香港長跑網 - 長跑長友

標題: 肥高新手想買跑鞋有冇好介紹~ [打印本頁]

作者: laidone    時間: 2009-1-12 16:26
標題: 肥高新手想買跑鞋有冇好介紹~
我係跑步新手因為太肥所以想靠跑步減肥~
而家想買對跑步鞋係運動場跑~
但我真係乜都唔識唔知應該買邊種先好~
希望各位前輩可以教教我~唔該晒~
我大概178cm高~
重197lb~
隔日係運動場跑~
細步慢跑~(速度大概同快步差唔多)
跑左1個星期多d~
開頭3-4日都可以慢跑足40分鐘~
但唔知點解呢幾次跑左20分鐘到對腳d(乳酸)充滿對腳~
而且係再跑唔到落去要靠好快取代~
但唔係唔夠氣~
唔知咁樣關唔關對鞋事~
因為小弟只係著以前對nike籃球彈功鞋去跑~
衷心感激各位前輩既幫忙~
作者: datoe    時間: 2009-1-12 17:06
178cm 197lbs 還是走路或騎單車比較安全;如果跑步,不管穿甚麼鞋,都很容易傷膝蓋
作者: laidone    時間: 2009-1-12 17:14
原帖由 datoe 於 2009-1-12 17:06 發表
178cm 197lbs 還是走路或騎單車比較安全;如果跑步,不管穿甚麼鞋,都很容易傷膝蓋

咁我係咪應該連慢跑都要停~
只作快步走或者急步走呢??
咁會唔會影響減肥既速度??
另外重想問如果快步或急步咁運動既時間係咪又應該長d??
唔該晒師兄既解答~
作者: datoe    時間: 2009-1-12 17:26
我不算師兄
我只是減肥成功者

我 176cm,體重從 105kg > 80kg

105>95: 走路
95>85: 騎車
85>80: 跑步

我建議你不要急
我用了兩年的時間
作者: laidone    時間: 2009-1-12 17:30
原帖由 datoe 於 2009-1-12 17:26 發表
我不算師兄
我只是減肥成功者

我 176cm,體重從 105kg > 80kg

105>95: 走路
95>85: 騎車
85>80: 跑步

我建議你不要急
我用了兩年的時間

師兄用左兩年~
死火啦~我驚兩年我等唔切呀~
我諗我遲d要加操一星期五日先得啦~
作者: datoe    時間: 2009-1-12 17:37
小心身體受不了
其實不運動也會瘦
光是不吃飯就可以急速減重了
但是病態

其實減肥不難
難在培養新的生活習慣

除非生病
會胖多半是因為生活習慣不良 (吃多動少)
所以改變你的飲食習慣,增加運動時間
多半就會瘦了

還是一句
不要急

兩年培養一個新的人生態度很划算
急速減重,又超速復胖
甚至傷肝傷腎傷膝蓋
不值得

三思
作者: 占基利    時間: 2009-1-12 17:39
如果太重的話!!
建議一些避震力強的鞋.
ASICS - KATANO 14 & 15 都應適合!!
作者: datoe    時間: 2009-1-12 17:39
至於買鞋要先看你的 Pronation
這裡很多師兄都超級專業
相信他們都會幫到你
作者: laidone    時間: 2009-1-12 19:30
原帖由 datoe 於 2009-1-12 17:37 發表
小心身體受不了
其實不運動也會瘦
光是不吃飯就可以急速減重了
但是病態

其實減肥不難
難在培養新的生活習慣

除非生病
會胖多半是因為生活習慣不良 (吃多動少)
所以改變你的飲食習慣,增加運動時間
多半 ...

唉........岩岩度又重左呀~
點解會咁架~
我而家已經食小左架啦~
作者: laidone    時間: 2009-1-12 19:31
原帖由 占基利 於 2009-1-12 17:39 發表
如果太重的話!!
建議一些避震力強的鞋.
ASICS - KATANO 14 & 15 都應適合!!

唔該師兄~
想問下對鞋幾錢到呢??
我大概會預500budget~
作者: 占基利    時間: 2009-1-13 00:03
$500 的話~~
美津濃的wave Creation系列可以.
荔枝角及觀塘的波鞋倉有約$4xx左右
作者: laidone    時間: 2009-1-13 08:51
原帖由 占基利 於 2009-1-13 00:03 發表
$500 的話~~
美津濃的wave Creation系列可以.
荔枝角及觀塘的波鞋倉有約$4xx左右

唔該師兄~
我侯先上網搵過d資料你所講既觀塘波鞋倉係咪係業發工廈果度呢~
如果係既話請回我一下啦, 因為我今晚想去買~

如果唔係既話可唔可以比個正確既地址比我, 唔該晒~
作者: datoe    時間: 2009-1-13 09:52
你不先研究一下你的雙足是 Over-pronated 還是 under-pronated 或是 neutral 嗎?
Creation /  Nirvana / Alchemy 都是最強保護性,但是分別適合不同步態

穿錯了鞋子
我可以這樣說
跑沒 2K
你就再也不想跑
作者: datoe    時間: 2009-1-13 10:05
我覺得減肥呢,未必要跑步,只要讓心跳維持在最大心跳的 80%,持續 1hr (前20分鐘無法燃燒脂肪,重點在後40分鐘)
然後食量也未必需要變少 (因為餓過頭更想吃),只要攝取的總熱量低於你現在標準體重的 20% 即可
你可以買支心跳表,讓運動效果發揮到最大
作者: pakcb    時間: 2009-1-13 10:42
樓主...我應該重過你喎...
我就一百八十幾九十磅
但係就得 167cm
唔介意的話可找找我d舊post看看
雖然幫助不大
但也可能從中找到一些資料有用
加上我係觀塘返工...有乜想問...都可問下
睇下幫唔幫到你

作者: laidone    時間: 2009-1-13 11:24
原帖由 datoe 於 2009-1-13 09:52 發表
你不先研究一下你的雙足是 Over-pronated 還是 under-pronated 或是 neutral 嗎?
Creation /  Nirvana / Alchemy 都是最強保護性,但是分別適合不同步態

穿錯了鞋子
我可以這樣說
跑沒 2K
你就再也不想跑

唔該師兄~
不過我唔係好識分自己係咩腳型喎~
可以係邊度有資料可以睇到架~

我會揀快步行遲d先會轉慢跑~
咁我應該揀Creation /  Nirvana / Alchemy邊種好呢?

真係唔好意思問咁多問題~
作者: laidone    時間: 2009-1-13 11:27
原帖由 datoe 於 2009-1-13 10:05 發表
我覺得減肥呢,未必要跑步,只要讓心跳維持在最大心跳的 80%,持續 1hr (前20分鐘無法燃燒脂肪,重點在後40分鐘)
然後食量也未必需要變少 (因為餓過頭更想吃),只要攝取的總熱量低於你現在標準體重的 20% 即可
你可 ...

又問想~
隻cp-12c可唔可以幫我計到師兄你所講呢d資料架~
作者: laidone    時間: 2009-1-13 11:31
原帖由 pakcb 於 2009-1-13 10:42 發表
樓主...我應該重過你喎...
我就一百八十幾九十磅
但係就得 167cm
唔介意的話可找找我d舊post看看
雖然幫助不大
但也可能從中找到一些資料有用
加上我係觀塘返工...有乜想問...都可問下
睇下 ...

師兄侯先睇過你幾個post想問你最終買左邊對鞋呢~
係nike定美津濃呀~
又想問觀塘業發工廈重有冇nike或美津濃d開倉波鞋睇呢~
唔該晒師兄既幫忙~
作者: datoe    時間: 2009-1-13 11:39
http://www.klavier.idv.tw/eob/triathlon/20071010.htm
作者: pakcb    時間: 2009-1-13 11:45
個d我係買晒...穿緊的

地址pm 你吧
收到嗎
作者: laidone    時間: 2009-1-13 12:36
原帖由 datoe 於 2009-1-13 11:39 發表
http://www.klavier.idv.tw/eob/triathlon/20071010.htm

睇完~
我諗我應該係Medium-arched neutral~
咁我應該買邊款鞋好呢??
麻煩晒師兄~
作者: laidone    時間: 2009-1-13 12:39
原帖由 pakcb 於 2009-1-13 11:45 發表
個d我係買晒...穿緊的

地址pm 你吧
收到嗎

收到晒唔該晒師兄~
多問一句知唔知道間野會幾點收鋪架?
作者: pakcb    時間: 2009-1-13 13:13
原帖由 laidone 於 2009-1-13 12:39 發表

收到晒唔該晒師兄~
多問一句知唔知道間野會幾點收鋪架?

八點定八點半...觀塘仲有間 NIKE FACTORY STORE
仲有係觀塘廣場買 錶 同耳筒...哈哈
作者: laidone    時間: 2009-1-13 13:50
原帖由 pakcb 於 2009-1-13 13:13 發表

八點定八點半...觀塘仲有間 NIKE FACTORY STORE
仲有係觀塘廣場買 錶 同耳筒...哈哈

nike知道係邊~
今晚早d去睇先得~
唔知d錶賣得貴唔貴呢~
作者: pakcb    時間: 2009-1-13 15:29
錶我指觀塘廣場個間喎
今日星期二
有開的
佢d錶...一般都算平
尤其casio....合理價錢
出面有可能平過佢..但真係要搵一輪
一般佢都平過出面
至於seiko佢個d係水貨黎...買前問清楚

如果你係買呢個網成日提個隻百幾蚊50lap
就買啦...暫時都唔見有人匯報平過佢
我自己就買左三百五個隻...你可以找找我d舊post 都見

nike 隔離開左間...無乜野好買的...運動用品開倉...可以不理
不過有時間咪行下羅..

作者: laidone    時間: 2009-1-13 16:44
原帖由 pakcb 於 2009-1-13 15:29 發表
錶我指觀塘廣場個間喎
今日星期二
有開的
佢d錶...一般都算平
尤其casio....合理價錢
出面有可能平過佢..但真係要搵一輪
一般佢都平過出面
至於seiko佢個d係水貨黎...買前問清楚

如果你係買呢個網成日提個 ...

敝啦~ 我都而家都唔知要買邊對鞋先岩呀~
我一陣就要去買架啦~
作者: pakcb    時間: 2009-1-13 18:05
唔好買 外露...超大舊 air 個d

我個人覺air 都可以..但只係 唔見到透明成個air bag個種
或者 zoom air 都ok
今日行過nike都有幫你睇過下
直入後面右邊有對藍色....唔係最右邊個d超大個d
個對zoom air 都幾好
唔知有無你size 就真
雖然 nike 收八點...但只係得一對ok

所以你都係先去 美記個間睇下多d
留意...要問店員....好多size唔係一定有
creation 同 rider 吧
作者: pakcb    時間: 2009-1-13 18:13
大家都係肥...我覺
最初跑步...唔係同人比賽...唔使話好勁咁跑
主要係養成習慣就好夠
你又唔會勁跑的...所以安安穩穩的跑鞋都ok了
唔好話好大力踏步
控制好個身...唔好話好大的跳躍動作...即係唔好成個人彈下彈下咁跑
應該都問題不大
(以上只係個人經驗愚見分享未必全對,有錯請其他ching指教 )
作者: laidone    時間: 2009-1-14 11:04
原帖由 pakcb 於 2009-1-13 18:05 發表
唔好買 外露...超大舊 air 個d

我個人覺air 都可以..但只係 唔見到透明成個air bag個種
或者 zoom air 都ok
今日行過nike都有幫你睇過下
直入後面右邊有對藍色....唔係最右邊個d超大個d
個對zoom air 都幾好
...

真係唔該感激感謝非常多謝你呀幫我留意埋d鞋~

登錄/註冊後可看大圖

我尋晚上左果間都買左啦~
我開頭都唔知邊隻打邊隻~
原來佢要搵美記個code先知係邊對~
但我又冇記底個code所以要自己搵~
搵左好耐終於比我見到對美記rider 11 wave啦~

登錄/註冊後可看大圖

賣緊4百尾~
之後隔離都有一對係rider 12 wave呀~

登錄/註冊後可看大圖

竟然係同價~

登錄/註冊後可看大圖

不過我唔知佢地有乜分別~
我但抱著新款好d既態度買左對12~
尋晚試快行好舒服喎~
其實11好d定12好d既呢~
因為我尋晚趕時間冇試埋11~
作者: laidone    時間: 2009-1-14 11:07
原帖由 pakcb 於 2009-1-13 18:13 發表
大家都係肥...我覺
最初跑步...唔係同人比賽...唔使話好勁咁跑
主要係養成習慣就好夠
你又唔會勁跑的...所以安安穩穩的跑鞋都ok了
唔好話好大力踏步
控制好個身...唔好話好大的跳躍動作...即係唔好成個人彈下彈 ...

我而家冇得慢跑因為好多c hing都話我太重唔適合跑用快行會好d~
c hing你開始果時係咪都係快行架??
我會試下盡量放輕腳步去行~
作者: pakcb    時間: 2009-1-14 11:43
我最初係...跑
還記得...跑個千二就死咁
可能係咁...加上自己目標係完成...係運動...唔雖要勁...唔係速
所以便以盡量放慢...最量唔辛苦去跑
跑既時間...記得要做好熱身
尤其我地呢D又肥又少運動的新手
例如定左五個圈...約2KM
可能第一個圈係行
第二個圈係快步
第三圈先慢跑
第四圈快少少
第五圈慢跑
我最初真係慢到成三分半一圈
所以咁跑一轉都十五分鐘多

初跑...唔好有壓力係時間到...放鬆D...去感覺跑步...去習慣跑步
呼吸...心跳...瞭解一下自己的反應作日後調整

留意..以我地黎講...運動係想健康..唔係想傷身
只要慢慢一步步...唔好急
千奇唔好一次過勁跑到散晒...無晒心..同體力去跑
到養成左個習慣...包你...長跑長有...哈~~
作者: 龜速行    時間: 2009-1-14 11:58
laidone c hing

小弟開始果時都係快行(跑步機)

最初行半小時   後來行1小時

後來再去公園慢跑半小時 再快的半小時

再慢跑街..............慢慢來

同意 pakcb c hing話

"養成左個習慣...包你...長跑長有...哈~~"

c hing add oil ar
作者: laidone    時間: 2009-1-14 12:04
原帖由 pakcb 於 2009-1-14 11:43 發表
我最初係...跑
還記得...跑個千二就死咁
可能係咁...加上自己目標係完成...係運動...唔雖要勁...唔係速
所以便以盡量放慢...最量唔辛苦去跑
跑既時間...記得要做好熱身
尤其我地呢D又肥又少運動的新手
例如定左 ...

c hing我覺得你所講既2km好好呀~
第一圈行~
第二圈慢跑~
第三圈快少少~
第畏圈慢跑~
第五圈行~
我都要跟住咁樣去做先得~
c hing咁你係咪一路重覆一至五咁做呀??
咁去到5咪要行兩個圈先慢跑係嘛??
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-14 12:08
作者: laidone    時間: 2009-1-14 12:24
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-14 12:08 發表

肥高師兄,
建議wave rider 12呀!
幾好保護架!" />" />

我尋晚就係買左呢對啦瘋師兄~

登錄/註冊後可看大圖

著數真係好爽~

登錄/註冊後可看大圖

作者: pakcb    時間: 2009-1-14 12:42
原帖由 laidone 於 2009-1-14 12:04 發表
c hing我覺得你所講既2km好好呀~
第一圈行~
第二圈慢跑~
第三圈快少少~
第畏圈慢跑~
第五圈行~
我都要跟住咁樣去做先得~
c hing咁你係咪一路重覆一至五咁做呀??
咁去到5咪要行兩個圈先慢跑係嘛??

我屋企樓下就係公園...所以幾就腳
因為有d朋友唔係咁近...甚至要坐車先去到跑
所以就可能會覺得...咁遠水路...跑個十五分鐘咁短...可能覺好煩
咁可能自己作適量調整吧
見d醫學節目講...每天有三十分鐘帶氧運動最好
自己衡量一下自己能力黎配合調節

我有個朋友...初初見人跑...佢又去跑...訓完個晏覺...一起身就咁就跑
失頭哥條根就咁...拉傷左...成三星期
所以...熱身拉根呢d...千萬不可忽視
作者: alauded    時間: 2009-1-23 00:17
我都係肥人,6呎,100公斤以上。我跑唔睇時間,跑到目的地就跑返屋企。有D sense of accomplishment 咁
作者: yanson8    時間: 2009-1-23 12:29
運動系加速身體的新陳代謝,亦可以講系排除身體污穢的東西,避免D東西阻塞而導致肥胖,但有D人運動依然肥胖(相對呢只系健康D既),系因為呢仲人吸收好,食量大,睡眠好……
    所以要達到減肥的效果,建議系運動的基礎上(每天不少于30分鐘,每周不少于200分鐘左右),制定好飲食及睡眠計劃:
一控制飲食,先是控制量,其次系控制攝入的成分,建議多食蔬菜類及水果,少食肉類辛辣煎炸食物。
二睡眠時間,睡眠時間建議一天不低于6個半小時不多于8小時(對減肥者)。
    或許開始會很不習慣,但一旦習慣就會有明顯的效果。最后建議飲綠茶,因為含堿性有助于排泄身體的油脂。祝你減肥成功!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2