香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑齡一問 [打印本頁]

作者: 小鴻    時間: 2008-12-23 22:35
標題: 跑齡一問
請問各c hing / c tse 跑齡有幾高?
作者: onionufo    時間: 2008-12-23 22:53
小弟新手,今年2月29號開始跑
作者: 小鴻    時間: 2008-12-23 22:56
原帖由 onionufo 於 2008-12-23 22:53 發表
小弟新手,今年2月29號開始跑

請努力, 長跑要玩好耐 (5-6年) 先開花, 因我都跑左一段日子
作者: Gary-Kwan    時間: 2008-12-24 08:06
小弟都是由今年初渣打開始跑 10K
暫主攻 10K, 間參加15K比賽
作者: kenneth    時間: 2008-12-24 09:08
作者: cu83    時間: 2008-12-24 09:12
小弟跑唔夠4個月
作者: 亞平    時間: 2008-12-24 09:35
原帖由 小鴻 於 2008-12-23 22:56 發表

請努力, 長跑要玩好耐 (5-6年) 先開花, 因我都跑左一段日子

小弟已過花期!
作者: 新軍人生活    時間: 2008-12-24 09:40
初中己開始了,但以前都係當玩的的輔助訓練,以前打波同行山多,但以家做有氧運動會多的囉
作者: wilson    時間: 2008-12-24 10:14
一年倒,但係入到長跑網先開始認真咁練...
作者: sleung2002hk    時間: 2008-12-24 10:27
跑左成6年~~不過斷斷續續~~今次希望可以持續
作者: stanwong    時間: 2008-12-24 10:42
跑了兩三年,但經常受傷患困擾,斷斷續續,最近又傷啦
作者: 711MF    時間: 2008-12-24 10:43
作者: 亞平    時間: 2008-12-24 11:09
原帖由 711MF 於 2008-12-24 10:43 發表

咁我咪開唔到花!!!!!!!!!!!!!hgj088" />" />hj

7兄無需經過開花這個過程,直接就結果.閣下已經收成正果了!
作者: 小鴻    時間: 2008-12-24 11:38
原帖由 711MF 於 2008-12-24 10:43 發表

咁我咪開唔到花!!!!!!!!!!!!!hgj088" />" />hj

我跑左多屈渣打, 估唔到仲有進步空間 (可能平時唔夠努力), 不要灰心
作者: 711MF    時間: 2008-12-24 11:45
作者: 小鴻    時間: 2008-12-24 11:57
原帖由 711MF 於 2008-12-24 11:45 發表

小鴻 ching 介唔介意講講你嘅  跑齡及年齡....

芳齡34, 跑左10年, 玩左9屈全馬, 現在主力跑山(月野賽), 多數在城門練或跑麥徑, 有機會可以一起跑
作者: 711MF    時間: 2008-12-24 12:01
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-24 15:19
原帖由 小鴻 於 2008-12-23 22:56 發表 請努力, 長跑要玩好耐 (5-6年) 先開花, 因我都跑左一段日子
我今年已到第六年....
不過幾年來進展仲未夠大
兩年前曾經去到當時ge 顛峰後因傷大倒退
今年先追過番果時ge 水準少少....
但而家發覺好似進入緊另一個階段咁......
練法可能都要變下
以往只係跑步
今年暑假起就加入cross-training
因當時有得免費游水而喜歡了游水
作者: 曲奇    時間: 2008-12-24 15:26
06-08年參加了3次10k,但冇乜操練..
到今年十月開始才的起心肝練番..
黎緊會挑戰半馬~
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-24 15:29
原帖由 cookie97 於 2008-12-24 15:26 發表
黎緊會挑戰半馬~

曲奇師姐呢兩個月都進步得好快,加油!
作者: sleung2002hk    時間: 2008-12-24 15:34
原帖由 小鴻 於 2008-12-24 11:57 發表

芳齡34, 跑左10年, 玩左9屈全馬, 現在主力跑山(月野賽), 多數在城門練或跑麥徑, 有機會可以一起跑

9界 仲係全馬~真係唔少野
作者: kenneth    時間: 2008-12-24 15:35
作者: 711MF    時間: 2008-12-24 15:39
作者: 曲奇    時間: 2008-12-24 15:40

想問下你玩了9屆全馬...
第1次同埋近績係幾多呀?
同埋你玩全馬時一星期怎樣安排練習時間呀?..
作者: kenneth    時間: 2008-12-24 15:42
作者: wah    時間: 2008-12-24 15:46
為左戒煙,開始長跑,而家跑左1年,目標半馬 sub 2,全馬 sub 4
作者: pwong5618    時間: 2008-12-24 15:48
原帖由 cookie97 於 2008-12-24 15:26 發表
黎緊會挑戰半馬~

我果日係尖鼻咀跑完,見妳返運動場拉筋時,我嚇了一跳,因我見妳身形好好,但双腿一D都唔似有認真練跑運動員D感覺,我估妳的跑齡應該好淺,所以才出奇妳点解可以跑咁快,本來想一早就問妳的,但又忘記咗,而家知道無估錯,妳應該有好好的跑步天賦,千萬唔好急,慢 慢來,打好基礎先,后面的進度會更大,比心機!
作者: desmond    時間: 2008-12-24 15:53
[quote]原帖由 pwong5618 於 2008-12-24 15:48 發表

登錄/註冊後可看大圖

黃sir你咁講,我真係要勤力d喇,因為我的身形好差,完全唔似玩長跑,呢種感覺同各師兄約跑時更加強烈。先天不足,就後天努力喇~~~~
作者: kenneth    時間: 2008-12-24 15:57
作者: pwong5618    時間: 2008-12-24 16:02
原帖由 desmond 於 2008-12-24 15:53 發表
[quote]原帖由 pwong5618 於 2008-12-24 15:48 發表

登錄/註冊後可看大圖

黃sir你咁講,我真係要勤力d喇,因為我的身形好差,完全唔似玩長跑,呢種感覺同各師兄約跑時更加強烈。先天 ...

你係多方面運動員身形,運動細胞强有咩唔好?!
係人恨都恨唔倒,何必限制於長跑呢!世界咁大!

作者: 亞平    時間: 2008-12-24 16:09
你地一個二個都話自己唔係長跑身形,咁如小弟咁既身型,係唔係應該掛靴戒跑呢?轉去鍊舉重呢?
作者: 711MF    時間: 2008-12-24 16:13
作者: kenneth    時間: 2008-12-24 16:13
作者: 龜速行    時間: 2008-12-24 16:17
ken ken c hing

平 c hing

都話要掛靴了??

小弟咁可以點?????????
作者: 亞平    時間: 2008-12-24 16:19
原帖由 711MF 於 2008-12-24 16:13 發表

平兄 跑步減肥20-30磅又有幾難丫,,你要變身輕而易舉啦...

7兄,你有所不知,自從減完個20幾30磅後,已經冇得再減啦,
今星期輕左幾磅,下星期又重番,小弟而家只想係渣打前,去到15x就好滿足了.
作者: 亞平    時間: 2008-12-24 16:20
原帖由 kenneth 於 2008-12-24 16:13 發表

如果閣下去練舉重,咁小弟真的要掛靴了

莫非ken兄想同我一齊玩舉重?
作者: kenneth    時間: 2008-12-24 16:24
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-24 16:31

原本師兄係經驗跑手,失敬失敬
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-24 16:32
原帖由 亞平 於 2008-12-24 16:09 發表
你地一個二個都話自己唔係長跑身形,咁如小弟咁既身型,係唔係應該掛靴戒跑呢?轉去鍊舉重呢?

平兄好鬼風趣...
作者: 亞平    時間: 2008-12-24 16:33
原帖由 kenneth 於 2008-12-24 16:24 發表

仁X堂 - 二人同行,一人收費 月費佰鬆D,簽約一年。" />" />" />" />h

嘩...平過我而家呢間好多,個日叫我續約,$300簽一年,正在考慮中....

ken兄,諗諗下,小弟唔可以掛靴住,你都知,最近至入左對 rider 12....
作者: 亞平    時間: 2008-12-24 16:36
原帖由 龜速行 於 2008-12-24 16:17 發表
ken ken c hing

平 c hing

都話要掛靴了??

小弟咁可以點?????????" />" />

龜兄..可以點?可以繼續擔起長跑網支大旗,繼續跑落去,完成我地冇法做到既野囉....哈哈
作者: kenneth    時間: 2008-12-24 16:37
作者: 曲奇    時間: 2008-12-24 16:38
原帖由 pwong5618 於 2008-12-24 15:48 發表

我果日係尖鼻咀跑完,見妳返運動場拉筋時,我嚇了一跳,因我見妳身形好好,但双腿一D都唔似有認真練跑運動員D感覺,我估妳的跑齡應該好淺,所以才出奇妳点解可以跑咁快,本來想一早就問妳的,但又忘 ...

比起其他ching & ctse,我的練習真是不足....
o個日跑得快最重要是驚唔識路...哈...
多謝黃sir的鼓勵,有機會要跟你學下野先得...

作者: 曲奇    時間: 2008-12-24 16:41
原帖由 上水馬王 於 2008-12-24 16:32 發表

平兄好鬼風趣...

x 2~
長跑網靠哂你助陣嘛!

作者: 亞平    時間: 2008-12-24 16:42
原帖由 kenneth 於 2008-12-24 16:37 發表

是喎﹗如果咁快掛靴,無藉口買靚跑鞋,另外小弟嗰對仲昨日先入喎,跑埋先﹗

乜原來我同你講左咁耐,都係得個講字!哈哈!!
跑步咁好玩,點捨得唔玩!
作者: 龜速行    時間: 2008-12-24 16:49
標題: 回復 41# 的帖子
亞平 c hing

講笑 ar!!!!!!!!!!!!!

小弟??!!
作者: desmond    時間: 2008-12-24 17:02
[quote]原帖由 pwong5618 於 2008-12-24 16:02 發表

登錄/註冊後可看大圖

黃sir講野真係有道理!其實呢度好多師兄姐都多才多藝,小弟就係衰樣樣都想玩,唔得專心 ,不過長跑就真係一種好需要committment的運動。不過有時睇返我地網的師兄們都好感覺到佢地有好靚的跑手身形,好正
作者: oldtree    時間: 2008-12-24 17:04
小弟跑齡都有四年, 斷斷續續跑了兩次全碼, 今年第三次挑戰, 希望可以一氣呵成。
作者: hogay    時間: 2008-12-24 22:39
小弟跑齡都係四年, 由開始到依家目標都係一樣,
做過消閒減肥跑手。                        
作者: Lauchai    時間: 2008-12-24 22:56
標題: 回復 1# 的帖子
今年九月中開始....現在可以龜速...10K以上
作者: 小鴻    時間: 2008-12-25 09:57
原帖由 plastictreewah 於 2008-12-24 15:46 發表
為左戒煙,開始長跑,而家跑左1年,目標半馬 sub 2,全馬 sub 4" />" />

我同你一樣, 以前食煙成日病, 為左健康先 跑步 + 舉跌, 當初目標只是強身健體, 跑跑下愛上左目標就轉為比賽
比心機, 一定有成果
作者: 小鴻    時間: 2008-12-25 09:59
原帖由 kenneth 於 2008-12-24 15:35 發表

是﹐小弟今年3X 都未玩過一次全馬。" />" />

一定要試
作者: 小鴻    時間: 2008-12-25 10:06
原帖由 cookie97 於 2008-12-24 15:40 發表

想問下你玩了9屆全馬...
第1次同埋近績係幾多呀?
同埋你玩全馬時一星期怎樣安排練習時間呀?..

第一次 2000年跑 3:50, 2008年 肚痛 + 中途爆左,  破紀錄 4:02 第一次 out 4hrs
平時最密只會隔日 train, 一月將會計劃跑 2 次 over 30k
你都要比心機努力
作者: 小鴻    時間: 2008-12-25 10:11
原帖由 kenneth 於 2008-12-24 09:08 發表
小弟都跑咗8-9年左右,但都是消閒跑而已,而今年認識了長跑網,先開始去練速度。

我今年有玩 nike 10k, 我有朋友話我比人影左相放在貴網, 我才認識此網的, 閒時上來學野
作者: 小鴻    時間: 2008-12-25 10:16
原帖由 ChARsoN 於 2008-12-24 15:19 發表
我今年已到第六年....
不過幾年來進展仲未夠大
兩年前曾經去到當時ge 顛峰後因傷大倒退
今年先追過番果時ge 水準少少....
但而家發覺好似進入緊另一個階段咁......
練法可能都要變下
以往只係跑步
今年暑假起 ...

我都試過傷得好金, 之後發覺保養學問大過training, 依家吾會日日跑
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-26 12:03
原帖由 亞平 於 2008-12-24 16:33 發表 嘩...平過我而家呢間好多,個日叫我續約,$300簽一年,正在考慮中....ken兄,諗諗下,小弟唔可以掛靴住,你都知,最近至入左對 rider 12....
喂~
可以利用舉重來練後蹬喎
我PE 阿sir 話可攞來做踎低起身~
作者: 肥哥哥KC    時間: 2008-12-26 12:18
原帖由 小鴻 於 2008-12-23 22:35 發表
請問各c hing / c tse 跑齡有幾高?

第一次跑既比賽係渣打10k 2008, 個時完全無出過街練, 只係間唔中跑下下跑步機, 係今年11月頭開始跑track 練nike 10k, 而家實行緊九星期計劃備戰渣打10k 2009. 希望假以時日可以有自己的15k, 半馬, 全馬時間...

作者: 最強幻像    時間: 2008-12-26 21:05
小弟都係一年左右,暫時主攻10k以下當累績比賽經驗,不過09渣打都會試下隻半馬的。
作者: vmhk    時間: 2008-12-27 14:35
兩個月...
作者: SKY    時間: 2008-12-28 16:47
1年幾..
小弟正打算再跟出面練
作者: 蘋果    時間: 2009-1-1 15:15
渣打玩咗幾年(5 or 6),一直玩半馬,亦有玩NIKE同美記嘅10k.
但都唔係有目標咁去練,完全係靠意志力,捱吓捱吓咁返終點....
今年操多咗,第一年玩unicef半馬,竟然pb咗2:18咗.......
雖然比好多人慢,但覺得仲可以跑好點....
各位ching/ctse一齊加油喇.....
作者: run_money22    時間: 2009-1-1 16:51
我大約8年
由中學中一到e家…
但曾經有一段小小時放間棄左

不過e家重拾番果種練習心態
所以繼續跑~~^^"
作者: martin25    時間: 2009-1-1 20:28
本年3月開始參加10k比賽,便愛上跑歩,希望長跑長有
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-13 08:38
我 Mid-Oct-08 才開始跑, 12月開始才開始比賽, 跑到好似蟻行咁, 希望可以學 c hing & c tse 咁跑得咁輕鬆就好囉!
作者: 全馬    時間: 2009-1-13 17:31
由運動場跑圏開始, 跑左都應該超過10年喇! 唔好驚奇, 只因小弟年紀大累積落黎咁姐
最記得第一天跑圏, 跑左2.5個已經想死, 後來不斷一圏半圏咁加上去, 15個就維持左幾年。
後來mos運動場成鬼日俾人租左, 於是乎跑單車徑, 10k左右又跑幾年。
05年參加渣打10k開始就越跑越長, 半馬呀全馬呀咁, 不過速度都無乜突破。
今年心態開始改變, 以享受過程同輕鬆完成賽事為目標。
畢竟我跑步都係為健康同減壓, 何苦又要俾目標為自己加壓呢!
(放心, 個mos杯8k 我會搏盡o既! )
作者: david_92hk    時間: 2009-1-13 18:10
12日
1月1長洲元旦月野開始
作者: alfredyu    時間: 2009-1-13 19:39
2002年底參加第一個Nike 10K. - 現在跑左六個全馬
作者: hobbywet    時間: 2009-1-13 20:43
我跑左差不多7個月,現在維持每月最少一賽,最長半馬,希望2010可以全馬
作者: blurmax    時間: 2009-1-13 20:47
Began seriously joining running races since 2004 SCM 10 K - almost 120 races now

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: CoffeeHopper    時間: 2009-1-14 13:05
2006年第一次SC 10K. 今年SC係第2個全馬.現在喜歡跑山多d.
作者: 邪神    時間: 2009-1-14 14:54
我玩左2年,渣打10k走過2次,半馬跑過3次,全馬1次

細個讀書無跑開,只係出黎做野之後,參加公司的員工長跑活動才開始練習...
作者: hics    時間: 2009-1-17 22:39
ching / cste  多多指教
小弟係新手
1 month only
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-18 00:52
中學時代有跑步, 停了十幾年, 現在是新手一名報到.
07年中, 開始跑平台小花園2-3圈, 後來跑出單車徑1K, 2K, 3K, 4K......慢慢增長距離,
15mins, 30mins. 45mins, 60mins.......增長時間至2hrs.
09渣打將會係第一個比賽, 第一個半馬.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2