香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2009年2月14日 環塘跑 ---- 屯門大欖涌水塘 [打印本頁]

作者: pwong5618    時間: 2009-2-11 10:59
標題: 2009年2月14日 環塘跑 ---- 屯門大欖涌水塘
本周六屯門環塘跑 里數約 24 -30K 由麥十段開始,
請先行吃午餐,及自備飲品,中途無水,無食品供應,要出塘(24K后至有士多在掃管笏),請量力而為。

日 期  : 2009 年 2月 14日
星 期   : 六
時 間   : 1:30pm  

集合地点: 屯門兆麟運動場

人 數 : 20 人

報名請留言
1. Peteruno
2. Pwong5618
3. 711MF
4. 亞 平
5. Kenneth
6. Patrick
7. 細明哥
8. Samynonsense

9. toes
10.bha
11.joe

12. 晴朗

警告及聲明
1.
此項聚會適合跑步初哥(10公里跑55-70分鐘)
身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
2.
本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。
如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
3.活動不排除將於酷熱的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
4.若約跑活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。

5. 參加者的個人保險及安全須自行負責。
作者: 亞平    時間: 2009-2-11 11:04
原帖由 pwong5618 於 2009-2-11 10:59 發表
請先行吃午餐,及自備飲品,中途無水,無食品供應,要出塘(24K后至有士多在掃管笏),請量力而為。

時 間   : 1:3 ...

Wong Sir , 霸頭位,報名!
作者: 711MF    時間: 2009-2-11 11:05
作者: pwong5618    時間: 2009-2-11 11:07
原帖由 亞平 於 2009-2-11 11:04 發表

Wong Sir , 霸頭位,報名!

哈哈!
唔好意思,懶啊!計之前報名算啦!

作者: 亞平    時間: 2009-2-11 11:13
睇到呢個post仲沒有名單,諗住自己係第一個添,wong sir 好矛喎..哈~哈!
作者: kenneth    時間: 2009-2-11 11:20
作者: 亞平    時間: 2009-2-11 12:09
原帖由 kenneth 於 2009-2-11 11:20 發表
當日盡力吧﹗" />" /> 如果跑唔掂,我會改行山的了,唔知响水塘 call 白車要幾耐到呢?" />" />

Call 明兄架烈火戰車可能快過白車..
作者: 細明哥    時間: 2009-2-11 12:18
環塘跑~好新鮮啊~超期待
作者: kenneth    時間: 2009-2-11 16:19
作者: B    時間: 2009-2-11 17:50
如果中途爆0左, 咁點走呀??
作者: 細明哥    時間: 2009-2-11 18:12
原帖由 BHa 於 2009-2-11 17:50 發表
如果中途爆0左, 咁點走呀??
咁咪行囉!
作者: B    時間: 2009-2-11 18:29
原帖由 細明哥 於 2009-2-11 18:12 發表
咁咪行囉!
行完咪0岩0岩好可以去 15/2 個飯局囉~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-11 19:27
咪玩啦! 呢個約跑點會適合跑步初哥呀?
免責聲明可能要整多幾個版本, 咪抄得就抄先得架!

作者: kenneth    時間: 2009-2-11 21:39
作者: 亞平    時間: 2009-2-11 22:46
原帖由 叮叮噹 於 2009-2-11 19:27 發表
咪玩啦! 呢個約跑點會適合跑步初哥呀?" />" />" />" />nm
免責聲明可能要整多幾個版本, 咪抄得就抄先得架!

叮叮噹師姐你竟然連警告及聲明咁例牌既野都睇埋,嘻~嘻~真係細心啦.
我地都仲係跑步初哥咋,所以 Wong Sir 就叫我地一齊去跑環塘30K,學吓野囉!嘻嘻

作者: toes    時間: 2009-2-12 00:34
小弟新人一名,
可以報名join埋一起跑嘛.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-12 01:01
原帖由 亞平 於 2009-2-11 22:46 發表

叮叮噹師姐你竟然連警告及聲明咁例牌既野都睇埋,嘻~嘻~真係細心啦.
我地都仲係跑步初哥咋,所以 Wong Sir 就叫我地一齊去跑環塘30K,學吓野囉!嘻嘻

你地係跑步初哥?? 咁我咪未出世, 學爬同行路都未有資格.
作者: kenneth    時間: 2009-2-12 09:21
作者: 亞平    時間: 2009-2-12 10:12
原帖由 toes 於 2009-2-12 00:34 發表
小弟新人一名,
可以報名join埋一起跑嘛.

Toes 師兄,你果然快手,同你傾完就即時報左名,2.12見!
作者: 亞平    時間: 2009-2-12 10:17
原帖由 叮叮噹 於 2009-2-12 01:01 發表

你地係跑步初哥?? 咁我咪未出世, 學爬同行路都未有資格.

嘻嘻.叮叮噹師姐,相對wong sir 跑左幾廿年既前輩級高手,小弟真係名副其實既新丁.
叮叮噹你係新進師姐,但進步神速,無論係減磅或跑步方面都係令人驚訝!
作者: 亞平    時間: 2009-2-12 10:22
原帖由 kenneth 於 2009-2-12 09:21 發表

無問題,到時見,不 ching 當日就住,唔好去得太快,小弟慢腳來的。

慢腳?當日初識閣下時,閤下都係話自己係慢腳,好彩得其他師兄提醒,
呢度自稱慢腳既,出來跑時,個個曉飛!

toes師兄,收到嗎?
作者: pwong5618    時間: 2009-2-12 10:53
原帖由 亞平 於 2009-2-12 10:17 發表

嘻嘻.叮叮噹師姐,相對wong sir 跑左幾廿年既前輩級高手,小弟真係名副其實既新丁.
叮叮噹你係新進師姐,但進步神速,無論係減磅或跑步方面都係令人驚訝!

澄清一下,我係 卅+多年前 后生仔時就玩跑步,中、長、短畢都有玩,所以樣樣半桶水,玩咗10年度約 26歲就退出跑壇,2004年人到中年至學人跑渣打一年一次當 keep fit,所以有廿年時間跑步是空白的,大家咁吡面叫我 Wong Sir 我都唔好意思,真係汗顏!
所以千萬唔好叫我做咩嘢前輩,被人誤會,我只係想分享一些基本跑步知識給初跑者(佢哋好握d),等佢哋能掌握好跑步基礎同樂趣,其實講真d 我都係中年初哥級跑手,我都希望學大家咁一齊進步,所以記著千萬唔好大家去分級別,大家齊齊玩,齊齊開心,齊齊推廣吓跑步,長跑長有,長跑長友!

作者: kenneth    時間: 2009-2-12 10:55
作者: kenneth    時間: 2009-2-12 10:56
作者: 亞平    時間: 2009-2-12 11:09
原帖由 pwong5618 於 2009-2-12 10:53 發表

澄清一下,我係 卅+多年前 后生仔時就玩跑步,中、長、短畢都有玩,所以樣樣半桶水,玩咗10年度約 26歲就退出跑壇,2004年人到中年至學人跑渣打一年一次當 keep fit,所以有廿年時間跑步是空白的,大家 ...

Wong Sir 呢幾年咁勤力練跑,是否想填補廿年空白?
作者: pwong5618    時間: 2009-2-12 11:12
原帖由 kenneth 於 2009-2-12 10:56 發表

WONG SIR 停跑之後,是否去咗訓練新人?

專心工作!
其實訓練新人係在22~3 歲已經開始搞訓練班

呢d叫個池裹無魚蝦自大!
作者: 亞平    時間: 2009-2-12 11:17
原帖由 kenneth 於 2009-2-12 10:55 發表

" />" />hjhvbj" />先看看 TOES 兄的頭像,高瘦身才,而 CHING 是全馬參賽者,更於 4小時左右完成全程,而平兄之前都有講, CHING 在平兄通知後,已即報名,即心理及身理已隨時預備可以應付26公里左右的長課,同 TOES CH ...

嘩~~你D分析能力咁強既,小小資料你就可以估計出來,厲害!

作者: pwong5618    時間: 2009-2-12 11:22
原帖由 亞平 於 2009-2-12 11:09 發表

Wong Sir 呢幾年咁勤力練跑,是否想填補廿年空白?

我一d 都唔勤力,因為工作困身關係又要平衡吓家庭至得,所以跑步當減壓咋,而且04年跑番時又意外弄傷雙膝,我真係入咗長跑網比大家跑步氣氛感染才跑多咗,所以長跑網影响好多人跑步架!
作者: 711MF    時間: 2009-2-12 11:22
作者: B    時間: 2009-2-12 11:22
(細細聲講) 我盡量吞 pop 到呀~ 師兄預我一個位0丫~
作者: 亞平    時間: 2009-2-12 11:23
原帖由 pwong5618 於 2009-2-12 11:22 發表

我一d 都唔勤力,因為工作困身關係又要平衡吓家庭至得,所以跑步當減壓咋,而且04年跑番時又意外弄傷雙膝,我真係入咗長跑網比大家跑步氣氛感染才跑多咗,所以長跑網影响好多人跑步架!

Wong Sir 你都影響左好多人架...包括小弟!
作者: kenneth    時間: 2009-2-12 11:28
作者: kenneth    時間: 2009-2-12 11:28
作者: pwong5618    時間: 2009-2-12 11:31
原帖由 711MF 於 2009-2-12 11:22 發表

我都係池裹的水

個池而家畢都無喎!

水已經好勁啦!
作者: 711MF    時間: 2009-2-12 11:34
作者: kenneth    時間: 2009-2-12 11:37
作者: pwong5618    時間: 2009-2-12 11:47
原帖由 kenneth 於 2009-2-12 11:37 發表
唔明,解唔到碼,駁唔到了。" />" />邊個是池,邊個是蝦,那個是水?

嚡! 我同 7兄唔認老都無得!
同亞 Ken 都 有溝通上問題!
定係佢轉數差d 呢?!

作者: kenneth    時間: 2009-2-12 11:49
作者: 亞平    時間: 2009-2-12 12:05
長跑網是魚塘,
盛滿了7兄,
他說他是水,靜看池裡眾生相.

Wong Sir 似蝦,
池裹無魚蝦為大.

亞平是水底的泥,
偷偷地吸收水裡養份

Ken兄站在岸上
洒下一張網,
網盡了水中物.

作者: pwong5618    時間: 2009-2-12 12:17
原帖由 亞平 於 2009-2-12 12:05 發表
長跑網是魚塘,
盛滿了7兄,
他說他是水,靜看池裡眾生相.

Wong Sir 似蝦,
池裹無魚蝦為大.

亞平是水底的泥,
偷偷地吸收水裡養份

Ken兄站在岸上
洒下一張網,
網盡了水中物.

咁! 我變咗 "網中蝦"

亞平,哈哈! 你的年齡露餡喇!
作者: kenneth    時間: 2009-2-12 12:20
作者: 曲奇    時間: 2009-2-12 12:40
你地好詩情畫意呀.... 哈~~
講真o個句,唔係join了長跑網,我比之前認真了去練跑...
作者: peteruno    時間: 2009-2-12 14:01
原帖由 pwong5618 於 2009-2-11 10:59 發表

時 間   : 1:3 ...

自告奮勇  由我帶路  順塘逆塘  任君選擇
錦輝起步  有山有水  上斜落斜  來回廿七  
糧水自備  有路無車  無人支援  自食其力

白頭佬

作者: pwong5618    時間: 2009-2-12 14:07
原帖由 peteruno 於 2009-2-12 14:01 發表

錦輝起步  來回廿七  糧水自備  無人支援
自食其力

白頭佬

哈哈!有你帶路就定 d ,我昨晚睇 google 地圖看路線,因有一段掃管笏去小欖果段未走過,驚走錯路,重想聽日去試路添!
作者: peteruno    時間: 2009-2-12 14:10
原帖由 pwong5618 於 2009-2-12 14:07 發表

哈哈!有你帶路就定 d ,我昨晚睇 google 地圖看路線,因有一段掃管笏去小欖果段未走過,驚走錯路,重想聽日去試路添!
這是我集訓主場,與山為伴。

白頭佬
作者: 711MF    時間: 2009-2-12 14:14
作者: B    時間: 2009-2-12 14:25
你地講 d 0野好深呀~
睇黎我要熟讀一下唐詩三百首先敢去跑了!!
作者: 細明哥    時間: 2009-2-12 14:32
期待..期待..超期待....
作者: Patrick    時間: 2009-2-12 14:39
原帖由 BHa 於 2009-2-12 14:25 發表
你地講 d 0野好深呀~
睇黎我要熟讀一下唐詩三百首先敢去跑了!!

同意!
原來跑步真係一門高深學問,
如單單講速度, 耐力, 步姿, 心理, 營養, 未免太naive啦!
作者: 亞平    時間: 2009-2-12 14:47
原帖由 pwong5618 於 2009-2-12 12:17 發表

咁! 我變咗 "網中蝦"

亞平,哈哈! 你的年齡露餡喇!

Wong Sir , 我好細個咋,但我識得隔代溝通囉...嘻嘻
作者: 亞平    時間: 2009-2-12 14:54
原帖由 kenneth 於 2009-2-12 12:20 發表
Ken兄是不長進,常偷雞的水中微生物
默默地支持蝦及泥在水中的成長

偷偷地吸收水裡尚存的微少養份

水中沒有微生物,即係一潭死水,
冇生氣的水係孕育不了魚及蝦.
魚塘裡沒有生物水底泥何以維生

所以你話微生物幾咁重要.嘻嘻

作者: kenneth    時間: 2009-2-12 14:54
作者: 亞平    時間: 2009-2-12 15:16
向往環塘已久,而家有白兄帶路,認真期待
作者: toes    時間: 2009-2-12 17:57
原帖由 亞平 於 2009-2-12 10:12 發表

Toes 師兄,你果然快手,同你傾完就即時報左名,2.12見!

講左當然要即刻報, 到時見.
不過小弟家住荃灣, 想問搭乜車去兆麟運動場最方便,

同埋係運動場邊個位等

作者: toes    時間: 2009-2-12 18:13
原帖由 亞平 於 2009-2-12 10:22 發表

慢腳?當日初識閣下時,閤下都係話自己係慢腳,好彩得其他師兄提醒,
呢度自稱慢腳既,出來跑時,個個曉飛!

toes師兄,收到嗎?

呢度位位都係前輩, 小弟收到
作者: toes    時間: 2009-2-12 18:27
原帖由 kenneth 於 2009-2-12 10:55 發表

" />" />hjhvbj" />先看看 TOES 兄的頭像,高瘦身才,而 CHING 是全馬參賽者,更於 4小時左右完成全程,而平兄之前都有講, CHING 在平兄通知後,已即報名,即心理及身理已隨時預備可以應付26公里左右的長課,同 TOES CH ...

kenneth帥兄, 我張大頭相誤導了你, 我真人並没有這般slim, 什至有點身長腳短. 見面便知曉 .
作者: sleung2002hk    時間: 2009-2-12 22:56
呢條路晚上跑唔跑得
作者: peteruno    時間: 2009-2-12 23:59
原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-12 22:56 發表
呢條路晚上跑唔跑得
山野,無燈火,有月光。

白頭佬
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 09:12
作者: 晴朗    時間: 2009-2-13 10:30
我又想跑喎,不過唔知大家期望跑幾耐?
要大家等就唔好意思啦!
作者: 亞平    時間: 2009-2-13 10:35
原帖由 晴朗 於 2009-2-13 10:30 發表
我又想跑喎,不過唔知大家期望跑幾耐?" />" />
要大家等就唔好意思啦!" />" />

晴朗兄,有我呢隻屯門慢腳在場包尾,你放心來啦!
作者: 711MF    時間: 2009-2-13 10:42
作者: pwong5618    時間: 2009-2-13 10:49
原帖由 peteruno 於 2009-2-12 14:01 發表

錦輝起步  有山有水  上斜落斜  來回廿七  
糧水自備  有路無車  無人支援  自食其力

白頭佬

哈哈!

而家引咗條魚落池啦!
兄弟有福喇!

作者: 亞平    時間: 2009-2-13 10:51
原帖由 711MF 於 2009-2-13 10:42 發表

平兄 放心經昨晚個recover 跑後,今日對大肶攰到唔識旭,明天一定未回到,

7兄,你咁講我就放心少少啦..唔駛咁驚跟唔到你地D步速.
作者: 亞平    時間: 2009-2-13 11:02
有冇師兄有下面3位師兄既手機?如果沒有請pm手電以作當日聯絡之用 .

Samynonsense
toes
joe

作者: kenneth    時間: 2009-2-13 11:07
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 11:08
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 11:09
作者: 細明哥    時間: 2009-2-13 11:15
琴日沖完圈,我今日都好攰,重攰過跑渣打!!
作者: pwong5618    時間: 2009-2-13 11:18
原帖由 亞平 於 2009-2-13 11:02 發表
有冇師兄有下面3位師兄既手機?如果沒有請pm手電以作當日聯絡之用 .

Samynonsense
toes
joe

平兄:

我以 pm 給了 Samynonsense 及 toes ,但 joe 是誰?

作者: kenneth    時間: 2009-2-13 11:19
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 11:21
作者: 亞平    時間: 2009-2-13 11:40
原帖由 kenneth 於 2009-2-13 11:21 發表

梗係啦,閣下咁搏命食,小弟昨晚,跑至中途,見勢色唔對,都偷雞慢 JOB 算了。

X2,昨晚有天堂及地獄二隊,天堂有路你不行,偏偏要跟地獄隊..問你死未?
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 11:54
作者: 細明哥    時間: 2009-2-13 12:09
原帖由 亞平 於 2009-2-13 11:40 發表

X2,昨晚有天堂及地獄二隊,天堂有路你不行,偏偏要跟地獄隊..問你死未?
玉不琢不成器啊,你地咁偷雞...其實個邊先係魔鬼,你地被魔鬼欺騙咗啦!!
作者: 亞平    時間: 2009-2-13 12:22
原帖由 細明哥 於 2009-2-13 12:09 發表
玉不琢不成器啊,你地咁偷雞...其實個邊先係魔鬼,你地被魔鬼欺騙咗啦!!

個魔頭就係我,嘻嘻..起初得我一個跑,後來越來越多人過左來...
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 12:24
作者: 711MF    時間: 2009-2-13 12:26
作者: 亞平    時間: 2009-2-13 12:37
原帖由 711MF 於 2009-2-13 12:26 發表

佢地諗住練全馬咪跟住你跑囉.!!!!!!!!!!!!艾!!!!!!!!!!!!!!!我地呢d半馬/10k咪要死練囉!!!!!!!!!!!重要比d學生哥介添....

7兄,屯門友一個二個都明年都轉全馬啦,你老兄考慮成點呀?
作者: 711MF    時間: 2009-2-13 12:39
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 13:16
作者: 亞平    時間: 2009-2-13 14:23
原帖由 pwong5618 於 2009-2-13 10:49 發表

哈哈!

而家引咗條魚落池啦!
兄弟有福喇!hgjD115" />" />hj

Wong Sir , 條魚係唔係白飯魚?
作者: 亞平    時間: 2009-2-13 14:25
原帖由 kenneth 於 2009-2-13 13:16 發表

跟我們答案都係一樣?

7兄係話跟佢之前既答案一樣,睇下隻腳點先.
作者: 亞平    時間: 2009-2-13 14:26
Wong Sir 請加名: 晴朗
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 14:40
作者: B    時間: 2009-2-13 14:44
原帖由 亞平 於 2009-2-13 12:22 發表

個魔頭就係我,嘻嘻..起初得我一個跑,後來越來越多人過左來...
琴日我係魔鬼 2 號!!
作者: B    時間: 2009-2-13 14:47
原帖由 711MF 於 2009-2-13 12:26 發表

佢地諗住練全馬咪跟住你跑囉.!!!!!!!!!!!!艾!!!!!!!!!!!!!!!我地呢d半馬/10k咪要死練囉!!!!!!!!!!!重要比d學生哥介添....
咦~ 班學生係咪新人區0個個屯門友?
佢講過星期四晚會帶班學生黎跑步0架喎~
作者: 711MF    時間: 2009-2-13 14:49
作者: 亞平    時間: 2009-2-13 14:55
原帖由 BHa 於 2009-2-13 14:44 發表
琴日我係魔鬼 2 號!!

魔鬼3號係Anson師姐.
作者: 細明哥    時間: 2009-2-13 15:01
原帖由 亞平 於 2009-2-13 14:55 發表

魔鬼3號係Anson師姐.
原來我身邊咁多魔鬼架,好彩我潔身自愛姐!!
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 15:06
作者: 亞平    時間: 2009-2-13 15:40
原帖由 kenneth 於 2009-2-13 15:06 發表

小弟好似入咗地獄....參觀

Ken兄你都好D,識得半途回頭是岸,明兄就頑固得多,死都唔肯上天堂.
作者: peteruno    時間: 2009-2-13 17:20
明日,兆麟運動場集合,入華發街公園,上引水道涼亭,可以放下飲水或汗衣,引水道尾可選跑 順塘 或逆塘 。順塘跑消耗體力較大,但可以大壩偷雞走人。逆塘跑先苦後甜,較易,但必須跑全程。

白頭佬

作者: kenneth    時間: 2009-2-13 17:27
作者: Patrick    時間: 2009-2-13 17:41
小弟想知道大概幾點鐘可跑完呢?
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 17:44
作者: Patrick    時間: 2009-2-13 17:49
原帖由 kenneth 於 2009-2-13 17:44 發表

三小時左右應可跑完(唔爆的話),白兄七兄則兩小時左右。

收到!
組長, 如偷雞呢?
(因明天要提早交人)
作者: toes    時間: 2009-2-13 17:50
原帖由 kenneth 於 2009-2-13 11:54 發表

再答過,60M 翠寧下車,之後沿下圖行就可以去到兆麟運動場。

唔該晒, 明天見.
作者: peteruno    時間: 2009-2-13 18:04
原帖由 kenneth 於 2009-2-13 17:27 發表

.....可能都要順塘,响小欖偷吓雞。
若果偷雞,以大欖懲教署(大壩)偷雞最好,因無須跑入山徑(野豬林)。小欖偷雞已經入左山徑半路,距離起跑點只有 6k。跑返去快過小欖偷雞,因小欖出青山公路都要 2k。

白頭佬
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 23:22

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2