吋,我本身不太肥,之前155磅,但肚腩大就好肉酸,跑了兩個多月只能減得一吋,進度有點慢。

其實我兩年多前已開始跑,但跑了一個月,腳痛得很利害,醫生話係足底筋膜炎,幫我在醫院做了個鞋墊,話可以慢慢消炎,其實效用不大,但有了這鞋墊,行路就舒服得多。斷斷續續痛了幾年,便沒有跑步了,去年在大陸朋友介紹位針灸師,加上他的絕招小針刀,幾個月前便沒有痛了,便可以繼續跑步。

現在有一問題想請教。我之前穿一對很普通的美記鞋跑,(200多元的、無鞋墊的)我拿了醫院幫我做的鞋墊放上這鞋,開始時感覺很怪,因為好彈,之後習慣了。上兩個星期,買了對Wave Rider 12,因為有鞋墊,和著得幾舒服,便沒有用我之前的特別鞋墊,跑了好幾次,現在跑完膝蓋有點痛,想問是否這型號不太適合我,定還是用回我之前的鞋墊呢?我不想用因為都好重下,同這鞋墊主要給我平時行路用。
作者: allanccl    時間: 2008-12-22 19:05
原帖由 peterwonge 於 2008-12-22 18:18 發表

亞平ching你減了20多磅,咁你肚腩減了幾多吋,我本身不太肥,之前155磅,但肚腩大就好肉酸,跑了兩個多月只能減得一吋,進度有點慢。

其實我兩年多前已開始跑,但跑了一個月,腳痛得 ...

首先歡迎 peterwonge ching 加入長跑網,長跑長友!
你的問題,我全部經歷過,我以前(一年半前)係160磅,經過跑步及注意飲食,用左兩個半月,減左30磅,腰圍由36"減至31",全部大碼衫衭都要換過晒,經過一年都keep住無反彈,反而要用雪糕甜回激勵自己,唔好咁瘦添。
我要出街食飯,遲d再分享 心得。
作者: 亞平    時間: 2008-12-22 20:11
原帖由 peterwonge 於 2008-12-22 18:18 發表

其實我兩年多前已開始跑,但跑了一個月,腳痛得 ...

小弟現在腰圍33吋,重164磅,身高180cm,肚腩幾乎已完全消失.
peterwong師兄,男性累積脂肪優先儲存於肚腩,消耗時則全身平均提取,故減肚腩是十分緩慢,成效並不明顯.
跑步(或是帶氧運動)仍是減肚腩最佳方法,不要相信有其他負重,sit up,plus up,或是呼拉圈可以局部滅脂.這些只能幫你結實脂肪而已.
作者: cu83    時間: 2008-12-23 16:31
歡迎! 又多一位跑友加入香港長跑網!
小弟逢週日晨咁早就喺跑馬場龜速跑,歡迎指教!
長跑長友

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2