香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有無捐血習慣 [打印本頁]

作者: shogikin    時間: 2009-2-11 18:07
標題: 有無捐血習慣
跑友有無捐血習慣?
定期: 男性可每隔三個月捐血一次,而女性則每隔四個月可捐血一次
恆常: 有習慣性捐血

作者: shogikin    時間: 2009-2-11 18:12
祝捷會後 -- 跑飽食飽去捐血
https://www.longrun.hk/forum/vie ... e%3D1&frombbs=1

Kin in Running
作者: Piccolo    時間: 2009-2-11 18:23
唔識揀添 有習慣性地每隔三個月捐血一次算"恆常"定"定期"呀?

作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-11 18:27
能夠捐血救人係福氣, 死後捐器官延續更多生命, 影響受惠者及家人的一生, 更有意義 .
恆常去, 未到期, 唔捐得住.
Kinkin拉大隊著網衫去捐血, 請得影張相post出來.
作者: wilson    時間: 2009-2-11 18:41
無,因為未夠16歲......
夠16歲後,一定會捐血!
作者: ram    時間: 2009-2-11 19:23
我地成日做運動,捐血都係定期做啦~
作者: shogikin    時間: 2009-2-11 19:50
原帖由 Piccolo 於 2009-2-11 18:23 發表
唔識揀添 有習慣性地每隔三個月捐血一次算"恆常"定"定期"呀?

"定期" > "恆常"

定期: 三/四個月捐血一次

研究過紅十字會網頁的用字
定期捐血嘉許
而恆常只是宣傳用有捐血習慣的意思

作者: 迪迪仔    時間: 2009-2-11 20:06
標題: 我係成份捐血者
所以,兩星期左右就要去賣血一次.   
" />" />" />" />" />

作者: shogikin    時間: 2009-2-11 20:17
原帖由 迪迪仔 於 2009-2-11 20:06 發表
所以,兩星期左右就要去賣血一次.   
" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />

找資料時找到   台灣有個捐血達人 捐了850次
http://udn.com/NEWS/DOMESTIC/DOM6/4724814.shtml

廸廸仔ching 你幾多次呀, 達人未呀.......勁呀

作者: 迪迪仔    時間: 2009-2-11 20:29
原帖由 shogikin 於 2009-2-11 20:17 發表

找資料時找到   台灣有個捐血達人 捐了850次
http://udn.com/NEWS/DOMESTIC/DOM6/4724814.shtml

廸廸仔ching 你幾多次呀, 達人未呀.......勁呀

我暫時九十幾次左右,今年內有望一百次啦.
另外,我記得,香港既記錄,去到2008年係400次以上.
而100次以上既香港人,亦都有好多架.

成分捐血資料:
http://www5.ha.org.hk/rcbts/c_donation.html

作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-11 20:52
原帖由 迪迪仔 於 2009-2-11 20:29 發表

我暫時九十幾次左右,今年內有望一百次啦.
另外,我記得,香港既記錄,去到2008年係400次以上.
而100次以上既香港人,亦都有好多架.

成分捐血資料:
http://www5.ha.org.hk/rcbts/c_donation.html

成份捐血時間比較長, 要預約辦公時間捐, 去Austin Rd.總部捐唔係咁就腳, 都幾麻煩!
迪迪仔真係有愛心同恆心. 叻叻!
作者: GreyGrey    時間: 2009-2-11 21:03
原帖由 叮叮噹 於 2009-2-11 20:52 發表

成份捐血時間比較長, 要預約辦公時間捐, 去Austin Rd.總部捐唔係咁就腳, 都幾麻煩!

唔係人人得ga, 我係女性, 已經捐咗超過50次. 後生問到而家, 佢都唔比我捐成份.
Envy & 佩服迪迪仔! 加油~~
作者: 田中雅茂    時間: 2009-2-11 21:33
我係定期捐嘅!能久幫到人係一種福氣.
作者: 迪迪仔    時間: 2009-2-11 21:39
原帖由 叮叮噹 於 2009-2-11 20:52 發表

多謝讚賞先.
其實,又唔使好有愛心,不過,真係要遷就一下時間,
因為,成份捐血只得幾部機,一定要預約的.
要約到時間先有得捐,
現時,如果要預約一次星期六,分分鐘要等幾個月[星期日休息的]

地點反而都算OKAY,由佐敦地鐵站,經QE行上去,大約都係十分鐘左右啦.
作者: 迪迪仔    時間: 2009-2-11 21:43
原帖由 feufeu 於 2009-2-11 21:03 發表

唔係人人得ga, 我係女性, 已經捐咗超過50次. 後生問到而家, 佢都唔比我捐成份.

據聞,因為現時登記左既成份捐血者,要預約都要排好耐,
佢地暫時已經唔再接受新登記了.
[好似話,除非你係AB型啦佢地先會考慮]

不過你都好厲害喎,唔係成份捐血者都可以捐到50次以上,勁! .
作者: GreyGrey    時間: 2009-2-12 00:09
原帖由 迪迪仔 於 2009-2-11 21:43 發表

據聞,因為現時登記左既成份捐血者,要預約都要排好耐,
佢地暫時已經唔再接受新登記了.
[好似話,除非你係AB型啦佢地先會考慮]

不過你都好厲害喎,唔係成份捐血者都可以捐到50次以上,勁!" />" /> .

哈哈, 唔係厲害, 夠老就得ga la.
作者: MT    時間: 2009-2-12 09:21
我未試過捐
作者: Piccolo    時間: 2009-2-12 09:37
原帖由 shogikin 於 2009-2-11 19:50 發表

"定期" > "恆常"

定期: 三/四個月捐血一次

研究過紅十字會網頁的用字
有 定期捐血嘉許
而恆常只是宣傳用有捐血習慣的意思

Thanks. 咁我算係定期 lu
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-13 01:12
原帖由 feufeu 於 2009-2-11 21:03 發表

feufeu ctse,

我都係女仔, 點解唔俾捐成份? 唔係血管夠粗就得咩?
我血管好明顯又粗, 捐血好快架! 一般捐7-9mins, +所有手續, 都係一個鐘, 休息15mins, 1:15pm走得.
作者: 迪迪仔    時間: 2009-2-13 07:28
原帖由 叮叮噹 於 2009-2-13 01:12 發表

我血管好明顯又粗, 捐血好快架! 一般捐7-9mins, +所有手續, 都係一個鐘, 休息15mins, 1:15pm走得.

就我所知,有兩方面:

[1] 做成份捐血者既其中一個條件,就係最好兩隻手都係血管夠粗,可以捐到血,
因為佢地會盡量安排左右手輪著捐的.

[2] 另外,現時登記左既成份捐血者好多,預約捐血都要等好耐[特別係星期六],
所以,聽聞近幾年都無乜接受新既登記了.
作者: shogikin    時間: 2009-2-13 12:29

2 位 ctse 不緊要啦
總之有心,他們有什麼需要便幫手就是

聽說捐血增加血液循環,有助跑完步recover,有無根據?
星期日去合不合時?

作者: cfchan    時間: 2009-2-19 20:30
呢十年都無捐過血
作者: Keroro_stephen    時間: 2009-3-5 14:11
我無捐血習慣, 但捐過血, 驗左唔係K型血...
作者: gary_wong333    時間: 2009-3-8 17:58
小弟未夠18歲, 6個月可以捐一次
作者: 迪迪仔    時間: 2009-3-14 18:29
標題: 紅十字會現正招募成份捐血者
上星期去捐血時,紅十字會職員話現在已經開始招募成份捐血者.

條件:
- 男性
- 五十歲以下
- 有最少五次捐血記錄
- 雙手都能捐血
- 可以在星期一至五辦公時間前往紅十字會總部捐血
- 可以大概兩至三星期去捐一次血

有興趣者,可於辦公時間致電2710 1202 與紅十字會職員聯絡
作者: 火仔11    時間: 2009-3-14 20:09
原帖由 迪迪仔 於 2009-3-14 18:29 發表

條件:
- 男性
- 五十歲以下
- 有最少五次捐血記錄
- 雙手都能捐血
- 可以大概兩至三星期去捐一 ...

等我試下先~
作者: GreyGrey    時間: 2009-3-14 20:52

DingDingDong ctse,

Sorry ar... didn't realize that you have written to me before. I didn't ask in great details but they did say that men are better for the purpose. Well, judging from their policy of man & woman having different "resting period between donations", I guess they may have medical grounds behind this decision.

Hey, I am also a fast donar like you, just need a few minutes... today have gone for my 56 times. Perhaps next time we can go together!
作者: allanccl    時間: 2009-3-14 21:11
原帖由 迪迪仔 於 2009-3-14 18:29 發表

條件:
- 男性
- 五十歲以下
- 有最少五次捐血記錄
- 雙手都能捐血
- 可以大概兩至三星期去捐一 ...

五十歲以下? 係咪年齡歧視?
唔得! 聽日要問下先!
作者: allanccl    時間: 2009-3-14 21:30
原帖由 allanccl 於 2009-3-14 21:11 發表

五十歲以下? 係咪年齡歧視?
唔得! 聽日要問下先!

以前係65歲家嘛!
作者: 迪迪仔    時間: 2009-3-14 22:13
原帖由 allanccl 於 2009-3-14 21:30 發表

以前係65歲家嘛!

成份捐血只可以捐到50歲,
而捐全血就可以捐到65歲.
作者: allanccl    時間: 2009-3-14 22:21
原帖由 迪迪仔 於 2009-3-14 22:13 發表

成份捐血只可以捐到50歲,
而捐全血就可以捐到65歲.

哦! 明白晒! 謝謝!
作者: Qoo    時間: 2009-5-25 09:39
選左1.定期...
我應該比定期少dd,偶然又多d
因為我血管比較幼,周不時頭暈,有捐血中途要停止的經驗...
每次要等身體狀態非常好,去捐才成功...但有次諗住自己ok可以捐...
但捐完後才醒起4日後跑半馬,咁第一個半馬衰左lu...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2