香港長跑網 - 長跑長友

標題: 足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根 [打印本頁]

作者: 124971    時間: 2009-1-31 00:20
標題: 足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根
我已經買左鞋墊
400$,著左已經改善左好多

我想問幾時,做冰敷,熱敷,仲有拉根同強化運動

同埋我想買"服他靈"依隻消炎藥膏
要醫生紙,唔係好明白程序
作者: allanccl    時間: 2009-1-31 00:32
原帖由 124971 於 2009-1-31 00:20 發表
我已經買左鞋墊

我舊年都痛左半年,直至用左義肢矯形造果隻鞋墊,個零月就好了,佢教跑完及行完用冰敷十至十五分鐘(最經濟又有效就係去凍肉舖買雜菜或粟米粒一包來做冰敷,無咁吉腳,用完雪冰下次再用),唔好搞其他野,多d休息對腳,在家中要著厚墊拖鞋,千祈唔好赤腳,著皮鞋跑鞋一定要加墊。
作者: lvrunner    時間: 2009-1-31 02:02
原帖由 124971 於 2009-1-30 08:20 發表
我已經買左鞋墊

Like I said, get the tennis ball or rubber ball too.
作者: 124971    時間: 2009-1-31 03:01
5該哂你地..."
咁厚墊拖鞋邊到有得買?
作者: wongc    時間: 2009-2-19 11:42
原帖由 allanccl 於 2009-1-31 00:32 發表

我舊年都痛左半年,直至用左義肢矯形造果隻鞋墊,個零月就好了,佢教跑完及行完用冰敷十至十五分鐘(最經濟又有效就係去凍肉舖買雜菜或粟米粒一包來做冰敷,無咁吉腳,用完雪冰下次再用),唔好搞其他野,多d休息對腳 ...

ching, 請問你個鞋墊要幾$$$, 我個物理治療師話要$1500!!
作者: schnix    時間: 2009-2-19 11:50
原帖由 124971 於 2009-1-31 00:20 發表
我已經買左鞋墊

CHING 之前有無用過架?
我前幾日係WATSONS 既藥房買過, 唔使醫生紙既
作者: allanccl    時間: 2009-2-19 13:18
原帖由 wongc 於 2009-2-19 11:42 發表

ching, 請問你個鞋墊要幾$$$, 我個物理治療師話要$1500!!

我係
政府義肢及矯形科替我造的,唔洗錢,記住唔好買淨係得個爭(腳跟)果種。
作者: lvrunner    時間: 2009-2-19 15:11
I strongly recommend this one if you can find it in HK.

http://www.superfeet.com/
作者: 曲奇    時間: 2009-2-19 16:48
原帖由 allanccl 於 2009-1-31 00:32 發表

我舊年都痛左半年,直至用左義肢矯形造果隻鞋墊,個零月就好了,佢教跑完及行完用冰敷十至十五分鐘(最經濟又有效就係去凍肉舖買雜菜或粟米粒一包來做冰敷,無咁吉腳,用完雪冰下次再用),唔好搞其他野,多d休息對腳 ...

想問下係唔係係每次跑完敷冰會對雙腳保護好d呀?
作者: 臨風    時間: 2009-2-19 21:19
我已經買左鞋墊

跟住以下做吓強化運動,錢都省回:

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/oh/PlantarFasciitis.pdf
作者: WinggniW    時間: 2009-4-24 09:51
原帖由 臨風 於 2009-2-19 21:19 發表

跟住以下做吓強化運動,錢都省回:

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/oh/PlantarFasciitis.pdf

多謝分享!!!原來"早上起床腳掌著地時痛楚更嚴重"都係徵狀之一...我諗係平日著o既鞋承托吸震唔足夠,要好好保護雙腳先得啦
作者: faye    時間: 2009-4-24 23:30
足底根膜炎, 平時一定一定要拉多d calf muscle... 會有幫助。
另外, 其實可以放條towel 0係床邊,每朝落床前拉下先,再做下massage (個腳板底 / heel) 先落床,個情況應該有改善。
作者: WinggniW    時間: 2009-4-26 22:55
原帖由 faye 於 2009-4-24 23:30 發表
足底根膜炎, 平時一定一定要拉多d calf muscle... 會有幫助。
另外, 其實可以放條towel 0係床邊,每朝落床前拉下先,再做下massage (個腳板底 / heel) 先落床,個情況應該有改善。

唔該faye師姐~我會keep住按摩,希望有快D好番啦
作者: lvrunner    時間: 2009-4-28 03:20
原帖由 WinggniW 於 2009-4-23 17:51 發表
多謝分享!!!原來"早上起床腳掌著地時痛楚更嚴重"都係徵狀之一...我諗係平日著o既鞋承托吸震唔足夠,要好好保護雙腳先得啦

Hi  there ~  

You can also try wearing the
Strassburg Sock when you sleep at night too.  I suffered from plantar fasciitis for over one year.  The more you run, the longer it takes to heal.
作者: WinggniW    時間: 2009-4-28 10:34
原帖由 lvrunner 於 2009-4-28 03:20 發表

Hi  there ~  

You can also try wearing the Strassburg Sock when you sleep at night too.  I suffered from plantar fasciitis for over one year.  The more you run, the longer it takes to heal.

Ching, thank you so much! Do you feel discomfort while using it at night?
I will consult doctor and seek advice from physio. Hope to recover it soon

Thanks anyway~
作者: TerrySze    時間: 2009-4-28 16:08
我唔知近排係唔係足底根膜炎, 我未致於"起床腳掌著地時痛楚更嚴重"

最近跑步腳前掌"蹬"出去時,腳板底中間近後跟的位置感到有點刺痛.
踢波時,踢了20分鐘腳板底都沒事/少痛....坐10分鐘再出黎踢就好刺痛

幾年前出現過同一問題,但貼了幾個星期d大陸的膏貼就沒事了.

希望而家都可以貼膏貼就沒事.我想問大家如果睇醫生要睇咩醫生 ?

作者: schnix    時間: 2009-5-2 12:00
http://www.mingpaonews.com/20090502/srd1.htm

防足跟過度撞擊免生骨刺
2009年5月2日

【明報專訊】編按﹕跑手除了要留意足踝問題外,亦要注意嚴重的足跟痛或足底痛,可能是已形成骨刺。
足跟痛或足底痛應是每一個跑手都會遇上的問題,臨脇上,遇上腳掌變形的跑手不知凡幾,而比賽前後就會有更多腳痛跑手需要接受治療。
筋膜有問題落地拉扯痛
足跟痛的成因有許多,足跟過度的撞擊及足跟骨異位是較常見的原因。足底筋膜是一塊連接腳掌前後方的韌帶,令腳掌保持一個特定的弧度,如果足跟骨受到過度撞擊,會令足底筋膜的起點,即跟骨的下前方出現痛楚。患者通常感到足跟覑地時疼痛,尤其是在剛起脇或長期坐下後起來時,會感到嚴重的拉扯疼痛。足跟骨異位則會令足底筋膜過度拉扯,加速問題的出現,嚴重時,足底筋膜起點的位置更會出現鈣化現象,在X光檢查時,鈣化的位置便會好像一根刺一樣插在足跟骨底的前方,所以坊間一般都會稱為足跟骨刺。
跗管綜合症內側痛麻痺
有些時候,足底痛是貼近足跟的內側,那就可能是跗管綜合症了。跗管是由屈肌支持帶跟內踝和跟骨形成的管道,內裏是屈曲足趾的肌肉、脛後動脈和脛神經。當跗管內的組織因為過勞而出現勞損發炎的話,便會令管內壓力增加,並引起足底內側疼痛或足底麻痹等症狀。
如對跑步有任何問題,歡迎電郵至[email protected]
文:陳嘉渝  註冊物理治療師、運動創傷專科、運動創傷物理治療證書課程導師、運動創傷急救證書課程導師

登錄/註冊後可看大圖

作者: TerrySze    時間: 2009-5-5 17:29
我已經買左鞋墊
400$
,著左已經改善左好多

CHING....係邊度買 ??
作者: WinggniW    時間: 2009-5-6 07:30
原帖由 schnix 於 2009-5-2 12:00 發表
http://www.mingpaonews.com/20090502/srd1.htm

【明報專訊】編按﹕跑手除了要留意足踝問題外,亦要注意嚴重的足跟痛或足底痛,可能是已形成骨刺。
足跟痛或足底痛應是每一個跑手都會遇上的問題,臨脇上,遇上腳掌變形的跑手不知凡幾,而比賽前後就會有更多腳痛跑手需要接受治療。
筋膜有問題落地拉扯痛
足跟痛的成因有許多,足跟過度的撞擊及足跟骨異位是較常見的原因。足底筋膜是一塊連接腳掌前後方的韌帶,令腳掌保持一個特定的弧度,如果足跟骨受到過度撞擊,會令足底筋膜的起點,即跟骨的下前方出現痛楚。患者通常感到足跟覑地時疼痛,尤其是在剛起脇或長期坐下後起來時,會感到嚴重的拉扯疼痛。足跟骨異位則會令足底筋膜過度拉扯,加速問題的出現,嚴重時,足底筋膜起點的位置更會出現鈣化現象,在X光檢查時,鈣化的位置便會好像一根刺一樣插在足跟骨底的前方,所以坊間一般都會稱為足跟骨刺。
跗管綜合症內側痛麻痺
有些時候,足底痛是貼近足跟的內側,那就可能是跗管綜合症了。跗管是由屈肌支持帶跟內踝和跟骨形成的管道,內裏是屈曲足趾的肌肉、脛後動脈和脛神經。當跗管內的組織因為過勞而出現勞損發炎的話,便會令管內壓力增加,並引起足底內側疼痛足底麻痹等症狀。
如對跑步有任何問題,歡迎電郵至[email protected]
文:陳嘉渝  註冊物理治療師、運動創傷專科、運動創傷物理治療證書課程導師、運動創傷急救證書課程導師

......係咪即係嚴重左?
作者: lvrunner    時間: 2009-5-6 08:35
原帖由 WinggniW 於 2009-5-5 15:30 發表
......係咪即係嚴重左?

Hard to say, I suggest you go to see a doctor and ask for an x-ray, the x-ray will show if your heel has formed a bone spur or not.
作者: WinggniW    時間: 2009-5-6 11:23
原帖由 lvrunner 於 2009-5-6 08:35 發表

Hard to say, I suggest you go to see a doctor and ask for an x-ray, the x-ray will show if your heel has formed a bone spur or not.

剛剛照完x-ray...等報告
作者: lvrunner    時間: 2009-5-6 11:35
原帖由 WinggniW 於 2009-5-5 19:23 發表
剛剛照完x-ray...等報告

Good luck!  Here is what a bone/heel spur looks like in x-ray.  The spur itself might be longer or shorter, it depends how bad it is.

heel spur x-ray
作者: WinggniW    時間: 2009-5-6 11:39
原帖由 lvrunner 於 2009-5-6 11:35 發表

Good luck!  Here is what a bone/heel spur looks like in x-ray.  The spur itself might be longer or shorter, it depends how bad it is.

heel spur x-ray

唔該晒師兄....希望唔係骨刺啦
作者: TerrySze    時間: 2009-5-6 14:43
原帖由 WinggniW 於 2009-5-6 11:39 發表

" />" />  唔該晒師兄....希望唔係骨刺啦

Ching 去邊度照 ?
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-6 16:39
原帖由 TerrySze 於 2009-5-6 14:43 發表

terry 兄.. 你睇0左普通科醫生先啦.. 如有需要.. 醫生會幫你照...
作者: TerrySze    時間: 2009-5-6 16:59
哦............
作者: WinggniW    時間: 2009-5-6 21:47
原帖由 TerrySze 於 2009-5-6 14:43 發表

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-6 16:39 發表

terry 兄.. 你睇0左普通科醫生先啦.. 如有需要.. 醫生會幫你照...

係呀係呀~我睇左普通科食藥+搽藥膏都無效,所以醫生寫紙俾我去照x-ray, 如果照到唔係生骨刺,就再轉介我去睇物理治療, 現在等報告中...
作者: TerrySze    時間: 2009-5-6 22:49
原帖由 WinggniW 於 2009-5-6 21:47 發表

係呀係呀~我睇左普通科食藥+搽藥膏都無效,所以醫生寫紙俾我去照x-ray, 如果照到唔係生骨刺,就再轉介我去睇物理治療, 現在等報告中...

如果照到係生骨刺.....Then ???
CHING 希望你沒事啦...
星期五去邪神度...right ? 到時再請教你...
作者: WinggniW    時間: 2009-5-6 23:00
原帖由 TerrySze 於 2009-5-6 22:49 發表

如果照到係生骨刺.....Then ???
CHING 希望你沒事啦...
星期五去邪神度...right ? 到時再請教你...

照到係骨刺都唔知會點呀,醫生無講到
我唔係ching,我係cmui,星期五會去邪神!不過星期六先有報告出,到時再上o黎話你知醫生點講啦~
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-6 23:39
原帖由 WinggniW 於 2009-5-6 23:00 發表

我唔係ching,我係cmui,星期五會去邪神!不過星期六先有報告出,到時再上o黎話你知醫生點講啦~

其實照到生骨刺... 都由得佢 gala~...
骨刺都拎唔走...
作者: lvrunner    時間: 2009-5-7 00:49
原帖由 WinggniW 於 2009-5-6 07:00 發表

Hi Wing cmui ~

I found out from x-ray that I have a 1/2 cm. bone spur in my left heel last September.  I am still running although not as fast as before.  In fact, I am running 6 full marathons this year plus one back to back marathons (2 in 7 days) this coming December again.  Yup, you can say I am crazy!  Anyway, the only way to get rid of those calcification deposit (spur) is by having a surgery.  Say, if the spur isn't bothering you, just leave it and cut down on your running.  For me, it doesn't bother me (I don't call it pain but a mild discomfort instead) until I run past 18 miles (30km) or so.  I usually stop, do some stretches and the discomfort disappears.  But every runner's situation is different.  

Here in the US, there are many other alternative treatments besides the traditional phsyiotherapy sessions.  We have talked about this subject in the past before.  Here is the link of it.

LINK

Oh, btw, you take very good photos, I enjoy the photos in your fotop site especially those in the yummy album.  

作者: WinggniW    時間: 2009-5-7 09:31
原帖由 lvrunner 於 2009-5-7 00:49 發表

I found out from x-ray that I have a 1/2 cm. bone spur in my left heel last September.  I am still running although not as fast as before.  In fact, I am running 6 full marathons t ...

唔該lvrunner師兄~原來之前有討論過, 麻煩晒你post link呀!我今日腳跟又唔痛嚕,似乎只係跑完第2日先會特別痛~! 6 full marathons this year plus one back to back marathons 真係好瘋狂~你跑時腳跟會唔會痛o架? 6個FM...我連HM都未試過

我見有師兄提過"醫治筋膜炎必定在患處照超聲波,刺激肌肉內的蛋白質,等他們加強自行修補傷患,一般都只能治療好至七成,余下要靠休息及自已做 運動加強筋部及肌肉的力量"...

請問你有無做加強筋部o既運動? 係拉筋還是體能方面o既運動呢?

PS: 師兄有睇小妹album, 真係失禮, 希望D無聊相唔會悶親你啦~HEEHEE
作者: lvrunner    時間: 2009-5-7 11:34
原帖由 WinggniW 於 2009-5-6 17:31 發表
............我見有師兄提過"醫治筋膜炎必定在患處照超聲波,刺激肌肉內的蛋白質,等他們加強自行修補傷患,一般都只能治療好至七成,余下要靠休息及自已做 運動加強筋部及肌肉的力量"...請問你有無做加強筋部o既運動? 係拉筋還是體能方面o既運動呢? .......................

Hi,  Ultrasound didn't help me.  My PT actually stopped doing it on me after a few sessions.  He taught me a few core stretching techniques.  It is part of my daily routine thing now.  I usually do it when I first get out of bed in the morning.  It helps.

作者: WinggniW    時間: 2009-5-7 11:51
原帖由 lvrunner 於 2009-5-7 11:34 發表

Hi,  Ultrasound didn't help me.  My PT actually stopped doing it on me after a few sessions.  He taught me a few core stretching techniques.  It is part of my daily routine thing now.  I usually do  ...

唔該晒師兄~等我有機會見到PHYSIO時再請教下先,thank you!
作者: TerrySze    時間: 2009-5-7 12:19
原帖由 WinggniW 於 2009-5-6 23:00 發表

Wing Cmui
我琴晚都睇佐你個album....d相好有feel, 功力好深!
....我見你又跑步,又影相.仲影拳擊比賽,以為你係ching tin..SORRY ....SORRY....
作者: WinggniW    時間: 2009-5-7 12:28
原帖由 TerrySze 於 2009-5-7 12:19 發表

Wing Cmui
我琴晚都睇佐你個album....d相好有feel, 功力好深!
....我見你又跑步,又影相.仲影拳擊比賽,以為你係ching tin..SORRY ....SORRY....

唔緊要~你叫我師弟我都會認你o架!我影果D無聊相o黎o者, 跑步+影相+拳擊都可以係cmui o架~

師兄腳跟痛都係睇左普通科先吧, 有藥+藥膏,不過唔多奏效, 祝你快D痊癒!
作者: lvrunner    時間: 2009-5-7 12:39
原帖由 TerrySze 於 2009-5-6 20:19 發表
Wing Cmui

深!! 重話係無聊相添.
作者: TerrySze    時間: 2009-5-7 13:01
原帖由 lvrunner 於 2009-5-7 00:49 發表

I found out from x-ray that I have a 1/2 cm. bone spur in my left heel last September.  I am still running although not as fast as before.  In fact, I am running 6 full marathons t ...

HI Ivrunner,
Thanks for your information.
I play football before and love to run now. And I try to join the formal training at the beginning of this year. My problem in the foot was found last month but it does not affect the speed at this moment now. It is terrible to learn that I need to slow down.
作者: TerrySze    時間: 2009-5-7 13:10
原帖由 lvrunner 於 2009-5-7 12:39 發表

係勁深!! 重話係無聊相添.

可以將無聊相影得不平凡...正是高手所在 ! PS .... D 音樂都好正 !
我而家日日踩住一罐冰凍的可樂...係腳板底碌碌
作者: WinggniW    時間: 2009-5-7 13:22
原帖由 lvrunner 於 2009-5-7 12:39 發表

係勁深!! 重話係無聊相添.
原帖由 TerrySze 於 2009-5-7 13:10 發表

可以將無聊相影得不平凡...正是高手所在 ! PS .... D 音樂都好正 !
我而家日日踩住一罐冰凍的可樂...係腳板底碌碌

....

凍COKE 碌腳板底又OK喎, 但係之後應該唔飲得啦~咁搖法真係唔敢開罐汽水

PS: 音樂來自本地一套舞台劇soundtrack, ching有興趣我可以send條link俾你(純粹同朋友分享 )
作者: TerrySze    時間: 2009-5-7 13:29
原帖由 WinggniW 於 2009-5-7 13:22 發表

" />" />" />" /> ....

凍COKE 碌腳板底又OK喎, 但係之後應該唔飲得啦~咁搖法真係唔敢開罐汽水

PS: 音樂來自本地一套舞台劇soundtrack, ching有興趣我可以send條link俾你(純粹同朋友分享 )

日日俾我用臭腳踩...仲夠膽飲 ?

send條soundtrack, link <----- PLS PM ME....THANKS !
作者: WinggniW    時間: 2009-5-7 13:37
原帖由 TerrySze 於 2009-5-7 13:29 發表

日日俾我用臭腳踩...仲夠膽飲 ?

send條soundtrack, link  

PM左!

唔想用冰墊敷腳底o麻...日日碌同一罐都OK o既!
作者: TerrySze    時間: 2009-5-7 13:45
原帖由 WinggniW 於 2009-5-7 13:37 發表

PM左!

唔想用冰墊敷腳底o麻...日日碌同一罐都OK o既!

THX !!
作者: TerrySze    時間: 2009-5-7 15:00
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-6 23:39 發表

其實照到生骨刺... 都由得佢 gala~...
骨刺都拎唔走...

唔影響跑就話ge...........
作者: WinggniW    時間: 2009-5-7 17:40
星島日報: http://hk.news.yahoo.com/article/090201/3/agx7.html

作者: lvrunner    時間: 2009-5-8 05:03
原帖由 TerrySze 於 2009-5-6 21:01 發表
HI Ivrunner,
Thanks for your information.
I play football before and love to run now. And I try to join the formal training at the beginning of this year. My problem in the foot was found last m ...

You are welcome!  Please remember, the more you run, the longer it takes to heal.
作者: TerrySze    時間: 2009-5-8 15:23
原帖由 lvrunner 於 2009-5-8 05:03 發表

You are welcome!  Please remember, the more you run, the longer it takes to heal.

無奈.....
作者: wongc    時間: 2009-5-8 22:11
原帖由 TerrySze 於 2009-5-8 15:23 發表

無奈.....

X 2
就係唔想一下子就無哂D練左好耐的體能, 一好少少就跑, 所以到而家都未好返哂!!!  
作者: lvrunner    時間: 2009-5-9 00:49
Terry hing and Wong c tse ~

If you have to run, try running on grass instead of concrete or asphalt and make sure you have good insole support.
作者: Alfred    時間: 2009-5-9 03:50
標題: 回復 45# 的帖子
WinggniW ctse,唔好意思,基於版權問題,請勿張貼原文,post條link便可。多謝幫忙。
作者: lvrunner    時間: 2009-5-9 04:01
原帖由 Alfred 於 2009-5-8 11:50 發表
WinggniW ctse,唔好意思,基於版權問題,請勿張貼原文,post條link便可。多謝幫忙。

Alfred hing ~ I deleted the rest of it.  Thanks.

作者: WinggniW    時間: 2009-5-9 07:42
原帖由 Alfred 於 2009-5-9 03:50 發表

原帖由 lvrunner 於 2009-5-9 04:01 發表

Alfred hing ~ I deleted the rest of it.  Thanks.

麻煩兩位師兄, 下次會post link 唔貼原文
作者: WinggniW    時間: 2009-5-9 10:00
睇左X-ray報告,唔係生骨刺,連physio都唔洗見, 食多幾日藥+休息一排就會好番o架啦~
作者: lvrunner    時間: 2009-5-9 11:39
原帖由 WinggniW 於 2009-5-8 18:00 發表
睇左X-ray報告,唔係生骨刺,連physio都唔洗見, 食多幾日藥+休息一排就會好番o架啦~

Good to hear that!  Now you have to take it easy and don't over do it.  You are still too young to develope bone spur.
作者: TerrySze    時間: 2009-5-9 11:44
原帖由 WinggniW 於 2009-5-9 10:00 發表

That is good !! ..祝你快D痊癒!
CMUI 你可否介紹你個位醫生俾我...
作者: TerrySze    時間: 2009-5-9 11:49
原帖由 lvrunner 於 2009-5-9 00:49 發表
Terry hing and Wong c tse ~

If you have to run, try running on grass instead of concrete or asphalt and make sure you have good insole support.   

ching... You know it is hard to find grass in HK. I think I need to find shoes with better protection (I use to wear Mizuno Space to run on the concrete road ). I will try to run less and put more time in swimming
作者: WinggniW    時間: 2009-5-9 13:14
原帖由 lvrunner 於 2009-5-9 11:39 發表

Good to hear that!  Now you have to take it easy and don't over do it.  You are still too young to develope bone spur.

多謝lvrunner師兄~我會減少跑步次數好好保護對腳!多謝你連日來o既回覆 & 資料,非常有用呀 !!!
作者: WinggniW    時間: 2009-5-9 13:15
原帖由 TerrySze 於 2009-5-9 11:44 發表

That is good !! ..祝你快D痊癒!
CMUI 你可否介紹你個位醫生俾我...

梗係可以啦~我pm D資料俾你啦!我都祝TerrySze師兄快D好番!
作者: Alfred    時間: 2009-5-9 19:18
Thank you Wing Ctse and David Ching
作者: TerrySze    時間: 2009-5-12 13:57
琴日睇完醫生,佢話我吃下藥,休息下應該沒事.醫生話我應該唔會生骨刺,因為仲後生. 女士有e個問題反而有機會生骨刺,因為女士骨質比較梳鬆. 聽完後鬆一口氣.而家要停跑一個星期...

Ps:  多謝WinggniW 介紹個醫生俾我
作者: WinggniW    時間: 2009-5-12 19:29
原帖由 TerrySze 於 2009-5-12 13:57 發表
琴日睇完醫生,佢話我吃下藥,休息下應該沒事.醫生話我應該唔會生骨刺,因為仲後生. 女士有e個問題反而有機會生骨刺,因為女士骨質比較梳鬆. 聽完後鬆一口氣.而家要停跑一個星期...

Ps:  多謝Win ...

唔好客氣~師兄! 大家都抖一排休息下,希望對腳快D好番可以繼續跑
作者: lvrunner    時間: 2009-5-13 06:09
Terry and Wing cmui ~

Just try to remember that what you are doing now is only fixing the current problem, not the cause (治標不治本).  You might get better soon but that doesn't mean the pain will never come back to haunt you in the future.  So please find out what caused the pain at the beginning (was it the shoes? the support?  the running forms? .......etc.) and go from there.  My thoughts.
作者: TerrySze    時間: 2009-5-13 11:00
lvrunner ching,
多謝你的的意見.消炎係治標不治本, 我係e個月同朋友分析過自己的問題:腳板底的問題係自己跑步時姿勢唔正確,沖圈時用中/前掌落地,腳腕唔夠放鬆,小腿過度發力.年頭一加強訓練,小腿受壓過大,拉傷腳板底條筋,便出事啦.等腳好了後會,改善姿勢.
作者: WinggniW    時間: 2009-5-13 23:26
原帖由 lvrunner 於 2009-5-13 06:09 發表
Terry and Wing cmui ~

Just try to remember that what you are doing now is only fixing the current problem, not the cause (治標不治本).  You might get better soon but that doesn't mean the pain wil ...

唔該晒lvuner師兄~我諗我o既跑姿,加上平日著o既平底鞋令到腳跟筋膜炎, 覺得痛仲去跑步就更加唔妥, 今次會好好利用休息時間俾對腳抖抖, 同埋會學習有關o既護理知識
作者: TerrySze    時間: 2009-5-14 13:44
4日沒跑啦.......腳痕.....
作者: TerrySze    時間: 2009-5-14 16:58
忍...忍.....忍.....忍.........
作者: ginnywong    時間: 2009-5-24 14:48
我都有呢個問題,幾個星期了,又唔跑得,好慘!
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-25 11:04
我聽過用小腿發力跑步好易同埋腳尖不自然過份勾起(硬要令自己腳爭落地)好易會有筋膜炎
作者: TerrySze    時間: 2009-6-25 22:45
上個月睇完2次醫生..吃了2次消炎藥都係痛...
上星期聽SEALION ctse 有一針見效的方法,忍唔住今日走去打一針.
醫生話基本上一兩日就可以消炎,.期待中.
ps...打針消炎係治標不治本的方法
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-6-25 23:16
原帖由 TerrySze 於 2009-6-25 22:45 發表
上星期聽SEALION ctse 有一針見效的方法,忍唔住今日走去打一針.

Terry:
醫生都咁講應該冇問題好快會好返,等緊你一齊操一齊跑中興盃架。
作者: ee_tpk    時間: 2009-6-26 00:17
原帖由 TerrySze 於 2009-6-25 22:45 發表

terry... 你咁耐都唔好做咩唔叫醫生寫轉介去睇物理治療丫 ?
或者搵中醫中炙搞搞佢都好 ma...
消0左炎你都要識得去防止佢再發炎先得 ga
好容易番發丫...

p.s. wongc ctse 之前都係筋膜炎...
有位 ching 介紹佢睇中醫... 轉睇中醫好快搞掂..
病向淺中醫

作者: TerrySze    時間: 2009-6-26 10:20
標題: 大圍
原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-25 23:16 發表

Terry:
醫生都咁講應該冇問題好快會好返,等緊你一齊操一齊跑中興盃架。hgj091" />" />" />" />hj

大圍:跑中興盃沒問題 !! 不過而家天氣好熱,衝快都頂唔順...

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-26 00:17 發表

terry... 你咁耐都唔好做咩唔叫醫生寫轉介去睇物理治療丫 ?
或者搵中醫中炙搞搞佢都好 ma...
消0左炎你都要識得去防止佢再發炎先得 ga
好容易番發丫...

p.s. wongc ctse 之前都係筋膜炎...
有位 ching 介 ...

ee, 你講得好正確,消0左炎之後,要識得去防止佢再發炎先得 .
我覺得中醫中炙目的都係消炎,但要搞幾次,好煩.都係打針快d
物理治療有考慮過,長遠可以防治問題...如果再出現同一問題.會去睇物理治療.

而家會特別留意跑之前拉一拉腳板底同跑的時候放鬆小腿/腳腕落地....

PS: 姑娘講: 打的針有類固純成份,一年內唔可以打多過4針,否則有機會導致骨枯,一般醫生唔會幫同一個病人一年內打多過2針

作者: wongc    時間: 2009-6-26 11:20
Terry Ching,

好多人都話類固醇有好多副作用, 都係盡量避免好D.  至於筋膜炎, 都係比較手尾長, 應該唔會一針就好.  我都足足攪左幾個月先好D, 都未完全好哂.

我睇要視乎你筋膜炎的起因, 如果你唔係好似我咁扁平足, 咁醫好左應該無咁容易番發.  我睇物理治療, 佢教話要強化腳底, 就無咁容易再傷.  你有無做過抓毛巾?  即係平放條毛巾係地, 用腳趾抓佢埋嚟, 每次做5-10分鐘, 早晚做.  其實我都無咁勤力, 不過做左真係好似好D.  你試下.

如果你有興趣睇中醫針炙, 我都可以介紹另一個Ching的醫師比你, 但效果會好慢, 但勝在無副作用.

總之, ching要小心保重, 長跑長有呀!!!
作者: TerrySze    時間: 2009-6-26 11:28
唔該 wongc ctse 教路!  我沒做過抓毛巾, 而家試下先..

我休息了一個月, 真係頂唔順 ! 我都知類固醇唔係好野....
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-6-26 11:32
原帖由 wongc 於 2009-6-26 11:20 發表

好多人都話類固醇有好多副作用, 都係盡量避免好D.  至於筋膜炎, 都係比較手尾長, 應該唔會一針就好.  我都足足攪左幾個月先好D, 都未完全好哂.

我睇要視乎你筋膜炎的起因, 如果你唔係好似我咁扁平 ...

呢個傷真係好傷腦筋...亂睇得多資料越唔知點算...

抓毛巾小弟都聽過,不過唔係好明,請問師姐可唔可以講詳細少少呢??
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-6-26 11:37
原帖由 TerrySze 於 2009-6-26 11:28 發表
唔該 wongc ctse 教路!  我沒做過抓毛巾, 而家試下先..

我休息了一個月, 真係頂唔順 ! 我都知類固醇唔係好野....

Terry 師兄,我同你好相似,食左兩劑消炎藥,一劑止痛藥都無效,敷冰,敷野都試過晒,睇專科好遠又貴又唔知睇幾多次,打針真係唔想,我都成個幾月啦,再唔好試下去睇中醫師~~

好討厭,已經開始影響我心情啦~~
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-6-26 12:54
原帖由 TerrySze 於 2009-6-26 10:20 發表

大圍:跑中興盃沒問題 !! 不過而家天氣好熱,衝快都頂唔順...

ee, 你講得好正確,消0左炎之後,要識得去防止佢再發炎先得 .
物理治療有考慮過,長遠 ...

Terry: 聽埋其他人咁講,我諗你好返都唔好咁快衝圈住,慢慢操等對腳適應返先加強度會穏陣d。
作者: TerrySze    時間: 2009-6-26 12:56
原帖由 711MF 於 2009-6-26 11:35 發表

Terry 兄 你隻腳真係攪左好耐喎..忍忍啦,,,祝你早日康復....

7兄.我打完針應該好快沒事啦 !!...

原帖由 花子阿DEE 於 2009-6-26 11:37 發表

Terry 師兄,我同你好相似,食左兩劑消炎藥,一劑止痛藥都無效,敷冰,敷野都試過晒,睇專科好遠又貴又唔知睇幾多次,打針真係唔想,我都成個幾月啦,再唔好試下去睇中醫師~~

阿DEE , 我好同意睇專科好遠又貴又唔知睇幾多次...
中學時又係同一問題去睇趺打...都係個句:條筋傷佐,要休息. 整一pat野係腳,多謝2百蚊. 話要睇5/ 6次.計番條數好貴.睇一次就算了. 打針係下下策,要重要可以一兩日消炎.

作者: ee_tpk    時間: 2009-6-26 12:59
原帖由 TerrySze 於 2009-6-26 10:20 發表

terry 兄...
小妹之前膝頭有事.. 睇過中醫同埋物理治療..
中醫 : 消炎快... 用針炙放鬆肌肉..比物理治療快
物理治療 : 都係消炎, 都會用針放鬆肌肉.. 佢仲會教埋你點係強化肌肉....較貴.. 治療期長

抓毛巾就好似你跌0左條毛巾響地... 用腳執...
terry 兄... 俾 d 耐性啦 .. 長跑長有 ar~
作者: TerrySze    時間: 2009-6-26 13:12
原帖由 ee_tpk 於 2009-6-26 12:59 發表

terry 兄...
小妹之前膝頭有事.. 睇過中醫同埋物理治療..
中醫 : 消炎快... 用針炙放鬆肌肉..比物理治療快
物理治療 : 都係消炎, 都會用針放鬆肌肉.. 佢仲會教埋你點係強化肌肉....較貴.. 治療期長

抓毛巾就 ...

唉....最衰保險唔包物理治療
作者: ee_tpk    時間: 2009-6-26 13:17
原帖由 TerrySze 於 2009-6-26 13:12 發表

唉....最衰保險唔包物理治療

我果個包 10次... 但係唔夠 claim

唔可以當專科 claim?!
作者: schnix    時間: 2009-6-26 13:29

terry ching, 我提議你睇一次骨科專科先, 醫生除左會話你知係咩問題之外, 仲可以詳細寫比物理治療個邊, 你需要D 咩treatment. 如果唔係好嚴重, 應該唔需要睇好多次架咋
好似我個case, 醫生叫我連消炎藥都唔使食, 話食左都唔會有用, 但係佢係轉介信上寫左, 叫physio 教我拉hamstring
所以physio 除左電療消炎之外, 亦會教你點去避免再受傷
最初我其實唔多信物理治療的, 但電完真係消左炎... 我自己休左個幾月, 都未能自我回復, 電完就即刻有好轉, 當然, 要完全好番, 要正確既exercise 配合.... 我既物理治療師教我正確既拉hamstring 動作, 我先知道, 之前一直都用錯氣力, 所以就算自己拉幾耐筋, 都唔見有好轉

我都在努力中, 傷筋/骨所需要既復原時間較多, 慢慢來啦, 不要心急! 好番之後, 秋季大把機會跑呀

作者: wongc    時間: 2009-6-26 13:35
原帖由 花子阿DEE 於 2009-6-26 11:37 發表

之前有個ching post左呢個, 好有用, 不過真係要有耐性日日做先得.

作者: TerrySze    時間: 2009-6-26 14:28
原帖由 schnix 於 2009-6-26 13:29 發表

terry ching, 我提議你睇一次骨科專科先, 醫生除左會話你知係咩問題之外, 仲可以詳細寫比物理治療個邊, 你需要D 咩treatment. 如果唔係好嚴重, 應該唔需要睇好多次架咋
好似我個case, 醫生叫我連消炎藥都唔使食 ...

schnix ctse....如果下次又出現e個問題....我會去睇物理治療...
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-6-26 14:36
原帖由 wongc 於 2009-6-26 13:35 發表

之前有個ching post左呢個, 好有用, 不過真係要有耐性日日做先得.

謝謝Wongc ctse 分享~~

圖文並茂好正~~
作者: schnix    時間: 2009-6-26 23:49
原帖由 TerrySze 於 2009-6-26 14:28 發表

schnix ctse....如果下次又出現e個問題....我會去睇物理治療...

最好唔會有下次, 同埋唔使睇啦, 希望你快D 好番, 加油啦!!
作者: sealion    時間: 2009-6-27 00:02
Terry: 我都試過無得跑的日子糸好難頂�早日復出!
作者: 山海赤子    時間: 2009-6-27 00:08
因為受傷而任何活動/運動都不能做
那種感受確實好難受
相信 terry ching 知道怎做才對自己最好

另外, 心情也會影響復原的, 希望你心情快點好起來,
可以快點重投入跑步吧!
記住

加油呀!

作者: WinggniW    時間: 2009-6-27 07:33
Terry ching原來你仲未好番晒, 不如你搵骨醫check清楚一次, 知道問題所在再去處理傷患, 長遠計~對症下藥總比打針消炎好!o黎緊10月份開始多比賽o架啦,希望你快D搵o岩醫生,抖多一排傷勢痊癒之後就可以繼續跑步!o黎緊仲有大把機會俾你跑比賽o架 !
作者: TerrySze    時間: 2009-6-27 10:04
標題: 赤子
原帖由 山海赤子 於 2009-6-27 00:08 發表
因為受傷而任何活動/運動都不能做
那種感受確實好難受
相信 terry ching 知道怎做才對自己最好

另外, 心情也會影響復原的, 希望你心情快點好起來,
可以快點重投入跑步吧!
記住

加油呀!

赤子, 多謝你 ....

原帖由 sealion 於 2009-6-27 00:02 發表
Terry: 我都試過無得跑的日子糸好難頂" />" />" />" />" />" />�早日復出!" />" />" />" />" />" />

Sealine ctse...我係唔運動就唔舒服的人,停跑一個星期已經好難頂. 而家仲停了一個月....好辛苦.

原帖由 WinggniW 於 2009-6-27 07:33 發表
Terry ching原來你仲未好番晒, 不如你搵骨醫check清楚一次, 知道問題所在再去處理傷患, 長遠計~對症下藥總比打針消炎好!o黎緊10月份開始多比賽o架啦,希望你快D搵o岩醫生,抖多一排傷勢痊癒之後就可以繼續跑步!o黎緊仲 ...

阿wing cmui,我唔可以再慢慢休息,要快d搞掂個傷...有時唔係只為了準備比賽,可以參加約跑都好開心

作者: lvrunner    時間: 2009-6-27 12:20
原帖由 TerrySze 於 2009-6-25 20:56 發表

7兄.我打完針應該好快沒事啦 !!...

阿DEE , 我好同意睇專科好遠又貴又唔知睇幾多次...
中學時又係同一問題去睇趺打...都係個句:條筋傷佐,要休息. 整一pat野係腳,多謝2百蚊. 話要睇5/ 6次.計番條數好貴.睇 ...

Hi Terry hing ~

That is true only if you don't run again after you get your cortisone shot.  I can guarantee you that your pain will come back eventually once you start running again.  The BEST way to cure your PF is to REST.  No one can really help you if you cannot "忍".   Sorry, this is just my 0.2 cents.
作者: 靜水    時間: 2009-6-28 22:05

本人因筋膜炎由去年8月到今年4月才痊愈80%,目前已回復跑步, 個中不能跑的心情只有同道人才了解,我的筋膜炎由骨刺引起,可能是跑得多或小許寬扁足而引起。而物理治療師說過度拉扯脚底筋膜亦會發炎。Ching最好了解是骨刺引起的筋膜炎還是因跑姿引起過度拉扯筋膜所造成。最好先作X-ray確認有否骨刺,才確認治療方法,因两者的治療會有不同,如是後者,可以用矯型鞋墊等來幫助覆原,物理治療亦可幫助消炎。而本人之筋膜炎是骨刺壓着筋膜,引起的發炎,所用的物理治療方法是用一台深層的吸力機不斷吸啜脚底之筋膜,另發炎收緊的筋膜慢慢放鬆。我的骨刺有1cm,依家已每晚可跑8K。不過我會跑回較短距離,改玩三鐵,減少脚步骨刺的惡化。

至於保险,我的物理治療有claim意外,我的筋膜炎用了15,000元治療費, 保險幫了10,000。
打脚底消炎針, 有些醫生說會容易使筋膜鈣化,不敢使用。

以上参考。
作者: sealion    時間: 2009-6-28 22:38
將來的事,無人會知,總之呢次,你更治左,以後跑就注意多些其他由關事項.可能糸熱身,cool down, 跑之,按摩,物理治療,飲食,跑鞋,幾時跑長幾時跑短,幾時跑快幾時跑慢,點為之慢,點為之快,點為之短,點為之長,對你來說,巳經同其他跑友或你之前跑的慴慣,現在巳有所不同了.總之向前看.  純粹個人愚見.. 祝長跑長友!
作者: lvrunner    時間: 2009-6-29 03:11
原帖由 靜水 於 2009-6-28 06:05 發表
本人因筋膜炎由去年8月到今年4月才痊愈80%,目前已回復跑步, 個中不能跑的心情只有同道人才了解,我的筋膜炎由骨刺引起,可能是跑得多或小許寬扁足而引起。而物理治療師說過度拉扯脚底筋膜亦會發炎。Ching最好了解是骨刺引起的筋膜炎還是因跑姿引起過度拉扯筋膜所造成。最好先作X-ray確認有否骨刺,才確認治療方法,因两者的治療會有不同,如是後者,可以用矯型鞋墊等來幫助覆原,物理治療亦可幫助消炎。而本人之筋膜炎是骨刺壓着筋膜,引起的發炎,所用的物理治療方法是用一台深層的吸力機不斷吸啜脚底之筋膜,另發炎收緊的筋膜慢慢放鬆。我的骨刺有1cm,依家已每晚可跑8K。不過我會跑回較短距離,改玩三鐵,減少脚步骨刺的惡化。

至於保险,我的物理治療有claim意外,我的筋膜炎用了15,000元治療費, 保險幫了10,000。打脚底消炎針, 有些醫生說會容易使筋膜鈣化,不敢使用。

Hi Quiet water hing ~

I hear you, we were on the same boat, weren't we?  

Anyway, I am glad to hear that your PF is getting better and you're now able to do 8K.  I would say my PF is about 90% cured, my bone spur is also approx. 1 cm. long.  I really doubt that I will be 100% free from PF unless I give up running.  Like I mentioned to you earlier, it only bothers me when I do longer runs, but once I stretch it out, the discomfort disappears.  But for the bone spur, it is going to be there for life unfortunately.

作者: TerrySze    時間: 2009-6-29 10:38
原帖由 靜水 於 2009-6-28 22:05 發表

本人因筋膜炎由去年8月到今年4月才痊愈80%,目前已回復跑步, 個中不能跑的心情只有同道人才了解,我的筋膜炎由骨刺引起,可能是跑得多或小許寬扁足而引起。而物理治療師說過度拉扯脚底筋膜亦會 ...

多謝靜水兄的分享 !
你足足休息了半年先回復跑步.真係好漫長.
你D係物理治療的費用都好甘下 !...你claim意外保險算好了.我有朋友跑步傷了腳腕,claim唔到意外保險,因為醫生話係勞損.唔係意外.
我亦問過醫生我的的筋膜炎是否因為引起,醫生亦解釋以我的年齡(3X),腳板底係唔會有骨刺.所以可以放心.
而家會去物色一個好的鞋墊來幫助覆原.
正如SEALION ctse 以後跑就注意多些其他由關事項,小心D.

原帖由 lvrunner 於 2009-6-27 12:20 發表

Hi Terry hing ~

That is true only if you don't run again after you get your cortisone shot.  I can guarantee you that your pain will come back eventually once you start running again.  The BEST  ...

Hi lvrunner Ching,
I know PF will come back eventually.
To be frank, I will lose my passion to run if I take rest and rest.

作者: 靜水    時間: 2009-6-29 23:16
IV runner Ching,

我嘅物理治療師叫我可試吓加長,測試自已的距離可以容認到幾多,不過我都唔敢試太長,我想遲一两個月才加,現在很怕會受傷。希望有机會再跑全馬。現時每次跑前及跑後都要認真做15分鐘脚板拉筋。

一般不是骨刺引起的筋膜炎應該較快覆原,多作脚板的拉筋動作,若用鞋墊可用運動型,可作跑步使用。
我的保險是先找脊医,再反方向找他們相屬的醫生寫Referal,一般你話Claim保險,他們都會作"適當"處理。其實意外及勞損你可以話由意外觸發的就OK了。沒有保险,自己啃哂,真係傷上加傷。
作者: 超人阿四    時間: 2009-8-27 21:17
近呢兩星期,小弟開始有以上提及?症狀。想試下先用鞋墊,因我有輕微扁平足。請問何處有賣?

作者: TerrySze    時間: 2009-9-1 11:14
原帖由 靜水 於 2009-6-29 23:16 發表
IV runner Ching,

我嘅物理治療師叫我可試吓加長,測試自已的距離可以容認到幾多,不過我都唔敢試太長,我想遲一两個月才加,現在很怕會受傷。希望有机會再跑全馬。現時每次跑前及跑後都要認真 ...

Thanks  靜水師兄的意見.
作者: 超人阿四    時間: 2009-9-1 11:15
I thought Dr Kong is for kids only. Anyway, thanks for your information and let me try it.
作者: Patrick    時間: 2009-9-1 11:35
原帖由 超人阿四 於 2009-9-1 11:15 發表
I thought Dr Kong is for kids only. Anyway, thanks for your information and let me try it.

阿四, Dr Kxxg is not only for kids, I also have one pair!
I suggest you can try it as the price is reasonable.
Meanwhile, reduce your weekly mileage to prevent worsening of your foot problem.

Hope this can help you!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2