香港長跑網 - 長跑長友

標題: 渣打半馬的問題, 大家交流~ [打印本頁]

作者: mayd2wu    時間: 2008-12-28 18:42
標題: 渣打半馬的問題, 大家交流~
last year i run 10km, so run 21km first time , 大家交流

1. starting from 尖咀, 請問10km 是那裡 ? 折回點是跑左幾多 km 呢 ?  <--- important

2. from 渣打網看到以下, 咁一共是否有 7 個水站 ?

海 棉 站 / 水 站 放 在 什 麼 位 置 ?
由 5 公 里 開 始 , 約 每 隔 2.5 公 里 將 設 置 水 站 / 海 棉 站 為
全 程 及 半 程 馬 拉 松 者 使 用。

3. 水站有 水 &  運動飲品, 是否每個站都有水 &  運動飲品?
    數量是否足夠, 跑得慢會否沒有運動飲品?

4. 渣打半馬路程最高 & 最低點在那裡 ? and 幾長呢 ?

5. 你們是否穿 短衫短褲 ?  上年我10km長衫短褲 + 風褸, how abt u ?

6.  請問這裡有人 沒有完成 whole 21km ? 要坐車的 ?

Thank you!

David
作者: B    時間: 2008-12-29 15:49
你好呀~ 我都係第一次跑半馬0架! 希望順順利利跑得完啦~

>3. 水站有 水 &  運動飲品, 是否每個站都有水 &  運動飲品?
    數量是否足夠, 跑得慢會否沒有運動飲品?
水就一定每個站都有!!

>5. 你們是否穿 短衫短褲 ?  上年我10km長衫短褲 + 風褸, how abt u ?
呢個真係睇到時天氣咋喎~
我前年跑 10k, 係短衫短褲;
上年就長衫短褲.
作者: wing_detective    時間: 2009-1-1 13:32
我都係第一年參加半馬..^^"
大家一齊努力呀~~~

4. 最高點應該係出西隧後上天橋個位置
     最低點就係西隧中間位置
     高低差就唔係太記得 (渣打張報名表有寫晒路程的資料, 但係報名表係公司, 遲d 先再答你...)

6. 雖然未參加過渣打, 但係之前聽ching講, 大巴係要等全馬時限到先會出現, 即係要等幾小時...(我諗行返終點會快d =.=")
作者: 細明哥    時間: 2009-1-1 13:43
最高點應該係青馬橋^-^
作者: july1107    時間: 2009-1-1 22:00
半馬最高點應該係青馬橋?????
ans : no

作者: 迪迪仔    時間: 2009-1-1 22:10
3. 水站位置圖

http://www.watsons-water.com/man08/content_1_3_chi.htm
作者: allanccl    時間: 2009-1-1 22:48
原帖由 ming2884 於 2009-1-1 13:43 發表
最高點應該係青馬橋^-^

半馬在葵涌折返,所以我話最高點一定唔係青馬橋。
作者: di692    時間: 2009-1-2 12:33
最斜會不會是西隧一段路呢??
作者: 蘋果    時間: 2009-1-2 14:47
原帖由 di692 於 2009-1-2 12:33 發表
最斜會不會是西隧一段路呢??

最斜同最攞命都係呢段路!
今年愿望:跑上去,幾慢都係跑,唔要行!
作者: wing_detective    時間: 2009-1-2 21:11
原帖由 apfel 於 2009-1-2 14:47 發表

最斜同最攞命都係呢段路!
今年愿望:跑上去,幾慢都係跑,唔要行!" />" />" />" />" />" />

我都係咁話~~~(雖然我第一年跑半馬 )
作者: 迪迪仔    時間: 2009-1-2 21:14
原帖由 wing_detective 於 2009-1-2 21:11 發表

我都係第一年跑渣打半馬,一齊努力啊.
希望2小時15分內完成啦.
作者: mayd2wu    時間: 2009-1-2 21:25
Thanks to all. important question:

由尖咀出發, 請問10公里黠 是在那裡 ? ??

折回點是跑左幾多 km 呢 ? <--- important

因map 沒有 show 出來

是否 youtube 有人 post 半馬路線 ?
作者: mayd2wu    時間: 2009-1-2 21:28
各位第 1 次半馬 的 , 上年 10km 跑多少time ?

50min ?  within 1 hour?

半馬的完成率是否高呢 ? means can run whole 21km
作者: schnix    時間: 2009-1-2 21:46
原帖由 mayd2wu 於 2009-1-2 21:25 發表
Thanks to all. important question:

由尖咀出發, 請問10公里黠 是在那裡 ? ??

折回點是跑左幾多 km 呢 ?  

大約7km
作者: 迪迪仔    時間: 2009-1-2 21:58
原帖由 mayd2wu 於 2009-1-2 21:28 發表
各位第 1 次半馬 的 , 上年 10km 跑多少time ?

半馬的完成率是否高呢 ? means can run whole 21km

我上年跑10公里,大概跑了55分鐘左右,
而跑15公里就大約90分鐘.

當然,跑10公里與跑半馬,是兩回事吧.
我本身耐力不足,試過幾次都係跑到18至19公里就會腳軟或者抽筋了.

所以我會再努力練習,希望到時不要再抽筋了.
作者: wing_detective    時間: 2009-1-2 23:04
原帖由 mayd2wu 於 2009-1-2 21:28 發表

我之前無參加過渣打馬拉松,

不過10k最好成績係48分,

半馬目標希望係2小時以內
作者: mayd2wu    時間: 2009-1-2 23:07
原帖由 DLO 於 2009-1-2 21:58 發表

我上年跑10公里,大概跑了55分鐘左右,
而跑15公里就大約90分鐘.

當然,跑10公里與跑半馬,是兩回事吧.
我本身耐力不足,試過幾次都係跑到18至19公里就會腳軟或者抽筋了.

所以我會再努力練習,希望到時不要再 ...

hello, 你咪勁啦.. 18公里才腳軟.. so u should finish 21km within 2 hours
作者: mayd2wu    時間: 2009-1-2 23:13
原帖由 schnix 於 2009-1-2 21:46 發表

大約7km

thanks

路線片, 看是否有用 :
http://hk.youtube.com/watch?v=BSesUzR4t1c

各位有冇更詳細資料 ?
作者: 迪迪仔    時間: 2009-1-2 23:25
原帖由 mayd2wu 於 2009-1-2 23:07 發表

hello, 你咪勁啦.. 18公里才腳軟.. so u should finish 21km within 2 hours

我都希望可以2小時內完成,但是始終是第一次,我也不敢把目標定得太高.
因為,如果一腳仔軟,我就會跑得好慢,
我試過抽住筋跑,要成8-9分鐘先跑到一公里,同行路無乜分別啊.
作者: B    時間: 2009-1-5 19:25

如果講上年渣打 10k 成績, 就約 47min 幾
今年第一次跑半馬, 希望 2hr 內完成!!

最近0係運動場練0左三次長課, 第三次仲跑足 21.0975km, 時間都要 2hr 多 d~
最尾個人倦到跑唔郁咁濟, 接近係行咁~
作者: khl0310    時間: 2009-1-5 19:31
講起渣打半馬, 我都想問下如果全程唔飲水會唔會唔太好?
因為我跑開10k都一滴水都冇飲-.-
之前跑15k都係因為個fd飲先一齊飲左少少...
作者: B    時間: 2009-1-5 19:37
原帖由 khl0310 於 2009-1-5 19:31 發表
我會飲少少水0架~ 為0左 "學點飲水" , 我仲特登0係 nike 10k 度拎水飲~
作者: miller    時間: 2009-1-5 21:41
原帖由 khl0310 於 2009-1-5 19:31 發表

唔係唔太好,係唔好,你唔口渴唔代表你唔需要補充水份…

就算你好好彩,唔會有事﹙即中暑、心臟衰竭﹚,你o既表現亦都會有所影響,慢好多…

作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-5 22:23

平日練跑10k, 唔渴都飲少少水, 比賽就更加要飲啦!
半馬唔飲水, 係想當場暈低咩?
到你感到口喝時, 身體已經脫水, 少則狀態下滑, 大則中暑, 暈倒甚至人事不醒.
作者: onionufo    時間: 2009-1-5 23:15
原帖由 miller 於 2009-1-5 21:41 發表

唔係唔太好,係唔好,你唔口渴唔代表你唔需要補充水份…

就算你好好彩,唔會有事﹙即中暑、心臟衰竭﹚,你o既表演亦都會有所影響,慢好多…

唔係掛?!我平時即使跑超過30k長課都無飲水(條件唔允許),咁咪大鍋??
作者: miller    時間: 2009-1-6 00:03
標題: 回復 25# 的帖子
應該真係會幾大鑊…你跑長課唔飲水有咩難言之隱?
作者: schnix    時間: 2009-1-6 00:07

就算唔係好口渴, 比賽時每個水站我都會飲水, 反而平日訓練習好少停低飲水
我覺得比賽時有水站最好點都飲定” d, 比賽時唔係下下都有水飲, 萬一到口渴時, 水站又有排先到既話, 你會跑得好辛苦
作者: 亞平    時間: 2009-1-6 00:11
原帖由 schnix 於 2009-1-6 00:07 發表

就算唔係好口渴, 比賽時每個水站我都會飲水, 反而平日訓練習好少停低飲水
我覺得比賽時有水站最好點都’飲定” d, 比賽時唔係下下都有水飲, 萬一到口渴時, 水站又有排先到既話, 你會跑得好辛苦   

仲要學識一路跑一路飲...小弟咁多年都係咁做,沒有浪費時間停下飲水..
作者: schnix    時間: 2009-1-6 00:15
原帖由 亞平 於 2009-1-6 00:11 發表

仲要學識一路跑一路飲...小弟咁多年都係咁做,沒有浪費時間停下飲水..

我會停低一陣/急步行住飲
試過一次一路跑一路飲, ‘, 咳到我死
作者: Alfred    時間: 2009-1-6 00:22
原帖由 schnix 於 6/1/2009 00:15 發表

試過一次一路跑一路飲, ‘逐’親, 咳到我死  

我會將個紙杯揸埋,得番條la,慢慢咁飲,咁唔會整濕身同鞋。
作者: 亞平    時間: 2009-1-6 00:23
原帖由 schnix 於 2009-1-6 00:15 發表

試過一次一路跑一路飲, ‘逐’親, 咳到我死  

放慢速度,先飲一啖含係口度,再分數次放入喉,只用鼻孔呼吸...下次試下有冇用.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-6 00:28
原帖由 onionufo 於 2009-1-5 23:15 發表

唔係掛?!我平時即使跑超過30k長課都無飲水(條件唔允許),咁咪大鍋??

why? 自己安排下飲水, 什麼條件唔允許啊??
作者: running-sue    時間: 2009-1-6 00:44
原帖由 onionufo 於 2009-1-5 23:15 發表

ching, 唔係卦....跑30k長課唔飲水.  咩個水壺腰包都唔允許
作者: 亞平    時間: 2009-1-6 00:46

師兄跑30k都唔駛補水,認真犀利,唔出汗既咩?
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-6 00:49
原帖由 running-sue 於 2009-1-6 00:44 發表

ching, 唔係卦....跑30k長課唔飲水.  咩個水壺腰包都唔允許

唔通係禁區跑, 唔俾帶水???
作者: 亞平    時間: 2009-1-6 10:00
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-6 00:49 發表

唔通係禁區跑, 唔俾帶水???" />" />

又或者係沙漠跑..冇水供應?
作者: onionufo    時間: 2009-1-6 19:06
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-6 00:28 發表

why? 自己安排下飲水, 什麼條件唔允許啊??" />" />

我長課早上6點前跑,咁凍跑完真係無咩汗,所以應該無咩大問題卦。我無得飲水原因:
1.帶支水係身又重又唔方便,我覺得咁樣會好影響訓練效果。
2.係跑街唔係運動場,如果將水放在街邊會好快比人拿走左。
3.所跑路線旁邊無店鋪,冇得買水。
4.冇人做我後勤,幫我遞水
作者: khl0310    時間: 2009-1-6 22:01
我又冇諗過唔飲水咁大獲-.-
我試過飲完水果下跑得仲慢...
有人d用半杯水黎淋面會唔會唔好ar?
作者: july1107    時間: 2009-1-6 22:56
原帖由 BHa 於 2009-1-5 19:25 發表
如果講上年渣打 10k 成績, 就約 47min 幾
今年第一次跑半馬, 希望 2hr 內完成!!

最近0係運動場練0左三次長課, 第三次仲跑足 21.0975km, 時間都要 2hr 多 d~
最尾個人倦到跑唔郁咁濟, 接近係行咁~

留意真正跑要上上落落天橋,舊年將終點搬去維園,跑多一條灣仔天橋
lawman
作者: looklook    時間: 2009-1-7 00:15
原帖由 wing_detective 於 2009-1-2 21:11 發表

大家咁話!~~~(我都係第一年半馬!)
作者: khl0310    時間: 2009-1-7 22:47
原帖由 looklook 於 2009-1-7 00:15 發表

大家咁話!~~~(我都係第一年半馬!)

我又係第1年半馬@@一齊努力la=]

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2