香港長跑網 - 長跑長友

標題: 會否停下腳步飲水? [打印本頁]

作者: philomena    時間: 2008-1-9 21:25
標題: 會否停下腳步飲水?
你們有比賽途中,特別係在跑全馬及半馬時,會否停下腳步補充水份或營養料.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-1-9 21:49
原帖由 philomena 於 2008-1-9 21:25 發表
你們有比賽途中,特別係在跑全馬及半馬時,會否停下腳步補充水份或營養料.

高手就絕對不會,而低手(即是我)就絕對會,因不想"卒親"。

登錄/註冊後可看大圖

作者: blurmax    時間: 2008-1-9 22:43

I will slow down to drink but not stop
作者: leefs    時間: 2008-1-9 23:31
我會用水(淋頭)唔會直接飲,如跑半馬應不用飲水,除非是大熱天!
如果要停下腳步多數是其他問題如(開細)…
作者: kenneth    時間: 2008-1-10 08:44
作者: thomasleung    時間: 2008-1-10 11:03
我以前就唔會, 因為覺得停低咗, 就跑唔番

但係而家, 我癹覺停咗後, 可以再跑得番, 我就會慢行咁飲水, 咁樣可以慢慢飲, 唔洗chok親, 同埋比對腳休息下。對我來講, 因為唔係target一個快的時間, 間中慢行一陣, 都唔會影響目標時間好多。
作者: batigoal    時間: 2008-1-10 11:33
停或慢跑先能飲水,我就一定慢跑或行。
作者: tkytea    時間: 2008-1-10 12:31
我會減慢腳步但不會停下來飲水!第一次走半馬及最近的美津濃都是這樣做.
精工那次試過行及停一停來飲水就跑不起來 但這是很個人的不能跟其他人比較
作者: blackfty    時間: 2008-1-10 18:03
我之前練跑都有試過,
如果停超過分半鐘,
再跑返真係會好累...
但係如果只停低10-15秒時間用黎飲水
就唔會有太大影響
作者: 大文    時間: 2008-1-12 19:13
試過扮高手邊跑邊飲搞到成身都係,
最後都係用慢行飲晒先再跑
作者: kenneth    時間: 2008-1-12 20:09
作者: blackfty    時間: 2008-1-12 21:44
我睇返電視見d高手拎起杯水果下
杯水已經起碼冇左一半
咁咪即係飲得果一啖仔...
作者: awyh    時間: 2008-1-12 21:58
我會攞兩杯,一杯飲、一杯淋頭,不過如果個場比賽有提供海綿就一杯已足夠。
作者: philomena    時間: 2008-1-12 23:03
我唔會停,邊跑邊飲,如果太熱天氣,就會飲一半淋一半在頭頂.
不過上次跑10k,會程都無飲水.
作者: kaevin    時間: 2008-1-19 12:15
一邊行一邊飲... (直到我有辦法學認一路跑一路飲...)
作者: ChARsoN    時間: 2008-1-20 21:53
我遲d跑渣打10k時唔打算拿水飲...
平時練跑又係跑咁遠都係跑完先飲水
作者: alfredyu    時間: 2008-1-23 13:21
半馬唔停,全馬慢行過水站,飲多兩杯。
作者: Alfred    時間: 2008-1-25 16:53
各位師兄師姐;不妨試吓將個紙杯口揸細D,用個尖黎飲水,效果比較好。
作者: kenneth    時間: 2008-1-25 17:04
作者: tkytea    時間: 2008-1-25 17:06
標題: 回復 18# 的帖子

登錄/註冊後可看大圖
like that?
作者: ChARsoN    時間: 2008-1-25 22:56
如果真係跑全馬的話就會飲水
睇過書話唔補水遲早玩完~
到後期補唔番

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2