香港長跑網 - 長跑長友

標題: 三年來努力,夢想跑渣打全馬....但 [打印本頁]

作者: samuel779    時間: 2009-2-1 16:51
標題: 三年來努力,夢想跑渣打全馬....但
各位師兄/師姐

剛痛哭完 - 心好酸好痛

本人三年前06年9月仍是肥仔一名195磅(173cm高);想減肥並經朋友鼓勵下報名07年渣打10k(result:53mins). 從此便愛上跑步並定時練習期望二年後參加全馬. (08年渣打半馬result1hr53min) 08年9月開始全馬特訓(望能於4hr 30mins完成)點知於09年1月24日受傷(已到100km per 2nd week)----在跑時腳掌面碰小腿位勁痛(如絲裂痛)但步行卻不痛第日即看鐵打並說是"內拗柴"幫我乎葯並休息致28,29-1-09覆診. 但仍未退腫經友人介紹下於30-1-09往看物理治療診定為"筋位碰骨位勞損並發炎"並幫我治療須時3星期復完. 31-1-09 巳退腫並再次接受物理治療+本人自購消炎藥.

31-1-09晚上約友人往維圍拿選手包見到大家十分高興準備迎戰而自己就....本人死心不息在今日1-2-09試輕量跑但跑致33mins 約5km ...痛仍在......停下痛哭

這幾個月來推掉朋友聚會;放棄星期六踢波以便星期日長課;無論太陽下/勁凍都在訓練而訓練時那種辛苦及孤獨感非筆默所能形容...........

好失落verydown ......己做足跑前跑後熱身拉筋.............夢想.........我真係放唔底......

Updated on 4-2-09 followings

各位師兄/師姐

好多謝各位鼓勵心情已比較冷靜/平伏。回想起三年來,自從跑步後身體真係健康咗好多,體重由高峰195磅減致160磅。
經深思熟慮後,雖然有傷但我都會出席這次全馬來感受比賽氣氛及為各位打氣,當我跑致腳痛時,便會停下及待上“巴士”。開始時想,自己情願不出席這次賽事也不想“上巴士” ,因本身自尊問題,但想深一層這想法只是逃避,踏上巴士一刻根本就不是醜見不得人,因本身已盡力/無憾,雖然未能完成這次全馬實在有點可惜,但都是人生跑步之中有小挫折,我會努力並期望2010年渣打全馬與各位再會。
大家加油!大家努力!並爭取好成績PB!

Regards

Samuel

作者: onionufo    時間: 2009-2-1 17:14
真係非常遺憾,小弟以前有相似經歷,所以都十分明白樓主心情,十分同情樓主.....
樓主如果唔想再等一年先有得跑全馬,在傷愈後,經濟能力允許下其實可以考慮下跑內地既全馬,選擇好多,唔同時間都有,難度亦冇渣打咁大,例如黎緊4月有鄭開同大連國際馬拉松.
作者: spmho    時間: 2009-2-1 17:21
原帖由 samuel779 於 2009-2-1 16:51 發表
各位師兄/師姐

本人三年前06年9月仍是肥仔一名195磅(173cm高);想減肥並經朋友鼓勵下報名07年渣打10k(result:53mins). 從此便愛上跑步並定時練習期望二年後參加全馬. (08年渣打半馬resul ...

師兄:
安慰點說,全馬唔係得第一個....今次唔得咪下次囉......
劉翔都係咁啦,佢仲要開跑之前退出啦

直一點說,1月24日先傷
一係就之前有徵兆無理,而家變痛;就算平時有拉筋cool down,如果平時沒有做護理,都係死
一係就係練習方法不當,如:里數不平均分配、突然加里數、練習強度不平均分配等......都係好大機會傷
作者: hobbywet    時間: 2009-2-1 17:29
原帖由 samuel779 於 2009-2-1 16:51 發表
各位師兄/師姐

本人三年前06年9月仍是肥仔一名195磅(173cm高);想減肥並經朋友鼓勵下報名07年渣打10k(result:53mins). 從此便愛上跑步並定時練習期望二年後參加全馬. (08年渣打半馬resul ...

小弟亦是及時好返,明白師兄你的感受,師兄的弄傷,我猜是過度訓練所致,因我試過一星期操足六日,肌肉過度勞損.

留得青山在,那怕無柴燒

祝你早日康復
作者: 臨風    時間: 2009-2-1 17:29
各位師兄/師姐

跑不到今年渣打,只是人生小章節,硬去參賽,可能你重更加遺憾。咁劉翔要再等四年咪要終極痛哭?
作者: ram    時間: 2009-2-1 17:33
標題: 回復 1# 的帖子
samuel779兄你好
不要介懷目前不能跑步
養好傷患同跑好長跑都是非一朝一夕的事情
身體健康最重要,太心急而傷了身體便太不值得
祝你早日康復~

作者: MrMoonLight    時間: 2009-2-1 17:45
你睇左CHING '為跑馬拉松而跑步 ; 為跑步而跑馬拉松?'  呢篇野未呀?
愛跑步吾係一定要比賽, 鍾意渣車吾一定要落東望洋
更何況一年之麻
作者: awyh    時間: 2009-2-1 18:27
唔緊要架,呢個只係一個經驗同過去,再俾心經練,2010年渣打賽道上再見!
作者: schnix    時間: 2009-2-1 19:00
ching, 我又係小腿問題
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3422&extra=page%3D1

睇左兩次醫生都仍然係痛, 今日去做針灸, 希望哩幾日會有好轉

為左今年渣打我都練在一年了, 係埋門一腳先出事, 當然好難受, 現在只希望當日可以參與, 仍在努力復原中, 如果真係跑唔倒, 唔緊要啦, 渣打年年都有, skip 一年, 明年我一定會準備更好, 跑得更快, ching 加油呀, 只要有對健康既腳, 黎緊年年渣打都可以跑

作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-1 19:11
ching,
你07開始參加10k, 08年半馬, 練全馬5個月.....欣賞自己的進步真係唔少.
對於新手, 5個月練全馬時間有點趕喎! 相信你的訓練很刻苦, 可能加量加強加得太快, 身體未必適應大負荷.
明白練跑係要犧牲其他嘢! 好似出街食飯, 約朋友......
保住對腳, 全馬的機會大把, 明年可以再跑, 也可以參加國內的全馬.
放手唔係放棄, 只是理性衡量作出明智的決定, 留得青山在.
作者: nc    時間: 2009-2-1 19:17
原帖由 schnix 於 2009-2-1 19:00 發表
ching, 我又係小腿問題
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3422&extra=page%3D1

睇左兩次醫生都仍然係痛, 今日去做針灸, 希望哩幾日會有好轉
為左今年渣打我都練在一年了, 係埋門一腳先出事, 當 ...

schnix, 看了妳所寫的, 很高興妳可以為渣打預備一年, 找緊時間去練習, 現在因為腳傷知道自己應該係放低的時候. 懂得捉緊及放低, 都不是容易的事.  現在大前提係對腳無事, 完全康復, 渣打只是總多賽事其中一個, 今年不能參加, 出年, 明年, 後年大把機會 (只要對腳沒事)

各位受傷的chingctse, 加油呀, 除了渣打還有很多賽事等緊你/妳地o架
作者: schnix    時間: 2009-2-1 19:31
原帖由 obaanc 於 2009-2-1 19:17 發表

schnix, 看了妳所寫的, 很高興妳可以為渣打預備一年, 找緊時間去練習, 現在因為腳傷知道自己應該係放低的時候. 懂得捉緊及放低, 都不是容易的事.  現在大前提係對腳無事, 完全康復, 渣打只是總多賽事其中一個, 今 ...

要放棄其實需要付出好大既勇氣, 希望ching 可以明白, 放棄並不代表你係弱者, 相反, 你所作出既決定証明你係一個強人
作者: cu83    時間: 2009-2-1 20:43
c-hing, 跑步者受傷率其實都好高, 我相信呢度好多c-hing/c-tse都曾有受傷經驗...
比賽年年有,  最緊要係要小心養好傷先再跑, 唔好勉強...
祝早日康復!
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-2-1 21:04
各位師兄/師姐

samuel ching, 而家離渣打只係淨返一個星期, 好明白要你呢個時候放棄唔跑係幾咁殘忍.
如果要跑我諗你可以試下最後呢個星期完全養傷同埋休息, 到渣打果日用放輕鬆來跑, 唔再考慮咩TARGET時間, 只求參與跑到幾多得幾多, 盡量好好享受比賽既過程.
而且你呢3年來既訓練係唔會白費, 呢D經驗對你明年再戰渣打一定大有幫助, 所以又不用太心酸, 也不用太心痛.
祝CHING腳傷早日康復, 長跑長有.
作者: 卓卓    時間: 2009-2-1 21:44

Samuel 師兄,不要傷心,人生不如意事十常八九.
正所謂 " 耕耘不一定有收獲 " 的定理下,好好撫恤自己待好番再參與.

試想下,就算自己練了或準備了三年都不能參與,但都有所得著 [開心]與[健康] ,相信會令你開心D .
作者: peter6565652003    時間: 2009-2-1 21:58
SAMUEL 779 C HING,聽到你嘅遭遇大家都很難過,明白你過往努力的付出就是等一天,本人亦有同樣的經歷,小弟响2007年亦報了全馬,在2006年中開始訓練,箇中苦況真不可向外人道,當時雄心勃勃的我,在2007年一月中持續發燒不退,最终要留院作詳細的檢查,後來得知是感冒菌入肺,要入院一個禮拜,當時固然停了所有訓練,而且出院後亦不能作過量的運動,雖然到了比賽當天仍可勉強出賽,但對自己毫無半點好處,於是在比赛前一晚毅然决定放棄一屆,所換到的是身體的得着,個人覺得十分值得,C HING 于今年一次放棄,換來以後無窮的比賽機會,待C HING想通之後,必然會豁然开朗.長跑路上不只C HING一人,待C HING好番之後,必然有更大的作為,祝你早日康服

作者: awyh    時間: 2009-2-1 22:04
講真,雖然話渣打年年都有,但係真係去到尾才發現不能出賽,感覺真的不好受。

所以有時跑步除了訓練我們的體力和意志外,也要我們學習如何面對不想接受的事實,這就是人生了。
作者: daniel0415    時間: 2009-2-1 22:15
時間會沖走你的痛苦和失落,放松自己的心情,去迎接下一次的挑戰!我和ching同病相憐,固中的心情十分明白。現祗能安心地養好傷,再重新起步,向新的目標努力。
作者: 卓卓    時間: 2009-2-1 22:24
原帖由 awyh 於 2009-2-1 22:04 發表
講真,雖然話渣打年年都有,但係真係去到尾才發現不能出賽,感覺真的不好受。

所以有時跑步除了訓練我們的體力和意志外,也要我們學習如何面對不想接受的事實,這就是人生了。

Awyh師兄 正解, 同時間也要抱著 [鹹蛋超人的精神] 次次就黎死既時候,都黎一個鹹魚番生 ---- 必須時[ 振作 ].

登錄/註冊後可看大圖

作者: allanccl    時間: 2009-2-1 22:28
原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-1 21:04 發表

samuel ching, 而家離渣打只係淨返一個星期, 好明白要你呢個時候放棄唔跑係幾咁殘忍.
如果要跑我諗你可以試下最後呢個星期完全養傷同埋休息, 到渣打果日用放輕鬆來跑, 唔再考慮咩TARGET時間, 只求參與跑到幾多得幾 ...

X2,贊成,亦可以當日帶個相機去映下相,慢跑到途中幫網友映下相也是一個唔錯既經歷,等出年再報仇!
長跑長有,長跑長友!

作者: 欣    時間: 2009-2-1 22:33
Samuel兄的失落心情, 我是深同感受的, 我08牟渣打全馬前的兩個星期先黎受傷, 但勝在後生, 到比賽果日我己好左七,八成了, 但都是諗住唔跑了, 比賽果朝只想去同我的親密戰友打氣並順便還晶片, 點知現場的氣氛竟然會令我忍唔住落場跑了, 但我只陪朋友跑到汀九橋, 我就上車了, 所以Samuel兄若可以的話, 去感受下個氣氛, 不用勉強自己也不用執著的, 覺得隻腳有唔妥就別跑下去, 準備上車, 大把人在車上等你的, 有香蕉又有朱古力食很不錯的呢~
相信你的全馬不會只想跑一次吧?! 人生漫漫長, 從失敗中吸取經驗不也是一種得著嗎? 對將來的準備會更有信心的.
Samuel兄加油~ 祝早日康復~

作者: running-sue    時間: 2009-2-1 23:05
ching, 唔使咁灰, 你放心, 你的努力唔會白費的, 今年用唔到, 咪留番下年用囉, 人生不如意事十常八九, 一生人點會順風順水呢?  never give up!!
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-1 23:26
我以前曾經試過學校陸運會帶傷跑1500米跑到骨折(左腳腓骨)....
跟住入醫院急診室打石膏
好彩唔係傷得好嚴重(骨折來講唔嚴重 只係打橫咁裂開咗 冇移位)
抖咗3 個月後再跑多差不多半年至回復番原來ge 6~7成@@

所以都係諗清諗楚至落場....
不過比我當時再揀過就會去跑800米 因為較易有獎牌攞
作者: cc    時間: 2009-2-1 23:27
作者: 龜速行    時間: 2009-2-1 23:54
samuel779 c hing

放棄需要更大更大的勇氣!!!!

尊敬你的勇氣

add oil ar

長跑長友 ar
作者: desmond    時間: 2009-2-1 23:55
Hi Samuel, pls check pm
作者: oscar    時間: 2009-2-2 00:43
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-2 01:00
samual ching..你好
小妹在一月中 ccm 半馬中左邊 hip 位到 knee 忽然無力, 完成賽事之後連行都行唔到....
過完年之後一直未有好轉... 所以去了做物理治療... 但現在行路仍是一拐一拐要我行樓梯真是要了我的命....
所以我亦決定了就算 2月8 日當日即使不痛都好... 我不會落場跑渣打... 萬一在復原期再次受傷就手尾長... 雖然這決定很痛苦..但為了我將來可以跑得更快更遠.. 與其勉強.. 不如再等多一年再做一個更好的準備....

其實在跑 ccm 一星期之前我左膝已經有點警告..但我沒有理會..休息一星期就去了跑 ccm.. 所以這次經驗教訓我要聽身體的話...還有平日要好好護理自己身體... 練習之餘還要勤力拉筋...熱敷...加量練習一定要循序漸進....

ching.... 長跑長有..共勉之 !
作者: onon    時間: 2009-2-2 01:06
對我嚟講...渣打可以算係全年最大嘅跑步嘉年華,

但係唔等於跑步嘅最大收獲.

作者: 亞平    時間: 2009-2-2 01:18
原帖由 onon 於 2009-2-2 01:06 發表
對我嚟講...渣打可以算係全年最大嘅跑步嘉年華,

但係唔等於跑步嘅最大收獲.

Samuel 師兄,正如安安師兄所講,渣打並非跑步既最大收獲!
以前你係195磅既肥仔,咁而家你呢?
跑步最大既得益,係給了你健康!
作者: didianna    時間: 2009-2-2 09:35
samuel ching..
                         你嘅失落我係完成明白的,,係呢個時候叫你吾好吾開心我知係冇用,,我都係本來報咗半馬,,因為腳傷而要放棄呢次比賽..決定放棄其實係好吾情願的,,但又鬼叫自己傷咗咩...昨晚去攞選手包時心還是酸溜溜的..但吾開心之後就要再撁起來啊..samuel ching請你要記住啊..今年吾得還有下年,出年,,nnnn咁多年啊,,只要你吾開心之後要好好檢討今次受傷原因.日後就要加多留意就可以跑到80歲啊,,希望早日知道ching你再次跑出道路,希望日後有機會和ching一起跑..
作者: desmond    時間: 2009-2-2 10:07
原帖由 ee_tpk 於 2009-2-2 01:00 發表
samual ching..你好
小妹在一月中 ccm 半馬中左邊 hip 位到 knee 忽然無力, 完成賽事之後連行都行唔到....
過完年之後一直未有好轉... 所以去了做物理治療... 但現在行路仍是一拐一拐要我行樓梯真是要了我的命.... ...
ee c-tse,似乎你都係ITB的問題喎.........
作者: timothywongtw    時間: 2009-2-2 10:09
ching你真係可憐!如果我係你,2
月8 日我點都會去博一博!
話哂都係一年得一次機會!
你今年唔跑,你夠胆話出年你一定可以參加????
人生有好多變數,今日唔知聽日事!
就算拐吓拐吓都要去參加,完唔完成到係另一回事!
不到黃河心不死!!!!!!!!!!!!
作者: wini    時間: 2009-2-2 10:18
ching 加油. 別氣餒. 祝早日康復.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-2 10:21
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-2 10:23
作者: ckleung    時間: 2009-2-2 10:53
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-2 10:23 發表

對, 同意欣跑手的講法, 如果可以跑到慢跑到青馬, 幫大家影影相, 然後上巴士! 好型的!

瘋瘋兄正說出小弟的計劃,因前兩星期莫明而來的大腿肌痛,雖然看過醫生,但仍覺得未能復原,甚至有點蔓延至小腿側的情況。這兩個星期也完全處於休息的狀態。現在細想,可能是過去個多月來太心急,每星期逼自己完成80k以上的訓練有關。

今年心想挑戰全馬,所以比過去參加半馬時的練習落力得多,但到頭來卻因經驗不足而弄傷,曾經考慮是否要放棄出賽,當然如問醫生,他一定叫你不要出賽。但矛盾的心情,令我這星期以來忐忑不安,究竟是退出,或是勉強參加,總下不到決定。所以samuel 兄的心情,小弟感同身受。但小弟最後決定了,正如瘋瘋兄所說,今次我會帶備相機,為各位迎線而來的ching, ctse拍照。最後支持不住便上車,我覺得最重要的是勿令傷患惡化。明年的另一次渣打,很快會再次來臨的,經過今年的經驗,相信明年一定會安排得更好。

samuel 兄,請不要失落、難過,2月8日就讓我們一起漫步到青馬吧!
作者: alfredyu    時間: 2009-2-2 11:10
先多謝ckleung ching, 青馬大橋見。
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-2 12:39
原帖由 desmond 於 2009-2-2 10:07 發表
ee c-tse,似乎你都係ITB的問題喎.........

暫時睇緊物理治療... 物理治療師認為係 hip 位某肌肉(小妹唔識咩肌肉啦....)發炎引起
如果今個星期仍未有好轉...就會叫我去專科再 check...
(希望四月前搞掂.... 我既 insurance 果陣到期...)
作者: 亞平    時間: 2009-2-2 14:47
睇見咁多師兄師姐因傷不能出戰渣打,而志願出任義工隊伍,替其他出戰既師兄師姐打氣影相,
呢份無私奉獻精神,真讓小弟感覺到你地既偉大,同時亦十分佩服各位有無比既勇氣作出理智的選擇.
感謝各位,並衷心祝福各位早日康復!

作者: lewischan    時間: 2009-2-2 14:51
真係非常遺憾,
不要紧我等你,明年跟你一起跑 2010年的!
作者: rayray    時間: 2009-2-2 15:06
  希望各位受傷的師兄師姐快D 好返

星期日跑GEI 都要注要身體, 小心受傷

希望小弟星期日都好返D,
不計成績, 完成到比賽已經心滿意足啦
作者: 比因    時間: 2009-2-2 20:52
剛才電視播有關運動員因比賽傷殘, 要長期治療來恢復自理能力, 而沒得到合理保障; 縱使政府大力推廣運動, 資源匱乏, 社會環境所限, 使大量有潛質的人對投身全職運動員望而卻步.

各位因傷未能落場的ching ctse, 一場比賽miss左唔代表以後無得跑, 我地有工餘時間可以參加這項運動之餘, 亦應該慶幸我地仍然有一雙腳, 可以跑去任何我地想去既地方.

無傷落到場既ching ctse 要注意小心, 不要勉強做超過自己能力的訓練; 受傷既養好傷, 跑唔到一場好過以後無得跑!

祝各位順利~完成比賽!
作者: 快活人    時間: 2009-2-2 21:06
原帖由 比因 於 2009-2-2 20:52 發表
剛才電視播有關運動員因比賽傷殘, 要長期治療來恢復自理能力, 而沒得到合理保障; 縱使政府大力推廣運動, 資源匱乏, 社會環境所限, 使大量有潛質的人對投身全職運動員望而卻步.

各位因傷未能落場的ching ctse, 一場 ...

X2。 各位受左傷的CHING、CTSE。真是要好好休息。
來日方長。 長跑長友!!!
作者: waynekkw    時間: 2009-2-2 22:28

登錄/註冊後可看大圖

作為一個運動人,
我哋又點會未試過受傷;
我哋又點會唔了解你的心情;
我哋又點會唔明白你的苦痛;
但係
如果無經過失敗,我哋又點樣進步自强不息;
如果無這些挫折,我哋又點樣變得更堅强;
如果無這些傷患,我哋又點樣知道自己的不足;
如果無這些回憶,我哋又點樣享受到終點時的喜悦。
Down多2日好啦!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 上水馬王    時間: 2009-2-2 22:49
無得跑的日子,內心然當不好受,祝師兄早日康復,明年再戰!
作者: allanccl    時間: 2009-2-2 22:52
原帖由 比因 於 2009-2-2 20:52 發表

各位因傷未能落場的ching ctse, 一場 ...

X3跑得是福!
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-3 00:08
原帖由 oscar 於 2009-2-2 00:43 發表 完全明白受傷不能參賽的感受,更何況係全情投入.......我31/12晚腳部受傷,連50m也跑不到,個種心情真係.........師兄,雖不能跑,也可以參與起步,放開心情,慢慢享受,出年再黎仲有,多啲上黎吹水,可 ...
吹水之餘
去游下水都好
keep 住做帶氧運動~
作者: awyh    時間: 2009-2-3 00:45
原帖由 waynekkw 於 2009-2-2 22:28 發表

登錄/註冊後可看大圖

作為一個運動人,
我哋又點會未試過受傷;
我哋又點會唔了解你的心情;
我哋又點會唔明白你的苦痛;
但係,
如果無經過失敗, ...

講得好!
作者: 邪神    時間: 2009-2-3 01:13
各位師兄/師姐

師兄,要用3年的時間,由接觸跑步,發展到跑全馬,唔係個個得.......
作者: LMF    時間: 2009-2-4 14:29
休 息 .....
   是 為 了
      跑 更 遠 的
       路
加油!!!!
作者: YuenChan    時間: 2009-2-4 14:40
各位師兄/師姐

你都幾犀利, 195磅173CM高第一次跑10K就可以跑出53分鐘
作者: 全馬    時間: 2009-2-4 14:44
原帖由 awyh 於 2009-2-1 22:04 發表

所以有時跑步除了訓練我們的體力和意志外,也要我們學習如何面對不想接受的事實,這就是人生了

非常認同! 人生必定有起有跌啊! 雖然帶點不值, 但人生還有好多好多個全馬呢!
不如休養一段長時間, 好使自己有機會康復吧! 否則以後都不能再跑, 還值得嗎?
這時間可做其他替代運動, 甚至有可能發展出另一種興趣呢?
作者: 曲奇    時間: 2009-2-4 17:01
ching 不要太洩氣..
除了渣打仲有好多賽事參加呀..
保好雙腳要緊..
你第1年跑10k用了53 mins,成績不錯...
作者: samuel779    時間: 2009-2-4 20:31
標題: Thanks all C Hing & C Tse
各位師兄/師姐

好多謝各位鼓勵心情已比較冷靜/平伏。回想起三年來,自從跑步後身體真係健康咗好多,體重由高峰195磅減致160磅。
經深思熟慮後,雖然有傷但我都會出席這次全馬來感受比賽氣氛及為各位打氣,當我跑致腳痛時,便會停下及待上“巴士”。開始時想,自己情願不出席這次賽事也不想“上巴士” ,因本身自尊問題,但想深一層這想法只是逃避,踏上巴士一刻根本就不是醜見不得人,因本身已盡力/無憾,雖然未能完成這次全馬實在有點可惜,但都是人生跑步之中有小挫折,我會努力並期望2010年渣打全馬與各位再會。
大家加油!大家努力!並爭取好成績PB!

Regards

Samuel

作者: ckleung    時間: 2009-2-4 21:46
十分高興見SAMUEL兄可以想通了。其實「上巴士」也要很大勇氣,小弟最初時不敢參加全馬,也是出於這個難解的心結。但想清楚後,覺得凡事除了要盡力外,也要量力而為,今年要上巴士,明年可以再來,最重要是吸取今年的經驗,明年作出更好的準備。希望渣打當日與SAMUEL兄一起盡力而為,完成自己所能達到的里數。
在這裏順帶一提,多謝皇上今午來電的慰問和指教,今晚JOG了40分鐘,果然覺得大腿鬆了一些。
作者: waynekkw    時間: 2009-2-4 23:30

登錄/註冊後可看大圖
憑傲氣,硬漢子,縱使上巴士!

作者: yanson8    時間: 2009-2-4 23:31
" />" /> 我都未完成過一次馬拉松啊∼∼本來都系打算跑渣打馬拉松嘎" />" />" /> ,不過因腰傷到依家都未好,已經放棄了" />" /> ,靜心落來睇下。。來日方長……而且長跑長“友”嘛。。所以我並無閣下甘傷心。。好多野都系有個過程既,慾速則不達。。
唔好灰心。。一齊加油啦。。。

作者: hkyen    時間: 2009-2-5 09:54
原帖由 samuel779 於 2009-2-4 20:31 發表
各位師兄/師姐

好多謝各位鼓勵,心情已比較冷靜/平伏。回想起三年來,自從跑步後身體真係健康咗好多,體重由高峰195磅減致160磅。
經深思熟慮後,雖然有傷但我都會出席這次全馬來感受比賽氣氛及為各位打氣 ...

首先安慰唔多講啦,不過我覺得身體要緊呀,但你決定左要出賽,希望你一切順順利利啦,小心d呀

唔~我同你差不多啦 我07年都成200磅(175cm高);在讀書時期又唔做運動,到左做野之後仲衰啦成日坐同食零食,所以想減肥而開始跑步,每日都跑一個鐘頭步,每天早上早個半鐘起身跑步之後番工,一個人勁悶咁跑,由開始馬鞍山區內跑到後來跑出沙田,09一月我得番146磅到啦

今年我參加左半馬1組呀 希望1個鐘55分完成啦

哈哈全馬唔知10年我有冇機呢
作者: witchycatcat    時間: 2009-2-5 10:02
samuel779 ching:
睇完你既經歷,我都眼濕濕....
渣打年年都有,身體要緊,今年趕唔到參加,仲有好多機會....
最緊要是保住腳仔,才可以長跑長有/友....

突然想起毛主席的一句詩作:
牢騷太盛防腸斷 
風物長宜放眼量

ching加油呀....
長跑網上下都支持你呀~~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2