香港長跑網 - 長跑長友

標題: 減肥飲食吹水站 [打印本頁]

作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-11 14:34
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-11 14:37
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-11 17:25
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-11 14:37 發表
小弟先啦.
2月11日.
一早食左隻蕉.
係公司十點零鐘鼠左落街, 買左麥記豬柳旦漢堡早餐, 可槳只飲兩啖.
中午食左兩片麥包+ 1隻香蕉(一陣下午茶來多份).

瘋兄... 呢兩樣野好豐富咁 wow~
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-11 17:30
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-2-11 17:35
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-11 14:34 發表
你正在減肥嗎.
是否覺得飲食是最難過的一關?
得閒入來吹一吹, 講一講你是日食咩野, 飲咩野?

飲食絕對係最最最最最難的一關, 或者咁講, 心癮難耐!!

所以現時為止都未可以在飲食上下功夫

2月11日餐單:
早: 北菇雞肉蛋米, 熱horlick
午: 時菜牛腩飯, 凍茶少甜

其實係同平時一樣, 無特登改
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-11 18:51
經過年幾跑步減肥, 飲食已經可以好節制.

11/2
早 toasted五穀包一片+煎蛋一隻, 清水
午 五穀包一片+芝士一片, 咖啡一杯
晚 牛肉湯河+大量芽菜椰菜, 薑醋豬腳一小碗, 清茶
宵夜  青提子

作者: sleung2002hk    時間: 2009-2-11 20:50
原帖由 叮叮噹 於 2009-2-11 18:51 發表

11/2
晚 湯河炒+大量青菜, 薑醋豬腳一小碗, 清茶
宵夜  預備食水果

勁~~~好清淡
作者: cu83    時間: 2009-2-11 21:42
原帖由 叮叮噹 於 11-2-2009 18:51 發表
11/2
宵夜  預備食水果

Oh my god!!
叮叮噹 c-tse ...咁嘅餐單我連一日都唔得!!
作者: kopo1128    時間: 2009-2-11 22:17
而家無MUG特別節制, 只是食的時候儘量減少吃的份量. 不過, 通常都很難做到, 屋企食飯會好一點, 因家中賓賓煮野勁難食, 剛好讓我小吃些.  
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-12 13:58
作者: kopo1128    時間: 2009-2-12 14:48
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-12 13:58 發表
2.12
早:大人自制豬柳旦三文治1
午: 吞拿魚包1+橙1+香蕉1+凍o茶
下午查: 麥三文治兩片
晚: 未知

瘋兄, 你而家幾磅, 目標體重是多少? 我見到你已無mug脂肪可減, 呢個任務都幾艱鉅!!!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-12 15:01
作者: saki    時間: 2009-2-12 15:32
原帖由 kcchu 於 2009-2-11 17:35 發表

飲食絕對係最最最最最難的一關, 或者咁講, 心癮難耐!!hgjD103" />" />hj

2月11日餐單:

其實係同平時一樣, 無 ...

我不能同意更多......................

2月11日
早: 芝士吞拿魚治, 熱奶茶
午: 兩碗飯+豆豉鯪魚+排骨+炒菜心
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-12 15:44
作者: saki    時間: 2009-2-12 15:55
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-12 15:44 發表

幾油下喎...

公司包伙食

不過烹飯阿姐手勢只是一般, 所以不會食太多送...........
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-12 16:07
原帖由 kcchu 於 2009-2-11 17:35 發表

飲食絕對係最最最最最難的一關, 或者咁講, 心癮難耐!!hgjD103" />" />hj

2月11日餐單:

其實係同平時一樣, 無 ...

kc 兄... horlick 你飲果陣全走先至無咁肥... 如果唔係就算你唔落糖..因為有淡奶都已經致肥
時菜牛腩飯 - 多汁既飯都係比較肥... 盡可能揀其他少汁既飯
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-12 16:10
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-12 13:58 發表
2.12
早:大人自制豬柳旦三文治1
午: 吞拿魚包1+橙1+香蕉1+凍o茶
下午查: 麥三文治兩片
晚: 未知

瘋兄...今日餐單唔錯 wow~ 塊豬柳係未 mc 當當果種 ? 果種豬柳加工過比較多油... 多鹽...
如果係真豬柳/豬扒應該會比較少油~
作者: cc    時間: 2009-2-12 16:12
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-12 16:13
原帖由 叮叮噹 於 2009-2-11 18:51 發表

11/2
宵夜  預備食水果

好清淡...
小妹為食... 唯有跑多 d 都要食....
作者: 快活人    時間: 2009-2-12 22:46
嘩. 樓上的CHING/TSE 每日都食得甘小野GE.
C 喇我早餐食3送+1個米線+ 杯奶茶(不落糖)
仲日日如是tim
午就公司亞姐自家住包飯食( 4送1燙)
未計晚餐已多過你地喇...
作者: 比因    時間: 2009-2-12 22:53
我就好簡單, 晏晝淨係食碗粉/麵, 飲野少甜. 晚飯裝平常食量既7至8成, 絕不多吃, 平時不吃零食, 半年減掉10磅.
作者: dick810    時間: 2009-2-12 23:49
小弟早餐: 4-5 湯匙燕麥 + 1 湯匙亞麻籽 (無糖,無奶) + 半隻香蕉 + 一杯黑咖啡
午餐: (紅米+糙米) 5湯匙 + 大量菜蔬 + 4-5片肉 + 菜湯 or 水
下午荼: 一包蘇打餠 or 水果一個
晚餐: (紅米+糙米) 5湯匙 + 大量菜蔬 + 4-5片肉 + 菜湯 or 水
宵夜: 一包蘇打餠 or 水果一個
小弟自2008 -5月 至今 由 大約 176 lb 減至現在大約 147 lb. 當然再加上跑步啦!

............................................................有時都會揄食零食!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-13 02:03
原帖由 cu83 於 2009-2-11 21:42 發表

Oh my god!!
叮叮噹 c-tse ...咁嘅餐單我連一日都唔得!!

感冒未清, 冇胃口, 比平日食少了.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-13 02:05
原帖由 cc 於 2009-2-12 16:12 發表
叮叮噹ctse...是否day day如是?飽唔飽嘎?何解唔食烚蛋呢...無油嘛

趕時間, 邊toast麵包, 邊煎蛋, 快.
當然唔係日日食咁少. 感冒未清, 冇胃口食.
有跑當日食多半碗飯, 下午茶會食包, 沖杯麥片.

作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-13 02:12
原帖由 dick810 於 2009-2-12 23:49 發表
小弟早餐: 4-5 湯匙燕麥 + 1 湯匙亞麻籽 (無糖,無奶) + 半隻香蕉 + 一杯黑咖啡
午餐: (紅米+糙米) 5湯匙 + 大量菜蔬 + 4-5片肉 + 菜湯 or 水
晚餐: (紅米+糙米) 5湯匙 + 大 ...

師兄食咁少飯, 有冇力跑步架??
好健康的餐單, 久唔久獎自己食少少鐘意的食物, 更有動力跑步減肥.

加油! 努力!
作者: hobbywet    時間: 2009-2-17 10:45
原帖由 dick810 於 2009-2-12 23:49 發表
晚餐: (紅米+糙米) 5湯匙 + 大 ...

好清淡,有時我一餐都多過你全日
作者: pgc    時間: 2009-2-17 14:05
Hello everybody,

Other than exceises, I think to change the way of eating is more important and it lasts longer.   5 years ago, I lost almost 40 lbs(from 259 to 219) in 18 months, I spent 4 months and HKD 4000 to see nurtitionsit.  Now, I am 229 and I am floating from 220 to 238 in this period.   It is because I like eating very very much and the food I like are not the good one.  I woud like to share with you the follows:  

1. When I was on diet, I had 5 times a week the barbebue (no fat)  pork rice, it is one of the most delicious food what u can take.  Also u can take fish / beef / ball noodle are also OK.

2.I was asked to take one milk(no fat)  or soya milk(no sugar) everyday, because u will lose calcium when you are losing weight.

3. Two fruits and 3 portion of vegetable, one small bowl vegetable means one portion.  This is very very important no matter you want to loose weight or not.

4. U can carry some soda biscut with you when u are out.

5. 8 lbs per month is the right standard

6. I think it's important to hv at least 80% of yr daily consumption.

Also, pls work out yr BMI to see if you need to loose or not.   I hv to say I am not good enough like other chings, but I start considering  seriously to loose some weight for my full marathon next year.

hv a good day!!!

tks / pgc
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-18 10:38
呢排無得跑但係飲飲食食比未跑之前多..我都要戒下口啦

昨日餐單
早餐 : 麥片 5 茶匙 + 提子乾一湯匙
午餐 : 白飯一碗 + 青瓜半碗 + 雞翼 5 隻 (去皮)
下午餐 : 餅乾3片
晚餐 : 白飯半碗 + 蔬菜碗半 + 肉餅1/3碗 + 菜湯
早餐之後好快餓..想問一問早餐如何改善 ?加隻蕉可不可?
盡量只飲水/茶
作者: 不停向前    時間: 2009-2-18 13:07
我雖然減緊肥, 但真係好難戒口

平常飲食
早餐: 一個面包, 多數腸仔包
午餐: 茶餐廳飯, 熱奶茶
晚餐: 有肉有棻, 一碗飯, 水

真係要戒口...
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-18 14:09
作者: ram    時間: 2009-2-18 14:13
小弟前年至去年由高峰165lb減至148lb低位
目前在152lb至155左右上落,為了向2010老渣進軍
要向終極目標140進發! 請各位多多支持,多謝多謝~

2月17日

早: 叉燒飽蛋撻各一,煉奶鴛鴦
午: (慢跑機5k) 蘋果x1,即沖麥片1包
下午茶: 雞尾飽x1,維多c半杯
晚:飯1碗+有肉有菜
宵夜:綠豆沙

作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-18 14:18
作者: ram    時間: 2009-2-18 14:28
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-18 14:18 發表
ram兄,
2010年想玩全馬?好呀!
中午我都想唔食飯跑機, 不過中環玩gym幾貴的.
宵夜:綠豆沙 對小弟來說太奢華!
今日中午我兩個燕麥餐包. +陽光250 o 茶+ 香蕉

瘋兄:2010全馬要睇進度,最重要視乎對腳要頂得住
如中午不跑可以晚上跑or游水都一樣遮,始終都要計下數既
至於碗綠豆沙真係太為食的緣故...............
作者: pgc    時間: 2009-2-18 15:53
標題: 回復 30# 的帖子
Fung Ching,

Thank you very much for yr care and concern.   Fully agreed  42 km is not easy at all for person like me.  This year,   I was forced to take full marathon  because I was late and no other choices.  I was stopped before the tunnel (at 1228)  and  I  hv to say I was not well prepare   So, you can tell I run very very slow because of my weight as what u said.  

At the moment, I think I will come back and I hv 11 months  to prepare my self.  I started running for 2 years(average 2 times a week), unfortunately, I am not able to loose even one lb because of my way of eatting.  BUT I FEEL DIFFERENT WITH SAME WEIGHT.  In order to complet in 5 hr 30, I know I hv to loose at least 10 kgs and it 's reall a big big challenage to me.    I am really jealous abt the result you gug made, but u don't hv the joy  I hv from the food, Ha Ha

take care!

tks / pgc
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-19 10:03
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-19 10:24
瘋兄好似好強勢下喎,磅數進展如果~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-19 10:26
原帖由 oscar 於 2009-2-19 10:24 發表
今日早餐------清水一杯
今日午餐------公司請食自助餐" />" />" />" />

唔食早餐唔健康呀奧兄~~" />" />

小弟食左兩件隔夜西餅,一合"楊獸成"黑豆奶~~" />" />hiuijhkj

作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-19 10:29
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-19 11:01
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-19 10:29 發表

花子師兄,
磅數高據不下, 158磅到啦,返左大陸幾日腳停口不停.
希望夏天前150樓下, 著背心都好睇d啦.

加油瘋兄,10磅8磅唔難,瘋兄骨架大,又有肌肉,14x 已經好fit,到時著背心仔引死D 女生~~
食真係好緊要,小弟同高寶兄都有少少心得,就係嚴格控制之餘都要俾自己有時小放縱,咁心理同生理都會平衡D,瘋兄可以參考下~~
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3650&extra=page%3D1
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-19 11:07
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-19 11:47
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-19 11:07 發表

唔好笑我啦. 起碼家中大人冇點欣賞我!
講起放縱, 我間唔中都有食下鳳瓜排骨飯, 或去麥記. " />" />
不過從前的最愛KFC, 已經冇去年幾了!

瘋兄未去到14x 丫馬,成功左自然會欣賞~~
我基本上除左肥豬肉同超油膩既野之外,放縱餐乜都食,其實除左怕肥豬肉既飽和脂肪之外,仲有一個問題係可能呢幾年食得太少呢類食物,一食肥豬肉/重油食物就好似消化唔到咁,好唔舒服,真係唔知好事定壞事~~
作者: 法蘭    時間: 2009-2-19 12:32
原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-19 11:47 發表

瘋兄未去到14x 丫馬,成功左自然會欣賞~~
我基本上除左肥豬肉同超油膩既野之外,放縱餐乜都食,其實除左怕肥豬肉既飽和脂肪之外,仲有一個問題係可能呢幾年食得太少呢類食物,一食肥豬肉/重油食物就好似 ...

Dee 兄,

你既情況同我差唔多!
我都唔食我太油!
腸胃好易敏感!

講下我今日食咩啦
早餐食左通粉,媽落左好多豆同瘦肉.
我反工都帶飯,我阿媽烹野落好少油,(油數用芥花油,olive oil等)
通常都會有勁多菜.

我都好耐無飲我至愛維他奶啦(正常版),間唔中都會飲小甜!
KFC, Prizza hut 都唔會食!
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-19 13:56
小妹暫時目標... 希望減番去 110 勁
昨日餐單
早餐 : 方包兩片 + 蕉一隻
午餐 : 菜一碗 + 肉半碗 + 飯一碗 + 菜湯
下午茶 : 橙一個
晚餐 : 菜一碗 + 肉半碗 + 飯半碗
似乎仲未戒口得好緊要... 希望戒到晚上既飯同埋肉
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-19 14:05
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-19 14:30
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-19 14:05 發表

ee , 勁呀. 你既目標應該100好d, 到時實好fit呀.
中午做左件後悔既事, 食左個齋飯盒: 炒米/菜+紫菜卷+豆卜+炒旦, 幾油下!  

瘋兄..我都想 100磅.. 但係玩0左差不多兩年都仲未去番 110磅...

你咁快食定俾 2010 年渣馬 ?
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-19 14:37
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-19 14:44
依小弟經驗,炒粉麵飯飯盒真係幾堅,無論乾濕炒都成殼油,要增肥幾日見效~~
我覺得食湯粉麵幾好,係怕味精多,自己整可以多食,食一排效果可能意想不到~~
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-19 14:48
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-19 17:05
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-19 14:48 發表

oh no!

瘋兄... 似乎你呢排要食番多 d 清淡 d 既野彌補番今日既為食 wow...  
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-19 17:37
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-23 11:34
上星期 5 :
早餐 : 面包 + 香蕉
午餐 : 半碗菜 + 半碗肉 + 一碗飯 + 一個橙
晚餐 : 魚片粥兩碗
星期六 放縱日
早餐 : 飲茶
下午茶 : 蛋撻 + 半個菠蘿油
晚餐 : 出外晚餐 ... 唔知食0左幾多野...
星期日 :
午餐 : 半碗菜 + 半碗肉 + 一碗飯 + 一個橙
下午茶 : 一個 apple + 半個包
晚餐 : 一碗菜 + 去皮雞翼 5 隻 + 大半碗飯

尋日磅重, 運動後約 113 磅.....
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-23 14:46
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-23 15:30
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-23 14:46 發表

ee, 嘩好味呀, 好耐冇食喇.
你都好仲意食雞翼喎." />" />
加加油, 夏天之前100吧!" />" />" />

kaka ... 食完呢個波蘿就要戒口多幾日...
係丫..我好喜歡食雞翼... 瘋兄..你都係同道中人 ?
100.. 唔敢想...我好似小學未畢業都已經過0左 100.... 只要可以 keep 番大學畢業之前既 110 已經好好啦..
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-23 16:18
作者: 全馬    時間: 2009-2-24 09:37
吹下水先!
我飲食其實都無乜特別, 只係天生~~~唔鐘意食滑o既肉類。

另外有師兄師姐話食乜丸物丸湯粉,河,面...
其實呢d丸類為左突顯所謂鮮味同彈性, 幼滑, 當中會加入'水楊酸' 同大量肥肉, 尤其墨丸同貢丸為甚, 大家小心為上~~~
而河粉更加在製作時加入大量大量的油, 所以...
作者: 駿3    時間: 2009-2-24 12:51
小弟最高188磅,  現在180磅
以前試過去到165就停左好耐,無晒心機
目標160磅以下
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-24 12:55
作者: 駿3    時間: 2009-2-24 13:01
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-24 12:55 發表

嘩水楊酸一樽仔五蚊, 我以前係買來浸腳殺菌個喎!" />" />hjfghft

殺到菌嗎?我要殺wo, 請問需浸幾耐?
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-24 13:07
作者: 全馬    時間: 2009-2-26 13:44
原帖由 駿駿駿 於 2009-2-24 12:51 發表
小弟最高188磅,  現在180磅
以前試過去到165就停左好耐,無晒心機
目標160磅以下

你唔好以為一個人可以無止竟咁瘦落去啦, 始終自己個基因決定一切!
你成副架係大o既, 點都無可能變細。
當然, 如果未到以上講o既極限, 就可能到一個平台期姐, 要keep住或加碼做運動, 保持飲食健康, 要再減磅唔係難事。

作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-27 13:44
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-3 12:44
尋日:

早餐 : 椰絲蛋糕仔 10粒 / 黑豆漿 1盒
午餐 : 飯大半碗 / 雞扒 小半塊 / 焗耶菜大半碟
練跑前 : 椰絲蛋糕仔 8粒
練跑後(晚餐) : 魚皮餃米線 1碗 / 新奇士 3107橙 兩只

今朝磅一日輕左 1磅半~~
作者: allanccl    時間: 2009-3-4 10:43
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-3 12:44 發表
尋日:

早餐 : 椰絲蛋糕仔 10粒 / 黑豆漿 1盒
午餐 : 飯大半碗 / 雞扒 小半塊 / 焗耶菜大半碟
練跑前 : 椰絲蛋糕仔 8粒
練跑後(晚餐) : 魚皮餃米線 1碗 / 新奇士 3107橙 兩只

今朝磅一日輕左 1磅半~~" />" />hiu ...

阿DEE師兄,見到你咁落力減肥,引到我下左決心再減10磅,因為想跑快d同埋保護對腳,我保持左130磅年幾啦,而家計過BMI係22.4,希望減到20,即係目標體重:54Kg。
由今日開始減油減糖,唔再放假食雪糕,盡量唔出街食飯,只食自己的營養餐,希望下個月去跑鄭開馬拉松前見到成績。
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-4 11:48
原帖由 allanccl 於 2009-3-4 10:43 發表

阿DEE師兄,見到你咁落力減肥,引到我下左決心再減10磅,因為想跑快d同埋保護對腳,我保持左130磅年幾啦,而家計過BMI係22.4,希望減到20,即係目標體重:54Kg。
由今日開始減油減糖,唔再放假食雪糕,盡量唔出街 ...

都唔係落力減肥,係落力keep 住咋,而家再減真係唔易啦...
而家BMI 已經大約20.6,其實跑起上黎對腳壓力都唔算大,不過都想減到接近130磅,咁就夠膽著再薄D 輕D 既鞋,做好D 時間~~
作者: allanccl    時間: 2009-3-4 12:54
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-4 11:48 發表

都唔係落力減肥,係落力keep 住咋,而家再減真係唔易啦...
而家BMI 已經大約20.6,其實跑起上黎對腳壓力都唔算大,不過都想減到接近130磅,咁就夠膽著再薄D 輕D 既鞋,做好D 時間~~hgj091" />" />hj

DEE兄既目標同我好一致呀!
努力加油!
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-4 14:11
原帖由 allanccl 於 2009-3-4 12:54 發表

DEE兄既目標同我好一致呀!
努力加油!

好好~~
作者: 72348234    時間: 2009-3-6 00:32
師兄師姐你地好厲害, 可以食咁少野
我曾經試過食少啲, 但個人會手腳冰冷, 同埋好遲鈍
我唔係好食油膩野, 但要食好多 所以一直都冇減過
作者: allanccl    時間: 2009-3-6 08:05
原帖由 72348234 於 2009-3-6 00:32 發表
師兄師姐你地好厲害, 可以食咁少野
我曾經試過食少啲, 但個人會手腳冰冷, 同埋好遲鈍
我唔係好食油膩野, 但要食好多 所以一直都冇減過

我個人反對節食的,最重要係食物質素,要有均衡營養,我唔會放縱自己大飲大食,但係會每餐都食飽,之後唔會食零食。
作者: 72348234    時間: 2009-3-6 08:58
我食完好多好快又肚餓, 我諗我係大食積....
我都要努力, 目標係bmi 20 (而家22.2, 好肥 )
不過最近受傷無得跑, 只好試下節食
作者: allanccl    時間: 2009-3-6 09:58
原帖由 72348234 於 2009-3-6 08:58 發表
我食完好多好快又肚餓, 我諗我係大食積....
我都要努力, 目標係bmi 20 (而家22.2, 好肥 )
不過最近受傷無得跑, 只好試下節食

BMI22.2已經唔算肥,當然減到20仲好d....這個也是我的新目標。
雖然閣下最近受傷無得跑,我都係反對節食,"我食完好多好快又肚餓, 我諗我係大食積...."
我唔多認同,請你留意下d食物,尤其是碳水化合物方面,試下改食多纖性,用意大利粉、通心粉、螺絲粉、麥造的或豆類等,可以飽肚d同無咁快餓,不過d意大利粉、通心粉、螺絲粉用水煮淋後就上碟,唔好再加油炒。點解麥造的食品會比較持久飽肚?原因係飯、米粉、白面包等含有容易吸收的醣,當這些醣吸收後令血糖增加激發起胰島素效應,所以更快肚餓。
閣下可到以下網頁看看:
http://www.hksports.net/hkpe/running/supplementary_notes/glycemic_index.htm
作者: KKF    時間: 2009-3-6 14:44
我最高重量係196lbs/高:5呎10, 用兩個月減到現在178lbs.
逄星期二,四:
早:燕麥一碗  午:兩餸飯+中湯  晚:半碗飯+小肉多菜(大概七成飽)  跑7-8km
逄星期一, 三, 五:
早:大x活早餐(通粉,蛋治,奶茶) 午:建身一小時後, 麥包兩片+鮮奶一杯 晚:半碗飯+小肉多菜(大概七成飽)
星期六,日: 是旦一日做長課
早+午: 普通早餐一客  晚: 一碗飯+普通餸菜(大概八成飽)
.
現在減到去bmi大概25時, 覺得好難減落去,當唔跑時會升番去179lbs, 有跑時可以去到175lbs.

作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-6 14:58
作者: KKF    時間: 2009-3-6 15:17
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-3-6 14:58 發表

Kenneth 兄, 你都減得好快, 繼續努力!

小弟呢排都開始中午唔食白飯, 轉食面包或橋麥面. 不過去到晚上起碼都要食碗半飯. 雖然冇跑, 磅數都升唔到上去.

但到現在難有進寸,十日前係178lbs, 昨晚冇得跑時又升番去179lbs, 有時真係令我有些氣餒.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-6 15:41
作者: allanccl    時間: 2009-3-11 09:58
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-3-6 15:41 發表

建議你一個月報一個比賽, 加上相當既訓練, 咁樣你會發覺遂個月磅數有所減少的.

X2,非常同意瘋兄所講,每個月都報一兩個比賽,就會激發你練跑既意志,唔會偷懶,自然有足夠運動量,我本人亦都係因為想激發自己練跑既意志,所以由開始減肥時起,每月都報起碼一個比賽,試過連續四個禮拜日都比賽,果陣時減得最多磅。
作者: KKF    時間: 2009-3-11 10:51
原帖由 allanccl 於 2009-3-11 09:58 發表

X2,非常同意瘋兄所講,每個月都報一兩個比賽,就會激發你練跑既意志,唔會偷懶,自然有足夠運動量,我本人亦都係因為想激發自己練跑既意志,所以由開始減肥時起,每月都報起碼一個比賽,試過連續四個禮拜日都比賽 ...

多謝你們的提議呀, 現在我會去參加4.12 個十公里跑啦.
作者: allanccl    時間: 2009-3-11 10:54
原帖由 KKF 於 2009-3-11 10:51 發表

多謝你們的提議呀, 現在我會去參加4.12 個十公里跑啦.

咁就恭喜你啦! 踏出左第一步,第二步就係多d練跑,最好參加多d網友約跑,一齊為減肥加油!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-1 10:23
作者: ee_tpk    時間: 2009-4-1 11:06
我而家每日早上既早餐係..香蕉 + 小蛋糕 + 齋啡.....
因為經濟不景... 好少可買大早餐食啦
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-1 15:14
尋晚煲泰國青咖哩牛腩實在太正啦...食到停唔到口,罪過罪過...
聽日要跑多幾個圈~~
作者: KKF    時間: 2009-4-14 12:19
原帖由 allanccl 於 2009-3-11 10:54 發表

咁就恭喜你啦! 踏出左第一步,第二步就係多d練跑,最好參加多d網友約跑,一齊為減肥加油!

多謝提點, 跑完4.12,体重又減多左兩磅了. 所以5.17個8k 都報了名.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-14 14:14
作者: allanccl    時間: 2009-4-14 18:48
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-1 15:14 發表
尋晚煲泰國青咖哩牛腩實在太正啦...食到停唔到口,罪過罪過..." />" />
聽日要跑多幾個圈~~" />" />

雖然花子兄講到我流口水,不過我頂得住引誘的,你唔只要跑多幾個圈,可能係十幾個先消耗到果d牛腩喎!
作者: allanccl    時間: 2009-4-14 18:51
原帖由 KKF 於 2009-4-14 12:19 發表

多謝提點, 跑完4.12,体重又減多左兩磅了. 所以5.17個8k 都報了名.

好開心聽到KKF兄既進步,套用我剛從鄭開學到的口號......堅持=勝利!
一齊為減肥堅持加油!
作者: allanccl    時間: 2009-4-16 00:20
原帖由 ee_tpk 於 2009-4-1 11:06 發表
我而家每日早上既早餐係..香蕉 + 小蛋糕 + 齋啡.....
因為經濟不景... 好少可買大早餐食啦

小蛋糕會唔會有油架,我以前自己造蛋糕係用牛油架喎,改食粗麥方包會唔會好d呢?
我最喜歡既係粗麥方包夾香蕉,以香蕉代替果占,味道一流! 又飽肚,又有果糖能量,減肥佳品!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-16 00:23
原帖由 allanccl 於 2009-4-16 00:20 發表

小蛋糕會唔會有油架,我以前自己造蛋糕係用牛油架喎,改食粗麥方包會唔會好d呢?
我最喜歡既係粗麥方包夾香蕉,以香蕉代替果占,味道一流! 又飽肚,又有果糖能量,減肥佳品!

Yummy, yummy, Yeah!
健康早餐或下午茶.
作者: ee_tpk    時間: 2009-4-16 09:16
原帖由 allanccl 於 2009-4-16 00:20 發表

嘉頓說謊蛋糕... 佢話用植物油...

我好少買方包.. 因為我好多時在佢過期之前都食唔晒.... 唔想浪費 ma~
作者: running-sue    時間: 2009-4-16 09:28

如果蛋糕, 小弟通常都係 "無油自製"
至於方包, 會去麵包舖買, 貪佢新鮮冇防腐劑
作者: ee_tpk    時間: 2009-4-16 09:35
原帖由 running-sue 於 2009-4-16 09:28 發表

回味緊你在馬鞍山 8k 中既小強糕
作者: allanccl    時間: 2009-4-16 09:49
原帖由 running-sue 於 2009-4-16 09:28 發表

sue姐d蛋糕簡直係絕佳既減肥食品啦,唔知幾時再有得食?
作者: allanccl    時間: 2009-4-16 10:02
原帖由 ee_tpk 於 2009-4-16 09:16 發表

嘉頓說謊蛋糕... 佢話用植物油...

我好少買方包.. 因為我好多時在佢過期之前都食唔晒.... 唔想浪費 ma~

植物油都會肥架喎。
我最近喜歡自已煲"渣咋",落極少糖(一斤"渣咋"煲一大煲才落一片糖),有時當早餐,有時當午餐,好飽肚,其中有好多豆,護士(是我的家姐及妹妹)話比我知好多營養既,有蛋白質、礦物質及碳水化合物,可給素食人士代替動物蛋白。
上個月定了目標想一個月內減10磅,希望將BMI由22.7減到20.x,眨眼一個月過去,埋單磅下,只減左5磅,還需努力!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-16 10:08
作者: allanccl    時間: 2009-4-16 10:09
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-16 00:23 發表

Yummy, yummy, Yeah!
健康早餐或下午茶.

以前會用刀將d蕉切片夾方包造三文治,但出街或上班唔方便,而家改為用方飽卷住香蕉來食(食果陣先除皮,方便攜帶),發覺味道更佳,新鮮得黎又方便又好味,正!
作者: 曲奇    時間: 2009-4-16 10:15
原帖由 allanccl 於 2009-4-16 10:02 發表

植物油都會肥架喎。
我最近喜歡自已煲"渣咋",落極少糖(一斤"渣咋"煲一大煲才落一片糖),有時當早餐,有時當午餐,好飽肚,其中有好多豆,護士(是我的家姐及妹妹)話比我知好多營養既,有蛋白質、礦物質及碳水化合 ...

亮哥你係咪打算全面戒糖呀?...@@
"渣咋"你會落埋芋頭烋?咁咪好重碘粉質囉...
作者: allanccl    時間: 2009-4-16 10:25
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-16 10:08 發表

亮哥, 好, 我都要試下渣炸先得.
你MBI得20會唔會太輕, 21都OK囉喎.  (NOTE: 22為之正常)

政府公務員診所既護士姑娘話我可以的話仲可以減d,佢話BMI指數由18.1-22.9都屬於正常,我發覺仲有d肚腩,用手可輕易哪起肚皮(有吋幾厚),聽瘋兄意見,咁我就改目標BMI:21。
咁下個月去山東跑馬拉松後可以大飲大食啦,哈哈! 唔知大會提供果d三日免費食宿會唔會係專為運動員而設既健康餐呢,想大飲大食可能要偷偷地出街食啦。
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-4-16 10:26
原帖由 ee_tpk 於 2009-4-16 09:35 發表

回味緊你在馬鞍山 8k 中既小強糕

x2 如果黎緊馬鞍山8k 又有sue 兄既小蛋糕你話幾咁好呢
作者: allanccl    時間: 2009-4-16 10:31
原帖由 cookie97 於 2009-4-16 10:15 發表

亮哥你係咪打算全面戒糖呀?...@@
"渣咋"你會落埋芋頭烋?咁咪好重碘粉質囉...

我係柴灣街市內買的,十蚊一斤,無落芋頭,碘粉質都唔係壞野,係碳水化合物,對跑步最好。
都唔係全面戒糖,食少d姐,糖太多才會剩而致肥,我們運動多都唔會剩,唔使驚會致肥架。
作者: allanccl    時間: 2009-4-16 10:32
原帖由 kcchu 於 2009-4-16 10:26 發表

x2 如果黎緊馬鞍山8k 又有sue 兄既小蛋糕你話幾咁好呢

諗下都流口水添!
作者: allanccl    時間: 2009-4-16 10:34
原帖由 piyrag 於 2009-4-16 10:17 發表
望住你地既msg,攪到我好肚餓呀!
因為我仲未食早餐呀。陰公!!

唔食早餐係減唔到肥架,相反,身體太餓,午餐你食咁多吸收咁多,仲容易肥喎!
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-4-16 10:50
原帖由 allanccl 於 2009-4-16 10:34 發表

唔食早餐係減唔到肥架,相反,身體太餓,午餐你食咁多吸收咁多,仲容易肥喎!

我諗gary 都唔使減啦...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2