香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2009.3.1 清水灣長跑賽2009 (Clearwater Bay Chase 2009) [打印本頁]

作者: saki    時間: 2009-1-5 21:34
標題: 2009.3.1 清水灣長跑賽2009 (Clearwater Bay Chase 2009)
http://www.cwbgolf.org
http://www.hkrunners.com/?q=node/2272
表格下載: http://www.hkrunners.com/files/Clearwater%20Bay%20Chase%2009.pdf

主辦機構   : 清水灣鄉村俱樂部 (The Clearwater Bay Golf & Country Club)
日期         : 2009年3月1日
時間         : 8.30 a.m.
地點         : 清水灣鄉村俱樂部遊艇會停車場
距離         : 10km/1km
路線         : (10km) 遊艇會停車場->遊艇會->高爾夫球會->閘口->大坳門路->閘口->高爾夫球會->遊艇會->遊艇會停車場      
                  ( 1km) 遊艇 會停車場->遊艇會->遊艇會停車場
時限         : 有待公佈
組別         : (10km) 高級組 (40+), 公開組 (16-39), 會員公開組 (16+), 公司隊際 (4人)
                  ( 1km) 成人組 (16+),  青年組 (12-15), 兒童組A (9-11), 兒童組B (6-8), 親子隊際 (2人, 兒童年齡為3-5歲)
費用         : (10km) $185 (高級組/公開組)/$165會員公開組/$6,000 (公司隊際) (每隊) + $100 (晶片按金) (每人)
                 (   1km) $100 ( 成人組/青年組/兒童組A/兒童組B)/$80 (成人組/青年組/兒童組A/兒童組B) (會員)/$150 (親子隊際) (每隊) +                          $100 (晶片按金) (每人)                 
                 如2009年2月16日之後報名, 另加逾期報名附加費 $200
名額         : 有待公佈
截止日期   : 2009年2月16日
查詢         : 2335-3752 / [email protected]

作者: saki    時間: 2009-1-5 22:01
I will probably join this race again!!!!!
作者: blurmax    時間: 2009-1-5 22:09
Joined the same race for 4 yrs.  I will probably join this race again.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: SKY    時間: 2009-1-5 22:39
我1定會玩呢個!!@v@!!
我玩1k..睇下可唔可以sub 3'00"先
應該難d..
作者: 迪迪仔    時間: 2009-1-5 22:41
我從前也參加過這項比賽.

不過,因為我在28/2/2009要參加GREEN POWER HIKE,行50公里.

1/3/2009我應該要休息一下,今年不會參加了.
作者: miller    時間: 2009-1-6 11:57
呢個賽事大家要有心理準備,起步500m後有約1km上斜﹙同美津濃開波條斜路差唔多﹚,當然去到8km幾o既時候又要落番同一條斜路…

之前都玩過幾次,風景唔錯,不過今年都係繼續休息喇
作者: Gills    時間: 2009-1-6 12:24
原帖由 miller 於 6-1-2009 11:57 發表
呢個賽事大家要有心理準備,起步500m後有約1km上斜﹙同美津濃開波條斜路差唔多﹚,當然去到8km幾o既時候又要落番同一條斜路…

係呀, 鐘意跑山, 大上斜大落斜既朋友一定要玩呢個, 一定滿足到勁上落斜之快感, 與大美督D斜路不遑多樣, 不過大會安排完善, 有專車係將軍澳pick up接送, 跑完有party抽獎, 但一定要一齊Go through哂成個run down先有大會車坐, 趕著走要係遊艇會跑出閘口先有小巴坐, 所以有好亦有幣.
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-1-6 22:32
我在28/2/2009要參加GREEN POWER HIKE,行10公里隊際比賽.

1/3/2009我應該要休息一下, 不會參加了.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-1-6 22:47
嘻嘻!有錢佬地方,見識下一次便夠了。

下次真正入了會才玩吧!
作者: 迪迪仔    時間: 2009-1-7 00:04
原帖由 garykwan 於 2009-1-6 22:32 發表
我在28/2/2009要參加GREEN POWER HIKE,行10公里隊際比賽.

C-HING,

對你來說,10公里都要休息一日?唔好玩啦.
作者: coffee71    時間: 2009-1-7 13:36
報了名參加親子跑!希望到時見到各位。
作者: running-sue    時間: 2009-1-7 13:47
原帖由 garykwan 於 2009-1-6 22:32 發表
原帖由 DLO 於 2009-1-7 00:04 發表
C-HING,
對你來說,10公里都要休息一日?唔好玩啦.

認同, GK ching, 10k = 濕濕碎啦,
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-1-7 21:44
原帖由 running-sue 於 2009-1-7 13:47 發表

認同, GK ching, 10k = 濕濕碎啦, hgj091" />" />hj

冇辦法 la, 年紀大回唔到氣!  
作者: cu83    時間: 2009-1-7 22:20
好遠喎~~考慮! 考慮!
作者: Qoo    時間: 2009-1-15 13:25
原帖由 running-sue 於 2009-1-7 13:47 發表

認同, GK ching, 10k = 濕濕碎啦, hgj091" />" />hj

running-sue有無報呀!
我諗緊好唔好報,好似唔多人參加咁...
作者: blurmax    時間: 2009-1-15 13:48

好遠喎~~考慮! 考慮!

Coaches are arranged to depart from Choi Hung & Hang Hou wor!
Don't think lah - see U in the race lah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: michaelyw    時間: 2009-1-22 19:22
走之前一日,可以考慮下,請問幾時截止報名?
作者: 最強幻像    時間: 2009-1-23 00:12
雖然都想在靚靚風景下作賽, 不過報名費頗貴, 如果$100以下會考慮
作者: 忌廉    時間: 2009-1-28 15:41
I am very interested in this one ... anyone else are joining?
作者: lewischan    時間: 2009-1-30 12:54
我和個仔一起報了名
作者: pan-pan    時間: 2009-1-30 14:47
報名費頗貴........
作者: 洛虎添    時間: 2009-2-4 16:14
原帖由 miller 於 2009/1/6 11:57 AM 發表

呢個賽事...

照樣冇問題!!!

照玩...
作者: robbiefung    時間: 2009-2-8 11:57
表格無講點取晶片,有無ching 知點安排
作者: lewischan    時間: 2009-2-9 22:45
我報左名現在等運到
作者: piyrag    時間: 2009-2-10 13:55
作者: blurmax    時間: 2009-2-10 13:58

See U guys in the race then!

作者: -R-    時間: 2009-2-11 23:10
報咗, 第一次玩呢個, 都係等緊回覆
作者: saki    時間: 2009-2-12 14:00
今日寄左報名表了
作者: piyrag    時間: 2009-2-17 12:14
作者: michaelyw    時間: 2009-2-17 12:32
13號朝早5點幾返來,9點係屋企填表,10點去郵局寄速遞,而家等運到

謝謝樓上的提醒,我成年幾冇跑過香港比賽。

作者: piyrag    時間: 2009-2-17 12:35
作者: blurmax    時間: 2009-2-23 18:19

Anyone has received the acceptance letter from the organizer yet?

作者: cu83    時間: 2009-2-23 20:30
我無報名玩呢場, 不過我細佬同佢債主就報咗 1K親子跑, 好似上週六已收到信啦!!
作者: piyrag    時間: 2009-2-23 21:07
作者: blurmax    時間: 2009-2-23 21:14
   I received my acceptance letter today too - bib no. 103

作者: piyrag    時間: 2009-2-23 21:31
作者: 坑口公牛    時間: 2009-2-23 22:42
我收到確認信,號碼布190。
睇到封信先知好多大長金斜路,好驚呀!!!
作者: -R-    時間: 2009-2-23 22:42
My no. 350
作者: blurmax    時間: 2009-2-23 22:55
不如約埋一齊去拎野丫

The number bib and chip will be collect before the race wor!
作者: piyrag    時間: 2009-2-24 14:20
作者: lewischan    時間: 2009-2-24 18:45
原帖由 piyrag 於 2009-2-24 14:20 發表
我睇左封信,話當日先去報到處藍色大帳幕果度拎chip同埋號碼布。所以想約埋長跑網既ching�ctse一齊去,大家可以聚一聚先。

有無ching�ctse會係坑口搭大會提供的接駁巴士呢?

我和老婆+2個仔去 自己開車
我2個仔參加1Km 比賽
作者: 坑口公牛    時間: 2009-2-24 21:53
原帖由 lewischan 於 2009-2-24 18:45 發表

我和老婆+2個仔去 自己開車
我2個仔參加1Km 比賽

請問師兄收到的確認信內有沒有泊車票之類的東西。
我也是選擇自行駕車和有交泊車費,但只收到確認信,沒有任何泊車證明,不知到時會否被拒入閘。
作者: blurmax    時間: 2009-2-24 22:13
Hang Hau Ox,

I guess you need to pre-arrange with the oranizer, and collect your parking label at the entrance by your number bib.

作者: lewischan    時間: 2009-2-25 11:19
原帖由 坑口公牛 於 2009-2-24 21:53 發表

我也是選擇自行駕車和有交泊車費,但只收到確認信,沒有任何泊車證明,不知到時會否被拒入閘。

只收到確認信,沒有任何泊車證明!
到時才算
作者: michaelyw    時間: 2009-2-25 14:09
已收到確認信,號碼為368,彩虹站上車,到時見
作者: lewischan    時間: 2009-2-25 14:33
原帖由 坑口公牛 於 2009-2-24 21:53 發表

我問了去年跑的師兄, 門口會對車牌
登記車輛就能進入!
作者: piyrag    時間: 2009-2-25 14:39
作者: michaelyw    時間: 2009-2-26 07:06
睇返上年的比賽記錄,我諗今年未必如上年咁多人參加。
我咁遲報名都排men's open組的68位 (由300數起)。
可能真係太貴了。
作者: piyrag    時間: 2009-2-26 11:34
作者: michaelyw    時間: 2009-2-26 14:24
標題: 回復 49# 的帖子
我都係睇返個網頁link 下link 下就搵到,等我搵返條link 先 .....

edited 1432:

http://www.cwbgolf.org/public/news_press_0710_annualchase2008.aspx

作者: piyrag    時間: 2009-2-26 15:11
作者: 坑口公牛    時間: 2009-2-26 18:03
原帖由 lewischan 於 2009-2-25 14:33 發表

我問了去年跑的師兄, 門口會對車牌
登記車輛就能進入!

唔該晒師兄。
作者: EDK06    時間: 2009-2-27 21:07
我上星期終於都報左(late charge左! 15蚊)
我第一次參加呢個比賽, 請問ching幾個問題?
1. 如果唔係選手可以唔可join大會旅遊車入去(我意思係我太座想來觀賽,順便做埋攝影師)
2. 承上題, 非跑手入去得唔得終點位置架 (i mean到佢終點等我影相)
3. 我見網頁有好多ching,ctse跑步英姿, 我都想有一張, 請問長跑長友網係咪有人會為番長跑網o既跑手影相架, 點樣可以有呢個服務, 小弟都好想知
(尤其是問題3,歡迎各位ching,ctse 知道的話可以pm給我)

THX!
作者: EDK06    時間: 2009-2-27 21:12
標題: 回復 40# 的帖子
ching, 我剛剛上星期報左! 跑步年資唔係好多, 多多指教,
我都會在坑口上車...但攞信未知跑手no.
星期六再互相pm大家...
作者: michaelyw    時間: 2009-2-27 21:19
標題: 回復 53# 的帖子
對不起,上述各問題我都唔清楚,小弟也是第一次參加該項賽事。
不過我諗呢場比賽只有很少師兄/姐參加,地處又較偏僻,應該唔會有長跑網跑手專誠為我地影相的了,況且這兒也有不少人當日會去"拚蕉",相信那邊會熱鬧得多了。
作者: EDK06    時間: 2009-2-28 01:42
標題: 回復 55# 的帖子
THx! Ching
作者: cu83    時間: 2009-2-28 06:58
各位明天 同埋 你地嘅小朋友 (如有參加)
齊齊 Add Oil !!
作者: 龜速行    時間: 2009-2-28 09:15
c hing & c tse

明天 add oil ar
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-2-28 13:14
各位參加左既ching/ctse  , 明天加油, PB 而回
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-2-28 14:40
參加左既 c hing / c tse  , 明天加油
作者: piyrag    時間: 2009-2-28 20:38
作者: blurmax    時間: 2009-2-28 22:09

I probably will wear the blue running singlet of hkrunners.com

作者: EDK06    時間: 2009-3-1 01:05
標題: 回復 61# 的帖子
我無"長跑戰衣", 所以會著返查打個件衫先!
而且我已收到確認信,號碼為429,坑口上車
作者: MJ576    時間: 2009-3-1 01:31
各位CHING CTSE,

加油!
作者: blurmax    時間: 2009-3-1 12:57

Just completed the 10 K race in a moderate time of 55 mins in the misty, windy and sightly hot morning today.  Nice to meet so many runners friends today, including Janice and Johnny from Leisure Runners, CHIN, Bernard, Mike, Venice, Bhoova, Naveen and others from hkrunners.com, Hang Hau Ox, Saki, Piyrag and others of LongRun.hk and many others.

The new route was quite nice that I felt more smooth when running.

Not good weather but nice race!  

作者: michaelyw    時間: 2009-3-1 13:17
今朝完成了清水灣長跑賽10K,在這種潮濕帶微雨的情況下仍跑到很不錯的時間(47分+),實在是此料不及,自己也很滿意。今次應該是PB,但要等結果公佈才能確認。
而家要訓陣先,詳細報告稍後才post。

作者: blurmax    時間: 2009-3-1 13:22

Michael,

Congratulations - U're 8 mins faster than me lah!

作者: nc    時間: 2009-3-1 13:28
原帖由 michaelyw 於 2009-3-1 13:17 發表
今朝完成了清水灣長跑賽10K,在這種潮濕帶微雨的情況下仍跑到很不錯的時間(47分+),實在是此料不及,自己也很滿意。今次應該是PB,但要等結果公佈才能確認。

michael兄在走之前來個pb ,相信一定很開心了  

Congratulations
作者: 坑口公牛    時間: 2009-3-1 13:28
跑完返嚟啦,報吓時間,自己記錄44:54。

一早到埸,時間尚早,風大有雨,未有太多跑手到場。
及後同Wayn, -R-, Blurmax 及 Saki 等師兄同起步。
雖然米拿兄同嬌妹一早提示有長命斜,但係到真正面對嘅時候先知又係大長金斜路,同畢拉山段路有得揮。
捱完頭尾兩段大長金,到臨尾約500m,比一位外籍跑手過頭,心有不甘,於是拚盡最後一口氣(好彩仲有)過番佢頭再過終點。
多謝這位外籍跑手「摧谷」,先至可以做到45分之內,仲可以比我阿Q一吓。

另外要向Blurmax兄道歉。當Blurmax兄回程最後約200m時,正與幾位跑手纏鬥。
小弟大呼「Blurmax 加油!」,豈料卻令Blurmax兄分心和窒步。好對唔住,請原諒。
作者: 坑口公牛    時間: 2009-3-1 13:33
原帖由 michaelyw 於 2009-3-1 13:17 發表

Michael兄,好高興今日見到你。恭喜你做到滿意時間。
你明日就要走,幾時返嚟再一齊落埸玩?
作者: blurmax    時間: 2009-3-1 13:46
小弟大呼「Blurmax 加油!」,豈料卻令Blurmax兄分心和窒步。好對唔住,請原諒。

Hang Hau Ox,

Don't worry - I still enjoyed the last 200 metres sprint.

Congratulations to ur PB!

作者: piyrag    時間: 2009-3-1 15:53
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-3-1 15:59
我都報下時間, 53:26
作者: saki    時間: 2009-3-1 16:15
點都要報下時間: 1:06:18

作者: 迪迪仔    時間: 2009-3-1 16:29
原帖由 garykwan 於 2009-3-1 15:59 發表

師兄,

你係唔係尋日先玩左GREEN POWER HIKE?玩成點啊?
咁快又可以砌多10公里?
勁啊.
作者: michaelyw    時間: 2009-3-1 17:57
原帖由 blurmax 於 2009-3-1 13:22 發表

Michael,

Congratulations - U're 8 mins faster than me lah!

Thanks blurmax hing
I saw you just after the race but failed to find you again after getting the baggages. Perhaps you've driven back home already. Anyway it was a nice run and I am happy to know that you enjoyed it
作者: michaelyw    時間: 2009-3-1 18:00
原帖由 nc 於 2009-3-1 13:28 發表

michael兄在走之前來個pb ,相信一定很開心了" />" />  

Congratulations " />" />

Thanks Nancy 師姐
今次都估唔到可以pb,見咁多斜路,原認為跑到50分鐘已經偷笑,可能小弟較適合跑水戰和斜路吧,趁而家尚算輕磅真的要好好珍惜(如果十幾年後我冇發腹就好了 )。
作者: michaelyw    時間: 2009-3-1 18:03
原帖由 坑口公牛 於 2009-3-1 13:33 發表

Michael兄,好高興今日見到你。恭喜你做到滿意時間。
你明日就要走,幾時返嚟再一齊落埸玩?

Thanks you and nice to meet you too today
我聽朝搭9點50分機返去,我希望可以係年尾十二月頭返來同大家落場玩 ~~
作者: Stephenwu    時間: 2009-3-1 18:28
1st time join the race....... completed with 46:55....

it is really a tough route and the weather was bad....windy+misty+wet floor+steep slops.................
作者: michaelyw    時間: 2009-3-1 18:43
在相對濕度百分之95% (在那裡情況應該更糟),氣溫16-18度的情況下參加了是次賽事。因答應在Melbourne的數位跑手在香港著住件跑衣影幾幅相,前一晚又冇check 短訊息,今朝冇著長跑網衫,也找不到EDK06,接收心意卡任務失敗

五點正起身,六點四十五分在彩虹邨地鐵站A2出口附近等車,專車在七點鐘準時到達,接載大家前往比賽場地。車程比相像中長,坐左四十分鐘,人都坐到呆晒。現場有微雨,地面濕漉漉,因當時尚不知道停車場對出有瓦遮頭,賽前換衫、釘號碼報、排隊去廁所都幾狼狽下,都冇咩時間熱身就排隊開跑。

比賽一開始就需要面對一條蠻斜的路,之後的路段也間有上斜落斜,前半段路程尚算能夠利用自己的"輕磅優勢",所以上斜都尚算捱得住;然素來不擅長落斜的我今次也沒有太大的輸蝕。間有強風,在折回點前後的路段有賴一位外籍跑手在前面"單擋”,然而去到咁上下佢"莫氣",唯有過佢頭自己食風。比賽的最後三公里基本上是捱落去的,畢竟斜路訓練不夠,縱輕磅也會體力下降,俾前面的跑手拋離之餘,也被數位跑手從後趕上,雖然我對俾人過頭沒什麼所謂,但是這現象可反映自己今次如何的"虎頭蛇尾"。最後好爆唔爆,竟然到最後直路才爆左,沒辦法,唯有頹頹喪喪咁hea jog 而回,卻仍能守住個pb (其實只係快十幾廿秒 )。

之後嘗試找EDK06,巧遇了公牛兄、gary 兄和 tony 兄 (師兄係未叫tony ),卻最終也找不到EDK06
因沒有車唯有等成個流程過晒才能坐回程的專車,還好賽後花絮也安排得不差,雖然見到38蚊個漢堡實在沒有什麼食慾,免費啤酒則老早就被人搶光。回家在就近的麵檔食野,叫一碗麵一碗剩雲吞都唔洗38蚊,卻飽肚得多

原帖由 Stephenwu 於 2009-3-1 18:28 發表
1st time join the race....... completed with 46:55....

it is really a tough route and the weather was bad....windy+misty+wet floor+steep slops.................

師兄跑得唔錯,我約慢你二、三十秒,閣下應該是末段過我頭的其中一位

原帖由 garykwan 於 2009-3-1 15:59 發表

今日很高興認識你
師兄連跑兩日10K 真厲害~
年尾希望有機會一齊練跑~

作者: running-sue    時間: 2009-3-1 18:51
恭喜咁多位ching完成賽事 & pb
作者: piyrag    時間: 2009-3-1 19:34
作者: blurmax    時間: 2009-3-1 19:36
Thanks blurmax hing
I saw you just after the race but failed to find you again after getting the baggages. Perhaps you've driven back home already. Anyway it was a nice run and I am happy to know that you enjoyed it

Michael,

I took my friend's vehicle back to town soon after the race.

Wishing to see you in the future races (after you returns)

作者: lewischan    時間: 2009-3-1 20:27
我今天全家出發
小朋友玩得很開心
兒童組個個有獎牌呀!!紀念品都不錯 但就只見到幾個師兄....

作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-3-2 10:20
原帖由 running-sue 於 2009-3-1 18:51 發表
恭喜咁多位ching完成賽事 & pb

x2
作者: coffee71    時間: 2009-3-2 10:23
昨天都有和小兒參加親子組(三至五歲組別),但見很多親子組都不是三至五歲組(號碼布係K3xx-K4xx),最過份係跑第一名既小朋友一眼就見到超過五歲之齡(外觀及行為起碼三年級),他的父親還好意思掛著號碼布在場中四處走!小兒能四分多鐘內完成一公里(pb),本對能進入頭五名抱有一點希望,點知過終點時竟然又無人抄號碼(因為大會實在太混亂),事後見到第五名得獎個組係在我組過終點後才到達終點,真有一點氣憤,但一面要壓抑不滿;同時還要安撫兒子!

Anyway,賽事已完結,本人當時亦沒有提出投訴(亦沒有必要),因為始終認為要讓兒子學習專重大會及體育精神,同時亦應該了解任何賽事都有其不足及不公平情況出現,就讓各體育會及組織者有一點空間在改善;同時亦希望各位作為父母親既跑手,學會尊重自己及了解以身作則對下一代既重要性。
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-3-2 21:27
原帖由 迪迪仔 於 2009-3-1 16:29 發表

師兄,

你係唔係尋日先玩左GREEN POWER HIKE?玩成點啊?
咁快又可以砌多10公里?
勁啊.

盃賽第二
可能天氣涼, 先有力跑完全程
作者: 迪迪仔    時間: 2009-3-2 21:55
原帖由 garykwan 於 2009-3-2 21:27 發表

盃賽第二
可能天氣涼, 先有力跑完全程

兩日內連砌兩場,仲要有獎添,真係要畀十個勁你.
作者: piyrag    時間: 2009-3-3 14:42
作者: michaelyw    時間: 2009-3-4 13:15
原帖由 piyrag 於 2009-3-1 19:34 發表
等你年尾返黎一齊跑,今日都好高興能夠一齊起步。我又係叫gary,起步跑係排你前面的。
恭喜你pb,勁呀。

nice to meet you gary
I am not able to online these days as I have just applied it for my new house in Melbourne, so I am currently using internet in "internet bar".

yep ~ the result has released. Here are the attachments:

[attach]5444[/attach]

[attach]5445[/attach]

and the photos links:

http://picasaweb.google.com.tw/CWBalbum/TheClearwaterBayChase1March09_1#

http://picasaweb.google.com.tw/CWBalbum/TheClearwaterBayChase1March09_2#

my official time is 47:29 while my chip time is 7 sec faster than this.
I am happy to push my 10K PB 20seconds further this time
作者: blurmax    時間: 2009-3-31 00:42
   Received my certificate today - the design is so nice!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2