香港長跑網 - 長跑長友

標題: 怎樣鼓勵身邊的人跑步 [打印本頁]

作者: stanwong    時間: 2009-1-14 16:31
標題: 怎樣鼓勵身邊的人跑步
小弟經常去運動場練跑,在我慫恿下,大人有時也會跟去,但她每次只係慢跑一、兩個圈,就話腳冇力(不是冇氣),不能繼續跑下去,我唯有叫她行下圈。

大人以前完全冇運動,身體很虛,我相信跑步對她身體會有幫助,不想她放棄,有什麼好辦法鼓勵她繼續堅持跑下去呢?
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-14 16:35
作者: stanwong    時間: 2009-1-14 16:44
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-14 16:35 發表

起碼你家大人肯跑一兩個圈, 已經好好!
但次次跑得果一兩個圈,唔知有冇用呢 而且冇進步的話,我怕佢冇引唔再跑下去。
作者: kenneth    時間: 2009-1-14 16:45
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-14 16:46
跑兩個圈已經800m, 對於唔做開運動身體虛弱的人來說, 成績已經唔錯.
唔好心急, 慢慢跑, 跑完再快行一兩個圈, 跑跑下就長啲, 跑跑下就強啲......

去年小妹開始跑平台兩三個圈, 跑跑下跑出單車徑, 跑跑下一個站又一個站,
滿足感同身體精神.....自然會推動繼續跑, 今年向第一個渣打半馬進發.
加油!
作者: ivanbaby    時間: 2009-1-14 16:59
嗯, 有時見到一pair的人都會一起參加比賽,
很羨慕!
作者: 龜速行    時間: 2009-1-14 17:20
小弟大人都常常同小弟跑(有參加賽事)

大人喜歡行山多D(她說跑比較悶) 小弟喜歡跑多D

2個人"就就" (he he 不過大人就小弟多D)

例如 跑完步 > 吃雪糕
       完成左賽事 >  吃自助餐
       跑完成??k >  吃10下 10下
       去下長跑網D約跑 > 吃 sea food (好好玩  好開心)

不要有壓力和逼跑步(小弟學習中)

慢慢來
 長跑長友 ar
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-14 17:31
作者: 龜速行    時間: 2009-1-14 17:38
瘋狂兄!!!
 wa wa 小弟..........
作者: blurmax    時間: 2009-1-14 17:43
用:
原帖由 龜速行 於 2009-1-14 17:20 發表

完成左賽事 >  吃 ...
天作之合!

X 2

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: stanwong    時間: 2009-1-14 17:47
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-14 16:46 發表
跑兩個圈已經800m, 對於唔做開運動身體虛弱的人來說, 成績已經唔錯.
唔好心急, 慢慢跑, 跑完再快行一兩個圈, 跑跑下就長啲, 跑跑下就強啲......

去年小妹開始跑平台兩三個圈, 跑跑下跑出單車徑, 跑跑 ...
多謝師姐,我會鼓勵佢,以妳為榜樣,希望佢堅持到!
作者: stanwong    時間: 2009-1-14 17:48

好羡慕呀
作者: 曲奇    時間: 2009-1-14 17:58

x 3~
十分合拍呀..
作者: schnix    時間: 2009-1-14 18:45
原帖由 stanwong 於 2009-1-14 16:31 發表
小弟經常去運動場練跑,在我慫恿下,大人有時也會跟去,但她每次只係慢跑一、兩個圈,就話腳冇力(不是冇氣),不能繼續跑下去,我唯有叫她行下圈。

大人以前完全冇運動,身體很虛,我相信跑步對她身體會有幫助, ...

由細到大我都有鼻敏感, 細個又有過哮喘, 以前醫生次次都會叫我做運動, 我都係當耳邊風, 咁多年來無聽架
西藥食到人好虛, 又用左好多錢睇鼻既專科醫生, 最後為左身體可以健康D, 唔想再食藥, 所以先決心跑下步
第一次跑步, 跑左幾百米就無氣要停低, 無氣/無力係正常的, 比多D 鼓勵佢啦, 等佢可以多D 決心, 跑多幾次過左哩個階段, 就會好好多架啦

作者: 龜速行    時間: 2009-1-14 18:51
stanwong c hing

thank ar

遲D 同c hing & c hing 大人 賽事見

cookie97 c tse

thank ar
作者: allanccl    時間: 2009-1-14 19:44
原帖由 stanwong 於 2009-1-14 16:31 發表

大人以前完全冇運動,身體很虛,我相信跑步對她身體會有幫助, ...

ching已經成功左一半啦,可以試下開始的時侯急步行圈,也好有功效的,記得前年我開始學跑步,一開始就跑,唔洗十五分鐘,個膝頭哥痛到眼水都標埋,後來也是用急步行半小時,過左一個月,等對腳適應左之後先至學跑。
作者: stanwong    時間: 2009-1-14 23:05
大人已睇過各位回覆,以下是她的留言
----------------------------------------------------------------
謝謝各位。今晚行和跑加埋都有8個圈,初初落場較累,行和跑完後感覺很好,我會繼續下去的。

Isa
----------------------------------------------------------------
作者: schnix    時間: 2009-1-14 23:12
原帖由 stanwong 於 2009-1-14 23:05 發表
謝謝各位。今晚行和跑加埋都有8個圈,初初落場較累,行和跑完後感覺很好,我會繼續下去的。

Isa
...

咁就好啦, 一定會越跑越多, 越跑越健康架
作者: allanccl    時間: 2009-1-14 23:12
原帖由 stanwong 於 2009-1-14 23:05 發表

Isa
...

Isa ctse,  恭喜您,好成功啊! 不要心急,慢慢加多d,多左運動,您會好明顯覺得身體健康好多的。
加油! 長跑長有! 長跑長友!
作者: 龜速行    時間: 2009-1-14 23:20
原帖由 stanwong 於 2009-1-14 23:05 發表 大人已睇過各位回覆,以下是她的留言 ----------------------------------------------------------------謝謝各位。今晚行和跑加埋都有8個圈,初初落場較累,行和跑完後感覺很好,我會繼續下去的。Isa ...
Isa c tse 
well done !!!!! 

add oil ar!!! 

作者: wongc    時間: 2009-1-14 23:28
我相信我係一個成功例子.

我都係近幾年先開始跑, 愈跑愈開心, 愈跑愈鍾意, 咁好自然就會想身邊的人一齊跑, 我家老爺一開始時都跑唔到一個圈, 個樣就好似想死咁, 佢覺得要佢跑10K係絕對無可能的事.  我又呃又氹咁, 久唔久就叫佢陪我跑(其實係我陪佢跑), 去完比賽又不停咁同佢講比賽中的趣事.  慢慢......真係好慢, 足足有幾年佢先應承報左個3K比賽. 哈哈, 比賽完, 返來到佢唔停口咁講話幾辛苦, 不過都有人仲慢過佢.......之後?  7K, 然後10K.  雖然佢話10K係佢的極限, 不過佢都keep住跑呀!

所以ching唔洗急, 慢慢來, 你要陪佢跑(佢的速度), 當佢可以跑多少少的時候, 你先同佢報下細D比賽, 等佢feel下比賽的樂趣, 佢一定上癮!!!
作者: 亞平    時間: 2009-1-15 00:09
Stanwong 師兄,我也有一個小小的故事可以跟你分享,有空來看看吧!
[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記 帖#213
作者: stanwong    時間: 2009-1-15 00:23
原帖由 wongc 於 2009-1-14 23:28 發表
我相信我係一個成功例子.

我都係近幾年先開始跑, 愈跑愈開心, 愈跑愈鍾意, 咁好自然就會想身邊的人一齊跑, 我家老爺一開始時都跑唔到一個圈, 個樣就好似想死咁, 佢覺得要佢跑10K係絕對無可能的事.  我又呃 ...
小弟都會先陪佢跑一圈當熱身,之後我就撇甩佢了,因為要用自己步速練嘛,不過都會鼓勵下佢架。
作者: stanwong    時間: 2009-1-15 00:28
原帖由 亞平 於 2009-1-15 00:09 發表
Stanwong 師兄,我也有一個小小的故事可以跟你分享,有空來看看吧!
[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記 帖#213
平師兄,你的故事很受用,小弟獲益良多。為了以身作則,小弟都要努力了
作者: kopo1128    時間: 2009-1-15 00:48
My wife started to run even without me. However, it is extremely difficult to ask her to run with me in the beginning.  After she saw how good I lost my weight , we keep eating a lot of delicious food such as hotpot, steaks, bufets and night snack together. Since I can this running practice, my weight can be kept at certain level.  She keeps gaining weight unil she decided to want to lose weight by running. Then I buy her very pretty Nike running clothes and now she run automatically.  However, she recently injuried her knees as she run 3 to 5 km every day which is too much for a beginner.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-15 01:00

Isa
...

Isa ctse,

叻叻啊!完成8個圈, 3200M.

唔好心急, 慢慢跑, 慢慢行, 記得拉筋熱身, 唔好一落場就跑, 跑完再快行2個圈.

有冇叫老公仔買對跑鞋俾妳呀? 合適的鞋好重要, 唔受傷先可以長跑長有.

加油!努力!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-15 01:34
原帖由 kopo1128 於 2009-1-15 00:48 發表
My wife started to run even without me. However, it is extremely difficult to ask her to run with me in the beginning.  After she saw how good I lost my weight , we keep eating a lot of delicious food ...

kopo真係好老公啊! 大人有靚跑衫著, 跑步動力實倍增啦!
作者: alfredyu    時間: 2009-1-15 10:39
喜歡跑步好似係緣份, 好似好難令任何人跑, 或者令跑步的人不跑.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-16 01:49
Stanwong不如幫太太開個跑步blog, 記錄跑步進度, 等大家鼓勵她.

越跑越健康, 越跑越健美.
作者: stanwong    時間: 2009-1-16 10:32
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-16 01:49 發表
Stanwong不如幫太太開個跑步blog, 記錄跑步進度, 等大家鼓勵她.

越跑越健康, 越跑越健美." />" />
ctse的提議不錯!今晚同佢講下先。
作者: tstcktt    時間: 2009-1-16 16:57
我上年想報渣打半馬,但大人前年參加了一個三項鈇人訓練班減肥后,想玩渣打10K,所以被迫陪她跑10K。一直以為她無可能完成比賽,誰知她又可以1H25'完成。

但今年捉她去練跑很多時都不去,久不久都跟我去運動場跑圈,約跑4-5K,但一曝十寒那會有進步,所以今年她都不參加渣打。還好她一個月都有1-2次跟我跑步。所以參加比賽真的令人有動力去練跑。
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-16 17:18
原帖由 alfredyu 於 2009-1-15 10:39 發表
喜歡跑步好似係緣份, 好似好難令任何人跑, 或者令跑步的人不跑.

第一次聽見用"緣份"黎比喻跑步,有意思!
作者: 龜速行    時間: 2009-1-16 23:06
"喜歡跑步好似係緣份"

有意思X2
作者: 亞平    時間: 2009-1-16 23:23
原帖由 龜速行 於 2009-1-16 23:06 發表
"喜歡跑步好似係緣份"

有意思X2

捱唔過跑步辛苦期既人,就係冇緣份既人!
捱過了既人注定呢世人同跑步結下不解之緣!

作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-17 00:34
原帖由 亞平 於 2009-1-16 23:23 發表

捱唔過跑步辛苦期既人,就係冇緣份既人!
捱過了既人注定呢世人同跑步結下不解之緣!

下! 跑步都講緣份??
真係懶人唔跑步有千萬個理由.
咁唔知道小妹同跑步結左緣未呢?
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-17 10:42
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-17 00:34 發表

下! 跑步都講緣份?? " />" />
真係懶人唔跑步有千萬個理由.
咁唔知道小妹同跑步結左緣未呢?

當有一日發覺自己跑步再唔係純粹為減肥/為健康去跑,而無得跑又唔安樂、心思思想跑的話,咁你就開始跟跑步結緣了~
作者: 亞平    時間: 2009-1-17 10:53
原帖由 上水馬王 於 2009-1-17 10:42 發表

當有一日發覺自己跑步再唔係純粹為減肥/為健康去跑,而無得跑又唔安樂、心思思想跑的話,咁你就開始跟跑步結緣了~

馬王兄講得好,小兄早係數年前經已結了緣.一年四季,從未間斷.
叮叮噹師姐肯定也結了緣,只係唔知緣深定緣淺?

作者: stanwong    時間: 2009-1-17 11:23
小弟對於跑步肯定是情深緣淺,明明很愛,卻只能淺嚐,未能真箇銷魂。
跑了三年,期間總有些傷病、事故,壞了我的好事。好像一對戀人,仍只在拍散拖階段,未能真正結婚。
看別人的blog,很羡慕可以一星期跑足五六日,我跑三四日隻腳都負苛不了。明明腳痛,都要扮冇事,以免影響身邊人。
很怕我與跑步的緣份突然結束,一旦自己都跑不下去,如何以身作則,鼓勵身邊的人跑步?
作者: 龜速行    時間: 2009-1-17 11:31

保重!! 保重!!

小弟認爲長跑是 細水長流 淡淡的緣份
 長跑長友
作者: 鬼影    時間: 2009-1-17 12:38
其實兩人一齊玩就得啦,唔一定跑步。
你可以買一輛小單車比大人,你跑步追佢單車
佢開心時你又可以練速度。
作者: Alfred    時間: 2009-1-17 18:37
原帖由 stanwong 於 17/1/2009 11:23 發表
小弟對於跑步肯定是情深緣淺,明明很愛,卻只能淺嚐,未能真箇銷魂。
跑了三年,期間總有些傷病、事故,壞了我的好事。好像一對戀人,仍只在拍散拖階段,未能真正結婚。
看別人的blog,很羡慕可以一星期跑足五六日,我跑三四日隻腳都負苛不了。明明腳痛,都要扮冇事,以免影響身邊人。
很怕我與跑步的緣份突然結束,一旦自己都跑不下去,如何以身作則,鼓勵身邊的人跑步?

師兄無需要嗟嘆!傷病、事故,壞了我的好事。好像一對戀人,打情罵俏,間中頂咀啫!很羡慕可以一星期跑足五六日,我跑三四日隻腳都負苛不了。吾等並非專業運動員,三四日已經好足夠,身體會話俾我哋知佢頂唔順的。明明腳痛,都要扮冇事,以免影響身邊人。值得為你身邊人高興,因為你確切愛護他們,你亦應為自己而自豪。很怕我與跑步的緣份突然結束,不會,因為有長跑網嘅師兄師姐支持、鼓勵及鞭策。一旦自己都跑不下去,如何以身作則,鼓勵身邊的人跑步?可以,一齊參加長跑網網友活動,啦啦隊打氣及/或做攝影師。
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-18 00:54
原帖由 Alfred 於 2009-1-17 18:37 發表

師兄無需要嗟嘆!傷病、事故,壞了我的好事。好像一對戀人,打情罵俏,間中頂咀啫!很羡慕可以一星期跑足五六日,我跑三四日隻腳都負苛不了。吾等並非專業運動員,三四日已經好足夠,身體會話俾我哋 ...

x2, 加入長跑網, 有許多師兄師姐支持你, 鼓勵你, 鞭策你.
作者: stanwong    時間: 2009-1-18 23:59
原帖由 Alfred 於 2009-1-17 18:37 發表

師兄無需要嗟嘆!傷病、事故,壞了我的好事。好像一對戀人,打情罵俏,間中頂咀啫!很羡慕可以一星期跑足五六日,我跑三四日隻腳都負苛不了。吾等並非專業運動員,三四日已經好足夠,身體會話俾我哋 ...
很高興今日首次參加了長跑網的約跑活動,受到大家感染,令小弟更有動力的跑下去。可能我的性格太執著,定了訓練計劃就希望要完成,完全冇顧及身體發出的訊號,大人成日話我有「強迫症」。今次休息了三日才跑今日呢個長課,跑完雖然隻腳肌肉有些少緊和微痛,但感覺良好,休息一兩天應可再操。小弟明白到不應太強迫自己,最重要是享受跑步的樂趣!
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-19 00:12
原帖由 stanwong 於 2009-1-18 23:59 發表
很高興今日首次參加了長跑網的約跑活動,受到大家感染,令小弟更有動力的跑下去。可能我的性格太執著,定了訓練計劃就希望要完成,完全冇顧及身體發出的訊號,大人成日話我有「強迫症」。今次休息了三日才跑今日呢個 ...

今日好高興認識stan師兄~

大家一齊跑真係好開心,越跑越上癮
作者: 曲奇    時間: 2009-1-19 00:15
原帖由 stanwong 於 2009-1-18 23:59 發表
很高興今日首次參加了長跑網的約跑活動,受到大家感染,令小弟更有動力的跑下去。可能我的性格太執著,定了訓練計劃就希望要完成,完全冇顧及身體發出的訊號,大人成日話我有「強迫症」。今次休息了三日才跑今日呢個 ...

Enjoy Running!
得閒約多d網友一齊練跑,令你更有意志跑落去..
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-19 00:17

有第一次就有第二次.........一齊跑動力大好多.
留意下身體發出的訊息, 傷左冇得跑就慘囉!
作者: kopo1128    時間: 2009-1-19 00:35

STAN兄, 今日好高興認識你. 希望以後有機會一齊練跑.
作者: 亞平    時間: 2009-1-19 09:47
原帖由 kopo1128 於 2009-1-19 00:35 發表

Stan兄,好高興認識你~~
作者: stanwong    時間: 2009-1-19 10:24
小弟也很高興認識各位呀!以後一定會再參與長跑網活動,或者會同埋大人來,相信受大家感染,可更容易鼓勵佢跑步。
作者: stanwong    時間: 2009-1-19 10:27
原帖由 kopo1128 於 2009-1-19 00:35 發表

小弟少練長練,尋日走左16K都好甘!等我練好D耐力,同kopo兄走番轉!
作者: hobbywet    時間: 2009-2-3 15:42
有時帶佢出席下賽事,等佢感受下賽事的氣氛
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-4 00:21
Stanwong,

渣打當日, 有冇叫太太一起去睇比賽?
作者: stanwong    時間: 2009-2-4 10:13
原帖由 叮叮噹 於 2009-2-4 00:21 發表
Stanwong,

渣打當日, 有冇叫太太一起去睇比賽?
太太要出trip,來唔到啦!
作者: 龜速行    時間: 2009-2-4 20:49
小弟大人今天主動跑域多利道完成左20k

大人最長的距離

小弟好開心ar(小弟先跑左17k)
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-4 21:51
原帖由 龜速行 於 2009-2-4 20:49 發表

大人最長的距離

速行兄好野!
速行大大好野!
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-4 21:56
前幾日有位朋友打電話黎向小弟拜年,言談間透露正準備馬拉松,並勵鼓對方多跑步,不過對方好似無乜興趣
作者: 龜速行    時間: 2009-2-4 22:17
謝謝  馬王 c hing
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-2-4 22:19

大人最長的距離

龜ching 同 龜ching 大大好野呀!!
作者: stanwong    時間: 2009-2-4 22:21
原帖由 上水馬王 於 2009-2-4 21:56 發表
前幾日有位朋友打電話黎向小弟拜年,言談間透露正準備馬拉松,並勵鼓對方多跑步,不過對方好似無乜興趣
我開始相信,跑步能否養成習慣係一種緣份,勉強不來。只有以身作則,慢慢感染身邊的人,能否成功就只有隨緣吧
作者: 龜速行    時間: 2009-2-4 22:26
馬王 c hing 朋友是不是第一年跑渣打??

可能跑過今年後, 感受下賽事的氣氛!!

出年有興趣DD

向好哪面想!!

長跑長友
作者: 龜速行    時間: 2009-2-4 22:28
thank ar

kcchu c hing

渣打大家 add oil ar
作者: stanwong    時間: 2009-2-4 22:44
龜ching 是否和大人一齊跑半馬?很羡慕啊
小弟都係跑半馬,大家一齊加油吧!
作者: schnix    時間: 2009-2-4 22:48

大人最長的距離

感受到你既喜悅, 速行CHING到時同大人一同享受比賽啦!
作者: 龜速行    時間: 2009-2-4 23:16
schnix c tse 
thank ar

yes ar!!

作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-4 23:30

大人最長的距離

恭喜速兄同速嫂, 一齊跑半馬, 一齊跑人生馬拉松, 令人羨慕!
叫速嫂渣打前唔好再跑, 要充分休息迎接渣打囉!

我地同一組一齊出發架! 起點同終點見.

作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-4 23:31
原帖由 stanwong 於 2009-2-4 10:13 發表
太太要出trip,來唔到啦!

唔緊要啦! Stan繼續會參加比賽, 總有機會叫太太去感受跑步的氣氛.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-4 23:33
原帖由 上水馬王 於 2009-2-4 21:56 發表

影響一個得一個, 影響一點得一點, 時候到對方就會開始跑步.
加油! 努力!
作者: 龜速行    時間: 2009-2-5 00:44
叮叮噹 c tse

thank !! 收到!!

stan c hing

遲D stan c hing & Isa c tse 賽道上見

add oil ar
作者: lewischan    時間: 2009-2-6 17:09

我发现叫人跑跟叫人入教会一样困难
作者: 上水馬王    時間: 2009-3-2 22:41
今晚見到Stan兄操到身水身汗,而Stan嫂就為ching準備了幸福寶礦力,見到ching開心的樣子,場面非常蜜甜.....咁岩俾小弟呢個電燈膽見到~

唔知Stan嫂今晚有無落場跑呢?
作者: stanwong    時間: 2009-3-2 23:25
原帖由 上水馬王 於 2009-3-2 22:41 發表
今晚見到Stan兄操到身水身汗,而Stan嫂就為ching準備了幸福寶礦力,見到ching開心的樣子,場面非常蜜甜.....咁岩俾小弟呢個電燈膽見到~

唔知Stan嫂今晚有無落場跑呢?
咁都比你撞到
佢都跑左少少,主要都係行圈
佢只係間唔中跑下,始終未能養成跑步習慣,不過肯跟我來都已經好開心啦
作者: 上水馬王    時間: 2009-3-3 18:50
原帖由 stanwong 於 2009-3-2 23:25 發表
咁都比你撞到
佢都跑左少少,主要都係行圈hgj091" />" />hj
佢只係間唔中跑下,始終未能養成跑步習慣,不過肯跟我來都已經好開心啦" />" />

阿嫂肯跟你入運動場已經成功了一半,Stan兄繼續努力!
作者: coolmanlai    時間: 2009-3-3 22:13
我俾獎金佢哋
作者: leehyalbert    時間: 2009-3-4 12:18
以前好難叫得我太太去跑步, 因為佢聽過某些跑步負面的影響(例如傷膝, 特別有一d新聞說女性跑步特別易傷), 加上佢自己亦經常打羽毛球.
但佢見到我厘幾年的腰圍由32吋減至28吋, 體重由150減至120磅, 做人亦都積極左, 從以前大飲大食又唔郁, 星期六日掛住睇波. 到而家經常跑步, 身體又精神又健康, D中年病(脂肪肝, 膽固醇高, 高血壓)好番晒. 加上佢早幾個月前發覺自己肥左好多(因為成日為孩子的功課掛心, 攪到少左去打羽毛球), 都試下跟我一早去跑步, 一星期跑兩日, 每日40分鐘左右(當然跑得好慢). 後來最近甚至參加渣馬10公里, 都可以1小時6分完成, 現在佢甚至主動找我陪佢一齊跑(因為我一星期有兩日是休息唔跑, 但為了支持她, 我都陪她慢jog).
作者: 龜速行    時間: 2009-3-4 12:39
leehyalbert c hing & 太太

好 o野!!!!

藉得高興!!!!

add oil ar!!!!
作者: leehyalbert    時間: 2009-3-4 15:28
原帖由 龜速行 於 2009-3-4 12:39 發表
leehyalbert c hing & 太太

好 o野!!!!

藉得高興!!!!

add oil ar!!!!

大家咁話

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2