香港長跑網 - 長跑長友

標題: 內側磨損 [打印本頁]

作者: Ringo    時間: 2009-2-9 22:36
標題: 內側磨損
每次跑20km以上內側都會磨損...有無意見比我ar? 用花士令都是差不多...會唔會關條褲事呢 ?
作者: 比因    時間: 2009-2-9 22:40
是大腿內側?
作者: Ringo    時間: 2009-2-9 23:26
!!!!!!
作者: 比因    時間: 2009-2-9 23:34
我用花士令之後全無此問題, 可以既話選擇短D既褲, 減少2腿之間可以造成磨擦既物料, 睇下好唔好D

另, 下次記得post係 "受傷治療區" wor
作者: leo33182005    時間: 2009-2-10 10:41
標題: 回復 1# 的帖子
可以著單車褲
作者: 全馬    時間: 2009-2-10 12:12
原帖由 leo33182005 於 2009-2-10 10:41 發表
可以著單車褲

單車褲是有內墊的, 應該是無墊的"拉架"褲。
作者: ixy200    時間: 2009-2-10 12:18
原帖由 Ringo 於 2009-2-9 22:36 發表
每次跑20km以上內側都會磨損...有無意見比我ar? 用花士令都是差不多...會唔會關條褲事呢 ?

Ringo ching
小弟都有你既情況出現 (10K都開始損)
今年渣打著短tight
乜花士令都冇搽
乜事都冇
作者: daniel0415    時間: 2009-2-10 13:49
原帖由 比因 於 2009-2-9 23:34 發表
我用花士令之後全無此問題, 可以既話選擇短D既褲, 減少2腿之間可以造成磨擦既物料, 睇下好唔好D

另, 下次記得post係 "受傷治療區" wor " />" />

我著較短的跑褲反而會磨損,而長小小遮住大脾內側的跑褲郤冇事。現每次長跑、特別係熱天,都會擦花士令。有人說跑步而大腿內側磨損是因為大腿較粗的緣故,唔知係唔係呢?
作者: ixy200    時間: 2009-2-10 14:50
原帖由 daniel0415 於 2009-2-10 13:49 發表

我著較短的跑褲反而會磨損,而長小小遮住大脾內側的跑褲郤冇事。現每次長跑、特別係熱天,都會擦花士令。有人說跑步而大腿內側磨損是因為大腿較粗的緣故,唔知係唔係呢? " />" />

大腿較粗的緣故 <- 小弟正是
作者: Ringo    時間: 2009-2-10 16:21
原帖由 ixy200 於 2009-2-10 12:18 發表

Ringo ching
小弟都有你既情況出現 (10K都開始損)
今年渣打著短tight
乜花士令都冇搽
乜事都冇

但我覺得好似果日渣打著短tight...都熱 wow
作者: eddiebuzz    時間: 2009-2-10 18:04
原帖由 daniel0415 於 2009-2-10 13:49 發表

我著較短的跑褲反而會磨損,而長小小遮住大脾內側的跑褲郤冇事。
x 2   

I wear either 長小小遮住大脾內側的跑褲 or tight for > 10k run

btw, instead of vaseline, a product called "body slide" is a better alternative.
作者: ixy200    時間: 2009-2-10 18:17
原帖由 Ringo 於 2009-2-10 16:21 發表

但我覺得好似果日渣打著短tight...都熱 wow

我又唔係好覺
可能我一見水站就狂濕頭唔覺啦

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2