香港長跑網 - 長跑長友

標題: 4.1.09美津濃賽事拍攝分享 [打印本頁]

作者: Parco爸    時間: 2009-1-7 16:36
標題: 4.1.09美津濃賽事拍攝分享
在此想分享下呢次4.1.09美津濃半馬拍攝感受及小小技巧..

晨早眼屎未捽乾淨下到左車場..在車場各種原因下..輾轉7:15先到達停機砰..
現場人來人往..氣氛熱鬧..人都即刻醒晒…
遲來後果是無得影合照..所以即時行回起跑點..以便預計需時可預時間回終點位..
眼見距離8時開跑時間仲有十數分鐘…例牌行下幾個位..找個靚位及預算構圖..
行下行下..夠鐘準備回位之際..頂一聲..無線霸左我個位…再看看另一邊靚位…妖一聲..亞視又用埋..
算..拿拿聲再走前霸住路邊防撞欄隻腳..即刻企上去...8點夠鐘開跑.. (下刪除萬字..免得悶親閣下)

起點位拉爆..貪佢夠動感
在日光情況下..快門1/60或以下..光圈及ISO可盡收. .以令景深有保障…
拍攝時..右手打快門制一刻..左手同時轉動變焦環..速度人人不同..但要快…練習多D..命中率極高..
注意..拉爆焦點永遠在中間..如需構圖..只能在後期crop相作出焦點偏移…

賽道上全身或半身…
可用中距離鏡 70-300皆可 是次我選用70-200/2.8 貪其機動性高..為左景深淺一些及焦點準確..突出跑手...
我是先將焦點對路中一些景物...半按快門以令時滯少一些..焦點被鎖實後..就期待目標跑手進入預定焦距位置..數住跑手步數進入就按制..拍一聲..全中...
當然如無信心可用連拍制..以增加命中率..但缺點是回家選相掉相會好累...

另一方法..陷阱對焦...
鏡身對焦用 AF 機身對焦用AF-S 及set AF-ON 在目標距離對焦(假設20尺)..半按快門制..將機身對焦撥回M..重新構圖及撥回AF-S(保持半按快門)..
由於沒有目標進入對焦區(20尺)..快門是不會釋放..但當跑手進入時..快門就會自動打開...
此等方法..是等.等.等....可能會幾悶...所以我從沒採用...
注意:Nikon機種是可以...Canon機種可能唔可以...

衝線位...
光圈收細一點..以令景深可包晒計時牌及跑手衝線一刻...
現場光源因為大背光..頭段影是用A模及加適量EV...中後段因跑手是受光位..而件件跑衫不同色..但膚色又一樣..所以全部改用手動...
對焦預先對紅地毯邊位..數住跑手步數..一到就打制..
但..要考慮前前後後可能一堆人過或遮住要影的目標跑手...咁就硬食要放棄...
最後段..小弟好累..開始有點求其...死等2:30一刻...
注意:WB因頭段及尾段..陽光照射變化而出現偏差...

癈話咁耐..難得閣下看到呢到都未悶親..預祝閣下..下次賽事PB

作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-7 16:47
小妹唔會明白你講咁專業的東西,
多謝分享, 拍友同跑友的福氣!

相片好靚啊!
作者: batigoal    時間: 2009-1-7 16:52
parco ching,簡真係代錢落我袋啦! 分享!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-7 16:52
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-7 16:55
多謝 parco 兄賜教..小妹平時只係影下花花草草...同埋企定定既人仔...
希望有機會同 parco 兄 交流...
作者: 曲奇    時間: 2009-1-7 17:04
多謝Parco ching的分享...
希望有機會遲d跟你學下野呀..

作者: Parco爸    時間: 2009-1-7 17:14
咁多位..客氣啦..計埋呢次..小弟先係第2次影跑步..算不上什麼經驗...只係想分享下小小技巧...
每個跑手比賽時每一刻情景都好難忘..深信各位有心影..一定影得好捉得住...拍得好...
作者: 711MF    時間: 2009-1-7 17:20
作者: kenneth    時間: 2009-1-7 17:24
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2009-1-7 17:48
謝謝分享 ~ 不過小妹只得 kit 鏡 (18-70) ....
作者: blurmax    時間: 2009-1-7 17:51

Parco,

Thanks for the sharing of your experience despite I don't understand most of them.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: ivanbaby    時間: 2009-1-7 17:53
parco兄d相真係好靚...雖然唔係好聽得明..

作者: miller    時間: 2009-1-7 17:55
好有用,等我黎緊星期日試下先…
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-7 19:08
多謝Parco兄的拍攝心得,非常有用~
作者: Patrick    時間: 2009-1-7 20:52
陷阱對焦
謝謝分享!!!
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-1-7 21:02
謝謝分享, 等我都試下玩拉爆~~~
其他我都唔係好睇得明
作者: Parco爸    時間: 2009-1-7 22:50
各位大大..傾下講下...期待每次比賽都有靚相看....

艾莉絲.韋
當日早段..應該阻左妳位...sorry...中段我向後一個位..菲菲姐又殺到..我又阻住佢..
D70..加kit 一般情況夠用啦..係個WB日光下成日偏藍...如可以自己測WB或set 閃模..會好一點...

菲菲..
當日又是我阻住你個位...
拉爆無難度..在實對住隻杯玩都得...
作者: 晴朗    時間: 2009-1-7 23:28
原帖由 Parco 於 2009-1-7 16:36 發表
衝線位...
光圈收細一點..以令景深可包晒計時牌及跑手衝線一刻...
現場光源因為大背光..頭段影是用A模及加適量EV...中後段因跑手是受光位..而件件跑衫不同色..但膚色又一樣..所以全部改用手動...
對焦預先對紅地毯邊位..數住跑手步數..一到就打制..

呢句勁,多謝Parco CHing 的教導,果然受用不淺,有機會真要試試。
作者: Parco爸    時間: 2009-1-7 23:42
原帖由 Patrick 於 2009-1-7 20:52 發表
陷阱對焦" />" />" />" />
謝謝分享!!!

個陷阱玩法可能架架機有DD分別..
因我是幾年前用D70玩...
而家我用D200玩...唔水攪咁多野都得...
C兄明白AF-S重點係要在對焦情況下先會釋放快門就得....其他點set明白善用就可..
人人玩法不同...我自己無用過呢個玩法..因為會發覺好機械式好沉悶....失去攝影樂趣...
作者: 龜速行    時間: 2009-1-8 00:38
Parco c hing

謝謝分享!  相片好靚啊!

不過小弟都唔係好睇得明
作者: onon    時間: 2009-1-8 00:46
原帖由 龜速行 於 2009-1-8 00:38 發表
Parco c hing

謝謝分享!  相片好靚啊!

不過小弟都唔係好睇得明

唔駛明! 以後parco兄幫我哋影咪得囉! 唔該先!

作者: kandis    時間: 2009-1-8 00:58
謝謝Parco ching 的分享~~~
得益不少!!!
作者: 龜速行    時間: 2009-1-8 10:02
原帖由 onon 於 2009-1-8 00:46 發表 唔駛明! 以後parco兄幫我哋影咪得囉! 唔該先!

agree X 2
作者: 蘋果    時間: 2009-1-10 20:30
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-1-7 21:02 發表
謝謝分享, 等我都試下玩拉爆~~~
其他我都唔係好睇得明

x2
有機會都要try 一try
thanks for sharing

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2