香港長跑網 - 長跑長友

標題: 運動攝影技術討論 [打印本頁]

作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-6 12:24
作者: kenneth    時間: 2009-1-6 12:30
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-6 12:31
作者: miller    時間: 2009-1-6 12:49
標題: 回復 1# 的帖子
不如大家先講下用咩架生先喇…

我就Nikon D80,打人o既鏡就係80-200mm F2.8G…
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 12:51
通常早起身...唔好飲咁多水...會無時間去小病....
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 13:13
我的架餐:

Nikon F90X

Nikkor
85mm f1.4
105mm f2.8

Tamron
28-200mm f3.8-5.6

小弟足足有十年無upgrade過器材,連數碼機都未有
作者: kenneth    時間: 2009-1-6 13:22
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 13:28
原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 13:13 發表
我的架餐:

Nikon F90X

Nikkor
85mm f1.4
105mm f2.8

Tamron
28-200mm f3.8-5.6

小弟足足有十年無upgrade過器材,連數碼機都未有" />" />" />" />" />

85/1.4.....正呀
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 13:34
小弟...
上次影石崗..用35/2  、70-200 2.8 VR
今次影美津濃....之前看post..C兄話有計時牌影...所以用17-55/2.8 、70-200 2.8VR
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 13:34
原帖由 Parco 於 2009-1-6 13:28 發表

85/1.4.....正呀

Parco兄,你d相真係影得好靚,請問你用乜野鏡頭呢?
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 13:35
原帖由 Parco 於 2009-1-6 13:34 發表
小弟...
今次影美津濃....之前看post..C兄話有計時牌影...所以用17-55/2.8 、70-200 2.8VR

好靚既器材....
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 13:37
原帖由 kenneth 於 2009-1-6 13:22 發表

小弟都是無乜 upgrade,一部 F80 而已(不是D80),鏡頭已被家父充公了。

Ken兄都係Nikon友~
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 13:37
原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 13:35 發表

好靚既器材....

但我對你支85/1.4好有興趣... ...有機會見..拿來反下...
作者: kenneth    時間: 2009-1-6 13:38
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 13:39
原帖由 Parco 於 2009-1-6 13:37 發表

但我對你支85/1.4好有興趣... ...有機會見..拿來反下...

支野的確係好野,好多女仔都因佢既影像而傾心~
作者: kenneth    時間: 2009-1-6 13:40
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 13:40
原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 13:39 發表

支野的確係好野,好多女仔都因佢既影像而傾心~

C兄..蠱蠱惑惑....
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 13:43
原帖由 kenneth 於 2009-1-6 13:40 發表

家父是﹐所以小弟為了節省鏡頭的開支,都用埋nikon,不過自重大小債主出世後......" />" />hj" />" /> 我都好耐無掂部機了" />" /> 。

小弟曾經有衝動買回架菲林機反...但..而家出面晒相好多都是scan出來...最後都打消念頭....
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 13:43
原帖由 kenneth 於 2009-1-6 13:40 發表

家父是﹐所以小弟為了節省鏡頭的開支,都用埋nikon,不過自重大小債主出世後......" />" />hj" />" /> 我都好耐無掂部機了" />" /> 。

x2

小弟都好耐沒掂相機了,之前去外地旅行時經常都會用到…反而晌香港好少影相
作者: kenneth    時間: 2009-1-6 13:43
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 13:45
原帖由 kenneth 於 2009-1-6 13:43 發表

小弟都買番支,看看有冇女仔對小弟傾心先﹗" />" /> (bb嗰d呢)

Ken兄好唔亂黎喎~
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-6 13:45
小妹只有
nikon d80/f100.. 鏡頭幾支, 50/f1.8, 35/f2, 12-24/f4...

我都好想要 70-200/f2.8... 但係支鏡對我來講太重....(當然銀兩都係一個問題)
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-6 13:47
原帖由 miller 於 2009-1-6 12:49 發表
不如大家先講下用咩架生先喇…

我就Nikon D80,打人o既鏡就係80-200mm F2.8G…

米拿兄.. 你打人果陣係未用連拍 ga???
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 13:48
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 13:45 發表
小妹只有
nikon d80/f100.. 鏡頭幾支, 50/f1.8, 35/f2, 12-24/f4... hgjD092" />" />" />" />hj

我都好想要 70-200/f2.8... 但係支鏡對我來講太重....(當然銀兩都係一個問題)

C姐又是N記人....
早買早享受....買左先算啦...易手有價....用得兩年..唔用又可賣番出去.....

作者: miller    時間: 2009-1-6 13:57
小弟...

天呀…2支鏡王!

講真,有時影跑步相器材﹙支鏡﹚o既幫助實在好重要,除非你只係影美感,玩效果,要打人的話就一定要短快門加大光圈…
作者: miller    時間: 2009-1-6 13:59
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 13:45 發表
小妹只有
nikon d80/f100.. 鏡頭幾支, 50/f1.8, 35/f2, 12-24/f4... hgjD092" />" />hj

買唔起小黑五都好似我整支小黑三喇…平一半架…係無左VR咯…
作者: miller    時間: 2009-1-6 14:00
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 13:47 發表

米拿兄.. 你打人果陣係未用連拍 ga???

一開始係…後尾發覺唔用要回相都好快,所以無再用喇
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-6 14:00
原帖由 Parco 於 2009-1-6 13:48 發表

C姐又是N記人....
早買早受....買左先算啦...易手有價....用得兩年..唔用又可賣番出去.....

支大炮咁重...小妹拎唔穩 wow~~
70-300 VR 好唔好呢....
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 14:00
原帖由 miller 於 2009-1-6 13:57 發表

天呀…2支鏡王!

講真,有時影跑步相器材﹙支鏡﹚o既幫助實在好重要,除非你只係影美感,玩效果,要打人的話就一定要短快門加大光圈…

但曾經有C兄用.....200/2影長跑.....我鼻血都噴埋....
一支無可能手持既鏡...
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-6 14:01
小弟...

好想打劫你...
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-6 14:04
原帖由 miller 於 2009-1-6 13:59 發表

係 wow... 差 d 唔記得0左仲有小黑三 wow...
等小妹過0左年手頭鬆動 d 就.....
如果支鏡對我來講太重... 要唔要考慮埋買支單腳架...
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 14:05
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 14:00 發表

支大炮咁重...小妹拎唔穩 wow~~ hgjD115" />" />hj
70-300 VR 好唔好呢....

大前提真係要看看你追求幾多...
70-300...不是不好...但一入夜...就輸晒...
當然..如主打日光、影跑步...都夠用..
如果不要追中長焦...玩定焦啦...玩定焦多...你會愛上定焦樂趣....

24、35、50、85、105、300......支支各有特式...
作者: miller    時間: 2009-1-6 14:07
死,原來呢度都有好多拍友…好易毒下毒下又一支鏡、點算?!
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 14:08
原帖由 miller 於 2009-1-6 13:59 發表

VR無咩用...我自己99.9%相不會用...練下石膏手比VR更重要...
作者: batigoal    時間: 2009-1-6 14:11
好多ching 都係用nikon,我用minolta,想轉會用nikon好耐,但又唔捨得~~
parco ching d相真係好得,得閒要跟你覺下野~~
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 14:19
原帖由 batigoal 於 2009-1-6 14:11 發表
好多ching 都係用nikon,我用minolta,想轉會用nikon好耐,但又唔捨得~~hgjD088" />" />hj
parco ching d相真係好得,得閒要跟你覺下野~~

C兄誇獎啦...
主觀意見...客觀分析...
小弟都主張朋友們買C記或N記...
各有各味道...
以同級計..
C記body平..但鏡頭貴....body易手無咩價
N記body貴DD..鏡頭平...body易手好價D(其實都無嫁啦)...鏡頭就有價...

body無用一世..玩2-3年就會轉..所以可不用投資太多..
我覺得...鏡先係靈魂所在..
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-6 14:21
原帖由 Parco 於 2009-1-6 14:05 發表

大前提真係要看看你追求幾多...
70-300...不是不好...但一入夜...就輸晒...
當然..如主打日光、影跑步...都夠用..
如果不要追中長焦...玩定焦啦...玩定焦多...你會愛上定焦樂趣....

24、35、50、85、105、300......支支各有特式...

小妹下一個 target
我其實都只係買 prime lens.. 買0左支 12-24 因為我想俾 d80 用... 而 24 放去我個 d80 body 唔太夠 wide...

但如果影運動(例如跑步).. 用定焦定係中長焦呢 ?
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 14:22
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 14:04 發表

係 wow... 差 d 唔記得0左仲有小黑三 wow...
等小妹過0左年手頭鬆動 d 就.....
如果支鏡對我來講太重... 要唔要考慮埋買支單腳架...

單腳...
我影演唱會先用...
其他環境好少用..
始終不方便...
不過...幾十蚊至幾舊水有交易...不防買支玩下......
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 14:27
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 14:21 發表

小妹下一個 target " />" />
我其實都只係買 prime lens.. 買0左支 12-24 因為我想俾 d80 用... 而 24 放去我個 d80 body 唔太夠 wide...

但如果影運動(例如跑步).. 用定焦定係中長焦呢 ?

12-24曾經擁有...係一支好鏡...但好少一輯相只用他...所以當帶同其他鏡時...又不想帶他..
因鏡多太重啦..腰骨頂唔住
作者: kenneth    時間: 2009-1-6 14:27
作者: miller    時間: 2009-1-6 14:41
原帖由 kenneth 於 2009-1-6 14:27 發表

小弟都怕會唔小心毒咗部數碼單鏡反光機返屋企。" />" />jhk

你買部dsrl問題唔大,係買左之後俾人毒毒下就唔係單鏡,係好多支鏡!
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 16:04
原帖由 kenneth 於 2009-1-6 14:27 發表

小弟都怕會唔小心毒咗部數碼單鏡反光機返屋企。" />" />jhk

其實小弟都想買好耐.....
作者: 力    時間: 2009-1-6 16:21
Wow! e道好毒ar!
作者: spmho    時間: 2009-1-6 16:22
原帖由 miller 於 2009-1-6 14:41 發表

你買部dsrl問題唔大,係買左之後俾人毒毒下就唔係單鏡,係好多支鏡!

米拿唔驚俾大人話?
又買貴鞋又買貴鏡
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 16:23
原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 16:04 發表

其實小弟都想買好耐....." />" />

若然唔買..會令你不安...咁咪拿拿聲去買囉...又可解決問題...又可滿足你慾望..爽啦...
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 16:30
原帖由 Parco 於 2009-1-6 16:23 發表

若然唔買..會令你不安...咁咪拿拿聲去買囉...又可解決問題...又可滿足你慾望..爽啦...

Parco兄有乜好介紹? 小弟好out,完全唔熟數碼機

係咪所有數碼Nikon既body都可支援晒我之前所有既鏡頭?
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 16:39
原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 16:30 發表

Parco兄有乜好介紹? 小弟好out,完全唔熟數碼機" />" />

係咪所有數碼Nikon既body都可支援晒我之前所有既鏡頭?

嘩...呢個問題要好小心答....
D90啦...高一點可D700...想再高多一點點咪D3X囉....
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 16:41
原帖由 Parco 於 2009-1-6 16:39 發表

嘩...呢個問題要好小心答....
D90啦...高一點可D700...想再高多一點點咪D3X囉....

咁以上三部機可唔可以support我三支鏡呢?
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 17:00
原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 16:41 發表

咁以上三部機可唔可以support我三支鏡呢?" />" />" />

如你所指是ais..?
所知既..
D90會無測光..
其他D200以上都得...
不過..玩玩下..你又可能轉晒D鏡喎....
如有錯漏請指正....

作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 17:06
原帖由 Parco 於 2009-1-6 17:00 發表

如你所指是ais..?
所知既..
D90會無測光..
其他D200以上都得...
不過..玩玩下..你又可能轉晒D鏡喎....
如有錯漏請指正....

其實而家新出果d鏡質素及價錢如何?
我而家d鏡已經唔錯,除非買300mm或18-35mm果d,否則都唔想破財
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 17:16
原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 17:06 發表

其實而家新出果d鏡質素及價錢如何?
我而家d鏡已經唔錯,除非買300mm或18-35mm果d,否則都唔想破財" />" />hj" />" />

我自己都好少裝舊鏡玩...不知你所講的有幾舊...
但D200以上個D機種..做法是..裝鏡上去..在body個處set話佢聽你裝左咩鏡入去..最大光圈幾多..而機內有支棍仔..當你在鏡身收光圈時..佢知你收左幾多...所以測到光..

之但係..你又要留意..裝到..玩到..但新既數碼機與舊菲林鏡夾得好唔好真係要試過先知....

之於最終咩是最好配搭....
我會想想...想影什麼多..要求是什麼...預算是幾多....
平有平玩..貴有貴玩...一樣開心
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 17:29
我覺得低食套餐如下:
A餐:Nikon D90 Body $6xxx  配 Tamron SP AF 17-50 A16N II F2.8 $2xxx
B餐:Nikon D90 Body $6xxx  配  Nikon AF-S DX VR 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED $5000

玩落有興趣先諗向咩路線玩....  
作者: miller    時間: 2009-1-6 18:00
標題: 回復 52# 的帖子
嘩,呢版好毒呀!
作者: 龜速行    時間: 2009-1-6 18:50
wa wa

極毒 極毒 !!!!!!!!!

c hing & c tse 們

支支鏡都 F1.8 F2.0 F2.8........

強 ar!!!!

P.S 呢版嚴禁大人進入
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 19:06
原帖由 Parco 於 2009-1-6 17:16 發表

我自己都好少裝舊鏡玩...不知你所講的有幾舊...
但D200以上個D機種..做法是..裝鏡上去..在body個處set話佢聽你裝左咩鏡入去..最大光圈幾多..而機內有支棍仔..當你在鏡身收光圈時..佢知你收左幾多...所以測到光. ...

之但係..你又要留意..裝到..玩到..但新既數碼機與舊菲林鏡夾得好唔好真係要試過先知....

咁買左body之後但發覺唔岩咪好大鑊?
唔知而家最高級既D3會否一定support/夾得到呢?

其實小弟乜野攝影主題都岩(有時間既話),所以添置新器材時可以彈性d
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 19:07
原帖由 Parco 於 2009-1-6 17:29 發表
我覺得低食套餐如下:
A餐:Nikon D90 Body $6xxx  配 Tamron SP AF 17-50 A16N II F2.8 $2xxx
B餐:Nikon D90 Body $6xxx  配  Nikon AF-S DX VR 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED $5000

玩落有興趣先諗向咩路線玩. ...

請問Parco兄用緊邊款body?
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 20:41
原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 19:07 發表

請問Parco兄用緊邊款body?

我仲用緊D200....
下面條link有晒價錢...
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=349652&extra=page%3D1

另外..下面兩支舊鏡都裝過落D200...都兩年前的事lu...點set自己都唔太記得...

作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 20:50
原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 19:06 發表

咁買左body之後但發覺唔岩咪好大鑊?
唔知而家最高級既D3會否一定support/夾得到呢?" />" />

其實小弟乜野攝影 ...

誤會了..我指夾得未必好..是指一樣用到..但可能支鏡用左菲林可發揮得更好..用在數碼機未必發揮得盡...

另外D3用得盡架機就當然好啦...
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 20:52
原帖由 miller 於 2009-1-6 18:00 發表
嘩,呢版好毒呀!

一機一鏡只係個開始...
之後...閃燈..定焦..腳架..機袋..電腦...防潮..陸續有來....慢慢毒有味道...
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 22:07
原帖由 Parco 於 2009-1-6 20:41 發表

我仲用緊D200....
下面係link有晒價錢...
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=349652&extra=page%3D1

另外..下面兩支舊鏡都裝過落D200...都兩年前的事lu...點set自己都唔太記得...

有晒價錢參考,幾正,thanks Parco兄~
只有D300的價錢,但無D200既?

果兩支舊鏡都用到,我諗我d AF鏡都無問題掛?
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 22:07
原帖由 Parco 於 2009-1-6 20:50 發表

誤會了..我指夾得未必好..是指一樣用到..但可能支鏡用左菲林可發揮得更好..用在數碼機未必發揮得盡...

另外D3用得盡架機就當然好啦...

明白了,謝謝師兄~
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-6 22:28
原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 22:07 發表

有晒價錢參考,幾正,thanks Parco兄~
只有D300的價錢,但無D200既?

果兩支舊鏡都用到,我諗我d AF鏡都無問題掛?" />" />

D200 已經係上一代 gala~
d300 正是 D200 既後代...

ching 影慣菲林既話..當然一上就 D700 full frame
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 22:38
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 22:28 發表

ching 影慣菲林既話..當然一上就 D700 full frame " />" />

你...都好毒喎...D3好D呢....
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-6 22:40
原帖由 Parco 於 2009-1-6 22:38 發表

你...都好毒喎...D3好D呢....

最毒婦人心....

其實 d700 係小妹既 dream body....
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-6 23:04
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 22:28 發表

ching 影慣菲林既話..當然一上就 D700 full frame " />" />

EE師姐,果然好主意~
D700 = $18,000.00
作者: Parco爸    時間: 2009-1-6 23:29
原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 23:04 發表

EE師姐,果然好主意~" />" />
D700 = $18,000.00 " />" />

不過..我都是覺得投資係鏡頭好一點比較重要...
當然..拍攝技巧、構圖都好重要.....
有時...DC仔都可拍得好好嫁....
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-8 10:05
作者: waynekkw    時間: 2009-1-8 12:47
毒過西毒歐陽峰,好彩小弟係機盲,全部靠 May May 影呀!
D40
Kit18-55
55-200 VR F 4.5

一個字 “輕”。
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-8 12:49
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-8 10:05 發表

嘩! 18,000! 呢版好毒!
好好彩, 小弟係一個傻瓜.............

機既愛好者!" />" />

小弟打算今年玩三項鐵人,會預d錢買部鐵人車,相機果度可能要就一就價鐵~
作者: emi    時間: 2009-1-10 01:57
ching/ctse

用落450D的鏡頭要乘大1.6
我想知用落D90的鏡頭要唔要乘大呢,如果要要乘大幾多呢?

THX!
作者: Parco爸    時間: 2009-1-10 09:51
原帖由 emi 於 2009-1-10 01:57 發表
ching/ctse

用落450D的鏡頭要乘大1.6
我想知用落D90的鏡頭要唔要乘大呢,如果要要乘大幾多呢?

THX!

Nikon機種..
D40、D50、D60、D70、D80、D90、D200、D300全部要乘大1.5
基於此 阿戊理論假設用70-200 /F2.8 用落上述機種就變成 105-300/F2.8  咪即是用大約萬二蚊鏡頭價錢 享受緊三萬幾蚊既300/F2.8.

而D700、D3、D3X 全部是FF機種  沒有乘大  
注意:DX鏡是不適合FF機種
基於此...小弟用緊D200 又有17-55/2.8  如要換機 就一定要將 D200+17-55/F2.8換走....
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-10 11:04
原帖由 Parco 於 2009-1-10 09:51 發表

Nikon機種..
D40、D50、D60、D70、D80、D90、D200、D300全部要乘大1.5
基於此 阿戊理論假設用70-200 /F2.8 用落上述機種就變成 105-300/F2.8  咪即是用大約萬二蚊鏡頭價錢 享受緊三萬幾蚊既300/F2.8.

...

Parco兄,咁萬二蚊既價錢,係咪真係三萬蚊既味道? 咁樣加大倍數既話,相片質素有大影響嗎?

另外,如果小弟買D700既話,咪用唔到17-55mm果支鏡王?
作者: Parco爸    時間: 2009-1-10 11:13
原帖由 上水馬王 於 2009-1-10 11:04 發表

Parco兄,咁萬二蚊既價錢,係咪真係三萬蚊既味道? 咁樣加大倍數既話,相片質素有大影響嗎?

另外,如果小弟買D700既話,咪用唔到17-55mm果支鏡王?

都話阿戊理論囉...但重點是..都係唔講....
D700不能用17-55  可選用24-70/2.8 萬幾蚊有交易..
作者: emi    時間: 2009-1-10 11:40
原帖由 Parco 於 2009-1-10 09:51 發表

Nikon機種..

...

明白了!
多謝ching
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-10 17:46
原帖由 Parco 於 2009-1-10 11:13 發表

都話阿戊理論囉...但重點是..都係唔講....
D700不能用17-55  可選用24-70/2.8 萬幾蚊有交易..

等你番黎講~
作者: hellobbandre    時間: 2009-1-12 15:45
個個都係 Nikon 友, 但係我係Canon Fans 播
作者: hellobbandre    時間: 2009-1-12 15:51
本人愚見如下:

影 sport 既野, 最好用長焦距影人既特寫, 會影到背景唔清,個人就好sharp, 變咗個人會好突出,好正, 不過用到200-300mm 長焦距,就最好set 腳架喇.

作者: hellobbandre    時間: 2009-1-12 15:57

Nikon機種..

...

係就係長咗焦距, 但係另一便離講,支鏡又無咁wide (70mm->105).
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-12 16:01
原帖由 hellobbandre 於 2009-1-12 15:45 發表
個個都係 Nikon 友, 但係我係Canon Fans 播

唔緊要,大家一樣可以分享心得
作者: TerrySze    時間: 2009-2-3 17:52
原帖由 hellobbandre 於 2009-1-12 15:45 發表

我係Canon友
作者: kenneth    時間: 2009-2-25 22:31
作者: 龜速行    時間: 2009-2-25 23:11
ken c hing

恭喜!!恭喜!!

新機上場!!喜氣洋洋!!

作者: Parco爸    時間: 2009-2-25 23:15
原帖由 kenneth 於 2009-2-25 22:31 發表
he!he!he!今日小弟入咗部二手 NIKON D70 而鏡頭現用28-200 F3.5-5.6

恭喜恭喜....
作者: hoihoi    時間: 2009-3-20 20:50
原帖由 TerrySze 於 2009-2-3 17:52 發表

我係Canon友

我都係Canon友
作者: 取水王長毛    時間: 2009-3-21 02:20
原帖由 hoihoi 於 20/3/2009 20:50 發表

我都係Canon友

我都係canon
作者: hellobbandre    時間: 2009-3-24 10:42
原帖由 hoihoi 於 2009-3-20 20:50 發表

我都係Canon友

原帖由 長毛 於 2009-3-21 02:20 發表

我都係canon

D Lens 加晒價rtr07rytr
作者: msjoelui    時間: 2009-3-24 12:03
Nikon fans~~

D50 users~

35/2,24-85/2.8-4 is my gear~~
作者: Parco爸    時間: 2009-3-24 14:24
原帖由 msjoelui 於 2009-3-24 12:03 發表
Nikon fans~~

D50 users~

35/2,24-85/2.8-4 is my gear~~

C兄有35/2...
一支我喜愛的鏡頭...有冇配個金屬遮光罩...
作者: piyrag    時間: 2009-3-24 14:46
作者: hoihoi    時間: 2009-3-24 23:10
原帖由 hellobbandre 於 2009-3-24 10:42 發表

如果唔係點會出DBody一代比一代平,等你入局

簡直無底深潭
作者: hellobbandre    時間: 2009-3-25 17:29
原帖由 piyrag 於 2009-3-24 14:46 發表
我係canon用家

架生:
• 350D ( 給了老父用 )
• 40D
24-105mm F4L
• 50/1.8定焦
• EX580閃燈
• 防潮箱25L一個

好野離個 bor.

好想買,不過 budget 有限.
作者: hellobbandre    時間: 2009-3-25 17:31
原帖由 hoihoi 於 2009-3-24 23:10 發表

如果唔係點會出DBody一代比一代平,等你入局

簡直無底深潭

不能自拔.
作者: TerrySze    時間: 2009-3-25 21:49
原帖由 hellobbandre 於 2009-3-25 17:31 發表

不能自拔.

一入canon深似海...
作者: TerrySze    時間: 2009-3-25 21:52
原帖由 hellobbandre 於 2009-3-24 10:42 發表

REALLY ?
海笑時仲加價...叫人點買 ??
作者: hellobbandre    時間: 2009-3-25 22:47
原帖由 TerrySze 於 2009-3-25 21:52 發表

REALLY ?
海笑時仲加價...叫人點買 ??

3 月 1 日起加咗喇, 只係 lens 加, DSLR body,DC 無加.

代理要加,零售又跟住加,真係無奈
作者: watsoncheung    時間: 2009-3-26 12:30
小弟用DSLR 係二手nikon D70S. 大部份equipments都係以前買。d野都好舊嫁啦。

Nikon :
FM2  x 1,FE2  x 1,FM  x 1 ,D70s x 1 ,AIS 50mm/1.8,AIS 50mm/1.4 x 2
AIS 35mm/2,AIS 105mm/2.5,AIS 200mm/4,24mm/2.8D,35mm-70mm/3.5-4.6
重有兩支副廠

Mamiya :
M645 x 2 ,80mm/2.8,150mm f/2.8

TLR:
roleicord iv ,minotla autocord ,yashica 635

LOMO:
LCA,supersampler

Minox 35 GT

最多用嫁係nokia N82  
作者: kenneth    時間: 2009-3-26 12:38
作者: 龜速行    時間: 2009-3-26 14:47
watsoncheung c hing

wa wa

FM2 好機 好機
作者: watsoncheung    時間: 2009-3-26 14:49
原帖由 kenneth 於 2009-3-26 12:38 發表

嘩﹗成四個妾仕,真令人妒忌﹗ FM2 很正,小弟都很鐘意呢部機﹗

我都係好鐘意FM2。在之前我係用F601。不過有次去旅行。無電。影唔到。

浪費左好多靚風景。返港後 就買左FM2。唔怕無電。算一算 FM2都買左14年啦。

不過都有好多年無用過啦。而FM 同FE2 都係二手買返來。

有段時間我都係死硬一族。死都唔轉digital。點都唔買DSLR。

不過... digital 實在太方便了。 無辦法。後尾為左剛出世既小朋友就買左部二手DSLR。都幾好呀!

作者: piyrag    時間: 2009-3-26 14:52

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2