香港長跑網 - 長跑長友

標題: 受傷時.你們用什麼替代練習去維持體能??? [打印本頁]

作者: vmhk    時間: 2009-1-1 17:34
標題: 受傷時.你們用什麼替代練習去維持體能???
腳眼下面果個位痛左好多日...今日見冇咁痛就走左去跑下步...點知跑唔夠2k果個位又痛..
再咁樣休息落去....體能好快又跌到得番0....
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-1 18:10
離唔開sit-up 同掌上壓~
作者: lvrunner    時間: 2009-1-2 11:18
原帖由 vmhk 於 2009-1-1 01:34 發表
腳眼下面果個位痛左好多日...今日見冇咁痛就走左去跑下步...點知跑唔夠2k果個位又痛.." />" />" />" />
再咁樣休息落去....體能好快又跌到得番0...." />" />" />" />

Hello vmhk ~

Try doing some low impact cardio exercise like swimming and aqua jogging.
作者: ginnywong    時間: 2009-1-2 12:47
我都休息緊, 我諗最快2月先可以慢跑, 而家都係靠游水,keep 得幾多得幾多

同時都keep 住拉筋,保持柔軟度
作者: pwong5618    時間: 2009-1-2 12:49
游水,做gym,踏單車
作者: vmhk    時間: 2009-1-2 16:37
THX
天氣太凍.游水 .
gym & 單車要努力努力
作者: cfchan    時間: 2009-1-2 23:53
都係游水同踩單車,岩岩先去完室外池游添 輕微傷風都即刻好番
其實冬天游水,只係上水同落水前凍,上左水後衝入更衣室,有暖氣架!

作者: ChARsoN    時間: 2009-1-3 12:41
標題: 回復 7# 的帖子
其實冬天游水(室外曖水池)都唔係咁"可怕"~
但我未試過晚上游...
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-1-3 15:51
做 gym, 操 fit 體能
作者: kf    時間: 2009-1-3 21:47
今日行左一轉樓梯返屋企,我住38/F
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-17 00:51
gym舉啞鈴, 扒艇, 踩單車, 游水, sit-up, 伸展運動.
作者: david_92hk    時間: 2009-1-17 09:30
掌上握,situp,伸展運動
作者: oscar    時間: 2009-1-17 10:21

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2