香港長跑網 - 長跑長友

標題: 老老實實講.. [打印本頁]

作者: ivanbaby    時間: 2009-1-13 17:03
標題: 老老實實講..
跑得快過其他人, 你地會唔會覺得自滿?唔好話自滿, 會唔會不自覺地飄飄然?
速度去到10k 30min-35mins 或 35min-40mins既人..
你地會唔會有種比人快, 走在前面既自豪感?

作者: witchycatcat    時間: 2009-1-13 17:23
我會呀....
我次次既跑都數一數二既....我會覺得好勝人一籌架.....
講真....數一數二..包尾喎,唔係個個長跑網既ching/ctse都得架嘛,呵呵
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-13 17:27
原帖由 witchycatcat 於 2009-1-13 17:23 發表
我會呀....
我次次既跑都數一數二既....我會覺得好勝人一籌架.....
講真....數一數二..包尾喎,唔係個個長跑網既ching/ctse都得架嘛,呵呵

x2, 咁橋?? 我次次既跑都數一數二既.
1.23唔好同我爭包艇喎!
跑得慢有著數, 有人陪跑同教路.
作者: kenneth    時間: 2009-1-13 17:28
作者: ivanbaby    時間: 2009-1-13 17:29
其實呢條問題係好人性的...
而且我對高手既心態實在極有興趣..雖然自己跑得屎..
但有時快過舊紀錄或自己所定既目標人物...都會幾開心..

如果身為前列既跑手..感覺會唔會好強烈呢?
定係已經跑到無乜感覺...心如止水?
作者: 亞平    時間: 2009-1-13 17:31
原帖由 kenneth 於 2009-1-13 17:28 發表
我未到閣下所講的速度,唔答了。

小弟可答..肯跑並可以跑得動,無論快慢長短,每人心中都會有自亳感!
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-13 17:38
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-13 17:27 發表

x2, 咁橋?? 我次次既跑都數一數二既.
1.23唔好同我爭包艇喎!
跑得慢有著數, 有人陪跑同教路.

嘻嘻~ 我打算在年廿八果晚一路同眾 ching ctse 吹水一邊跑 wow...
(小妹跑步可以講野... 即係跑得唔快啦... )
作者: stanwong    時間: 2009-1-13 17:38
原帖由 亞平 於 2009-1-13 17:31 發表

小弟可答..肯跑並可以跑得動,無論快慢長短,每人心中都會有自亳感!
同意!小弟雖然跑得慢,但只要有進步,心中都有一份自豪感架
作者: 龜速行    時間: 2009-1-13 17:41
"小弟可答..肯跑並可以跑得動,無論快慢長短,每人心中都會有自亳感!"

同意X2

小弟覺得用心完成每一次跑步 自己都會有自亳感!!!!

"講真....數一數二..包尾喎,唔係個個長跑網既ching/ctse都得架嘛,呵呵"

咁橋 X3
作者: 亞平    時間: 2009-1-13 17:42
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-13 17:38 發表

嘻嘻~ 我打算在年廿八果晚一路同眾 ching ctse 吹水一邊跑 wow...
(小妹跑步可以講野... 即係跑得唔快啦... )

跑步可以講野... 唔係一定跑得唔快架... 小弟見識過7兄,梁兄,wong sir 邊跑邊傾,氣唔喘,又唔駛飲水架..
ee可能都同佢地一樣架...
作者: 法蘭    時間: 2009-1-13 17:43

平哥哥!

小弟絕對認同!
作者: ivanbaby    時間: 2009-1-13 17:43

咁又係!
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-13 17:49
原帖由 亞平 於 2009-1-13 17:42 發表

跑步可以講野... 唔係一定跑得唔快架... 小弟見識過7兄,梁兄,wong sir 邊跑邊傾,氣唔喘,又唔駛飲水架..
ee可能都同佢地一樣架...

我點同佢地比呢...
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-1-13 18:14
"小弟可答..肯跑並可以跑得動,無論快慢長短,每人心中都會有自亳感!"

同意 x 3, 只要有進步, 見到自己一次比一次快已經好有自亳感!

"講真....數一數二..包尾喎,唔係個個長跑網既ching/ctse都得架嘛,呵呵"

數一數二... 包尾!!? 小弟認第二無人敢認第一
作者: 細明哥    時間: 2009-1-13 18:20
包尾都咁多人爭
作者: 龜速行    時間: 2009-1-13 18:28
細明哥 c hing

小弟不是爭!!
 是事實......
作者: cu83    時間: 2009-1-13 19:23
原帖由 stanwong 於 13-1-2009 17:38 發表
同意!小弟雖然跑得慢,但只要有進步,心中都有一份自豪感架

x2  呢句好 "arm" 好似小弟呢類龜速跑手聽
作者: blurmax    時間: 2009-1-13 20:52

Despite I'm a slow runner (PB of 10 K = 46 mins+), I do feel proud of being a runner gar!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 比因    時間: 2009-1-13 20:59
憑我一雙腳, 一個飲水背囊, 沒有跑不到的路. 自毫感唔係來自快, 係來自別人辦不到, 我辦到的優越感.
作者: khl0310    時間: 2009-1-13 21:22
我自己係學校入面就跑差唔多最快...
但唔係次次有自滿ge感覺
有時其實自己發揮得唔好都嬴,
就知道唔係自己勁而係對手唔得...
同埋自己心知出到去比賽勁人仲大把...
但開心ge感覺總有ge...
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-13 21:53
每當我有呢程想法
就會提醒自己仲有好多好多人快過我....
作者: onionufo    時間: 2009-1-14 10:58
唔會,小弟跑步都係跟自己鬥,破到自己紀錄先會有滿足感。唔會因為跑得快過人而開心
作者: 曲奇    時間: 2009-1-14 11:21
原帖由 onionufo 於 2009-1-14 10:58 發表
唔會,小弟跑步都係跟自己鬥,破到自己紀錄先會有滿足感。唔會因為跑得快過人而開心

me 2~~
會因為自己順利完成一個賽事而感到開心..
當然有時也會因為未盡全力去完成賽事而感失落..
作者: pwong5618    時間: 2009-1-14 12:50
原帖由 ivanbaby 於 2009-1-13 17:03 發表
跑得快過其他人, 你地會唔會覺得自滿?唔好話自滿, 會唔會不自覺地飄飄然?
速度去到10k 30min-35mins 或 35min-40mins既人..
你地會唔會有種比人快, 走在前面既自豪感?

見到好多Ching & ctse 都係爭住認數一數二(包尾),

仲未有人答到個point, 其實成績越好D跑手,應該大部份都會更謙虛、更加上進的,因為他們見識到,人上有人,天外有天的道理,很少有自滿的,因為一但自滿便沒有進步空間同動力,但係人又有好多唔同類型的,有些人會咁都唔出奇,但以我的以前經驗及認識很多一、二線及三線的高手,返而係二、三線D高手有些有此態,他們不自覺地飄飄然,不可一世!
你哋可以睇吓呢到D高手,米拿同白師兄,佢地都好謙虛及上進的,希望大家以佢地為榜樣!

作者: oscar    時間: 2009-1-14 13:18
作者: di692    時間: 2009-1-14 14:06
我次次都入三甲(係倒數包尾), 嘻嘻
作者: lionchiu    時間: 2009-1-14 14:10
我覺得只要完成到比賽同埋快過自己上次個時間....
就已經有好大ga 滿足感.....
有獎固然開心....但就算冇獎都唔會灰心
等下次拿.....只有肯努力同付出
唔洗驚冇機會....
作者: di692    時間: 2009-1-14 14:22
原帖由 lionchiu 於 2009-1-14 14:10 發表
我覺得只要完成到比賽同埋快過自己上次個時間....
就已經有好大ga 滿足感.....
有獎固然開心....但就算冇獎都唔會灰心
等下次拿.....只有肯努力同付出
唔洗驚冇機會....

絕對同意ching的說法
第一大原則--完成整個比賽已經好大滿足感。
再加上時間可以快過上次的話就更大大大滿足了!!
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-1-14 14:43
如果我跑快左,我會嘲笑對手,我最大既對手就係自己,今日既我如果跑贏左昨日既我,我會嘲笑昨日既我~~
作者: miller    時間: 2009-1-14 22:18
其實水平越高o既跑手就越知道一山還有一山高呢個道理,亦都知道無可能每場都pb,每次比賽前都會預先set好一個目標,達到目標咪有滿足感咯…

此外,大部份跑手都知道同自己水平差唔多o既跑手,好多時都係同佢地比拚下,快過佢地又唔會有咩特別,反而有時比賽途中會特意跑埋一齊,你帶下我我帶下你咁,希望帶快大家o既pacing﹙好似單車手互相擋風咁﹚…
作者: oscar    時間: 2009-1-14 23:21
作者: SimonFai    時間: 2009-1-15 12:40

Me tooo   
作者: 特種部隊    時間: 2009-1-15 16:08
無呢種感覺,反而比啲外形睇嚟會慢過自己的人過頭(例如肥過自己、師奶形、阿伯款),就會有種悲憤交集嘅心情。
作者: kopo1128    時間: 2009-1-15 17:35
其實一山還有一山高. 永遠都有人在你前面. 我覺得應該同自己比較, 有進步就自然開心.
作者: 華dee    時間: 2009-1-15 17:52
運動時會產生一種叫做(安多芬)物質, 所以我想是這原因嗎?
作者: Parco爸    時間: 2009-1-15 22:15
  呢個topic...可能小弟最無資格去討論...
之但係...小弟做乜都是以盡力而為作為原則..無論今次有冇好過上次...心態一樣...
好過上一次可以好多原因..差過上一次又可以好多原因...
重點是..咩結果..我都會事後檢討....期望下次改善...
我覺得詐...下下子有同人鬥心態..個人會好累..

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2