香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大家會到那裡練跑? [打印本頁]

作者: ChARsoN    時間: 2007-11-13 18:35
標題: 大家會到那裡練跑?
我多數會到屯門鄧肇堅運動場跑~
時間多數在下年6時後
作者: scchu    時間: 2007-11-14 00:49
我有兩條路線 :
路線一 : 兆山 至 新圍(來回共 8.7公里)

登錄/註冊後可看大圖

路線一 : 兆山 至 兆康 (來回共 11.5 公里)

登錄/註冊後可看大圖

作者: ChARsoN    時間: 2007-11-14 18:58
Wa~~有埋圖~
作者: Alfred    時間: 2007-11-14 19:12
好勁冴!!
作者: thomasleung    時間: 2007-11-16 10:16
我住係大興附近, 通常經由屯門河, 跑到蝴蝶灣公園, 再回程, 約10-11km

大家有冇其他好的路線介紹? 最好可以一來一回約15-20km

我試過經輕跌路跑到元朗, 但係沿途太多車, 要過好多馬路, 空氣唔太好。
作者: ChARsoN    時間: 2007-11-16 23:41
嗯....
我都想試試不同路線
最好係d少人行ge路同唔駛過馬路
p.s. 有冇人跑過IVE 後面果到?
作者: kenneth    時間: 2007-11-17 10:29
作者: scchu    時間: 2007-11-18 20:26
原帖由 kennethwat 於 2007-11-17 10:29 發表
我跑開屯門警署>兆康>洪水橋>元朗 來回15km 因有條輕鐵路軌隔住,空氣尚可以。另外一條練22k的路線如下 屯門警署>兆康>洪水橋>元朗>濕地公園>天盛>洪水橋>兆康>屯門警署 天盛至洪水穚跑馬路,少車,其他都是單車徑, ...

想問問這兩條路線都經 -兆康>洪水橋>元朗 , 想問問一共有多少個馬路口要橫過 ?
作者: kenneth    時間: 2007-11-19 13:31
作者: Idra    時間: 2007-11-21 23:04
請問呢度有無人玩King of the Hill呀?
作者: scchu    時間: 2007-11-22 20:59
原帖由 kennethwat 於 2007-11-19 13:31 發表
有多少個馬路口很難答你,大部份的路口是很少車的,只有兆康後,鍾屋村及屏山三個路口較多車。

昨天由兆山出發, 用師兄的路線一直跑到屏廈路口, 再回程共廿公里. 但由兆康到藍地要乘升降機上天橋過馬路. 想問師兄是否有其他方法過馬路??
作者: ChARsoN    時間: 2007-11-24 11:39
原帖由 scchu 於 2007-11-22 20:59 發表

昨天由兆山出發, 用師兄的路線一直跑到屏廈路口, 再回程共廿公里. 但由兆康到藍地要乘升降機上天橋過馬路. 想問師兄是否有其他方法過馬路??

這裡不是有樓梯嗎?
我間中踩單車會經過這裡(出元朗)
作者: scchu    時間: 2007-11-25 21:11
原帖由 ChARsoN 於 2007-11-24 11:39 發表

這裡不是有樓梯嗎?
我間中踩單車會經過這裡(出元朗)

在我的角度, 上樓梯或乘升降機都是打亂跑步節奏的. (個人感覺)
作者: kenneth    時間: 2007-11-26 13:01
作者: kenneth    時間: 2007-11-27 13:28
作者: teresa    時間: 2007-11-27 21:54
我想問下有冇師兄知道由鍾屋村輕鐵站跑到蔡意橋來回大概有幾K???
作者: scchu    時間: 2007-11-28 00:44
原帖由 teresa 於 2007-11-27 21:54 發表
我想問下有冇師兄知道由鍾屋村輕鐵站跑到蔡意橋來回大概有幾K???

來回約共7.8km
[attach]9[/attach]
作者: teresa    時間: 2007-11-30 21:39
謝謝
我而家知到大概距離,就可以預計得到我要跑幾多轉先有半馬距離...
作者: thomasleung    時間: 2007-12-6 10:54
各位師兄知唔知係屯門有邊度有較多斜路練習? 因為我平時都係跑開大興去屯門碼頭, 或去元朗, 冇乜斜路。
作者: kenneth    時間: 2007-12-6 14:09
作者: thomasleung    時間: 2007-12-6 19:01
kennethwat, 謝謝!

我未試過呢幾條路, 但係夜晚呢幾條路會唔會好靜同危險? 因為我通常夜晚跑, 驚有ii
作者: kenneth    時間: 2007-12-7 12:20
作者: ChARsoN    時間: 2007-12-12 20:23
[attach]22[/attach]
我今日跑來這條路~
黃金海岸酒店後面果條路昨日先發現
作者: thomasleung    時間: 2007-12-19 16:12
標題: 回復 7# 的帖子
kennethwat, 你係屯門跑入元朗及天水圍, 你會係邊個路口跑入天水圍? 謝謝!
作者: kenneth    時間: 2007-12-20 13:24
作者: thomasleung    時間: 2007-12-20 23:13
師兄, 你通常咩時間跑長課?
作者: kenneth    時間: 2007-12-21 08:42
作者: thomasleung    時間: 2007-12-21 09:44
我通常星期六或者星期日朝早跑, 睇下邊日可以早起身。不過我可能今晚會操長, 所以我會試下今晚跑入天水圍。

同埋我想問, 你個地圖, 連跑步距離點樣整架?係咪要隻gps手錶?

話時話, 我地屯門討論區, 相對起其他區, 都尚算熱鬧
作者: 慢子 Wilson    時間: 2007-12-21 11:49
原帖由 thomasleung 於 2007-12-21 09:44 發表
?

話時話, 我地屯門討論區, 相對起其他區, 都尚算熱鬧

那就多謝大家多多支持!
作者: kenneth    時間: 2007-12-21 13:59
作者: kenneth    時間: 2007-12-21 14:07
作者: 慢子 Wilson    時間: 2007-12-21 15:16
原帖由 kennethwat 於 2007-12-21 14:07 發表

慢速小子,我覺得你同此網頁有D特別關係。

我真失敗,到現在你們還不知道我是網.........
作者: kenneth    時間: 2007-12-21 17:29
作者: thomasleung    時間: 2007-12-30 14:12
啱啱跑完返黎 (大興--> 屯門碼頭--> 大興), 睇黎而家屯門好多人練跑, 備戰渣打喎!
作者: scchu    時間: 2007-12-30 23:15
原帖由 thomasleung 於 2007-12-30 14:12 發表
啱啱跑完返黎 (大興--> 屯門碼頭--> 大興), 睇黎而家屯門好多人練跑, 備戰渣打喎!

昨天我都有跑 (兆山-洪水橋-天水圍口: 見下圖), 先備戰美津龍, 再備戰渣打.

登錄/註冊後可看大圖

作者: kenneth    時間: 2008-1-3 11:22
作者: kenneth    時間: 2008-1-8 12:59
作者: thomasleung    時間: 2008-1-8 17:31
原帖由 kennethwat 於 2008-1-8 12:59 發表
有冇CHING 跑開呢條路,好不好走?蝴蝶至龍鼓難一段有沒有行人路?明晚我想走走。
PS:此段有條長斜路﹗

我未跑過呢段路。有一次, 我都想跑去龍鼓灘, 但係剛剛過咗蝴蝶後, 見到條行人路都幾窄, 同埋都好多大貨車出入, 最後都放棄了... 所以ching如果諗住夜晚跑呢段路, 小心一點, 記住著啲有反光貼的衫及鞋..

ps : 條斜路係邊個位?

作者: kenneth    時間: 2008-1-9 08:51
作者: kenneth    時間: 2008-1-10 09:01
作者: thomasleung    時間: 2008-1-10 10:50
原帖由 kennethwat 於 2008-1-10 09:01 發表
昨日走了進龍鼓灘,全程路段已有行人路,而後段亦有一段大斜路,長500m左右,高約8層樓。此線少路口(只有兩三個路口),少行人,可以極速前進。 但空氣質素麻麻(此路段少車,但大部份車均為大貨車。 ),蝴蝶 ...

謝謝kenneth ching 的詳細報告

ching, 你昨日大約幾點跑? 我諗緊, 如果再夜d, 可能會少d車, 空氣會好d
作者: kenneth    時間: 2008-1-10 11:11
作者: thomasleung    時間: 2008-1-10 11:38
原帖由 kennethwat 於 2008-1-10 11:11 發表

Ching 昨天我PM5:50由IVE起步。如夜D入,條路會更加靜 。另外此線部份位置的風景不錯。

PS:CHING 報咗名未呀?

仲未報名, 我諗下今晚搵我朋友幫手交表...
作者: ChARsoN    時間: 2008-1-20 22:28
原帖由 kennethwat 於 2008-1-8 12:59 發表
有冇CHING 跑開呢條路,好不好走?蝴蝶至龍鼓難一段有沒有行人路?明晚我想走走。
PS:此段有條長斜路﹗

唔知邊到折返好?
同埋有冇師兄跑過出上水?
作者: kenneth    時間: 2008-1-21 10:58
作者: ChARsoN    時間: 2008-1-21 20:09
今日從自己屋企出發
跑咗入天水圍(屏山輕鐵站後轉左入去)
再去到天水圍運動場跑了5個圈~(用了1小時14分左右)
之後塔車回家 (以後再試試跑番來)
但跑街始終冇咁舒服 d地唔多平同膝頭都痛痛地
我諗我要跑出上水的話都係只跑單程 再塔亡命小巴回家
作者: kenneth    時間: 2008-1-22 10:31
作者: ChARsoN    時間: 2008-1-22 22:27
原帖由 kennethwat 於 2008-1-22 10:31 發表

CHING,我以前都是跑開天水圍運動場,嗰度入夜後好多高手雲集或有一班高手會在此集合訓練(不包括本人)。 而此運動場的面積應比鄧先生的運動場大D,此運動場特別之處近看台一面是特別多了幾條跑線,給練短 ...

應該經過了綠悅 昨日目標係到天水圍 所以照去~
我果對係New Balance 465 鞋底應該硬咗d
我都識d同學晚上係天水圍運動場跑步 下次試下預啱時間過去先...
青山公路出荃灣條路好似幾靜下...同埋去到前面d係咪有斜路?
作者: kenneth    時間: 2008-1-22 22:35
作者: ChARsoN    時間: 2008-1-24 19:49
而家有了新目標...
就是跑多遠少少 去到葵涌運動場
休息一陣再塔車番去~
唔知一直沿青山公路跑到荃灣西海皮跟住點走最好?
(去到一條好長ge行人天橋果道)
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-2-5 23:31
我通常在鄧肇堅跑, 其實我鍾意跑街多d。

試過由澤豐 > 屯門醫院 > 兆康 > 折返 > 蔡意橋 > 河田 (沿河畔跑)  來回2次。 但唔識計距離。

我想每次跑街的話跑7-8k 左右。

晚上邊度跑安全d? 一個女仔 ~  唔敢跑太遠、太黑的地方。

作者: kenneth    時間: 2008-2-5 23:58
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-2-7 22:37
原帖由 kennethwat 於 2008-2-5 23:58 發表

師姐,單程計的確是2kmx4=8km,如跑到屯門警署折回會足數d。如一個女仔跑,這條路已算熱鬧,較多人跑及安全。

即是由澤豐 > 屯門醫院 > 兆康 >   屯門醫院 > 澤豐 > 蔡意橋 > 河田 > 屯門警署 (沿河畔跑)  來回2次 ?

hehehe~ 我好蠢 !
作者: kenneth    時間: 2008-2-9 23:04
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-2-9 23:17
標題: 回復 54# 的帖子
年廿九在天水圍運動場跑左16,7個圈, 用左近45 分鐘....
大獲.. 好慢

下周預算只有11/2 早上, 14/2 晚練跑。
我打算: 由澤豐 > 屯門醫院 > 兆康 >   屯門醫院 > 澤豐 > 蔡意橋 > 河田 > 屯門警署 > 折返回澤豐
用7mins 1k 左右,要比對腳休息下。

師兄 ,點睇 ?
作者: kenneth    時間: 2008-2-9 23:37
作者: dexpakado    時間: 2008-2-9 23:50
原帖由 kennethwat 於 2008-1-22 22:35 發表
青山公路出荃灣段部份路靜,但空氣質素會比上水段好(較少貨櫃車經過),斜路是有的,但多是微斜,風景不錯。另外深 ...

一直都有打算開闢來回荃灣既跑線...
只是欠一點實踐的動力

師兄有跑屯門<=>荃灣嗎?
不妨分享一下...我很有興趣

如黃金段斜路多,左右行人路各有障礙
怎樣穿過小欖
等等...
作者: kenneth    時間: 2008-2-10 17:07
作者: oscar    時間: 2008-2-12 19:02
作者: kenneth    時間: 2008-2-13 12:07
作者: oscar    時間: 2008-2-13 18:43
作者: kenneth    時間: 2008-2-15 11:45
作者: oscar    時間: 2008-2-15 15:17
作者: lhsiu    時間: 2009-2-16 14:24
大欖涌<->青龍頭<->深井 [來回大概13K]
深井<->汀九<->荃灣西站<->荃灣海濱花園 [來回大概15K]

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2