香港長跑網 - 長跑長友

標題: 邊度有 Garmin 405 賣? [打印本頁]

作者: cu83    時間: 2009-1-24 10:41
標題: 邊度有 Garmin 405 賣?
邊度有 Garmin 405 賣?
香港好似唔覺有代理賣 !!
作者: di692    時間: 2009-1-24 13:04
係乜黎架??
可否詳細說明
作者: spmho    時間: 2009-1-24 15:27
原帖由 cu83 於 2009-1-24 10:41 發表

有的.....你可以上香港代理(asia link)個網找.....
灣仔有、尖沙咀有......
作者: cu83    時間: 2009-1-24 18:27
出面有人賣 $2800, 知唔知邊度賣平d??
作者: allanccl    時間: 2009-1-24 22:25
原帖由 di692 於 2009-1-24 13:04 發表
係乜黎架??
可否詳細說明

Garmin Forerunner405GPS運動手錶是全台第一個跑步者專用中文衛星導航儀,能即時記錄您的運動狀況,將資料無線傳輸至您的電腦進行更詳盡分析。它同時可監測您運動的時間、距離、速度、消耗的卡路里以及心率等多種資料,而且還能在您訓練當中給予適當的指導,協助您完成設定的訓練課程。創新的智慧感觸環操作介面讓您在訓練的過程中,不必刻意停下,即可快速地瀏覽資料,找到您所需的功能。支援虛擬夥伴功能,能幫助您更上一層樓,達到最佳的體適能狀態。
http://www.garmin.com.tw/products/FR405_TWN/index.html
作者: 力    時間: 2009-1-24 22:44
原帖由 cu83 於 2009-1-24 18:27 發表
出面有人賣 $2800, 知唔知邊度賣平d??

曾有ching話攀山賣緊$2750。
如你識人係米国, 果邊賣$300美元。
作者: 占基利    時間: 2009-1-24 23:48
香港攀山中心有售$2750.近旺角好景對面.有黑色!!!
小弟都想買,但考慮到早個月前買了心跳錶,所以都放棄了.
作者: slack    時間: 2009-1-25 18:18
見網上幫$2300好平
作者: 占基利    時間: 2009-1-26 01:17
原帖由 slack 於 2009-1-25 18:18 發表
見網上幫$2300好平

係香港網嗎??
作者: cu83    時間: 2009-1-26 17:17
原帖由 slack 於 25-1-2009 18:18 發表
見網上幫$2300好平

which website?
Do the price include the heart rate monitor belt?
作者: arsenal_fans    時間: 2009-1-26 21:18
呢個要$2800 !
http://www.shopeasy.com.hk/productPR_0000466_Prt_b5.html
作者: cu83    時間: 2009-1-26 23:41
外國網上買加稅加運費好似都差不多,都係搵番上面提到嘅香港代理買算啦!!
作者: lvrunner    時間: 2009-1-27 01:29
Whether buying it in HK or US, I think it is still too expensive!  I am still holding out waiting for the price to come down a little.

作者: cu83    時間: 2009-1-29 23:34
When do you think Garmin will lower 405's retail price?
If it have to wait until its new watch launch, then it may be months or even years later....
作者: 占基利    時間: 2009-1-29 23:44
都係果一句~~ 早買早享受~~
作者: chanlouis911    時間: 2009-2-1 23:51
Do you knowhow to use it???
Anyone can teach me???

I just buy it today $2750!!!!
作者: lvrunner    時間: 2009-2-4 06:17
原帖由 chanlouis911 於 2009-2-1 07:51 發表
Do you knowhow to use it???
Anyone can teach me???

I just buy it today $2750!!!!

Doesn't it come with a manual?
作者: lvrunner    時間: 2009-2-4 06:18
原帖由 cu83 於 2009-1-29 07:34 發表
When do you think Garmin will lower 405's retail price?
If it have to wait until its new watch launch, then it may be months or even years later....

I expect the price will go down a little by summer.
作者: cu83    時間: 2009-2-4 11:20
how much do you expect the price cut will be?
作者: allanccl    時間: 2009-2-4 21:50
原帖由 cu83 於 2009-1-24 10:41 發表

CU sir,今日行黃金商場,途經福仁商場,有一間專賣對講機既舖頭,我見佢賣左Garmin forerunner101好耐,多口問句 有無405,佢話要訂,並立即替我打電話給總代理,覆我話折實HK$2580,全套連胸帶。

作者: drexler    時間: 2009-2-4 23:30
cool....$2580? 正喎...早半年前發現就好!
作者: chanlouis911    時間: 2009-2-5 14:02
原帖由 lvrunner 於 2009-2-4 06:17 發表

Doesn't it come with a manual?

Yes ar...
I know how to use it now la!!haha!!
作者: allanccl    時間: 2009-2-5 14:58
原帖由 drexler 於 2009-2-4 23:30 發表
cool....$2580? 正喎...早半年前發現就好!

個老板話呢d GPS銷量唔好,所以唔會放現貨係廚窗,因為代訂關係,唔怕壓貨跌價,封左蝕本之門,所以可以便宜些。可能半年前都係呢個價啦,不過無人問,變左無人知咁樣會平d。
作者: cu83    時間: 2009-2-5 19:33
原帖由 allanccl 於 5-2-2009 14:58 發表
個老板話呢d GPS銷量唔好,所以唔會放現貨係廚窗,因為代訂關係,唔怕壓貨跌價,封左蝕本之門,所以可以便宜些。可能半年前都係呢個價啦,不過無人問,變左無人知咁樣會平d。

真係唔該哂 allan兄,行街街都記得小弟嘅問題,呢份心意真難得,再次多謝!!
小弟今日已經打
電話去訂貨,明天有得攞啦,真 Happy Happy 呀!!
作者: allanccl    時間: 2009-2-5 19:38
原帖由 cu83 於 2009-2-5 19:33 發表

真係唔該哂 allan兄,行街街都記得小弟嘅問題,呢份心意真難得,再次多謝!!
小弟今日已經打咗電話去訂貨,明天有得攞啦,真 Happy Happy 呀!!

恭喜恭喜,就快有新玩具喇!
作者: allanccl    時間: 2009-2-6 00:01
原帖由 cu83 於 2009-2-5 19:33 發表

小弟今日已經打咗電話訂貨明天有得攞啦,真 Happy Happy 呀!!

嘩! 估唔到呢間舖頭咁有效率,咁CU sir check清楚d配件胸帶等等齊唔齊,快d用完比個報告大家啦!
作者: chanlouis911    時間: 2009-2-7 01:54
Allan兄你又買隻玩下!!!
一齊玩一齊Happy!!!
作者: allanccl    時間: 2009-2-7 08:38
原帖由 chanlouis911 於 2009-2-7 01:54 發表
Allan兄你又買隻玩下!!!
一齊玩一齊Happy!!!

我已經有好多呢d玩具啦,不過分開功用而矣,還有,先兩個月才買了一個新玩具,係Holux M245 GPSport,它是大熒光幕顯示時速距離等等資料,還可以記錄n咁多條track,總代理話市面未有得賣,睇我用後評語,不過我試過之後,發覺佢d track夾唔番落google map度,總代理而家靿緊頭,d 專家諗緊解決方法。
作者: cu83    時間: 2009-2-7 21:12
今日先至攞, 起碼玩番一兩個月先知...
作者: allanccl    時間: 2009-2-7 21:39
原帖由 cu83 於 2009-2-7 21:12 發表
今日先至攞, 起碼玩番一兩個月先知...

會唔會聽朝就試新玩具?
作者: slack    時間: 2009-2-12 16:30
i went to small shop-G/f computer market, they said $2300??, they dont show garmin watch, but more polar watch.
作者: evechan5354    時間: 2009-2-12 18:13
POLAR D錶都唔平呀, 所以我都前果排買左隻GARMIN 405, 不過最慘唔知係咪正係SUPPORT WINDOW VISTA, 因為買左後, 個SOFTWARE RUN唔到!!!>_<
作者: evechan5354    時間: 2009-2-12 18:16
唔好意思, 我係話好似唔SUPPORT WINDOW VISTA....>_<..因為我用緊VISTA
作者: cu83    時間: 2009-2-12 22:36
原帖由 allanccl 於 7-2-2009 21:39 發表
會唔會聽朝就試新玩具?

SCM 當日試咗, 將 data load 過上電腦, 時間同距離都好似幾準!!
呢個星期喺國內出差, 如果有空真係想試吓跑番轉, 順便再試試隻錶!!
作者: cu83    時間: 2009-2-12 22:37
原帖由 evechan5354 於 12-2-2009 18:16 發表
唔好意思, 我係話好似唔SUPPORT WINDOW VISTA....>_

我係用 XP, 所以都唔知係咪唔support VISTA....
作者: D文    時間: 2009-2-15 00:37
想問下GARMIN系列使用方法係 gps定位>跑一段路>停gps>upload上部腦睇結果,
咁響跑緊ga時間係咪都有顯示跑左幾遠?如有的話,又可唔可以自動分返1km一個mark咁分返每k時間呢?
作者: Kc@ruby    時間: 2009-2-15 08:51
我剛剛係呢度買, GARMIN Forerunner 405  $2380!!
不過就無心跳胸帶

http://www.expansys.com.hk/p.aspx?i=174177
作者: Fox    時間: 2009-2-15 18:34
想在這請教有用Garman405的Ching,Ctse,我用了405一段時間,心跳和距離相當準確。但高度和速度有很大偏差。以跑城門河為例,紀錄會顯示最高速度49.1km/hr, 總計下降(total descent)905m. 另步速(pace)也會不穩定。未知各Ching/Ctse是否有相同情況。謝。
作者: Fox    時間: 2009-2-15 18:43
標題: 回復 36# 的帖子
跑緊ga時間係有顯示跑左幾遠。可以自動分返1km一個Lap(Auto lap 功能),可以顯示目前平均/實時步速及由起跑至目前平均步速。
作者: D文    時間: 2009-2-15 19:40
原帖由 cnbikeman 於 2009-2-15 18:43 發表
跑緊ga時間係有顯示跑左幾遠。可以自動分返1km一個Lap(Auto lap 功能),可以顯示目前平均/實時步速及由起跑至目前平均步速。

thx ching
咁除左計步速外,會唔會都可以即時check lap time 呢?
因為小弟都好有興趣入隻用下
作者: Fox    時間: 2009-2-15 21:31
標題: 回復 40# 的帖子
如巳設定Auto Lap, 每跑完一圈, 會自動報該圈時間(可設定報警聲提示)。未知是否巳解答你的問題?
作者: cu83    時間: 2009-2-15 21:32
根據我用咗 6 次嘅試驗結果,
距離:相當準確
均速:應該都準
心跳:應該都準
高度:唔敢肯定(未試過跑山)
作者: Fox    時間: 2009-2-15 22:00
標題: 回復 42# 的帖子
cu85 Ching, 你跑的地方和Training centre 軟件所紀錄的高度是否接近?我跑城門河,高度應該是海拔5m左右。但Training centre 軟件所紀錄的高度範圍是0至100m,誤差不小。
作者: D文    時間: 2009-2-15 22:59
原帖由 cnbikeman 於 2009-2-15 21:31 發表
如巳設定Auto Lap, 每跑完一圈, 會自動報該圈時間(可設定報警聲提示)。未知是否巳解答你的問題?

多謝 ching的解答,
因為小弟初時以為d數據要upload左響map度睇,原來係跑緊都睇到,真係好吸引
作者: Fox    時間: 2009-2-16 00:59
唔使客氣。
作者: Fox    時間: 2009-2-16 02:11
標題: 回復 34# 的帖子
我出差上海試用過OK,從上海飛回香港也紀錄到, distance :1585.5km, pace: 0.05 min/km.
作者: sunbird    時間: 2009-2-16 03:21
原帖由 D文 於 2009-2-15 19:40 發表

thx ching
咁除左計步速外,會唔會都可以即時check lap time 呢?
因為小弟都好有興趣入隻用下hgjD115" />" />hj

每次 lap 完都show last lap time(LLT) 。 另外可以放 last lap time(LLT)  在即時資訊看 (即menu>setting>data field>training 1或2 (我唔用training 3)),set 完後,你每次計時,都會輪流show 即時資訊 ,即 training 1及2及3的資訊。

原帖由 CU83

根據我用咗 6 次嘅試驗結果,
距離:相當準確
均速:應該都準
高度:唔敢肯定(未試過跑山)

根據我用咗 9 個月嘅試驗結果,
距離:通常準確,套落garmin connect (google map) 睇番條路通常準確
均速:lap time 應該都準
速度:指錶show 即時 speed / pace 應該都準。不過看在 garmin connect (Training centre) 看速度,有d波幅,可能過敏,例如停低過馬路起步一刻
高度:唔準,例如跑鄧肇堅運動場,d高低誤差不可接受
綜合:用得好開心
作者: cu83    時間: 2009-2-16 09:16
標題: 回復 47# 的帖子
其實重有一樣功能我唔知隻錶計得準唔準~~就係卡路里計算
呢點可能對想減肥嘅人士有用...但其實都唔知點check啱唔啱
作者: drexler    時間: 2009-2-16 11:20
我都用了半年,都有以下感覺

距離:算準確, 有+3~8% 通常計多左長度
均速:未試過用auto lap
速度:我覺得唔太準確
心跳:最準確
高度:一d都唔準, 睇返個software data,竟然可以有- 數出現(落左海),  d高低誤差不可接受
綜合:我都用得好開心, 隻錶又靚仔

CHing們你地識唔識set customer field? 因為我最想display 時間,心跳同distince 係一個畫面上
作者: spmho    時間: 2009-2-16 12:08
原帖由 drexler 於 2009-2-16 11:20 發表
我都用了半年,都有以下感覺

距離:算準確, 有+3~8% 通常計多左長度
均速:未試過用auto lap
速度:我覺得唔太準確
心跳:最準確
高度:一d都唔準, 睇返個software data,竟然可以有- 數出現(落左海),  d高低誤差不可接受
綜合:我都用得好開心, 隻錶又靚仔

CHing們你地識唔識set customer field? 因為我最想display 時間,心跳同distince 係一個畫面上

我用左2、3個月,有以下感覺
距離:算準確,有+3~8% 通常計多左長度,特別附近多高樓,誤差越大。
均速:auto lap好好用,我自己auto lap 1k,做參考唔錯
速度:我只用average pace,因為pace或speed的變化太大了
心跳:我不用的
高度:同意一d都唔準, 我試用佢跑運動場,佢會話佢有越伏
支援:garmin training center其實好好用,可以set到唔同既interval time,又可以睇返pace/k
綜合:都幾好用,起碼返到屋企,開左電腦就自動幫你upload record

drexler師兄,set customer field......
先長按menu-->settings-->data fields
因為data field最多可以有3版,每一版最多可以display3個data,假定閣下set1版同3個data (--> training 1-->3 fields)
入左之後你會見到個黑色cursor,如果你轉個錶圈,你會見到個cursor去唔同既fields
咁你按一下個錶圈,就可以選你想要既野.....選完後按右上(start/stop)....

聰明的你...其實玩一兩下就知點轉
作者: Fox    時間: 2009-2-16 12:55
多謝幾位Ching分享。綜合幾位Ching使用經驗,距離、心跳、均速準確;pace/speed、高度唔準是405的"特點",不是應用或維修的原因。Auto Lap真是好功能,跑步感覺較自由,會較積極去跑新路或新路徑組合而無需考慮跑了多少公里,對我這種新手特別有用。
作者: drexler    時間: 2009-2-16 14:33
原帖由 stanleyhpm 於 2009-2-16 12:08 發表

我用左2、3個月,有以下感覺
距離:算準確,有+3~8% 通常計多左長度,特別附近多高樓,誤差越大。
均速:auto lap好好用,我自己auto lap 1k,做參考唔錯
速度:我只用average pace,因為pace或speed的變化太 ...

我就係被佢玩左幾次, D field亂晒先唔想點搞
作者: allanccl    時間: 2009-2-20 10:18
原帖由 cnbikeman 於 2009-2-16 12:55 發表
多謝幾位Ching分享。綜合幾位Ching使用經驗,距離、心跳、均速準確;pace/speed、高度唔準是405的"特點",不是應用或維修的原因。Auto Lap真是好功能,跑步感覺較自由,會較積極去跑新路或新路徑組合而無需考慮跑了多 ...

X2
想問一個大家無提到既問題,d電點樣?叉電?用得幾耐?可否行山用---有無定位資料(經緯度)?是否純粹跑步專用?
作者: drexler    時間: 2009-2-20 10:58
原帖由 allanccl 於 2009-2-20 10:18 發表

X2
想問一個大家無提到既問題,d電點樣?叉電?用得幾耐?可否行山用---有無定位資料(經緯度)?是否純粹跑步專用?

叉電, 好快叉滿, 當然又用得好快, 一次全馬around 4 hours都可以用左55%電
有經緯度資料,因為都係用public gps
作者: allanccl    時間: 2009-2-20 11:05
原帖由 drexler 於 2009-2-20 10:58 發表

叉電, 好快叉滿, 當然又用得好快, 一次全馬around 4 hours都可以用左55%電
有經緯度資料,因為都係用public gps

咁即係可以用到8個鐘頭。都算OK喎。
位置資料是不是只有經緯度?可唔可以set其它形式如UTM、KK?
作者: 超人阿四    時間: 2009-2-21 13:25
Chings,

I saw the following comment from amazon.com . Have you experienced such problem?

"(1) Useless when wet (yes, that includes sweat). The fact that you cannot toggle between screens or do anything with the bezel while the device is wet should have caused the designers to toss out this novel touch sensitive concept and stick with what works. Instead, they decided to go with a neat design concept that works great when the salesperson is showing it to you at the store, but will provide endless hours of frustration when you are out running and just want to see your heart rate. This is my first bullet point because it is the best example of the type of design failures that make this a terrible device. "

Full version: http://www.amazon.com/review/R21 ... wpnt#R21I7U2IVK1IQX
作者: Fox    時間: 2009-2-21 23:35
標題: 回復 55# 的帖子
紀錄位置功能(Save location) 有經緯度,在表上可查看。但未必是Ching所要的資料。我是GPS盲,未能回覆其他問題,希望其他Ching補充。個人認為405較適合跑步,因高度不準確,無地圖,電池祇能用8小時。用於行山真要想清楚才買。
作者: Fox    時間: 2009-2-21 23:47
標題: 回復 56# 的帖子
可能未到夏天超大汗的時候,暫時未遇上所講問題。但外圈接觸式控制的確不是次次順利,另背光也會無意中誤開。因此我把背光開著時間和亮度減小,節省誤開背光的電力。
作者: leehyalbert    時間: 2009-2-28 23:45
根據我用2個月的經驗, 平常練習算非常準確, 我在大埔新界北警察總部對落的單車徑起步, 一直至沙田運動場對出11km, 將data入落電腦後, 用google earth看番我所跑的路線, 無任何徧離. 再加上有留意有其他長跑比賽(看落應該是馬拉松推廣社的半馬所留下)的marking, 比對之下, 應該很準確, 比起如Polar RS800sd (我之前用開)的footpod準確得多. 跑田徑場10公里(25個圈)之只差50米左右.

之後美津濃半馬亦準確, 但最差反而是渣打全馬, 在彌敦道起點, 預早10多分鐘找訊號有少少困難, 起跑後到擎天半島左右(1km - 2km)竟然個表響, 話無左訊號, 後來過了十幾廿秒, 又再重新收到, 兩條隧道同港島果邊畢打街隧道預左收唔到, 全程竟然43.5km, 之後看番google earth, 發現路線徧移到離晒譜, google earth竟然顯示到起點在九龍公園裏面, 一直跑到柯士甸道先回復正常, 跟著在港島中環又係徧移到七彩, 駱克道, 記利佐治街亦如是, 直至入維園果段先至顯示正常.

總結而言, 除了隧道一定差之外, 高樓大廈亦比較差, 亦個亦都在預料之內. 返而在彌敦道, 樹蔭下有少少反常, 因為平常在上面所講的單車徑都有不少樹蔭, 都非常正常.

以上測試希望比大家作為參考
作者: Yuk    時間: 2009-3-12 00:11
我想問下隻405有冇自動導航?即係入左個ROUTE落去之後佢教你點行?因為我成日迷路...

依家英國廣告賣緊隻GARMIN FORERUNNER 50. 但係見香港既CHING都冇討論過.係唔香港冇做代理?
作者: Yuk    時間: 2009-3-12 00:14
我想問下隻405有冇自動導航?即係入左個ROUTE落去之後佢教你點行?因為我成日迷路...

依家英國廣告賣緊隻GARMIN FORERUNNER 50. 但係見香港既CHING都冇討論過.係唔香港冇做代理?
作者: miller    時間: 2009-3-12 10:35
原帖由 leehyalbert 於 2009-2-28 23:45 發表
根據我用2個月的經驗, 平常練習算非常準確, 我在大埔新界北警察總部對落的單車徑起步, 一直至沙田運動場對出11km, 將data入落電腦後, 用google earth看番我所跑的路線, 無任何徧離. 再加上有留意有其他長跑比賽 ...

無辦法,呢個真係GPS o既弱點,如果你跑新界一定會好少少,跑市區就真係要三思喇…

我都諗緊買唔買好…
作者: kenneth    時間: 2009-3-12 11:27
作者: leehyalbert    時間: 2009-3-13 12:49
原帖由 u4o83 於 2009-3-12 00:11 發表

係無自動導航, 只可輸入你save左的座標, 方便你快點定位

已經有新model代替, 叫FR60, 不過同Forerunner 50樣, 無GPS function, 同埋比Forerunner 50貴
作者: daniel0415    時間: 2009-3-19 16:55
原帖由 allanccl 於 2009-2-4 21:50 發表

CU sir,今日行黃金商場,途經福仁商場,有一間專賣對講機既舖頭,我見佢賣左Garmin forerunner101好耐,多口問句 有無405,佢話要訂,並立即替我打電話給總代理,覆我話折實HK$2580,全套連胸帶。

allanccl ching,

我都想買405,可唔可將該鋪頭的電話pm我,thank you !
作者: scchu    時間: 2009-3-20 23:27
原帖由 daniel0415 於 19/3/2009 16:55 發表

我都想買405,可唔可將該鋪頭的電話pm我,thank you !

我估個間係 XXX Shop.

可到 Garmin 香港代理的分銷名單找找.

作者: leehyalbert    時間: 2009-3-21 21:31
原帖由 daniel0415 於 2009-3-19 16:55 發表

我在"旅行家"買, 我半年前買, $2800

地址: 香港灣仔軒尼斯道164-166號亨寧商業大廈4樓 電話: 21161971
作者: daniel0415    時間: 2009-3-22 11:50
唔該晒樓上兩位ching;allanccl ching已pm我,經已打去福仁商場那間問過,仲係$2,580連埋HR Monitor,星期一攞貨。
作者: Left3    時間: 2009-3-24 22:38
今早去北角跑斜路, 掂知跑下跑下唔見咗過Polar Footpod,單買都成$800-900,就算扣死條鞋帶都試過飛出唻。所以想轉405,但我多在市區,港島北岸,寶雲道一帶跑,又担心405個gps收得唔好,其他FUNCTIONS又用唔盡,有d心大心細。

另外為何405可配FOOTPOD? 和GPS的功能好似有重複。可否只買錶及心跳帶?會平多少?

各位ching ctze意见如何?
作者: Fox    時間: 2009-3-25 02:56
405 footpod 是選配件,$2580應该是表+心跳帶,唔包footpod.

作者: Kc@ruby    時間: 2009-3-25 09:26
標題: 回復 69# 的帖子
Left3 Ching,
個 FOOTPOD 係 for 室內用,樓上咪有講  Forerunner405 連埋HR Monitor  $ 2,580,你可以PM daniel0415 或亮哥
港島北岸,寶雲道一帶跑,(我都係跑由北角至柴灣,北角經百福道上金督夫人馳馬徑),隻 405 個GPS 接收都冇問題

作者: leehyalbert    時間: 2009-3-25 14:32
[quote]原帖由 Left3 於 2009-3-24 22:38 發表

登錄/註冊後可看大圖

作者: leehyalbert    時間: 2009-3-25 14:34
Left3 ching你好,

其實footpod同GPS係無衝突, 因為有好多時如果去到一D地方係收唔到GPS訊號, 室內用跑步機, 又或者參加渣打全馬或半馬, 要經過西隧, 果時footpod 就大派用場.

我買左405之後都email過去Garmin問過, 佢地回覆俾我話forerunner 405預設係用GPS計算距離, 就算你同時開著GPS同戴上footpod(即表示兩個訊號都有), Forerunner 405都會只係用GPS的資料, 如果跑到一D收唔到GPS訊號的地方如隧道, 就會自動跳用footpod, 到有番GPS就會立即轉用GPS, 關鍵就是手表裏面有一項設定就是選擇用GPS或者是footfod(預設是GPS, Garmin的人員在email裏面提我千萬不可改, 亦都無需要改, 因為他說廠方估計大家無這需要更改這設定, 所以大家在user manual裏面是找不到這項的提示的), 我亦親身試驗過, 真的可行, 例如我同時戴上footpod及開著GPS, 之後在Training Center睇番資料, 當我用google earth睇番, 係好準確睇番我所跑過的路線, 如果淨係用footpod, 根本在地圖上係睇唔到路線的. 加上我係由大埔跑到沙田, 中間係有條小隧道係收唔到GPS, 但果度仍然記錄到我所跑的距離, 而我睇番google earth, 確實看到我果日所跑的路線果一小段路地圖上是斷開了的. 而當我在室內用跑步機, 就算收唔到GPS訊號(我試驗時係開著GPS), 而我戴上footpod, 一樣能夠記錄到距離.
希望以上能夠幫到你啦!!

作者: e.c.    時間: 2009-4-3 14:28
原帖由 Fox 於 2009-2-15 18:43 發表

請問點樣可以set番一個lap幾長?
作者: 占基利    時間: 2009-4-3 14:44
想問一下405既footpad約多少錢呢???
作者: e.c.    時間: 2009-4-3 15:48
原帖由 占基利 於 2009-4-3 14:44 發表

我見到呢一段
http://www.amazon.co.uk/review/R2IVE7NXJI02OD/ref=cm_cr_dp_cmt?ie=UTF8&ASIN=B000UO61HC&nodeID=560798#wasThisHelpful
We were having the same dilemma. The footpod that comes with theForerunner 50 is indeed the same as this standalone pod, had thisconfirmed by Garmin Support. Currently the prices are £59.99 for thestandalone, or £49.99 for the Forerunner 50 with the Footpod included(though was down to £39.99 the other week so we grabbed one to get theFootpod for our 405!). I guess they can discount the Forerunner 50packs more aggressively then accessories. We managed to pair theForerunner 50 footpod with our 405 (although we had to replace thebatttery as it seemed dead on arrival, a quid or two from your localhardware store), and it works well. Go for the Forerunner 50 pack.
唔知香港有無 50 賣呢?同埋幾錢呢? 咁好似抵過就咁買footpod " />" />

作者: leehyalbert    時間: 2009-4-3 17:04
原帖由 占基利 於 2009-4-3 14:44 發表

我經總代理買, $900
作者: leehyalbert    時間: 2009-4-3 17:11
原帖由 e.c. 於 2009-4-3 14:28 發表

請問點樣可以set番一個lap幾長?

先按環上的menu一秒左右進入, 之後轉動環直至去到Training, 輕按環進入, 再選Options, 進入Options 後, 再選Auto lap, 進入之後, 再選By distance, 選擇你理想的距離, 例如400m=0.4km or 1 km, 決定好後, 再按enter就可以.

希望幫到你
作者: 占基利    時間: 2009-4-3 18:44
原帖由 leehyalbert 於 2009-4-3 17:04 發表

我經總代理買, $900

$900.........成套咪成$3500......厲害厲害!!!
作者: e.c.    時間: 2009-4-4 00:02
原帖由 leehyalbert 於 2009-4-3 17:11 發表

先按環上的menu一秒左右進入, 之後轉動環直至去到Training, 輕按環進入, 再選Options, 進入Options 後, 再選Auto lap, 進入之後, 再選By distance, 選擇你理想的距離, 例如400m=0.4km or 1 km, 決定好後, 再按 ...

Yeah thank you! 除此我搵到好多教學, 感覺好過佢果本咁簡單既manual, thanks!
沒恆心又跑得極慢的我, 靠佢可以睇見自己曾經俾心機跑過, 希望熱情繼續!

雖然footpod都有用, 但實在太貴了... 俾心機跑街算

作者: e.c.    時間: 2009-4-4 00:07
原帖由 占基利 於 2009-4-3 18:44 發表

$900.........成套咪成$3500......厲害厲害!!!

見amazon UK賣58鎊... 都唔平得好多... 我都係放棄... 如果有forerunner 50買又唔同...
作者: leehyalbert    時間: 2009-4-5 20:53
原帖由 e.c. 於 2009-4-4 00:02 發表

Yeah thank you! 除此我搵到好多教學, 感覺好過佢果本咁簡單既manual, thanks!
沒恆心又跑得極慢的我, 靠佢可以睇見自己曾經俾心機跑過, 希望熱情繼續!

雖然footpod都有用, 但實在太貴了... 俾心 ...

講真, 係香港, 如果你唔係跑渣打全馬要經過兩條隧道, 或者玩跑步機, footpod作用真係唔大! 其實forerunner 405已經好好用啦!
作者: lvrunner    時間: 2009-5-5 09:05
405 with HR monitor finally on sale here ~ $210 USD ($1, 638 HKD)!!!
作者: cu83    時間: 2009-5-5 09:29
wah...very big discount!!
作者: lvrunner    時間: 2009-5-5 09:33
http://www.rei.com/product/767423  plus the $50 rebate.
作者: cu83    時間: 2009-5-5 09:42
原帖由 lvrunner 於 5-5-2009 09:33 發表
http://www.rei.com/product/767423  plus the $50 rebate.

It only accept US domestic orders
作者: cu83    時間: 2009-5-5 09:43
Can anyone tell me if I can use the "GPS" and Lap count (both functions) simultaneously?
作者: lvrunner    時間: 2009-5-5 09:45
原帖由 cu83 於 2009-5-4 17:42 發表
It only accept US domestic orders

What? You wanna get another one?

作者: cu83    時間: 2009-5-5 09:47
No, my brother is thinking about it...but still expensive for him
作者: 力    時間: 2009-5-5 13:05
標題: 回復 85# 的帖子
Wow! $210 only, very attractive....
作者: bmc    時間: 2009-5-5 13:19
原帖由 cu83 於 2009-5-5 09:42 發表

... $210 好吸引

作者: allanccl    時間: 2009-5-25 20:57
最近有個朋友(Robert Kirby)告訴小弟,話佢個Garmin405在玩扒獨木舟時入了水,而家錶面內有倒汗水,同埋short左,d字跳黎跳去;請大家小心Garmin405既防水唔得架,唔好戴黎玩水上活動。
作者: 力    時間: 2009-5-25 21:37
o下, 405都唔防水..........
作者: allanccl    時間: 2009-5-25 23:30
原帖由 Alex 於 2009-5-25 21:37 發表
o下, 405都唔防水..........

以下係Robert給小弟電郵其中一段:
Regardingthe 1st Garmin watch you kindly supplied (birthday gift for a very goodfriend Mark Gibbons) Mark informed this morning that when he wears thewatch for Kayaking some condensation inside the watch face happens andalso any water that makes contact with the watch sometimes changes thewatch mode.

Thankyou for your assistance with my friends Gamin. I just want to mentionhe has not used it for diving only for kayaking and yet he hascondensation inside the glass face so I think as you suggest we need toreturn to distributor for checking.

Regardingmy friends Garmin 405 which he still has a problem with (condensationinside watch face) what is the best way to get it back to supplier forchecking?
作者: cu83    時間: 2009-5-25 23:52
405 講明只可以防雨水之類既情況, 水上活動基本上佢地無保證唔會入水...
但之前有人話帶住游水都無事, 我就覺得太誇張!!
作者: daniel0415    時間: 2009-5-26 13:57
咁都係祗帶住跑步穩陣啲。
作者: bmc    時間: 2009-5-26 23:54
310 XT 香港又未返
作者: allanccl    時間: 2009-5-29 22:45
原帖由 bmc 於 2009-5-26 23:54 發表
310 XT 香港又未返

問過總代理,佢話可能七月中才返貨。
作者: bmc    時間: 2009-5-30 00:44
原帖由 allanccl 於 2009-5-29 22:45 發表

問過總代理,佢話可能七月中才返貨。

如果上外地網買,一年後hk代理會不會幫我維修
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-5-30 23:58
原帖由 lvrunner 於 2009-5-5 09:05 發表
405 with HR monitor finally on sale here ~ $210 USD ($1, 638 HKD)!!!

Attract a good price

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2