香港長跑網 - 長跑長友

標題: 講東講西頭先話馬拉松選手係唔會生 cancer~ [打印本頁]

作者: B    時間: 2009-2-18 00:48
標題: 講東講西頭先話馬拉松選手係唔會生 cancer~
話因為成日流汗0既關係, 排出晒毒素喎~

有冇科學或數據上0既證據??
作者: lvrunner    時間: 2009-2-18 01:22
原帖由 BHa 於 2009-2-17 08:48 發表

Interesting but never heard of it! . I knew a marathoner passed away last December at the age of 63 years old.  He had been running marathons for almost 40 years.  He died from testicular cancer .
作者: 亞平    時間: 2009-2-18 01:23
原帖由 BHa 於 2009-2-18 00:48 發表

有聽過!長跑排汗時會排出一些重金屬.馬拉松選手(職業)比普通人生cacer機會低好多.

作者: sleung2002hk    時間: 2009-2-18 10:53
上次睇過篇野~~好似跑成廿幾30k先有效禾
作者: B    時間: 2009-2-18 10:56
原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-18 10:53 發表
上次睇過篇野~~好似跑成廿幾30k先有效禾
日日都要跑 2, 30k??
作者: Alfred    時間: 2009-2-18 11:19
原帖由 亞平 於 18/2/2009 01:23 發表

有聽過!長跑排汗時會排出一些重金屬.馬拉松選手(職業)比普通人生cacer機會低好多.

本網曾經出過帖講過,不過唔記得幾時!
作者: oscar    時間: 2009-2-18 11:24
作者: cu83    時間: 2009-2-18 11:33
係咪真相信就冇人知, 但係好多時有d嘢真係無法以科學角度去引證~~
作者: sleung2002hk    時間: 2009-2-18 11:39
聽完就算lu~~~
作者: 喪Ken    時間: 2009-2-18 11:42
我之前都喺 D 場見過類似既嘢 #6 嗰個

http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D1
作者: 比因    時間: 2009-2-18 11:58
Neverless, good practice of exercise do more good then harm, keep it up!
作者: Sicily    時間: 2009-2-18 14:12
原帖由 oscar 於 2009-2-18 11:24 發表
一早睇過啦!不過可信性好低!仲有如果真係日日廿幾30k,普通人就算唔患cancer,都唔況會長命!人ge心臟都會有壽命,日日跳得咁激烈都唔掂啦!" />" />

所以咪講明係職業馬拉松跑手lor
佢地真係日日廿幾三十k gawor

同埋記得篇野係有數據的
作者: spmho    時間: 2009-2-18 14:17
我記得睇過篇野講,有research做過
1. 跑長跑/馬拉松唔會比一般人長命,但傷風/感冒比一般無跑既人容易
2. 統計上,跑長跑/馬拉松生cancer既機會係會比一般人細
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-18 14:20
作者: onionufo    時間: 2009-2-18 17:17
原帖由 stanleyhpm 於 2009-2-18 14:17 發表
我記得睇過篇野講,有research做過
1. 跑長跑/馬拉松唔會比一般人長命,但傷風/感冒比一般無跑既人容易
2. 統計上,跑長跑/馬拉松生cancer既機會係會比一般人細

我就係咁!未跑之前反而冇乜傷風/感冒,應該係跑完之後免疫力暫時下降所致
作者: desmond    時間: 2009-2-18 17:29

跑步的好處已經好多朋友討論過,但如果話跑馬拉松的選手不會有癌症就真係好難講。問題係,毒素並非所有癌症的成因。有癌症是由病毒感染的細胞病變引起如,子宮頸癌(Human Papilloma Virus)及肝癌(Hep B virus/ Hep C virus),呢類情況就算出幾多汗都未必有用.................
作者: 靜水    時間: 2009-2-18 18:38
3個月前的頭条日報---跑步最有益
節錄部份給各位Ching参詳一吓:

"我們常以為跑步多了,年紀大時會有骨質和關節炎等問題。原來担心是多餘的。
根据史丹福大學一項長達20多年的研究,多跑步對身體百利而無一管。研究把500名在1980年代愛跑步的人和500名不跑步的人比較,20多年後他們的健康情况如何呢?平均來說,愛跑步那組的死亡率只有不跑步的人的一半。同時,愛跑步的人身體機能比不跑步的人"長壽"10年。換句話說,若不跑步的人65歲要用拐杖,那麽常跑步的人要到75歲才要借助拐杖走路。"

如果真係由史丹福大學用了20年及1000人作研究,應該唔會惦錯,需然不一定防Cancel,但一定可以增強擴"岩"力,各位Ching為了健康,繼續努力跑步呀。筆者最後提醒大家要著對好跑鞋及跑前熱身10分鐘以上。
作者: lvrunner    時間: 2009-2-19 04:12
原帖由 desmond 於 2009-2-18 01:29 發表
跑步的好處已經好多朋友討論過,但如果話跑馬拉松的選手不會有癌症就真係好難講。問題係,毒素並非所有癌症的成因。有癌症是由病毒感染的細胞病變引起如,子宮頸癌(Human Papilloma Virus)及肝癌(Hep B virus/ Hep C ...

Hi Desmond hing ~  Ditto what you said.  A North American football player or ice hockey player sweats even more than a marathoner during a game.  Do they have less chance getting cancer?  I don't think so.

作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-19 09:52
我都聽過長跑唔會長命,又有D 文章不斷咁數長跑既壞處添~~
當然講好處既一定多過講壞處,我自己就覺得專家學者門UP乜都好,自己跑左幾年,唔好計心理上既好處,生理上呢幾年健康左好多,我唔想太長命,希望健健康康,精精神神就好~~
作者: 埔荃    時間: 2009-2-19 13:39
如果真係唔會生CANCER,未當係長跑給你既花紅囉!
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-19 16:39
原帖由 lvrunner 於 2009-2-19 04:12 發表

Hi Desmond hing ~  Ditto what you said.  A North American football player or ice hockey player sweats even more than a marathoner during a game.  Do they have less chance getting cancer?  I don't th ...

做呢份報告既人如果只研究流汗既多寡而作結論當然係唔準確,因為致癌原因有好多方面,例如平時的生活方式及習慣等都有影響

不過我會相信一個馬拉松選手患癌機會會比一個北美職業足球員或冰棍球手為低,因為長跑運動員會比另兩項運動員更加注意飲食及作息,而晌北美呢類運動員本身搵好多錢,晚晚夜夜笙歌攬女人醉酒鬧事......呢d新聞我以前晌加拿大時耐唔耐會都聽見
作者: Alfred    時間: 2009-2-19 19:28
原帖由 瘋狂坦克車 於 18/2/2009 14:20 發表
到將來老左, 玩長跑既人除左對腳外, 其他病痛應該相對地少.

吓?連上長跑網呢個病態都少埋,無咩可戀矣
作者: 前進    時間: 2009-2-20 00:07

有睇過報章上係咁寫,唔知有無正式醫學報告.
作者: cfchan    時間: 2009-2-22 17:29
七屆環法單車賽冠軍ARMSTRONG的運動量應該不比馬拉松運動員少,但他也得到癌症
所以我認為並非絕對
作者: Alfred    時間: 2009-2-22 18:14
原帖由 cfchan 於 22/2/2009 17:29 發表
七屆環法單車賽冠軍ARMSTRONG的運動量應該不比馬拉松運動員少,但他也得到癌症" />" />
所以我認為並非絕對" />" />

我估佢因為長時間坐喺單車上面引致細胞病變。
作者: 洛虎添    時間: 2009-2-22 18:20
原帖由 Alfred 於 2009/2/22 06:14 PM 發表

我估佢因為長時間坐喺單車上面引致細胞病變。

nono, 應該係 做運動做得太過辛苦, 應量力而為....
作者: Anthony    時間: 2009-2-22 22:25
原帖由 大隻添跑手 於 2009-2-22 18:20 發表

nono, 應該係 做運動做得太過辛苦, 應量力而為....

大隻師兄唔好跑咁快,應該唔會有病痛。
作者: hobbywet    時間: 2009-2-23 03:38
癌症構成的原因有很多種,但我相信持續做運動的人發病率較低

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2