香港長跑網 - 長跑長友

標題: 自覺彈力不足 [打印本頁]

作者: MrMoonLight    時間: 2008-12-31 14:07
標題: 自覺彈力不足
早兩朝跑完圈, 放鬆慢慢跑既時侯, 前面有個後生仔, 見佢都好輕鬆跑緊, 我就留意下佢, 點解大家都係放鬆跑, 點解佢好似快過我呢? 我就發覺自己好似提腳時既彈力不足夠, 即係好似兩隻腳得個(覽下覽下)咁樣
各位有冇乜野建議做乜運動,乜野器械會有幫助?
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-31 16:03
練下小腿肌力.....(大腿都要練下)雙腳腳尖踩係本黃頁上面然後腳尖發力將自己提起不斷重覆 按自己需要自訂次數及速度~
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-31 16:21
原帖由 ChARsoN 於 2008-12-31 16:03 發表
練下小腿肌力.....(大腿都要練下)雙腳腳尖踩係本黃頁上面然後腳尖發力將自己提起不斷重覆 按自己需要自訂次數及速度~

試下先~~
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-31 16:27
標題: 回復 3# 的帖子
除此之外
可試下踎低起身~
次數同速度都係自訂
最好分幾組做
作者: MrMoonLight    時間: 2009-1-2 13:14
THANKS
唔駛去 Gym 都得
作者: sunrise    時間: 2009-1-3 19:20
其實你唔應該靠小腿彈起, 而係要用大腿跨步, 即四頭肌用力!
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-3 19:33
標題: 回復 6# 的帖子
咁跨步後點樣?
隻腳唔駛拎番起再跨過嗎?
腳落地後仲要向後"yan"先可令自己向前呢....
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-3 21:31
唔知道練扒撐跳有冇幫助, 起碼可以練大小腿同腰肌肉 .
作者: 亞平    時間: 2009-1-3 21:47
原帖由 ChARsoN 於 2008-12-31 16:03 發表

原來黃頁有咁既用處,小弟每年黃頁都冇要到.
但你講個方法,小弟會係gym做腳挺舉時,改小小方式就可以變成鍊小腿肌,原理同你用黃頁一樣,鍛鍊小腿對上斜都有幫助.

作者: ee_tpk    時間: 2009-1-3 22:19
原帖由 ChARsoN 於 2009-1-3 19:33 發表
咁跨步後點樣?
隻腳唔駛拎番起再跨過嗎?
腳落地後仲要向後"yan"先可令自己向前呢....

我想問一問.. 跑步不是主力用四頭肌嗎 ??

"也" 起0左跑起上來就彈彈下 .. 好浪費氣力呢.... (當然上斜另當別論)

作者: miller    時間: 2009-1-3 22:44
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-3 22:19 發表

我想問一問.. 跑步不是主力用四頭肌嗎 ??

"也" 起0左跑起上來就彈彈下 .. 好浪費氣力呢.... (當然上斜另當別論)

跑步係用整體肌肉,腳黎講,不能只集中一部份,例如只有四頭肌的話,你跑o個陣就會重心高,不過個人無後蹬﹙小腿﹚,所以唔係好去,另外,除左腳之外,腰同上身對整個動作o既效率都好重要…所以練就要整體咁練
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-3 22:47
原帖由 miller 於 2009-1-3 22:44 發表

跑步係用整體肌肉,腳黎講,不能只集中一部份,例如只有四頭肌的話,你跑o個陣就會重心高,不過個人無後蹬﹙小腿﹚,所以唔係好去,另外,除左腳之外,腰同上身對整個動作o既效率都好重要…所以練就要整體咁練

多謝米拿兄的分享~
作者: sunrise    時間: 2009-1-4 08:13
TO: CHARSON
其實我係針對版主以下問題而講的:
"好似提腳時既彈力不足夠, 即係好似兩隻腳得個(覽下覽下)咁樣"

因為我覺得佢個情況係大腿無力, 不過當然米拿兄講全身都要練是對的.
作者: MrMoonLight    時間: 2009-1-4 21:31
我自己又覺得大腿 OK 過喎, 可能係米拿兄話頭無後蹬, 唔係好去
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-4 21:32
原帖由 sunrise 於 2009-1-4 08:13 發表 TO: CHARSON其實我係針對版主以下問題而講的:"好似提腳時既彈力不足夠, 即係好似兩隻腳得個(覽下覽下)咁樣"因為我覺得佢個情況係大腿無力, 不過當然米拿兄講全身都要練是對的.
嗯....
其實我最近都有類似見解
亦多謝米拿兄對此作出肯定
另外 我最近好似冇乜點注意自己大腿四頭肌ge 用法....
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-4 21:54
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-3 22:19 發表 我想問一問.. 跑步不是主力用四頭肌嗎 ??"也" 起0左跑起上來就彈彈下 .. 好浪費氣力呢.... (當然上斜另當別論)
咁又唔駛"也"得好高的....只要夠你每步"也"得足夠前進至到完成要跑路段就得了....不過又未必要每步都出力
去順後都係靠慣性前進(當然腳要做得smooth 以免去去下冇晒)

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2