香港長跑網 - 長跑長友

標題: 長期食素的人長跑 [打印本頁]

作者: pan-pan    時間: 2009-2-20 13:27
標題: 長期食素的人長跑
小弟平時有練長跑和參加長跑賽事. 練長跑的目的是想強身健體. 參加長跑賽事只是給自已一點做運動的動力.

小弟食素, 但身邊食素的人本來已經好少, 再加上他人不喜歡運動.

小弟覺得一般人認為食素的人身體會弱d, 體能會輸蝕d. 相信大部份香港人腦中食素/食齋的人的形象都是這樣. 這點大家會否認同?

同時想問問呢到有無跑友食素的?
作者: shogikin    時間: 2009-2-20 13:42
pan-pan ching,

真不知你食素
怪不知你去澳門食茄豆做送

雞蛋,牛奶食不食?

你時時中午去九龍灣跑
你中午那餐如何安排?

我就10餐有5餐都幾素的.

Kin in Running

作者: witchycatcat    時間: 2009-2-20 13:43
唔認同~~~

panpan ching:
我係素人呀~~~~
好開心長跑網有多一個素人~~~
ching有無join過我地d跑步活動呀~~~???

以我所知,lee度都係素人有龜速行ching~~~~
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-20 13:45
作者: witchycatcat    時間: 2009-2-20 13:51
再寫多少少~~

好開心,係度又認識到素食跑友,當初我知道龜速行ching都是素人時都係好開心既~~搵到同類~~
始終,vegetarian在hk是minority.....
當人地知你吃素後,反應通常如下:
> 下!點解甘後生食素呀?
> 無營養架喎....
> 你信佛...?
> 咩都唔食甘執輸...?!
..................

仲成日俾人誤會 ><

我是2001年開始吃素的,是一刀切式全部同過往食肉既生活模cut off....
ching你幾時開始食素?有無上周兆祥博士個素食環保組織"club o"????
希望多d同ching你分享一下~~~
仲有好希望下次一齊跑步,快d同素食ching相認~~~

作者: witchycatcat    時間: 2009-2-20 13:57
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-20 13:45 發表

長跑長友中都有好幾位係食素, 有D仲高大威猛添.
食素對小弟來講太難, 最多都係唔食紅肉, 轉食白肉既即.

瘋瘋ching:
除左行行ching外,長跑網仲有邊位是食素???
講黎知呀~~

作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-20 13:58
作者: witchycatcat    時間: 2009-2-20 13:59
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-20 13:58 發表

咁咪可以在跑友重相聚區尋人?

e.....................仲有邊個素人唧...?
瘋瘋你唔明白我地d素人既心態架啦.....
我地好難搵到同類,仲要係中意長跑既同類架~~

作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-20 14:16
小弟好相信有朝一日會食素,原因有好多~~

但今日仲未能做到,原因亦有好多,其中一個原因係食素要平衡營養真係要有呢方面既認識,未有太多時間同心機去研究~~

近月已經初一十五食素,平日都好齋下,有得揀都唔食紅肉~~

食素一d 都唔會無力,相反食得碳水化合物多仲加有力,小弟每逢大賽前夕都食勁少肉,勁多碳水化合物同疏果,呢d 都係比賽所需~~
作者: witchycatcat    時間: 2009-2-20 14:24
原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-20 14:16 發表
小弟好相信有朝一日會食素,原因有好多~~

但今日仲未能做到,原因亦有好多,其中一個原因係食素要平衡營養真係要有呢方面既認識,未有太多時間同心機去研究~~
近月已經初一十五食素,平日都好齋下,有得揀都 ...

好呀~~~
十分期待能見證到ching這一天的到來~~~

作者: 上水馬王    時間: 2009-2-20 14:27
小弟之前對食素呢樣習慣有d誤解,以為素食人身材一定瘦猛猛,直至遇到速行兄之後......原本素食者都可以好大隻~
作者: 龜速行    時間: 2009-2-20 14:31
pan pan c hing

welcome welcome

ha ha

小弟都食素

不過比較寬鬆,肉邊菜都食!!

(97年到現在)

長跑長友
作者: 龜速行    時間: 2009-2-20 14:46
小弟在跑友重聚區

開左"食素跑友入嚟揮揮手"

入去揮下手la

作者: witchycatcat    時間: 2009-2-20 14:57
原帖由 龜速行 於 2009-2-20 14:46 發表
小弟在跑友重聚區

開左"食素跑友入嚟揮揮手"

入去揮下手la

係呀~~~
你唔講我都唔知.......
而家就去報到~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-20 14:57
原帖由 龜速行 於 2009-2-20 14:31 發表
pan pan c hing

welcome welcome

ha ha

小弟都食素

不過比較寬鬆,肉邊菜都食!!" />" />hjgh

(97年到現在)

長跑長友

有部份素食者比較嚴格,隻鑊炒過肉都唔得,所以只可以晌齋鋪同屋企食,咁對一個要工作既人黎講就真係比較踢腳...
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-20 14:58
原帖由 witchycatcat 於 2009-2-20 14:24 發表

好呀~~~
十分期待能見證到ching這一天的到來~~~

不過未知幾時喎...可能好多年後...
作者: 喪Ken    時間: 2009-2-20 15:26
我唔係素食者,不過prefer 食素。如果自己點菜都會主要係齋(所以好多朋友同我食飯時唔會叫我點飯 )。
作者: stanwong    時間: 2009-2-20 15:46
原帖由 kenleung 於 2009-2-20 15:26 發表
我唔係素食者,不過prefer 食素。如果自己點菜都會主要係(所以好多朋友同我食飯時唔會叫我點飯" />" />hjfghft )。
想請問,食素同食齋係咪一樣架?
作者: B    時間: 2009-2-20 15:53
原帖由 kenleung 於 2009-2-20 15:26 發表
我唔係素食者,不過prefer 食素。如果自己點菜都會主要係齋(所以好多朋友同我食飯時唔會叫我點飯" />" />hjfghft )。

我同你差唔多呀~ 有得揀時我都會食齋0架~

不過同親人食飯, 我都唔敢全食齋, 因為要人就晒真係勁唔好意思~
作者: 田中雅茂    時間: 2009-2-20 15:59
嘩!乜咁大班人係到講"素"架!
等我話俾警察督督知先.

作者: 喪Ken    時間: 2009-2-20 16:00
原帖由 stanwong 於 2009-2-20 15:46 發表
想請問,食素同食齋係咪一樣架?

er... 真係考起我,冇研究過...不過我覺得意思都係差唔多
作者: 喪Ken    時間: 2009-2-20 16:06
原帖由 BHa 於 2009-2-20 15:53 發表

我同你差唔多呀~ 有得揀時我都會食齋0架~

不過同親人食飯, 我都唔敢全食齋, 因為要人就晒真係勁唔好意思~

係喇,有次有親戚嚟香港玩,我提議食齋,唔夠2秒即刻俾屋企人否決咗。結成班人去流浮山食海鮮,叫咗六、七個餸,結果都係碗白飯最啱我
作者: B    時間: 2009-2-20 16:14
齋係可以食埋蛋 (未受精), 奶之類唔殺生都拎到0既食物.
而素就所有同動物拉上關係0既都唔食得!!

聽講外國有 d 更誇張0既素食者, 係只食自然地掉落地下0既植物!! 即係連爬上樹摘蘋果食都係唔得0既!!
但掉中牛頓0個個蘋果就食得喇~
作者: B    時間: 2009-2-20 16:17
原帖由 kenleung 於 2009-2-20 16:06 發表

係喇,有次有親戚嚟香港玩,我提議食齋,唔夠2秒即刻俾屋企人否決咗。結成班人去流浮山食海鮮,叫咗六、七個餸,結果都係碗白飯最啱我" />" />
呢類 case 我會照食海鮮0架~ 唔想掃大家興嘛~

始終我都唔係一個嚴格0既素食者, 只係為健康而減少食肉 (特別係紅肉!!) 0者~
作者: dannylun    時間: 2009-2-20 16:25
原帖由 stanwong 於 2009-2-20 15:46 發表 想請問,食素同食齋係咪一樣架?

食齋喺唔食蒜㗎,話會增強性慾咁話喎... 所以和尚食齋,普通人食素。
作者: 龜速行    時間: 2009-2-20 16:41
小弟對

"食齋 ""食素"

都不是太清晰的分別到

所以小弟是叫"不食肉"ar
作者: witchycatcat    時間: 2009-2-20 16:46
原帖由 BHa 於 2009-2-20 16:14 發表
齋係可以食埋蛋 (未受精), 奶之類唔殺生都拎到0既食物.
而素就所有同動物拉上關係0既都唔食得!!

聽講外國有 d 更誇張0既素食者, 係只食自然地掉落地下0既植物!! 即係連爬上樹摘蘋果食都係唔得0既!!
但掉中牛頓0 ...

補充少少,素與齋應該是中國式的劃分,且與佛教有關係:
我覺得齋來說,宗教修行味道更濃...
轉貼以下資料:

佛家素與齋的區分
何謂素:唔食肉之外,一切植物性食物除去了蔥、蒜、洋蔥、韭及興渠(興渠又叫阿魏,產於印度)等五辛,稱為真正的素食。

何謂齋:過午不食謂之齋。午時是上午十一點至下午一點。午時過後,牛奶及豆漿也不喝才名為過午不食。當然,葯物及解渴用的去了渣滓的果汁除外。佛陀要他的弟子過午不食,一直以來被所謂有識之仕譏為不必要的苦行。但是中國古代養生之仕強調「早飯要飽,午飯要好,晚飯要少。」還有「夜飯少一口,活到九十九。」坐禪人若過午不食,不但少妄想,而且不會昏沈,容易入定。

但當然,我覺得上面只是好龍統既區分,西方素食者好多都係吃五辛既,咪又係叫食素~~~
至於蛋方面,有人話可食有人話不可,視乎吃素人本身的選擇,如在台灣,又有分蛋奶素及全素....

我呢....就一切肉(包括海上動物,魚,蠔.......)等唔會食.....五辛就唔中意食,但mix左落黎都ok既~~
以前我曾經在外國生活過一段時間,當時曾經是嚴格的全素者(即vegan),一切取之於動物身上既野都唔食之外,亦唔會用/食佢地既副產品,如蜜糖,雞蛋,奶,芝士........皮帶皮衣皮鞋....vegan是比vegetarian更嚴格既.....但回到hk後,基於社會環境,我已經貶值番做vegetarian,而家盡量唔食蛋奶...一切對動物abuse既野都唔會用~~

表達多少少,我覺得無論vegetarian或是vegan都好,唔只是係唔食東唔食西甘簡單,相反,這是一種生活態度及取向:你為了一些認為是正確的人生價值而願意放棄某些慾望(口慾).

作者: 上水馬王    時間: 2009-2-20 16:52
catcat師姐,可唔可以講下你平時早午晚會食d乜野架?比賽前的飲食又係點樣呢?
作者: 龜速行    時間: 2009-2-20 17:03
cat cat c tse

thank for sharing

作者: pan-pan    時間: 2009-2-23 00:22
原帖由 shogikin 於 2009-2-20 01:42 PM 發表
pan-pan ching,

真不知你食素
怪不知你去澳門食茄豆做送

雞蛋,牛奶食不食?

你時時中午去九龍灣跑
你中午那餐如何安排?

我就10餐有5餐都幾素的.

Hi Kin , 我食雞蛋,牛奶的.  但不食魚, 肉, 貝殼類.

通常中午去九龍灣跑, 我都中午唔食飯.  如要食的話乎近些餐廳都order到一個淨菜銼飯的.

你點解間中會吃素啊?
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-23 00:25
原帖由 pan-pan 於 2009-2-23 00:22 發表

Hi Kin , 我食雞蛋,牛奶的.  但不食魚, 肉, 貝殼類.

通常中午去九龍灣跑, 我都中午唔食飯.  如要食的話乎近些餐廳都order到一個淨菜銼飯的.

你點解間中會吃素啊?

唔食飯去跑步, 唔會冇力跑咩?
一小時跑完沖涼返工唔趕咩?
作者: pan-pan    時間: 2009-2-23 00:28
原帖由 witchycatcat 於 2009-2-20 01:51 PM 發表
再寫多少少~~

好開心,係度又認識到素食跑友,當初我知道龜速行ching都是素人時都係好開心既~~搵到同類~~
始終,vegetarian在hk是minority.....
當人地知你吃素後,反應通常如下:
> 下!點解甘後生食素呀?
> 無營養 ...

Hi witchycatcat,

我係club o member. 我食全素4,5年度.

人地知我食素就覺得我是怪人.  我常常解釋點解食素, 解釋得多都幾煩....
作者: 亞平    時間: 2009-2-23 01:51
原帖由 witchycatcat 於 2009-2-20 16:46 發表

補充少少,素與齋應該是中國式的劃分,且與佛教有關係:
我覺得齋來說,宗教修行味道更濃...
轉貼以下資料:

佛家素與齋的區分
何謂素:唔食肉之外,一切植物性食物除去了蔥、蒜、洋蔥、韭及興渠(興渠又叫阿魏 ...

唔覺意行左入來,睇到貓貓咁正經既文章,聽你地解釋後,對齋及素有了多少認識,原來係有分別.
其實有時真係想食少D肉,但入到餐廳,快餐店,卻冇乜選擇.之前試過為了比賽,3日肉3日飯,唯有叫碟頭飯,最後3日自己飛起D肉..
作者: witchycatcat    時間: 2009-2-23 10:22
原帖由 pan-pan 於 2009-2-23 00:28 發表

Hi witchycatcat,

我係club o member. 我食全素4,5年度.

人地知我食素就覺得我是怪人.  我常常解釋點解食素, 解釋得多都幾煩....

x 2

你有無去club o逢星期六既禪食午餐?
作者: pan-pan    時間: 2009-2-23 12:28
原帖由 witchycatcat 於 2009-2-23 10:22 AM 發表

x 2

你有無去club o逢星期六既禪食午餐?

I went there by my own previously.   I have not been there for 1~2 years.

Do you see "Club O 講場"?  I often see the discussion area.

作者: witchycatcat    時間: 2009-2-23 12:50
原帖由 pan-pan 於 2009-2-23 12:28 發表

I went there by my own previously.   I have not been there for 1~2 years.

Do you see "Club O 講場"?  I often see the discussion area.

有呀~~哈哈...
我唔係club o會員,我只是在那個discussion forum傾下計唧.....
及透過一些聚餐及活動識左一部份素友~~~
不過club o個邊個forum比起長跑網就無甘熱鬧.....
ching你有無在那邊fourm傾過計....?
如有的話,你係個邊叫咩名...?

作者: shogikin    時間: 2009-2-23 12:53
原帖由 pan-pan 於 2009-2-23 00:22 發表

你點解間中會吃素啊?

HAHA
我其實早餐多數是麵包
10餐 (早午晚) 計4餐
再加時不時都食下素

作者: witchycatcat    時間: 2009-2-23 12:56
panpan ching:
我知你在club o叫咩名啦~~~哈哈.....
其實,我有一個素食大學同學"w"小姐(唔知你識唔識),之前都通知過我,叫我在club o既forum內與你相認一下,建議我可以join你一齊跑馬拉松喎....
不過我無時間搞唧.....

你快d去番club o個forum睇睇....我有reply~~
哈哈~~~
作者: witchycatcat    時間: 2009-2-23 13:04
原帖由 shogikin 於 2009-2-23 12:53 發表

HAHA
我其實早餐多數是麵包
10餐 (早午晚) 計4餐
再加時不時都食下素

kinkin:
你都鍾意哲學,你都知食肉是不道德啦~~(其他肉人ching/ctse請不要介意)
come on,快d加入我地既素食行到啦!!!
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-23 13:07
如果條件許可ge 話
我都想改吃齋....
不過太多問題要解決喇....
作者: witchycatcat    時間: 2009-2-23 13:17
原帖由 ChARsoN 於 2009-2-23 13:07 發表
如果條件許可ge 話
我都想改吃齋....
不過太多問題要解決喇....

世上沒有事是不用付出化價就有收穫...
人們為了不同原因吃素,相信必定經歷過你所言的"有太多問題要解決"的階段...
就我而言,我在2001年轉為素食者後,家人至今仍有很多"說話",在日常生活是會有點不方便,如外出吃飯選菜及向侍應問長問短甘........
對於認為是正確的事,一點點麻煩及困難反而可以令決心更為堅定~~
作者: Ken-Poon    時間: 2012-3-22 17:00
各位好,小弟初來報到這個論壇,令我感到意外的,原來長跑人士也有素食者。

自我介紹:我也是一名素食者,不過素食只有3年多(2008年下旬才開始),所以素齡很短,但年齡卻...

而本人也是一位長跑人士,雖然已跑步了超過10年,但跑得不快,成績卻是平平(依然原地踏步)

很高興在這兒找到一些跑步兼素食的會員 ,但可惜對上一次的對話卻是在三年前...
作者: Rhys    時間: 2012-3-22 18:39
原帖由 Ken-Poon 於 2012-3-22 17:00 發表
各位好,小弟初來報到這個論壇,令我感到意外的,原來長跑人士也有素食者。

自我介紹:我也是一名素食者,不過素食只有3年多(2008年下旬才開始),所以素齡很短,但年齡卻...

而本人也是一位長跑人士,雖然 ...

你好,我只是素食半年的,跑齡一年的跑步人,食左素真係健康好多,往年我起碼病3,4次,今年天氣咁反覆,身邊的人不停病,
但我一d事都冇!又唔會成日眼訓,不過如果真係要轉素食一定要做功課,學一下點先均衡營養,唔係餐餐食公仔麵就係素食架

能在這遇到素食者真好,請多多指教
作者: Ken-Poon    時間: 2012-3-22 23:03
Rhys, 很高興你已開始了素食的生涯,  那會是一個明智的決定....

可能其他人會不認同我的想法, 但是以我這三年多來的經歷地告訴你們....

我當初開始吃了素之後, 太約過了幾個月, 便發現自己的頭腦比以往較清淅, 以前的自己好像是還未開曉的中年人, 初時還以為自己是否心理作用, 但是問過一些素食者, 這樣的現象的確是會出現的.  其實這樣的現象是因為素食者身體內的血液被完全洗滌一次, 到達腦部的血液更加是"乾淨"的, 因為肉食者的血液會呈酸性, 而且帶有肉類的毒性...

更巧合的是, 我在捐血站捐成份血的時候, 被紅十字會的護士姑娘稱讚我捐出來的顏色很"靚"(很清, 不混濁), 而這位姑娘(肉食者)詢問我吃了什麼, 我便回答是一名素食者...

Rhys, 同意你的說法. 素食的確是一門很大的學問, 吃素吃得不恰當, 很容易會變肥! 或 引致 營養不均衡....

失禮地說句, 我也有好幾年沒有看過醫生, 不過這是否與素食有關, 就不得而知了。
作者: onionufo    時間: 2012-3-22 23:11
唔睇開頭仲以為新post添……
就算以傳統理論去睇,即假設食素真係會導致營養不均衡,食素對黃種人既影響都係咁多人種入面最少既,黃種人本來就唔使食咁多肉,相反如果白人黑人唔食肉影響會大好多
作者: Ken-Poon    時間: 2012-3-22 23:43
onionfo,         抱歉地說, 對你的說法(白人/黑人有影響)有一些保留...

還記得誰人是 劉易斯Carl Lewis) 嗎? 他是一名美國的前運動員,  也是第一位被國際田聯承認在10秒之內跑完100米. 當年(1983年), 他以22歲的年齡, 以9.97秒完成100米! 日後更加在其後的奧運會(1984、1988、1992、1996)取得共9面金牌...,

原來他是一位素食者, 在最初的時候, 他也是一名肉食者, 但後來發覺, 素食的確可以提及其能力, 因此, 他後來指定在比賽以前的一段時間, 實在嚴格的素食.... 久而久之, 他自然成為一名素食者...

其實我們人類從身體的結構(包括 牙齒、腸的長度....)來說, 人是 偏向/合適 於素食的...

其實會否營養不良, 要視乎平常的飲食習慣, 吃得不好時, 就算是肉食者也會營養不均衡....

至於有人會質問素食更加會引致營養不均衡,  其實只要從日常的每一餐, 均衡地將所有顏色(紅、黃、綠、白、黑) 的食物, 這樣便不用擔心缺乏什麼元素...
作者: kia2005    時間: 2012-3-26 00:50
大名鼎鼎的scott jurek都係素食者
Throughout Jurek's career he has been one of the most dominant ultramarathon runners in the world, winning many of the sport's most prestigious races multiple times, including the Hardrock Hundred (2007), the Badwater Ultramarathon (2005, 2006), the Spartathlon (2006, 2007, 2008), and the Western States 100 Mile Endurance Run (1999-2005). In 2010, at the 24-Hour World Championships in Brive-la-Gaillarde, France, Jurek won a silver medal and set a new US record for distance run in 24 hours with 165.7 miles.
作者: sunrise    時間: 2012-3-26 15:49
其實只要食得飽, 夠營養, 食乜都無所謂; 反而食得太多, 體重增加, 就會影響速度.
作者: Ken-Poon    時間: 2012-3-27 14:50
kia2005, 其實scott jurek只不過是「冰山一角」的素食跑步者, 還有不少出色的素食運動員....

例如: 愛德溫•摩西(Edwin C. Moses) 、
            帕沃•魯米(Paavo Nurmi) 、
            布瑞爾(Leroy Burrell) 、
           伊斯特文•希伯斯(Istvan Sipos) ......等

sunrise, 對於你說(食乜都無所謂)有一些保留, 因為若是食什麼也沒有所謂, 那樣便沒有素食/肉食之分, 也沒有健康食物/垃圾食物之分...

不過, 也同意你的說法(食得太多, 體重增加, 就會影響速度.).... 因為很多時候, 我們的飲食份量, 遠遠 多於 或 超過 我們的基本所需, 換句話說, 即是 "輸入多, 輸出少" , 即是進食過多, 運動少...
作者: sunrise    時間: 2012-3-28 09:59
原帖由 Ken-Poon 於 2012-3-27 14:50 發表
kia2005, 其實scott jurek只不過是「冰山一角」的素食跑步者, 還有不少出色的素食運動員....

例如: 愛德溫•摩西(Edwin C. Moses) 、
            帕沃•魯米(Paavo Nurmi) 、
            布瑞爾(Leroy Burr ...

對于跑步來講, 就算垃圾食物, 只要有營養, 都唔會有太大的不良影響. 畢竟跑步只係興趣之一, 如果為了一種興趣而改變飲食習慣, 似乎犧牲太大了! 況且, 要跑得快, 最重要係多練習; 如果練得少, 食乜都無用!
作者: Ken-Poon    時間: 2012-3-29 14:46
其實只有那些沒有營養的食物, 才可以稱為垃圾食物...
若果是有營養的話, 又怎會叫做"垃圾食物"呢!?

而我當初素食的原因, 並不是因為想跑步快一些原故才素食的...
縱使我是一名素食者(蛋奶素者), 我間中也會吃一些垃圾食物, 因此, 我沒有因為素食而有所犧牲!

我在這兒留言的目的, 是希望想認識一些素食兼長跑的會員, 但很可惜, 那些會友在三年前留言之後, 便沒有任何音信了.

作者: Rhys    時間: 2012-3-29 22:39
每個人都有自己的標準,什麼是犧牲,每個人都有不同的想法,一個人覺得是犧牲,另一人可能覺得是得着,隨心而行吧
作者: chuen3182    時間: 2012-3-29 23:33
每個人都有自己的標準,什麼是犧牲,每個人都有不同的想法,一個人覺得是犧牲,另一人可能覺得是得着,隨心而行吧⋯⋯X2
∼∼啱聽∼∼
作者: pan-pan    時間: 2012-4-5 10:21
呢個post 沉底多年, 終於有知音人看到!
作者: 小叻    時間: 2012-4-5 15:06
其實我都認識幾位長跑快人是食素的!
我都偶而想食素清下腸胃, 但香港好多地方都係'假素', 太油膩...
請問大家有無'出街食素'的地方推介呢?
作者: tank1438    時間: 2012-4-5 15:27
原帖由 小叻 於 2012-4-5 15:06 發表
其實我都認識幾位長跑快人是食素的!
我都偶而想食素清下腸胃, 但香港好多地方都係'假素', 太油膩...
請問大家有無'出街食素'的地方推介呢?
認同...我都覺得D斎滷味呀..斎雞呀果D都係垃圾食物黎...!!
作者: Rhys    時間: 2012-4-5 15:58
小叻,出街食素你要有準備點都唔及自己煮好,自己可以控制材料選擇,煮o既方法,份量等等等等。
我自己出街食就主要就身邊的朋友,當然亦有幾間自己常常去的地方,但出得街食都預左捨棄一點。不會太執著,一般只要沒肉我就ok,一個人自己食就會揀清淡的。
作者: Rhys    時間: 2012-4-5 15:59
原帖由 tank1438 於 2012-4-5 15:27 發表
認同...我都覺得D斎滷味呀..斎雞呀果D都係垃圾食物黎...!!

係架,多糖多鹽,如果鐘意食就間唔中食下囉
作者: Rhys    時間: 2012-4-5 16:03
原帖由 chuen3182 於 2012-3-29 23:33 發表
每個人都有自己的標準,什麼是犧牲,每個人都有不同的想法,一個人覺得是犧牲,另一人可能覺得是得着,隨心而行吧⋯⋯X2
∼∼啱聽∼∼

我自己覺得素食會找上你,如果你的時候到了。
我十幾年前病(都係感冒d普通野)睇醫生,個西醫就叫我轉食素啦,食肉唔適合人架,我雖然知道有道理,但心諗唔食肉米好慘?
我一世都應該唔會食素,但十幾年後,一日突然就食素了,不需要什麼大決心,也不覺得有什麼可借,自自然然就做了。
作者: dmy    時間: 2012-4-5 17:15
鰂魚涌海澤街有間西式素食, 食晏唔錯架.

以前喺中環返工, 會叫有間食vegan 的送外賣, 用環保食物盒送, 食完有人收番啲盒. 幾好, 又環保.
作者: 龜兔競跑    時間: 2012-11-1 01:39
太好了,原來有好多ching,師姐都是素食者,我都係!食咗太约5年,但跑就係,最初食嘅時候都有擔心體力(因我也熱愛踢足球),好在有人話比我知拳王亞里都係素食者,咁我先放心,後來發覺真係冇物影響,個人重冇咗水腫,皮膚都緊緻咗!·
作者: nc813    時間: 2012-11-6 15:32
各位師兄師姐:

小弟38歲, 身高184cm, 接觸長跑已接近四年. 今年八月開始食素(戒肉類海鮮, 食少量鷄蛋牛奶), 至今已有三個月. 體重由最高峰180磅, 下降至現時160-163磅(試過跑完長課之後去到155磅, 但食完飯即時上番161磅~

小弟現時每週練三課: 週三週五運動場衝圈, 週日長課, 每星期里數大約在45-50km左右. 在前天的Asics天水圍十公里賽事跑51', 不算快, 但比去年快左8分鐘, 是PB...

未來目標: 美津濃半馬(未報)穿兩個鐘(今年一月做2H01'49"), 明年渣打半馬(已報)穿1H50' (今年二月做1H52'), 盡快10K穿50'.

請問這裏有素食跑手約跑嗎? 能否分享食譜和訓練方法? 因身邊跑手朋友都不是素食者, 請教無門. 如有不公開群組, 可否接受小弟加入? 謝謝~

歡迎留言分享. 如有需要, 請以PM聯絡. 謝謝~

Newman
作者: 龜兔競跑    時間: 2012-11-6 18:16
Nc813 ching ,您好啊!  您跑開邊區呢?? 一
作者: nc813    時間: 2012-11-6 19:11
樓上師兄:請查PM.
作者: 煜..    時間: 2012-11-21 23:09
唔認同,我大部份時間食素
食雞蛋,奶,但係少食五辛。
我唔見我表現比身邊人差。
作者: witchycatcat    時間: 2012-11-22 08:09
HAHHA~~~~沆底POST又升留上黎
好開心係LEE櫥識到更多素人,分享更多素食既心得!!
作者: witchycatcat    時間: 2012-11-22 08:11
原帖由 龜兔競跑 於 2012-11-1 01:39 發表
太好了,原來有好多ching,師姐都是素食者,我都係!食咗太约5年,但跑就係,最初食嘅時候都有擔心體力(因我也熱愛踢足球),好在有人話比我知拳王亞里都係素食者,咁我先放心,後來發覺真係冇物影響 ...

龜兄:

你反開邊頭呀??
我地一班跑友成日跑荃西架,我自己就一星期去一次TKO跟D CHING/CTSE跑
下次一齊跑下啦

作者: 龜兔競跑    時間: 2012-11-23 03:27
catcat 師姐,您好! 小弟跑開港島東區,即係鰂魚涌公園至亞愛秩序那段,雖然同大家跑開地區有點距離;但話哂大家都係素食人,緊有機會join大家跑嘅。不過相信要等我傷勢好番石及操番吓先得,話說同排練習時,忘記自己係新手;加上吳係18,22,心急之下加程大急進,結果整傷哇咗腳踭,現在已停了三星期,但傷勢不算好重,相信好快可操番。
作者: witchycatcat    時間: 2012-11-23 08:44
龜兄

祝快d好番!!
因為工作地點比較近TKO,所以我逢星期三晚放工後會入去跑步
個度D CHING好利害,差唔多日日跑
WEEKEND就多數去荃灣西練長課
你近唔近TKO?有機會入下去同我相認下~~~

作者: Vrindavan    時間: 2013-4-4 18:41
跑友食素
Lam Shing Yip (eat eggs)

著名素食和素食主義者運動員
http://forum.vegsochk.org/viewtopic.php?t=8025
作者: Mimi    時間: 2013-4-4 23:50
我都係食素架!食咗3年。
好開心揾到同類跑友!
作者: witchycatcat    時間: 2013-4-7 13:40
mimi ctse.....我都係食素架,你d yoga 好勁呀~~~~
作者: Mimi    時間: 2013-4-8 14:40
Hi Hi, WitchyCat C-tse!!
Very happy to find the "same species", hehe!
No la... like running, I am a beginner in yoga!
作者: icecoffeenomilk    時間: 2013-5-28 16:08
報到。
作者: witchycatcat    時間: 2013-5-28 16:16
樓上2位有無fb?
交換下交流跑步及素食資訊呀
作者: dickyyim    時間: 2013-5-28 17:31
幸會, 大家都是素食中人   我已經有 十幾年食素了.  不過大家記得要食番 B12 及 鐡質, 這兩個在一般素食食材是比較少的。
作者: 孖八    時間: 2013-5-29 13:01
学生时期曾经尝试过素食1个多月,感觉身体变得轻松了很多
现在又食肉,贪方便,加上家人不理解操作起来太麻烦~~当然,这些都可以说是借口~~
楼上所讲的对于素食者的所有误解曾经我也是这么想,缘起周围有朋友信佛才开始了解这方面的资讯
亲身经历后我最深切的体会是素食对身体很有益
但如果简单的认为食肉即为不道德,我不是很认同(我也知道素食能减少碳排放) 每人的价值判断不一,部分肉食者也会以植物也是有知觉的反驳。细想的话世间万物确实均为恩赐之物,无论是素食或肉食者,对食物怀有感恩之心足矣。
正如跑者与不运动者一样,各自都有理由说自己的选择是对的。作为一名跑步初哥,很庆幸我能体会到跑步的乐趣此角度看来,素食亦是种幸运,因它亦是一种健康的快乐所在。
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-5-29 13:26
生活飲食之喜惡,各有因緣, 隨心自在,去除執念, 即可....
作者: 孖八    時間: 2013-5-29 14:06
龜兔競跑 發表於 2013-5-29 13:26
生活飲食之喜惡,各有因緣, 隨心自在,去除執念, 即可....

yes!
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-5-29 14:53
有機會真係要整番次"素食友約跑"
作者: bunbun    時間: 2013-5-29 16:05
食素身體弱d?!

睇吓 TVB《極地狂奔》就有分曉了!
作者: dustin33    時間: 2013-7-11 19:00
大家好我開始跑左一年,近呢兩個月先有系統咁練跑.
而本身都係無肉不歡嘅人(由細到大都唔食菜),呢一個月開始慢慢改食素,
最多都係有少量白肉或同朋友出街食飯先食少少肉。之後發現食左齋身體好似有好大轉變,
返工精神左好多,練習時無左好攰有心無力嘅感覺。
就算去gym做付重練習都唔會話無力。而且胃口細左好多。
之後我搵資料,原來好多三項鐵人都係素食,而且係高水平運動員。
所以我唔會覺得食素會影響。
不過聽人講素食會缺乏維他命B12.
作者: bunnywong    時間: 2013-7-16 14:00
好帖一頂,留名不解釋

話說小弟茹素十年多,身體基本都無乜問題,系夜訓有時就弱
停左 2 年無跑步,但最近肚子大左 D,所以也在計劃多些習泳或跑步

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2