香港長跑網 - 長跑長友

標題: interval [打印本頁]

作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-20 17:11
標題: interval
想請教各位ching ctse 平時玩開interval 既玩法,邊種玩法覺得效果好~~
作者: wilson    時間: 2009-2-20 17:22
我只係玩過800x4,
每個800之間慢跑400,
只於邊種玩法效果好,
就要各位師兄指點......
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-20 17:26
小弟:

1. 7min 索K
2. 2.5min 衝圈
3. 衝600m 上斜,落斜當休息不斷跑
4. 5km + 5km 中間抖10min (呢個唔知算唔算interval)
作者: kenneth    時間: 2009-2-20 17:30
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-20 17:31
原帖由 kenneth 於 2009-2-20 17:30 發表
其實以小弟所知,每個距離,都有唔同的效果,不能玩死一個距離,要互相配撘的。
例如︰400 米間歇跑,主要可訓練速度,但如果長時間只玩此距離,長課就會好易在開始時過快。
           1000 米間歇跑,可幫助閣下 ...

中間抖幾耐呢??
作者: kenneth    時間: 2009-2-20 17:34
作者: kenneth    時間: 2009-2-20 17:36
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-20 17:58
原帖由 kenneth 於 2009-2-20 17:36 發表

400 三分鐘,但兩分半都試過
1000 七分鐘,但六分半都試過
只於抖幾耐,小弟都是跟教練指示,不過如果抖兩分半,六分半等,小弟好快就會爆的。

以上的時間都是連休連跑嗎?
作者: 711MF    時間: 2009-2-20 18:00
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-20 18:02
原帖由 711MF 於 2009-2-20 18:00 發表

YES,跑連休

Thanks七兄,好彩小弟無學錯
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-20 18:04
如果衝400m跑連休2分半就真係超辛苦,小弟琴晚試3分鐘都覺好辛苦...
作者: 711MF    時間: 2009-2-20 18:07
作者: Sicily    時間: 2009-2-20 18:09
小弟有另一問題

一般間歇跑速度係根據5k 或10k 速度計算出黎
但可唔可以根據間歇跑速度預測返5k 或10k比賽速度

例如我可以沖[email=800m@3:20]800m@3:20[/email]+慢跑[email=400m@2:35]400m@2:35[/email] x10次
理論上我係咪可以用45分鐘完成到10km(根據某馬拉松訓練計劃配速)
補充:小弟未試過用呢個時間完成10km
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-20 18:14
原帖由 711MF 於 2009-2-20 18:07 發表

我第一次玩就係400M 2分半連休,
不過我覺玩2分半連休有效D

休息時間應該越短越好,不過小弟真係有心無力
作者: 711MF    時間: 2009-2-20 18:18
作者: onionufo    時間: 2009-2-20 21:10
小弟平時多數係:1600為一組,用跑5k比賽速度來跑,每跑完一組慢跑300米恢復,再開始下一組,做4-5組,唔知有冇用
作者: 邪神    時間: 2009-2-21 00:09
聽下要為咩而準備啦!

練10k,通常走400x15,72-75's 休1:30

如果走10個就pk啦!68-70's 休1:30

不過我最難忘的是,1k 3:20 休1:30 跑 5 個

同埋 2k 跑 6:40 休 3:00 跑 3組......

跑到想喊!
作者: cc    時間: 2009-2-21 00:15
作者: 邪神    時間: 2009-2-21 00:24
原帖由 cc 於 2009-2-21 00:15 發表

ching,請問是否男/女仔都是一樣?" />" />hj" />" />or按個人ge情況再另計?

miss通常都係睇我地的狀態而定計劃,其它人都係跟練,

唔會刻意定時間俾佢地,女仔就跑個休個,或者連續跑,但跑少幾個.......
作者: 晴朗    時間: 2009-2-21 00:49
我見紀嘉文有一次冬訓係咁樣操我d學生:

首先慢跑400X10唔休息當熱身(女的X6)
跟住沖圈400X20+休息分半鐘(女的X15),大概3分鐘一ROUND。
最後慢跑400X5COOLDOWN

一課粒半鐘
作者: 龍龍    時間: 2009-2-21 00:54
原帖由 領跑員 於 2009-2-21 00:09 發表
聽下要為咩而準備啦!

同埋 2k 跑 6:40 休 3:00 跑 3組......

跑到想喊!

我上次跑400x15, 1:25-1:30s休1:30s

咁計唔計到我10k 大約時間可以跑幾多呢???

自08 nike 10k 用左48分(係我第1個10k比賽)...都未跑過10k了...

不過我真係覺得比以前進步左~~~

作者: sleung2002hk    時間: 2009-2-21 00:56
原帖由 晴朗 於 2009-2-21 00:49 發表
我見紀嘉文有一次冬訓係咁樣操我d學生:

首先慢跑400X10唔休息當熱身(女的X6)
跟住沖圈400X20+休息分半鐘(女的X15),大概3分鐘一ROUND。
最後慢跑400X5COOLDOWN

一課粒半鐘

哇~乜紀生會操你d學生既??
400x10=4k熱身??
作者: sleung2002hk    時間: 2009-2-21 00:57
原帖由 龍龍 於 2009-2-21 00:54 發表

我上次跑400x14, 1:25-1:30s休1:30s

咁計唔計到我10k 大約時間可以跑幾多呢???

自08 nike 10k 用左48分(係我第1個10k比賽)...都未跑過10k了...

不過我真係覺得比以前進步左~~~

都幾快啵~~10k~45m內冇問題啦
作者: sleung2002hk    時間: 2009-2-21 01:01
原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-20 17:11 發表
想請教各位ching ctse 平時玩開interval 既玩法,邊種玩法覺得效果好~~

玩過好多400,800,1k,2k,1k~800~600~400 x3
300快100慢200快200慢
你諗得到都可能有~~樣樣練既野都唔同~~唔好只玩一樣~效果好d
作者: 龍龍    時間: 2009-2-21 01:07
原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-21 00:57 發表

都幾快啵~~10k~45m內冇問題啦

應該係跑左15轉, 頭先打錯左...

10k~45m...希望得啦...

有咁多寶貴資料...我又穫益良多...

可以每次都唔同咁玩下...
作者: 晴朗    時間: 2009-2-21 01:54
原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-21 00:56 發表

哇~乜紀生會操你d學生既??
400x10=4k熱身??

佢係我地學校請的教練,每逢星期五,每次粒半鐘。
個次佢特別講明會甘d,當係冬季特訓,連佢自己都落場,平時會"hea"D。
其實紀嘉文星期六下晝六點半都係鄧記開班,可以去撞下佢,
不過聽日佢去左沖繩比賽,見唔到佢。
作者: miller    時間: 2009-2-21 03:20
其實interval呢家野就好多花款,200m, 300m, 400m, 600m, 800m, 一路去到2,000m都有,練o既目的亦都有分別,主要睇番你o既目標係乜野,每組中間休息o既安排亦都有唔同,有d係休一段時間﹙如3分鐘一組400m,你跑得快休得耐d﹚,有d係要你jogging recovery﹙跑完一組之後慢jog指定距離就再開始﹚,有d就睇心跳,當你心跳落到某一點就再黎,視乎教練指示如何…

而好似領跑員佢地比較重速度o既可能就多走200m, 300m,跟住行去起步點再死過…我自己就輕鬆d,走過﹕
400m - 3分鐘一set或者200m jogging recovery
800m - 6分鐘一set
1,000m - 7分鐘一set
1,600m - 10分鐘一set

短少少o既就練速度同抗乳酸能力,長d o既就練節奏同埋速度控制…多數越短距離強度越高,走幾多組就當然視乎自己能力、練乜野同埋感覺去走,唔好亂黎…

不過好多時我地走完都有d想死o既感覺…

作者: miller    時間: 2009-2-21 03:30
原帖由 領跑員 於 2009-2-21 00:09 發表
聽下要為咩而準備啦!

跑到想喊!

所以我鍾意睇住你地喊,我見你地d強度咁高我真係唔敢試…
作者: kenneth    時間: 2009-2-21 10:44
作者: kenneth    時間: 2009-2-21 10:45
作者: kenneth    時間: 2009-2-21 10:47
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-21 12:23
原帖由 miller 於 2009-2-21 03:20 發表
其實interval呢家野就好多花款,200m, 300m, 400m, 600m, 800m, 一路去到2,000m都有,練o既目的亦都有分別,主要睇番你o既目標係乜野,每組中間休息o既安排亦都有唔同,有d係休一段時間﹙如3分鐘一組400m,你跑得快休 ...

多謝米拿兄的分享,小弟會慢慢試下ching所講既唔同距離~
作者: ivanbaby    時間: 2009-2-21 12:34
原帖由 龍龍 於 2009-2-21 01:07 發表

應該係跑左15轉, 頭先打錯左...

10k~45m...希望得啦...

有咁多寶貴資料...我又穫益良多...

可以每次都唔同咁玩下...

0個晚睇龍龍跑, 45mins內一定無問題~
作者: 曲奇    時間: 2009-2-21 12:37
原帖由 ivanbaby 於 2009-2-21 12:34 發表

0個晚睇龍龍跑, 45mins內一定無問題~

冇睇龍龍跑,但淨係睇佢的時間,都知佢10k跑45min內一定okay~~
作者: 邪神    時間: 2009-2-21 13:37
原帖由 miller 於 2009-2-21 03:30 發表

所以我鍾意睇住你地喊,我見你地d強度咁高我真係唔敢試…

好似星期四果日咁,第一課開操200米就要跑 30'S,我有兩個頂唔住,要走32'S......

MISS果日心情算好啦,如果佢燥底,死得仲慘呀!

唉!要有成績就係淒涼架啦................

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2